durran 28.07.06, 00:39 Chcialem zainstalowac drukarke canona i250.Wszystko szlo gladko, ale okazalo siem ze mandrake nie ma sterownika.Sciagnelem go, ale nic to nie pomoglo.instaluje sie, wyglada na to ze jest zainstalowana ale nie drukuje. Link Zgłoś Obserwuj wątek
mrowkolew Re: Canon i250 29.07.06, 18:28 po pierwsze czy masz moduł usb-driver aktywny w jądrze(u mnie przy ładowaniu systemu w wersji nie okienkowej tylko tekstowej widac wszystkie uruchamiane procesy m.in. usb-printer takie cuś) po drugie z jakiego programu drukujesz-Open Office? a czy w ustawieniach drukowania przestawiasz z Generic printer albo Post Script na Twojego canona(czy w ogóle jest taka opcja wyboru?=czy system ją widzi po zainstalowaniu sterownika?) znalazłam też dwie rady na zagranicznych forach-jedno dotyczyło chyba takiego sterownika jaki sciągnałeś z oryginalnej strony canona?-cos zmieniali przy instalacji tego drivera www.linuxformat.co.uk/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=2312 a druga rada-aby sciągać sterowniki z Japońskiej strony-i te podobnież działają bez problemu (tak jak też w jednym wątku napisane np. czasem niektóre pakiety nie chca sie instalowac-mam to czasem w MDK-jeśli nie są w odpowiedniej kolejności-i np.w jednym przypadku najpierw odinstalowują pakiet CUPS,instalują driver dla drukarki a potem ponownie instalują CUPS) www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?s=&threadid=188250 znawcy konsoli pewnie podpowiedzieliby jak sprawdzić czy drukarka jest widziana przez system-dwa polecenia i ja znam-dmesg żeby sprawdzic jakie urządzenia(dmesg to chyba od devices message-info o urządzeniach?),oraz zeby sprawdzić czy moduł usb-printer jest załadowany polecenie lsmod -listuj moduły?(to trzeba chyba z root'a) dostęp do ustawień drukarki jest też trochę w Konqueror-jako menedzerze plików nie przeglądarce web-klawisz F9 wyświetla panel nawigacyjny i tam jest też coś do drukarki-czy ją w ogóle system widzi(tych programów do sprawdzania drukarki jest więcej-z menu KDE dotyczących systemu są chyba z 3 programy(instalowane przy standardowej instalacji MDK-do CUPS,informacji o urządzeniach peryferyjnych i zadania drukowania,jeszcze XPP-do x-ów xprinting panel-tylko w angielskim-nie lubię tego programu Link Zgłoś
mrowkolew Re: Canon i250 29.07.06, 20:26 nie wiem czy jesteś zdecydowany na linux'a mimo problemów-jeśli tak to musze Ci powiedzieć,że nie wszystkie sprzęty robią problemy w linux,np. drukarki z serii desk jest zarówno z Canon jak i HP instalują się automagicznie (HP na swojej stronie też ma sterowniki dla swoich produktów dla linux-czasem są nowsze niż te w dystrybucji) dobrze też jest przy instalacji przynajmniej mandraka/driva mieć podłaczony sprzęt,który będzie używany,bo wtedy przy instalacji instalator sam np.kompiluje jądro z potrzebnymi modułami jak np. ten to drukarek na usb i jeśli stery są standardowe to od razu sam wykrywa np.drukarkę lista zgodnych z linuksem drukarek jest na stronie linuxprinting.org Link Zgłoś
durran Re: Canon i250 29.07.06, 23:42 Wlasnie instalowalen ja przy wlaczonej drukarce.pojawil sie komunikat, ze nie ma sterownika.Dzieki za rady.pozdrawiam Link Zgłoś
swojadroga Re: Canon i250 30.07.06, 12:08 Ja mojego epsona DX3800 dla którego tez nie ma sterów w Mandrivie 2005 LE uruchomiłemprzez stronę www interfejsu CUPS: localhost:631 Link Zgłoś