Dodaj do ulubionych

modem pod linuksa?

27.06.06, 08:02
Jaki tani modem polecicie pod desktop linuksowy (mandrake 10.1, planuje za jakis czas mandriva, suse i kubuntu).
Cos co jest wykrywane po zalozeniu do komputera, lub posiada sterowniki (rpm?) latwe w instalcji w linuksie po wetknieciu do komputera sprzetu.
Nie wymagajace klepania przez 10 minut dziesiatek komend w konsoli tylko prosto instalowalne z poziomu graficznego.
Pada mi ostatnio czesto siec i jestem zmuszony poszukac jakiejs deski ratunkowej na ewentualnosc szybkiego polaczenia sie z internetem przez modem telefoniczny.
Obserwuj wątek
    • fingoth Re: modem pod linuksa? 27.06.06, 13:35
      Mandriva 2006. Ja nic prostrzego nie znalazłem. Neostrada u mnie zadziałał po
      paru kliknieciach myszą w graficznym insalatorze sieci, bez żadnych kompilacji
      jak w innych dystrybucjach. Karta wi-fi na rt2400 tak samo. Filmy i muzyka
      działają bez potrzeby instalacji dodatkowych pakietów. Szybko się ładuje i
      fajnie wygląda. Dystrybucja w sam raz dla leniwych. ;)
    • fingoth Co do modemu. 27.06.06, 13:51
      To pod Mandriva 2006, na pewno nie działają modemy na chipsecie connectant oraz
      inne winmodemy. W sklepie wystarczy powiedzieć, ze modem ma działać pod linuksem
      i i że nie może to być winmodem.
      • krzysztofsf Re: Co do modemu. 27.06.06, 14:47
        fingoth napisał:

> To pod Mandriva 2006, na pewno nie działają modemy na chipsecie connectant oraz
        > inne winmodemy. W sklepie wystarczy powiedzieć, ze modem ma działać pod linukse
        > m
        > i i że nie może to być winmodem.
        >

Jeszcze przez kilka miesiecy mandrake 10.1
        A jakie maja byc te modemy? Jakies modele?
        Co do jakosci podpowiedzi w sklepie troche watpie - tam sa specjalisci glownie od windows, gier itp. Wole miec informacje od kogos kto uzywa linuksa a nie o nim slyszal.
        Zwlaszcza, ze przegladajac komentarze na stronach sprzetowych znalazlem np, taki, ze dany modem (chyba jedyny, ktory w opisie mial rowniz linuks) nie zadzaialal wlasnie posd linuksem osobie, ktora go kupila. Chcialbym uzyskac info o czyms konkretnie komus dzialajacym.
        • fingoth Re: Co do modemu. 27.06.06, 15:21
          Najlepiej zapytać się na forum.mandriva.pl/
          To jest oficjalne polskie forum mandrivi, na którym odpowiadają pracownicy
          Mandriva Poland. Każda z odpwiedzi jest profesjonalnai na pewno doradza tam jaki
          modem wybrać.
      • robak_wroc Re: Co do modemu. 11.07.06, 12:00
        nie w kazdym sklepie to dziala. sa buce co wcisna ci windowsowe gowno i potem
        powiedzia ze nie ma zwrotow.
    • hydroxyzine Re: modem pod linuksa? 27.06.06, 21:11
      Z modemem nie powinno być problemu pod warunkiem, że będzie to prawdziwy modem. Nie kupuj winmodemów pozbawionych procesora sygnałowego - one nawet nie powinny się tak nazywać, bo nie modulują-demodulują. Całą robotę wykonuje software pisany wyłącznie pod Windowsa. Od razu więc zapomnij o tych najtańszych na PCI. Reszta (w tym wszystkie zewnętrzne) będą działała.
      • krzysztofsf Re: modem pod linuksa? 28.06.06, 09:00
        hydroxyzine napisał:

R
        > eszta (w tym wszystkie zewnętrzne) będą działała.
        Czy rowniez taki przykladowy na usb ?
        skapiec.pl/site/cat/9/comp/3292_komentarze/
        • hydroxyzine Re: modem pod linuksa? 29.06.06, 22:51
          Hm, miałem na myśli raczej rs232. To znowu jakieś windowsiane wynalazki. Wymagany procesor P200+, więc modem pewnie wybrakowany.
          Wejdź tutaj, lista modemów obsługiwanych, czasem z linkami do sterowników:
          hardware.linuxnews.pl/_hdetails/_hlist/modems.html
          • krzysztofsf Re: modem pod linuksa? 09.07.06, 11:56
            No niestety.
            Mam modem Pentagram XEX2 56I (ktory znajduje sie na tej liscie) i nie udaje mi sie go uruchomic.
            Z pobrania bezplatngo triala umozliwiajacego (podobno - wg opisu na stronie driverodawcy) predkosc 14k (a nie 56 jak wersja platna) zrezygnowalem, poniewaz ten trial i tak ma dzialac tylko miesiac.

Ratunku!!!!!
            Czy nikt nie jest w stanie podac infromacji "Modem xyz dziala bez problemu pod linuksem" ?????
            W necie widze pelno komentarzy, ze kolejne modele - nie dzialaja - mimo opisow , ze sa linmodemami.
    • smutas Re: modem pod linuksa? 29.06.06, 23:18
      googluj: linux modem itp. osobiscie przerabialem kilka winmodemow, pare z puli
      linmodemow - niestety sukcesu nie odnioslem :-( Kupilem kiedys cos co nawet na
      pudelku mialo napisane Win9X, Win2k, WinXP, LINUX - okazalo sie to cos wylacznie
      sprzetem zabierajacym miejsce w obudowie i produkujacym niewielka ilosc ciepla
      :-( Prawdziwy modem RS233 zadzialac musi, zla strona tych modemow jest ich cena.
      Uszy do gory, mnie sie nie udalo, to nie znaczy, ze sie nie da!!
      S.
      • krzysztofsf Re: modem pod linuksa? 09.07.06, 16:18
        smutas napisał:

> :-( Prawdziwy modem RS233 zadzialac musi, zla strona tych modemow jest ich cena

No wlasnie - kosztuja conajmniej polowe tego, co windows-oem.
        Co potwierdza niestety moja uwage w stopce, ze potrzebny jest tani windowsstarter, dla obslugi sprzetow i programow nieobslugiwanych przez Linuksa.

A moze ktos moze polecic dystrybucje Linuksa, ktora daje sobie rade z winmodemami?

> .
        > Uszy do gory, mnie sie nie udalo, to nie znaczy, ze sie nie da!!
        > S.
        • tymon99 Re: modem pod linuksa? 12.07.06, 01:05
          krzysztofsf napisał:

> Co potwierdza niestety moja uwage w stopce, ze potrzebny jest tani windowsstart
          > er, dla obslugi sprzetow i programow nieobslugiwanych przez Linuksa.
          >
          miejsce takiego badziewia jest na śmietniku!! a ad rem: na
          www.linuxquestions.org znajdziesz podforum poświęcone modemom.. i generalnie nie
          jest prawdą, że winmodemy nie działają pod linuxem! trzeba tylko poczytać, u
          mnie w czasach RedHata 9.0 bez problemu działał winmodem w Czechach
          wyprodukowany, niestety nazwy zapomniałem
          • krzysztofsf Re: modem pod linuksa? 12.07.06, 07:24
            tymon99 napisał:

> krzysztofsf napisał:
            >
            > > Co potwierdza niestety moja uwage w stopce, ze potrzebny jest tani window
            > sstart
            > > er, dla obslugi sprzetow i programow nieobslugiwanych przez Linuksa.
            > >
            > miejsce takiego badziewia jest na śmietniku!!

Dlaczego? Uwazasz, ze powinienem wyrzucic na smietnik moja drukarke Canon S520, ktora swietnie drukuje i jest bardzo tania w eksploatacji, poniewaz nie ma sterow do Linuksa?
            Troche w tym przesady. Nie ja dla Linuksa, a Linuks i inne systemy dla mnie.

> a ad rem: na
            > www.linuxquestions.org znajdziesz podforum poświęcone modemom.. i generalnie ni
            > e
            > jest prawdą, że winmodemy nie działają pod linuxem!

To "generalnie" to tak jak z "prawie" w reklamach telewizyjnych.

>trzeba tylko poczytać, u
            > mnie w czasach RedHata 9.0 bez problemu działał winmodem w Czechach
            > wyprodukowany, niestety nazwy zapomniałem

Obecnie sterowniki linuksowe do winmodemow z Conetex (czy jak toto sie nazywa) sa platne.
            • smutas Re: modem pod linuksa? 14.07.06, 02:10
              pozwol troche poprzesadzac:-) mianowicie nie zgadzam sie z twoim zdaniem na
              temat co dla kogo- Ty dla Linuxa czy Linux dla ciebie - Linux to nie tylko
              oprogramowanie jako takie to idaca wraz z nim filozofia otwartosci, wolnosci i
              wspoluczestnictwa ( w np. tworzeniu tego oprogramowania) po przeczytaniu
              twojego posta, smiem wiec zasugerowac, ze Linux nie jest dla Ciebie.
              S.
              • krzysztofsf Re: modem pod linuksa? 14.07.06, 09:02
                smutas napisał:

> pozwol troche poprzesadzac:-) mianowicie nie zgadzam sie z twoim zdaniem na
                > temat co dla kogo- Ty dla Linuxa czy Linux dla ciebie - Linux to nie tylko
                > oprogramowanie jako takie to idaca wraz z nim filozofia otwartosci, wolnosci i
                > wspoluczestnictwa ( w np. tworzeniu tego oprogramowania) po przeczytaniu
                > twojego posta, smiem wiec zasugerowac, ze Linux nie jest dla Ciebie.
                > S.

To moze przyklej jakas filozofie do Windowsa?
                A jaka filozofie Linuksa wyznaje Novell?

Smiem sadzic, ze w chwili obecnej Linuksowi pzynosza wiecej szkody niz pozytku (jesli chodzi o propagowanie jego masowosci) nawiedzeni propagatorzy Linuksa jako idei - w przeciwienstwie do trzezwo stawiajacych sprawe urzytkownikow, szukajacych najlepszego zastosowania i rozwiazania problemu praktycznego.
                O powodzeniu Linuksa swiadczy rosnaca liczba dedykowanego oprogramowania komercyjnego dla zwyklego urzytkownika, wzrost liczby zwyklych urzytkownikow, a nie stopien "nawiedzenia".

Prawdziwa eksplozja Linuksa nastapi w momencie, gdy ktoras wersja jednej z gier kultowych (naturalnie platna)pojawi sie pod ta platforme rownoczesnie, a nawed przed wersja windziana.
                • smutas Re: modem pod linuksa? 14.07.06, 23:47
                  Krotko; filozofia Microsoft - nachapac ile sie da, uzaleznic od siebie
                  maksymalna liczbe dostarczycieli uslug i urzytkownikow.

Linux - nie jest dla kazdego, a bez tych jak ich nazywasz 'nawiedzonych' by
                  wogole nie istnial. Nie istnialaby rowniez cala masa programow pisanych pod
                  windowsa a ceny bylyby wyzsze za duzo gorsze produkty.

'Popelnij' jakis kod a zobaczysz jakie to piekne - za S.Sojka: Swiat nie tylko
                  jest by brac(...)
                  P.S. ales nerwowy :-/
                  S.
                  • krzysztofsf Re: modem pod linuksa? 15.07.06, 22:14
                    smutas napisał:

> Krotko; filozofia Microsoft - nachapac ile sie da, uzaleznic od siebie
                    > maksymalna liczbe dostarczycieli uslug i urzytkownikow.

Pominales filozofie Novella......

>
                    > Linux - nie jest dla kazdego,

Ale rozwija sie w tym kierunku. Za kilka lat praca w konsoli desktopu bedzie rownie popularna dla WIEKSZOSCI uzytkownikow, jak obecnie dla posiadacza Windowsa grzebanie w rejestrach.

> a bez tych jak ich nazywasz 'nawiedzonych' by
                    > wogole nie istnial.

Nie pisze o tworcach, a o "bardziej wtajemniczonych" oburzajacych sie na maluczkich, szukajacych rozwiazania swoich problemow, lub informujacych, ze z kazdego systemu chca wybrac sobie co najlepsze.

> Nie istnialaby rowniez cala masa programow pisanych pod
                    > windowsa a ceny bylyby wyzsze za duzo gorsze produkty.

Konkurencja. Oczywiscie. No i wiele osob (chwala im za to) promuje sie tworzac w Linuksie, coraz bardziej sie rozwijajac, podnoszac swoje kwalifikacje i system.

> 'Popelnij' jakis kod a zobaczysz jakie to piekne - za S.Sojka: Swiat nie tylko
                    > jest by brac(...)

Ja raczej w Accessie - a on nie linuksowy - inna bajka.

> P.S. ales nerwowy :-/
                    > S.

Bo lubie Linuksa, ale nie lubie jak ktos popada w skrajnosci. Linuks nie jest i nie bedzie kopia Windowsa i nie nalezy sie oburzac, jesli ktos chce korzystac z zalet obu systemow - zwlaszcza, ze pewne rzeczy raczej na zawsze nie beda funkcjonowaly w linuksie (np. obsluga wszystkich gier windowsowych)
            • tymon99 Re: modem pod linuksa? 19.07.06, 08:23
              krzysztofsf napisał:

> Dlaczego? Uwazasz, ze powinienem wyrzucic na smietnik moja drukarke Canon S520,
              > ktora swietnie drukuje i jest bardzo tania w eksploatacji, poniewaz nie ma ste
              > row do Linuksa?

Nie. Uważam, że drukarka tylko do jednego systemu operacyjnego ma tyle samo
              sensu, co np. opony tylko do czerwonych samochodów. Jej producent okazuje
              potencjalnym klientom lekceważenie, więc przegrywa konkurencję - tak to widzę.

PS Poza wszystkim innym, akurat ta drukarka działa pod linuxem..
              • krzysztofsf Re: modem pod linuksa? 19.07.06, 08:25
                tymon99 napisał:

> krzysztofsf napisał:
                >
                >
                > > Dlaczego? Uwazasz, ze powinienem wyrzucic na smietnik moja drukarke Canon
                > S520,
                > > ktora swietnie drukuje i jest bardzo tania w eksploatacji, poniewaz nie m
                > a ste
                > > row do Linuksa?
                >
                > Nie. Uważam, że drukarka tylko do jednego systemu operacyjnego ma tyle samo
                > sensu, co np. opony tylko do czerwonych samochodów. Jej producent okazuje
                > potencjalnym klientom lekceważenie, więc przegrywa konkurencję - tak to widzę.

Mam, kupilem gdy nie mialem linuksa nawet w planach. Jestem bardzo zadowolony z dzialania.

> PS Poza wszystkim innym, akurat ta drukarka działa pod linuxem..

Piszesz o platnych sterownikach turboprint?
    • krzysztofsf Dziekuje za podpowiedzi. 30.06.06, 10:50
      Uzyskalem tu wiecej informacji niz na specjalistycznej sprzetowej grupie pl.comp.os.linux.sprzet
    • krzysztofsf Czy toto komus dziala???? 09.07.06, 12:18
      hart.pl/sklep/product.php?pid=1075
    • robak_wroc Re: modem pod linuksa? 11.07.06, 11:59
      wez byleco na RS232. takie modemy mozna zanabyc za 30-50pln (uzywki) i sa
      niezniszczalne wrecz. ja mialem przez wiele lat roboticsa tak zrobionego.
      naprawde genialnie to dzialalo.
      • krzysztofsf Re: modem pod linuksa? 15.07.06, 22:16
        robak_wroc napisał:

> wez byleco na RS232. takie modemy mozna zanabyc za 30-50pln (uzywki) i sa
        > niezniszczalne wrecz. ja mialem przez wiele lat roboticsa tak zrobionego.
        > naprawde genialnie to dzialalo.

Kupilem na Allegro Asmaxa jakiegostam (brak nazwy modelu na obudowie) za 8 zl + wysylka - wpialem, poszedl bez zadnych sterownikow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka