Dodaj do ulubionych

Intel czy AMD???

IP: *.range86-129.btcentralplus.com 31.07.06, 13:08
Mam zamiar zlozyc nowy sprzet ktory bedzie uzywany do gier i zastanawiam sie nad wyborem procesora Celeron 3 GHz czy ADM Athlon 3500+. Czy duze ma znaczenie poziom L2. Dzieki za porady.
Obserwuj wątek
    • gluby Re: Intel czy AMD??? 31.07.06, 13:16
      ja bym wybral amd
      • Gość: YouzeQ Ja bym wybrał AMD 64 IP: *.std.tsi.tychy.pl 01.08.06, 13:20
        Bo obecnie oferuje spore parametry i możliwości rozwoju przy stosunkowo niskiej
        cenie.

Dyskusje AMD czy Intel są jałowe - obie firmy mają produkty zbliżonej jakości i
        szybkości i stabilności(raz jeden raz drugi jest lepszy).

AMD wydaje się obecnie bardziej "otwarty" niż Intel nie próbując wmówić
        wszystkim np. iż RAMBUS jest zbawieniem ludzkości, a więcej producentów układów
        dla płyt zapewnia niższą cenę i szybszy rozwój.
        • Gość: YouzeQ PS Kup koniecznie dobrą płytę główną IP: *.std.tsi.tychy.pl 01.08.06, 13:30
          MYŚL PERSPEKTYWICZNIE

Choćby nawet kosztem procka. Dzięki dobrej płycie twój komp AMD 64 będzie mógł
          "urosnąć" i nawet za 2-3 lata będzie całkiem całkiem. Tymczasem tania płyta
          główna po pierwsze nie będzie tak funkcjonalna, po drugie nie bedzie zbyt
          szybka, a zmiana płyty głównej nieczęsto się zdaża.

Rónież szybkość pamięci nie jest bez znaczenia. Z własnego doświadczenia wiem iż
          pamięć o prędkości 266 Elixira niewiele ustępuje pamięci 333!

Karta graficzna koniecznie na PCI express - na początek starczy jakaś w miarę
          tania a za rok kupisz sobie za połowę obecnej ceny jakiegoś smoka :-)
          • Gość: kupson Re: PS Kup koniecznie dobrą płytę główną IP: *.crealict.org 01.08.06, 16:39
            Gość portalu: YouzeQ napisał(a):

> MYŚL PERSPEKTYWICZNIE
            >
            > Choćby nawet kosztem procka. Dzięki dobrej płycie twój komp AMD 64 będzie mógł
            > "urosnąć" i nawet za 2-3 lata będzie całkiem całkiem. Tymczasem tania płyta
            > główna po pierwsze nie będzie tak funkcjonalna, po drugie nie bedzie zbyt

Ta jasne. Za 2-3 lata wyjdzie już co najmniej kilka zupełnie nowych standardów
            wszystkiego co się da, nowe podstawki, chipsety, pamięci, złącza i inne cuda. I
            wtedy ta perspektywiczna płyta będzie przestarzała i do wymiany tak samo jak ta
            ktora teraz kosztuje 2 razy mniej.
          • Gość: Kamil Re: PS Kup koniecznie dobrą płytę główną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 17:06
            Gość portalu: YouzeQ napisał(a):

> Karta graficzna koniecznie na PCI express - na początek starczy jakaś w miarę
            > tania a za rok kupisz sobie za połowę obecnej ceny jakiegoś smoka :-)

Bez jaj !

'Smoka' to za jakiś czas nie będą produkowali i co najwyżej będziesz mógł kupić
            tego 'smoka' UŻYWANEGO a to już nie to samo co karta ze sklepu. :)

Pisząc 'Smok' to mam na myśli dzisiejszą kartę graficzna za ok. 2.000 zł (nowy
            model karty !) a nie jakieś badziewie za 500 zł. :)
    • wqrwiony Cyrix 31.07.06, 13:22
    • swawolny.diabel Re: Intel czy AMD??? 31.07.06, 13:25
      ADM Athlon 3500+ będzie lepszy.
      • Gość: wells Re: Intel czy AMD??? IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.06, 15:06
        AMD
    • Gość: Romek Re: Intel czy AMD??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 15:54
      Porównujesz Celerona za ok. 250 zł do Athlona za ok. 400 zł ! :(

To ma być ŻART ??? :(

• speedone Re: Intel czy AMD??? 31.07.06, 20:00
        celeron i athlon ? trochce nie tego porownanie predzej Pentium 4 , poczukaj
        sobie P4 3.0/ 3.2 GHz HT
    • Gość: aaaa Re: Intel czy AMD??? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.07.06, 18:15
      Athlon ujdzie, tylko nie daj sie nabrac na Semprony, bo maja zawyzone cyferki i
      mniejsza pamiec L2. Pozatym Athlon jest cichszy, mimo ze mniejsze taktowanie ma
      to wydajny jest i nie grzeje sie, w przeciwienstwe do intelowskich produkcji
      ktore można jako grzejnik wykorzystywac ;) co za tym idzie trza wieksze coolery
      stosowac i w sumie wiecej pradu zzeraja... Ale jakby na to nie spojrzeć procesor
      nie jest miara wydajnosci komputera, przy cienkiej płycie głownej nawet
      najlepszy rynkowy proesor moze Cię zawieżć ;)
      • Gość: beee... Re: Intel czy AMD??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 10:55
        Gość portalu: aaaa napisał(a):

> Athlon ujdzie, tylko nie daj sie nabrac na Semprony, bo maja zawyzone cyferki

A jakie "zawyżone" cyferki ? Chodzi ci o CENY ? :)

> nie grzeje sie, w przeciwienstwe do intelowskich produkcji
        > ktore można jako grzejnik wykorzystywac ;)

A skąd te bzdury ?

Z twojego Athlon 1200 Mhz ? :)

> co za tym idzie trza wieksze coolery
        > stosowac i w sumie wiecej pradu zzeraja...

Do Athlonów też TRZA wiatraki jak młyńskie koła bo inaczej nie pograsz w takie
        upały jak ostatnio. :)

> przy cienkiej płycie głownej nawet
        > najlepszy rynkowy proesor moze Cię zawieżć

A przy najlepszej płycie cieniutki procek też nie będzie gigantem wydajności. :)
    • Gość: reg not logged Re: Intel czy AMD??? IP: *.dcn.davis.ca.us 31.07.06, 23:30
      Zależy ile chcesz wydać pieniędzy. Ale generalna zasada: do gier - AMD. Na
      krótszą metę to nawet i Semp 64 jakiś by wystarczył + dobra karta, ale Athlon na
      AM2 pewnie wystarczy na ciut dłużej :). Pamięć cache w przypadku AMD nie ma
      takiego znaczenia jak w intelach, a już w grach to w ogóle nie wiem czy można
      dostrzec jakąś różnicę.

Intela w tej chwili bym sobie odpuścił. Obecnie kończą z Celeronami D, co widać
      po cenach, ktore wprawdzie są atrakcyjne, ale według mnie nie warto kupować w
      tej chwili tych grzałek - prescott to przeszłość, ewentualnie do rozważenia
      byłby 352 (cedar mill), ale to wczesna wersja, prawdopodobnie wypuszczą nowe i
      lepsze steppingi żrące mniej prądu. Tak czy siak dopóki rynku nie opanuje nowy
      conroe, intel raczej odapda.
      • Gość: anka Re: Intel czy AMD??? IP: *.elsnerow.waw.pl 01.08.06, 10:10
        a co to jest AMD Sempron i pamięc L2? i czemu sempron jest gorszy? pliissss
        ytłumaczcie mi o właśnie taki komp dostałam :(
        • gluby Re: Intel czy AMD??? 01.08.06, 10:11
          amd sempron to procesor
          • Gość: anka Re: Intel czy AMD??? IP: *.elsnerow.waw.pl 01.08.06, 10:12
            jej wiem że procesor ale czemu jest gorszy od innych???
            • Gość: Prostak Re: Intel czy AMD??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 10:47
              Gość portalu: anka napisał(a):

> jej wiem że procesor ale czemu jest gorszy od innych???

Sempron to gorsza ( i tańsza !!!) odmiana Athlon - tak samo jak Celeron jest
              gorszą odmianą Pentium Intel-a.

To tak na 'chłopski rozum' i PROSTO.
              • Gość: wells Re: Intel czy AMD??? IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.06, 11:35
                Nie panikuj, jest nieco okrojoną wersją pełnego procesora. Ty jako zwykły
                użytkownik raczej nie odczujesz różnicy.
                • Gość: anka Re: Intel czy AMD??? IP: *.elsnerow.waw.pl 01.08.06, 12:14
                  ok..czyli nie jest to jakaś totalna lipa? mogę spokojnie siadać do kompa?
                  • Gość: sdfasdfasdf Re: Intel czy AMD??? IP: *.tsinghua.edu.cn 01.08.06, 16:28
                    a cóż takiego robisz na tym kompie? Jeśli przeglądasz internet i grasz w
                    pasjansa, to ten procesor jest z 10 razy za dobry. Semprony to procesory dla
                    zwyklych ludzi, troche okrojone wersje athlonów i troche tańsze. nie jest to
                    lipa a wręcz przeciwnie jeden z lepszych produktów w swojej klasie cenowej w
                    ostatnich latach.
                  • Gość: Prostak Re: Intel czy AMD??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 16:58
                    Gość portalu: anka napisał(a):

> ok..czyli nie jest to jakaś totalna lipa?

Nie jest lipa !

To w pełni funkcjonalny, markowy procesor firmy AMD. :)

> mogę spokojnie siadać do kompa?

MOŻESZ ! :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka