Dodaj do ulubionych

Jaka karta Wi-Fi?

12.07.06, 11:51
Witam

Mam laptopa z osobną kartą Wi-Fi, która chyba nie jest zbyt dobra, bo nie
wykrywa żadnej sieci tam, gdzie laptop znajomej z wbudowaną kartą bez problemu
ją znajduje. Czy moglibyście polecić jakąś naprawdę czułą kartę?

pozdr
lucar
Obserwuj wątek
    • Gość: Reader Re: Jaka karta Wi-Fi? IP: *.ericsson.net 12.07.06, 12:02
      chipset Atheros. szukaj kart z takim chipsetem.

ja moge polecic np tania X-Micro :)
      • lucar Re: Jaka karta Wi-Fi? 12.07.06, 12:40
        > ja moge polecic np tania X-Micro :)

Właśnie dokładnie taką mam :-)
        • Gość: Reader Re: Jaka karta Wi-Fi? IP: *.ericsson.net 12.07.06, 13:55
          No to dziwne. Byc moze sterowniki lub cos?

Osobiscie uzywam madwifi (pod linuksem) i faktem jest, ze sprawuja sie lepiej
          nic te windowsowe, ale tak czy inaczej atheros to jeden z najlepszych chipsetow.

www.x-micro.com/main-product-108pcmcia.html
          Hm. Jakie dokladnie problemy masz? Netstumbler/Kismet nic nie wykrywa? Zadnych
          sieci? Nawet jak wejdziesz na dach? ;)
          • lucar Re: Jaka karta Wi-Fi? 12.07.06, 15:29
            Sterowniki mam oryginalne, z płyty, ale kartę nabyłem jakieś 3 lata temu,
            obsługuje tylko 802.11b. I już wiele razy miałem sytuację, gdy inne laptopy
            wykrywały sieć, a mój nie (na dach nie właziłem, to fakt :-)). Acha, używam
            klikuletniego laptopa z Win98 SE, nie wiem, czy to ma coś do rzeczy.
            • Gość: Reader Re: Jaka karta Wi-Fi? IP: *.ericsson.net 12.07.06, 15:42
              Hm. No to jest w takim razie inna karta od mojej i prawdopodobnie inny chipset.

A sieci dookola sa 'b' czy moze 'g' lub w trybie 'g' z mozliwoscia podlaczenia
              'b'? Bo oczywistym jest, ze sieci 'g' nie odszukasz niestety.

Wiek robi swoje, sa nowsze chipsety, nowsze anteny no i sterowniki robia swoje
              rowniez. Moze pomysl nad karta z wyjscie dla anteny zewnetrznej? Kupisz sobie
              jakis panel i powinienes lapac wszystko :-)

Zasugerowalbym jakas zabawe z linuksem (ktory ma sterowniki dla chipsetu twojej
              karty) i ktory najlepiej ma kismet'a (moze byc linuks live). Ot tak, dla
              porownania wynikow :)

• lucar Re: Jaka karta Wi-Fi? 12.07.06, 15:47
                > Wiek robi swoje, sa nowsze chipsety, nowsze anteny no i sterowniki robia swoje
                > rowniez. Moze pomysl nad karta z wyjscie dla anteny zewnetrznej? Kupisz sobie
                > jakis panel i powinienes lapac wszystko :-)
                >
                Właśnie mój post jest z prośbą o polecenie jakiegoś konkretnego modelu takiej
                karty, którą ktoś miał okazję przetestować "w terenie".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka