Dodaj do ulubionych

Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem.

01.07.06, 14:39
Od paru dni mam problem z monitorem Samsunga (SyncMaster 763MB). Po chwili od
wlaczenia u gory pojawia się czarny pasek (mniej wiecej odpowiadajacy
szerokoscia gornej belce okna) a od niego w dol na szerokosc +/- 100-150
pikseli schodza poziome biale paski, na których odbija się to, co jest pod
wspomnianym czarnym paskiem (czyli tytul stony/nazwa okna i wszystkie
zamknij/minimalizuj/maksymalizuj). Zrobilam screen ekranu, żeby „unaocznic”
problem, ale okazuje się, ze wyglada normalnie, wiec podaruje sobie wrzucanie
go tutaj.

Przeinstalowalam sterowniki, sprobowalam zmienic rozdzielczosc, przywrocilam
monitor do ustawien fabrycznych (to wszystko co mi przyszlo do glowy), bez efektu.

Spotkal się ktos z czyms takim? Ma może jakis pomysl co powinnam/moglabym
zrobic, zanim udam się do serwisu (czego wolalabym uniknac, bo monitor już
dawno po gwarancji)?

Z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 01.07.06, 14:55
      1 - albo polecialo Ci odchylanie
      2 - albo przesunales obraz poza granice kineskopu (w ustawieniach karty albo
      monitora).
      • thomaa Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 01.07.06, 14:57
        m.gregor napisał:

> 1 - albo polecialo Ci odchylanie

mozna dokladniej o co chodzi?

> 2 - albo przesunales obraz poza granice kineskopu (w ustawieniach karty albo
        > monitora).

raczej nie, bo po 1) chwile po wlaczeniu jest ok i dopiero potem sie zaczyna i
        po 2) skad wtedy te biale paski?
        • Gość: Kokeeno Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.06, 23:26
          > > 1 - albo polecialo Ci odchylanie
          >
          > mozna dokladniej o co chodzi?

Cewki - jeśli przed "padem" słychać było pisk przez jakiś czas, to może być awaria odchylania poziomego/pionowego (cewka albo któryś kondensator)...
          • thomaa Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 02.07.06, 21:20
            nic nie piszczalo
    • t-800 Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 01.07.06, 15:41
      Kable sprawdziłeś? W pobliżu nie ma jakiegoś pola magnetycznego (np. głośników)?
      • thomaa Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 01.07.06, 15:50
        t-800 napisał:

> Kable sprawdziłeś?

tak, odpiete, przeczyszczone, wpiete na nowo

> W pobliżu nie ma jakiegoś pola magnetycznego (np. głośników)?

glosnikow nie ma, natomiast jesli chodzi o "jakies" pole magnetyczne, to moze
        1) cos od tych burz ostatnich, mozliwe?
        2) znalazlam kawalek od kompa taki "wyrob bizuteryny" - mala srebrna kulka na
        zylce, musiala spasc. Mozliwe, ze to to? I ewentualnie, czy to odwracalne?
        • t-800 Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 01.07.06, 16:00
          thomaa napisała:

> glosnikow nie ma, natomiast jesli chodzi o "jakies" pole magnetyczne, to moze
          > 1) cos od tych burz ostatnich, mozliwe?

Niemożliwe.

> 2) znalazlam kawalek od kompa taki "wyrob bizuteryny" - mala srebrna kulka na
          > zylce, musiala spasc. Mozliwe, ze to to? I ewentualnie, czy to odwracalne?

Ale gdzie znalazłaś? Gdzie musiała spaść? Nie rozumiem. :-]

To mi raczej wygląda na wadę kineskopu, ale elektronikiem nie jestem, więc się
          nie mną sugeruj. ;-)
          • thomaa Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 01.07.06, 16:13
            t-800 napisał:

> thomaa napisała:

>
            > > 2) znalazlam kawalek od kompa taki "wyrob bizuteryny" - mala srebrna kulk
            > a na
            > > zylce, musiala spasc. Mozliwe, ze to to? I ewentualnie, czy to odwracalne
            > ?
            >
            > Ale gdzie znalazłaś? Gdzie musiała spaść? Nie rozumiem. :-]

gdzie znalazlam? Kolo komputera. Gdzie musiala spasc? Wlasnie tam. Chodzilo mi o
            to, czy ewentualnie taka pierdolka, ktora tam spadnie i polezy moze miec wplyw
            na jakies zaklocenia. Ja tym bardziej elektronikiem nie jestem, wiec wole sie
            upewnic, ze to nie wina tego. A noz...

> To mi raczej wygląda na wadę kineskopu, ale elektronikiem nie jestem, więc się
            > nie mną sugeruj. ;-)

A czy to mozliwe, ze ta wada tak po prostu pewnego dnia po 2 czy 3 latach
            bezproblemowego uzywania sie ujawnia?
            • Gość: Greg Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. IP: *.acn.waw.pl 02.07.06, 11:26
              > A czy to mozliwe, ze ta wada tak po prostu pewnego dnia po 2 czy 3 latach
              > bezproblemowego uzywania sie ujawnia?
              Jak najbardziej - elektronika nie jest wieczna...
    • thomaa Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 01.07.06, 19:00
      wlasnie zdalam sobie sprawe jak to dokladnie wyglada (teraz lepiej widac, bo
      niestety postepuje) - obraz od gory zawija sie do srodka.
      • Gość: T-800 Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.07.06, 20:17
        Któraś seria samsungów miała taką wadę, która ujawniały się po jakimś czasie,
        że obraz się zawijał, łamał, takie szarobeżowe zakłócenia. Migało takie coś na
        ekranie. Widziałem takie coś u koleżanki.
        • methinks Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 02.07.06, 10:17
          Trzeba bylo kobiecinie poradzic, zeby pogrzebala w ustawienich monitora i
          recznie sprobowala przesunac obraz do pozycji normalnej ;)
          • t-800 Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 02.07.06, 10:19
            I wtedy znikłyby te beżowe migające pasy ze środka ekranu? ;-)
          • thomaa Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 02.07.06, 21:19
            methinks napisał:

> Trzeba bylo kobiecinie poradzic, zeby pogrzebala w ustawienich monitora i
            > recznie sprobowala przesunac obraz do pozycji normalnej ;)

po 1) nie kobiecinie
            po 2) na to sama wpadlam. Wyobraz sobie, ze nie pomoglo!
        • thomaa Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 02.07.06, 21:25
          Gość portalu: T-800 napisał(a):

> Któraś seria samsungów miała taką wadę, która ujawniały się po jakimś czasie,
          > że obraz się zawijał, łamał, takie szarobeżowe zakłócenia. Migało takie coś na
          > ekranie.

z opisu wyglada wlasnie jak u mnie.

Teraz mam pytanie zasadnicze (byc moze glupie, ale kto pyta nie bladzi). Monitor
          taki "z tylkiem" (w sensie nieplaski) to chyba podobna konstrukcja jak
          telewizor, prawda? Czy zatem jest szansa, ze moze mi pomoc jakis tam serwis
          zajmujacy sie elektronika, czy koniecznie musze szukac czegos specjalistycznego
          (zapewne kilometry od domu, wiec dochodza problemy logistyczne). O ile to w
          ogole jest do naprawienia w sensownych kosztach...

I najwazniejsze - dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi.
          • t-800 Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 02.07.06, 21:37
            Tak, konstrukcja podobna do telewizora. Nie wiem, ale wydaje mi się, że z tą
            wadą "zwykły" serwis nie poradzi.

Jeśli monitor jest na gwarancji, to musisz go odsesłać do serwisu. Jeśli jest
            gwarancja door-to-door, to pakujesz, wzywasz kuriera i wysyłasz. Samsung
            naprawia/wymienia, odsyła kurierem i pokrywa koszty wysyłek. Jedyna wada
            takiego rozwiązania (dosyć poważna) to to, że będziesz pozbawiona moniora
            (chyba że masz zapasowy).

Najlepiej zadzwoń i popytaj. Tutaj szczegóły z listą punktów serwisowych
            (Ciebie powinny interesować punkty IT): www.punktyserwisowe.samsung.pl
            • thomaa Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 02.07.06, 22:21
              t-800 napisał:

> Jeśli monitor jest na gwarancji...

Niestety, po gwarancji - dlatego probuje "kombinowac" ;)

Tak czy owak, dzieki :)
              • t-800 Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 02.07.06, 22:38
                To próbuj.

Poza tym może to też być wina karty graficznej (choć to mniej prawdopodobnie).
                Najlepiej byłoby najpierw sprawdzić - najprościej podpinając inny komputer do
                Twego monitora, albo Twój komputer do innego monitora.
                • thomaa Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 02.07.06, 22:47
                  t-800 napisał:

> Najlepiej byłoby najpierw sprawdzić - najprościej podpinając inny komputer do
                  > Twego monitora, albo Twój komputer do innego monitora.

To tez mi przyszlo do glowy. Jutro sobie sprawdze. Ale chyba przyjdzie pogodzic
                  sie z dodatkowymi kosztami... Swoja droga, ciekawe jak duzymi :/
                  • t-800 Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 02.07.06, 23:05
                    Zależy w czym problem. Nowa karta to od kilkudziesięciu do kilkuset złotych
                    (zależy jaka), naprawa monitora - trudno powiedzieć, a nowy monitor CRT to
                    wydatek rzędu 500 zł: proline.pl/shop.php?g=Monitory&kat=Monitory+CRT
                    Czyli znośnie. ;-] Choć nieplanowane wydatki są bardzo irytujące.
                    • thomaa Re: Monitor Samsung SyncMaster 763MB - problem. 02.07.06, 23:26
                      t-800 napisał:

> Choć nieplanowane wydatki są bardzo irytujące.

w tym rzecz... jeszcze raz dzieki :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka