Dodaj do ulubionych

laptop z oprogramowaniem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:52
Potrzebuję kupić laptop na firmę,najlepiej z Windowsem OEM.Tyle,że jest
problem-nie wyszczególniają systemu na fakturze,bo jest on integralną częścią
laptopa.Na fakturze jest nr seryjny laptopa a na spodniej stronie laptopa
naklejka Microsoft.Co więcej,nie ma też oryginalnych nośników cd a recovery
disc trzeba sobie stworzyć samemu podczas pierwszego włączenia kompa i
dokonczenia instalacji.Sklep jest znany i nie sadze,zeby pozwalali sobie na
jakieś jaja z nielegalnością.
Tylko jak ja potem wykażę legalność systemu? Odsyłając do sklepu albo naklejke
Micorosft pokazując?
Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • r.kaminski Re: laptop z oprogramowaniem 13.06.06, 20:59
      Nie muszą tego robić, aczkolwiek ja postawiłem na swoim kupując laptopa i
      stosowny wpis znalazł się na fakturze.
      W przypadku preinstalowanego oprogramowania OEM w niektórych firmach nośniki
      nie są dołączane. Nalepka jest wówczas dowodem legalności oprogramowania.
      W przypadku producentów jak np. Dell sprawa jest prosta, gdyż nie
      sprzedają "gołych" komputerów.
      • allocha Re: laptop z oprogramowaniem 14.06.06, 12:05
        Więc sądzie Pan,że sama nalepka powinna mi wystarczyć i nie powinno być potem
        kłopotów?
        • r.kaminski Re: laptop z oprogramowaniem 20.06.06, 21:07
          Aby wszystko było zgodne z wymogami licencji sprzedawca powinien dokonać stosownego wpisu na fakturze, dołączyć "recovery disk i książeczkę".
          Bardzo proszę o podanie informacji na temat dealera i sprzętu, wówczas będę w stanie odpowiedzieć precyzyjnie.
          • Gość: Marcin Re: laptop z oprogramowaniem IP: *.kom / *.os1.kn.pl 08.07.06, 01:32
            firma dell nie daje zadnych ksiazeczek i dyskow recovery

ja mam laptopa della, kupilem w usa

i jest 2 ukryta partycja z programami, danymi oraz windowsem
            i mozna uaktywnic isntalacje tego poprzez wejscie do odpowiedniego menu przy
            starcie systemu...

i mamy swierzy windows :)

jest jedynie naklejka
            faktury nie mam bo kupilem na ebay, mam potwierdzenie z paypala oraz wyciag z
            konta oraz druczek z urzedu celnego

czy po wrzuceniu tego laptopa do srodkow trwalych nikt sie nie przyczepi?

moje pytanie jest glupie, bo wszystko jest legal, ale ta nasza polska
            rzeczywistos to inna sprawa :)
            • r.kaminski Re: laptop z oprogramowaniem 12.07.06, 16:34
              Skoro są dokumenty celne i potwierdzenie zakupu - to jest dowód zakupu. Akurat
              w przypadku Della sądzę, że można darować sobie książeczkę i płytę, gdyż ta
              firma "gołych" komputerów nie sprzedaje.
              • Gość: Mike Re: laptop z oprogramowaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 12:14
                kupiłem laptopa na fakture HP Compaq NX9420 za kwotę 7000zł brutto z systemem
                Win XP Home Edition i nic nie mam tylko naklejke więc o co tu chodzi ? za
                system i tak była dopłata dlatego wybrałem tańszą wersję Home a nie
                Professional - teraz mam pytanie , czo OpenOfice mogę zainstalować zamiast
                kupować Office Microsoftu ? nie mam biura - moje biuro to auto :)
                • Gość: klichota Re: laptop z oprogramowaniem IP: *.acn.waw.pl 29.01.07, 20:18
                  > Professional - teraz mam pytanie , czo OpenOfice mogę zainstalować zamiast
                  > kupować Office Microsoftu ? nie mam biura - moje biuro to auto :)

Oczywiście, że można zainstalować :)
                  Na szczęście Microsoft jeszcze nie decyduje, co można zainstalować na swoim komputerze - to
                  dopiero będzie w Viście :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka