Dodaj do ulubionych

Canon i250

28.07.06, 00:39
Chcialem zainstalowac drukarke canona i250.Wszystko szlo gladko, ale okazalo
siem ze mandrake nie ma sterownika.Sciagnelem go, ale nic to nie
pomoglo.instaluje sie, wyglada na to ze jest zainstalowana ale nie drukuje.
Obserwuj wątek
    • mrowkolew Re: Canon i250 29.07.06, 18:28
      po pierwsze czy masz moduł usb-driver aktywny w jądrze(u mnie przy ładowaniu
      systemu w wersji nie okienkowej tylko tekstowej widac wszystkie uruchamiane
      procesy m.in. usb-printer takie cuś)
      po drugie z jakiego programu drukujesz-Open Office? a czy w ustawieniach
      drukowania przestawiasz z Generic printer albo Post Script na Twojego canona(czy
      w ogóle jest taka opcja wyboru?=czy system ją widzi po zainstalowaniu sterownika?)

znalazłam też dwie rady na zagranicznych forach-jedno dotyczyło chyba takiego
      sterownika jaki sciągnałeś z oryginalnej strony canona?-cos zmieniali przy
      instalacji tego drivera
      www.linuxformat.co.uk/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=2312
      a druga rada-aby sciągać sterowniki z Japońskiej strony-i te podobnież działają
      bez problemu (tak jak też w jednym wątku napisane np. czasem niektóre pakiety
      nie chca sie instalowac-mam to czasem w MDK-jeśli nie są w odpowiedniej
      kolejności-i np.w jednym przypadku najpierw odinstalowują pakiet CUPS,instalują
      driver dla drukarki a potem ponownie instalują CUPS)
      www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?s=&threadid=188250
      znawcy konsoli pewnie podpowiedzieliby jak sprawdzić czy drukarka jest widziana
      przez system-dwa polecenia i ja znam-dmesg żeby sprawdzic jakie urządzenia(dmesg
      to chyba od devices message-info o urządzeniach?),oraz zeby sprawdzić czy moduł
      usb-printer jest załadowany polecenie lsmod -listuj moduły?(to trzeba chyba z
      root'a)

dostęp do ustawień drukarki jest też trochę w Konqueror-jako menedzerze plików
      nie przeglądarce web-klawisz F9 wyświetla panel nawigacyjny i tam jest też coś
      do drukarki-czy ją w ogóle system widzi(tych programów do sprawdzania drukarki
      jest więcej-z menu KDE dotyczących systemu są chyba z 3 programy(instalowane
      przy standardowej instalacji MDK-do CUPS,informacji o urządzeniach peryferyjnych
      i zadania drukowania,jeszcze XPP-do x-ów xprinting panel-tylko w angielskim-nie
      lubię tego programu
    • mrowkolew Re: Canon i250 29.07.06, 20:26
      nie wiem czy jesteś zdecydowany na linux'a mimo problemów-jeśli tak to musze Ci
      powiedzieć,że nie wszystkie sprzęty robią problemy w linux,np. drukarki z serii
      desk jest zarówno z Canon jak i HP instalują się automagicznie (HP na swojej
      stronie też ma sterowniki dla swoich produktów dla linux-czasem są nowsze niż te
      w dystrybucji)
      dobrze też jest przy instalacji przynajmniej mandraka/driva mieć podłaczony
      sprzęt,który będzie używany,bo wtedy przy instalacji instalator sam np.kompiluje
      jądro z potrzebnymi modułami jak np. ten to drukarek na usb i jeśli stery są
      standardowe to od razu sam wykrywa np.drukarkę
      lista zgodnych z linuksem drukarek jest na stronie linuxprinting.org
      • durran Re: Canon i250 29.07.06, 23:42
        Wlasnie instalowalen ja przy wlaczonej drukarce.pojawil sie komunikat, ze nie ma
        sterownika.Dzieki za rady.pozdrawiam
    • swojadroga Re: Canon i250 30.07.06, 12:08
      Ja mojego epsona DX3800 dla którego tez nie ma sterów w Mandrivie 2005 LE
      uruchomiłemprzez stronę www interfejsu CUPS:
      localhost:631

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka