IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 20:09
cześć wszystkim.
powiedzcie mi przyjaciele co wybrać ? gforce 6800gs czy radeona x800 gto.
chcę zmieniić karte i którąś z tych chyba kupie bo tak w sklepie (vobis) mi
polecają. Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • r0ger Re: karta 11.08.06, 20:40
      Jeżeli masz AGP (raczej tak) to 6800GS, jeżeli PCI-EX to w tej cenie żadna z tych, a tylko i wyłącznie Galaxy 7600GS Zalman Edition.
      • Gość: Greg Re: karta IP: 212.76.40.* 11.08.06, 21:11
        > Galaxy 7600GS Zalman Edition.
        Tja, tylko i wyłącznie to ona jest szmelcem (choć ma dobre chłodzenie, to
        fakt). Ze sprawdzonych firm: Gigabyte, Gainward.
        • Gość: Bartek Sosnowiec Re: karta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 10:24
          to w końcu którą byście polecili. to sporo kaski więc na prawde licze na wasze
          doświadczenia.Jak chodzi o płyte gł. to mam gigabyta,którego kupiłem w zeszłym
          roku. Nie znam sie ale chyba mam pci expres bo we właściwościach karty graf.
          właśnie to mam napisane: Magistrala PCI 1, urządzenie 0, funkcja 0.
          • gluby Re: karta 12.08.06, 10:34
            zainstaluj everesta i bedziesz wiedzial jakie ma wlasciwosci twoja plyta;)
            • Gość: Bartek Sosnowiec Re: karta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 12:48
              dał byś mi linka do tego programu? bo jutro giełda i coś pojade może kupić.
              • gluby Re: karta 12.08.06, 19:25
                www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1183&t=93
        • r0ger Re: karta 12.08.06, 13:17
          Gość portalu: Greg napisał(a):

> > Galaxy 7600GS Zalman Edition.
          > Tja, tylko i wyłącznie to ona jest szmelcem (choć ma dobre chłodzenie, to
          > fakt). Ze sprawdzonych firm: Gigabyte, Gainward.

Jakieś konkretne argumenty, czy tylko takie w stylu "szmelc i ch**"? Masz (miałeś) tę kartę że tak kategorycznie się wypowiadasz? Bo ja mam ją od jakiegoś czasu i inne 7600 też często mam okazję montować i testować, więc mam punkt odniesienia. Natomiast twoje preferencje wskazują, że za dużo czytasz "bezstronnych" gazet gdzie testy wygrywają produkty tych firm, które więcej wykupują reklam w danym serwisie.
          • Gość: Bartek Sosnowiec Re: karta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 14:13
            montujesz takie rzeczy to się na tym znasz. Tak przynajmniej mysle. To co
            napisałes o tych reklamach to jest 100% fakt, wygrywa ten co więcej zapłaci.
            Teraz z czystej opłacalności, co mi doradzisz.Zależy mi na nie wtopieniu kasy i
            jakimś fajnym efekcie.na pudełku od mojej karty jest napisane: 128 mb ddr, agp
            8X, DVI-I , DIRECTX9 128 BIT. Ge Force 5700FX karta produkowana przez gigabyte.
            Mam nadzieje że Tobie coś to mówi bo mnie niestety nic.
            • Gość: Bartek Sosnowiec Re: karta do rOgera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 14:16
              napisałem Ci wyżej posta
              • r0ger Re: karta do rOgera 12.08.06, 15:17
                Rozumiem, że kartę której pudełko opisałeś masz w tej chwili i chcesz ją wymienić? Gdybyś napisał ile chcesz na to wydać, byłoby łatwiej.
                Ale tak, jak napisałem w odpowiedzi na twoje pierwsze pytanie - z tych które wymieniłeś na początku to karta Nvidii.
                • Gość: Bartek Sosnowiec do rOgera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 17:23
                  tak, to moja obecna karta. Na kartę przeznaczam ok 750zł. Kompletnie nie mam
                  pojęcia co kupić.
                • Gość: Bartek Sosnowiec Re: karta do rOgera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 17:25
                  czyli niewarto kupować na DDR ani DDR2? Tylko już DDR3?
                  • r0ger Re: karta do rOgera 12.08.06, 17:46
                    Przy takich samych pozostałych parametrach oczywiście DDR3, ale jest cała masa innych czynników, które również mają wpływ na wydajność - Radeon X1600 Pro z DDR2 będzie dużo wydajniejszy niż GF 6600 z DDR3. Z tego między innymi powodu niemożliwością jest polecić jakąkolwiek kartę, nie znając podstawowego czynnika - zasobów finansowych.
                    • Gość: Bartek Sosnowiec Re: karta do rOgera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.06, 20:39
                      Przeznaczam 750 zł na zakup nowej karty.
                      • r0ger Re: karta do rOgera 13.08.06, 00:16
                        sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30447
                        Lub inna 6800GS z 256MB DDR3.
          • Gość: Greg Re: karta IP: 212.76.40.* 12.08.06, 20:48
            Jasne - przeprowadziłem rekonesans w kontekście podzespołów używanych przez
            Galaxy, Gigabyte'a i Gainwarda - te dwie firmy wchodziły w grę. Dziwne jest to,
            że Galaxy często standardowo sprzedaje karty z obniżonymi wobec referencyjnych
            taktowaniami (nie mówię tu o przetaktowanych przez userów wersjach ze
            zmienionym chłodzeniem) - jak dla mnie to po prostu lowend i tyle (piszę to na
            bazie doświadczeń z kartami na GF6600GT i 6800 - może z serią 7xxx jest
            inaczej, choć wątpię). Co do gazet i testów - nie czytam, bo wiem co są warte.
    • tswiercz Re: karta 12.08.06, 13:55
      W vobisie komputer? Toz to prawie jak masarnia :)
      Jeżeli masz AGP to tylko Palit Sonic 6800 GS za 520 zł.
      Jeżeli PCIE-X to nawet Galaxy 7300 GT 256 MB 1.2 ns Zalman edition będzie bardzo
      dobry. On spokojnie wygrywa z tym Radkiem X800. A jeżeli masz więcej kasy to
      7600 (tylko nie na DDR2)!
      • krzysztofsf Re: karta 12.08.06, 15:42
        Dlaczego nie DDR2?
        Wlasnie zamowilem sobie Gigabyte 6600 na DDR2 (na nic mocniejszego nie mam teraz kasy) i wlasnie DDR2 komentowano jako zalete ?
        • r0ger Re: karta 12.08.06, 16:53
          Ano dlatego, że są dostępne takie karty na DDR3 z o wiele krótszym czasem dostępu i co za tym idzie większej wydajności i podatności na podkręcanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka