Gość: Adam IP: *.range86-129.btcentralplus.com 31.07.06, 13:08 Mam zamiar zlozyc nowy sprzet ktory bedzie uzywany do gier i zastanawiam sie nad wyborem procesora Celeron 3 GHz czy ADM Athlon 3500+. Czy duze ma znaczenie poziom L2. Dzieki za porady. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: YouzeQ Ja bym wybrał AMD 64 IP: *.std.tsi.tychy.pl 01.08.06, 13:20 Bo obecnie oferuje spore parametry i możliwości rozwoju przy stosunkowo niskiej cenie. Dyskusje AMD czy Intel są jałowe - obie firmy mają produkty zbliżonej jakości i szybkości i stabilności(raz jeden raz drugi jest lepszy). AMD wydaje się obecnie bardziej "otwarty" niż Intel nie próbując wmówić wszystkim np. iż RAMBUS jest zbawieniem ludzkości, a więcej producentów układów dla płyt zapewnia niższą cenę i szybszy rozwój. Link Zgłoś
Gość: YouzeQ PS Kup koniecznie dobrą płytę główną IP: *.std.tsi.tychy.pl 01.08.06, 13:30 MYŚL PERSPEKTYWICZNIE Choćby nawet kosztem procka. Dzięki dobrej płycie twój komp AMD 64 będzie mógł "urosnąć" i nawet za 2-3 lata będzie całkiem całkiem. Tymczasem tania płyta główna po pierwsze nie będzie tak funkcjonalna, po drugie nie bedzie zbyt szybka, a zmiana płyty głównej nieczęsto się zdaża. Rónież szybkość pamięci nie jest bez znaczenia. Z własnego doświadczenia wiem iż pamięć o prędkości 266 Elixira niewiele ustępuje pamięci 333! Karta graficzna koniecznie na PCI express - na początek starczy jakaś w miarę tania a za rok kupisz sobie za połowę obecnej ceny jakiegoś smoka :-) Link Zgłoś
Gość: kupson Re: PS Kup koniecznie dobrą płytę główną IP: *.crealict.org 01.08.06, 16:39 Gość portalu: YouzeQ napisał(a): > MYŚL PERSPEKTYWICZNIE > > Choćby nawet kosztem procka. Dzięki dobrej płycie twój komp AMD 64 będzie mógł > "urosnąć" i nawet za 2-3 lata będzie całkiem całkiem. Tymczasem tania płyta > główna po pierwsze nie będzie tak funkcjonalna, po drugie nie bedzie zbyt Ta jasne. Za 2-3 lata wyjdzie już co najmniej kilka zupełnie nowych standardów wszystkiego co się da, nowe podstawki, chipsety, pamięci, złącza i inne cuda. I wtedy ta perspektywiczna płyta będzie przestarzała i do wymiany tak samo jak ta ktora teraz kosztuje 2 razy mniej. Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: PS Kup koniecznie dobrą płytę główną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 17:06 Gość portalu: YouzeQ napisał(a): > Karta graficzna koniecznie na PCI express - na początek starczy jakaś w miarę > tania a za rok kupisz sobie za połowę obecnej ceny jakiegoś smoka :-) Bez jaj ! 'Smoka' to za jakiś czas nie będą produkowali i co najwyżej będziesz mógł kupić tego 'smoka' UŻYWANEGO a to już nie to samo co karta ze sklepu. :) Pisząc 'Smok' to mam na myśli dzisiejszą kartę graficzna za ok. 2.000 zł (nowy model karty !) a nie jakieś badziewie za 500 zł. :) Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Intel czy AMD??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 15:54 Porównujesz Celerona za ok. 250 zł do Athlona za ok. 400 zł ! :( To ma być ŻART ??? :( Link Zgłoś
speedone Re: Intel czy AMD??? 31.07.06, 20:00 celeron i athlon ? trochce nie tego porownanie predzej Pentium 4 , poczukaj sobie P4 3.0/ 3.2 GHz HT Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Intel czy AMD??? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.07.06, 18:15 Athlon ujdzie, tylko nie daj sie nabrac na Semprony, bo maja zawyzone cyferki i mniejsza pamiec L2. Pozatym Athlon jest cichszy, mimo ze mniejsze taktowanie ma to wydajny jest i nie grzeje sie, w przeciwienstwe do intelowskich produkcji ktore można jako grzejnik wykorzystywac ;) co za tym idzie trza wieksze coolery stosowac i w sumie wiecej pradu zzeraja... Ale jakby na to nie spojrzeć procesor nie jest miara wydajnosci komputera, przy cienkiej płycie głownej nawet najlepszy rynkowy proesor moze Cię zawieżć ;) Link Zgłoś
Gość: beee... Re: Intel czy AMD??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 10:55 Gość portalu: aaaa napisał(a): > Athlon ujdzie, tylko nie daj sie nabrac na Semprony, bo maja zawyzone cyferki A jakie "zawyżone" cyferki ? Chodzi ci o CENY ? :) > nie grzeje sie, w przeciwienstwe do intelowskich produkcji > ktore można jako grzejnik wykorzystywac ;) A skąd te bzdury ? Z twojego Athlon 1200 Mhz ? :) > co za tym idzie trza wieksze coolery > stosowac i w sumie wiecej pradu zzeraja... Do Athlonów też TRZA wiatraki jak młyńskie koła bo inaczej nie pograsz w takie upały jak ostatnio. :) > przy cienkiej płycie głownej nawet > najlepszy rynkowy proesor moze Cię zawieżć A przy najlepszej płycie cieniutki procek też nie będzie gigantem wydajności. :) Link Zgłoś
Gość: reg not logged Re: Intel czy AMD??? IP: *.dcn.davis.ca.us 31.07.06, 23:30 Zależy ile chcesz wydać pieniędzy. Ale generalna zasada: do gier - AMD. Na krótszą metę to nawet i Semp 64 jakiś by wystarczył + dobra karta, ale Athlon na AM2 pewnie wystarczy na ciut dłużej :). Pamięć cache w przypadku AMD nie ma takiego znaczenia jak w intelach, a już w grach to w ogóle nie wiem czy można dostrzec jakąś różnicę. Intela w tej chwili bym sobie odpuścił. Obecnie kończą z Celeronami D, co widać po cenach, ktore wprawdzie są atrakcyjne, ale według mnie nie warto kupować w tej chwili tych grzałek - prescott to przeszłość, ewentualnie do rozważenia byłby 352 (cedar mill), ale to wczesna wersja, prawdopodobnie wypuszczą nowe i lepsze steppingi żrące mniej prądu. Tak czy siak dopóki rynku nie opanuje nowy conroe, intel raczej odapda. Link Zgłoś
Gość: anka Re: Intel czy AMD??? IP: *.elsnerow.waw.pl 01.08.06, 10:10 a co to jest AMD Sempron i pamięc L2? i czemu sempron jest gorszy? pliissss ytłumaczcie mi o właśnie taki komp dostałam :( Link Zgłoś
Gość: anka Re: Intel czy AMD??? IP: *.elsnerow.waw.pl 01.08.06, 10:12 jej wiem że procesor ale czemu jest gorszy od innych??? Link Zgłoś
Gość: Prostak Re: Intel czy AMD??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 10:47 Gość portalu: anka napisał(a): > jej wiem że procesor ale czemu jest gorszy od innych??? Sempron to gorsza ( i tańsza !!!) odmiana Athlon - tak samo jak Celeron jest gorszą odmianą Pentium Intel-a. To tak na 'chłopski rozum' i PROSTO. Link Zgłoś
Gość: wells Re: Intel czy AMD??? IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.06, 11:35 Nie panikuj, jest nieco okrojoną wersją pełnego procesora. Ty jako zwykły użytkownik raczej nie odczujesz różnicy. Link Zgłoś
Gość: anka Re: Intel czy AMD??? IP: *.elsnerow.waw.pl 01.08.06, 12:14 ok..czyli nie jest to jakaś totalna lipa? mogę spokojnie siadać do kompa? Link Zgłoś
Gość: sdfasdfasdf Re: Intel czy AMD??? IP: *.tsinghua.edu.cn 01.08.06, 16:28 a cóż takiego robisz na tym kompie? Jeśli przeglądasz internet i grasz w pasjansa, to ten procesor jest z 10 razy za dobry. Semprony to procesory dla zwyklych ludzi, troche okrojone wersje athlonów i troche tańsze. nie jest to lipa a wręcz przeciwnie jeden z lepszych produktów w swojej klasie cenowej w ostatnich latach. Link Zgłoś
Gość: Prostak Re: Intel czy AMD??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 16:58 Gość portalu: anka napisał(a): > ok..czyli nie jest to jakaś totalna lipa? Nie jest lipa ! To w pełni funkcjonalny, markowy procesor firmy AMD. :) > mogę spokojnie siadać do kompa? MOŻESZ ! :) Link Zgłoś