Dodaj do ulubionych

Firefox Myths

25.08.06, 23:42
Jak dla mnie - 100% prawdy. Zawsze mowilem ze to przereklamowane:
mywebpages.comcast.net/SupportCD/FirefoxMyths.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Obywatel Re: Firefox Myths IP: *.ists.pl / *.ists.pl 25.08.06, 23:51
      Dobrze że się nie dałeś nabrać. Tak trzymaj i używaj słusznych programów
      dołączanych do systemów operacyjnych.
      • nutsh Re: Firefox Myths 25.08.06, 23:59
        Gość portalu: Obywatel napisał(a):

> Dobrze że się nie dałeś nabrać. Tak trzymaj i używaj słusznych programów
        > dołączanych do systemów operacyjnych

Poza Firefoxem i IE istnieje jeszcze wiele innych przeglądarek jak np. Konqueror (pod linuxem), Opera itp.
        Też nigdy nie byłem przekonany do FF, od dawna używam Opery.
        • kell99 Re: Firefox Myths 26.08.06, 00:49
          Pomijajac, ze ta strona to bzdury dla naiwnych. Gdzie jest powiedziane, ze
          organizacja non-for-profit nie moze zarabiac kasy ktora potem wydaje na produkt
          (a nie pakuje do wlasnej kieszeni). Poza tym kto powiedzial, ze Mozilla i
          Firefoks to ten sam produkt. To sa 2 rozne przegladarki korzystajace z tego
          samego silnika (Gecko). Bzudry i tyle... A strona sluzy tylko reklamowanym na
          niej produktom.
          • are.1 Re: Firefox Myths 27.08.06, 00:58
            Nie-e! Tam jest prawda opisana! Np o Opoerze w szczegolnoci, ze jest
            najszybsa i najbezpieczniejsza. Poza tym Firefox to nic wiecej niz IE, nawet
            wyglada tak samo. Co z tego ze ma inny silnik. Taki sam smiec jak IE. Ani
            szybszy, ani wydajniejszy. Jest wolny, wyglada do d... i dziurawy.
            • kell99 Re: Firefox Myths 27.08.06, 03:39
              hehe. kolejny fanatyk opery;) tez jest mi przykro, ze wam tak zle, ze firefoks
              staje sie popularny a opera nie. takim podgryzaniem sie daleko operowcy zajda.
              • r0ger Re: Firefox Myths 27.08.06, 07:59
                kell99 napisał:

> hehe. kolejny fanatyk opery;) tez jest mi przykro, ze wam tak zle, ze firefoks
                > staje sie popularny a opera nie. takim podgryzaniem sie daleko operowcy zajda.

No cóż, też chyba jestem fanatykiem Opery? Używam tej przeglądarki "od zawsze" i jedyna przewaga jaką miał nad nią Firefox był brak banera. Dlatego kiedy lisek się pojawił "zdradziłem" Operkę na jakiś czas. Teraz Opera jest również w pełni darmowa i nie ma już żadnego powodu dla którego miałbym używać gorszej przeglądarki. Dla formalności - nie uważam liska za "zły" program. Odpowiednio skonfigurowany, z rozsądkiem wyposażony we wtyczki i rozszerzenia jest całkiem przyjemny, ale jednak nie jest to lekka i szybka Opera! Zresztą to ten sam silnik co krowa - Mozilla, więc rewelacji być nie może.
                PS: Wiesz kell, jakoś mi wisi że Opera ma 3 a Lisek 30% rynku. Zresztą może właśnie pęd do wydarcia tych dodatkowych procentów najbardziej Firefoxowi szkodzi? Mam nadzieję że dwójka będzie dużo lepsza i w końcu spełnią się Wasze mażenia - więcej użytkowników niż IE. Czego Wam i sobie życzę.
                Pozdrawiam
                • przerach Re: Firefox Myths 27.08.06, 08:20
                  Krytykom spod flagi z wielkim niebieskim E(tam!) proponuję uruchamianie ich ulubionej (nie)przenośnej przeglądarki na obcym komputerze. Dlatego na moim stacjonarnym goszczą (pospołu) Ognisty Lisek i Opera, a na pendrive - ich wersje portable. A wielbiciele produktu MS niech nadal na obcych komputerach zakładają swoje konta na OE by sprawdzić POP3 - ja wolę mojego stacjonarno-portable Koniolota i portable Grzmocącego Gołąbka.

• tiges_wiz Re: Firefox Myths 27.08.06, 08:23
                  a ja probowalem zaczac uzywac opery i mie sie nie udalo ;)
                  wszystko rozbilo sie o zapamietywanie hasel z roznych forum. Podobalo mi sie
                  zapamietywanie zakladek i dzialanie i jednak sie poddalem i wrocilem do
                  Firefoksa. Tylko poszukalem kilku ciekawych rozszerzen. Coz przyzwyczajenie to
                  spora bariera.
                  No i opera zle wyswietla font (a wlasciecie polskie znaki) fixedsys z mojej
                  strony domowej.
                  • r0ger Re: Firefox Myths 27.08.06, 08:34
                    tiges_wiz napisał:

> a ja probowalem zaczac uzywac opery i mie sie nie udalo ;)
                    > wszystko rozbilo sie o zapamietywanie hasel z roznych forum.

Nie zauważyłem tego problemu. Wszystkie hasła są prawidłowo zapamiętywane

> Podobalo mi sie
                    > zapamietywanie zakladek i dzialanie i jednak sie poddalem i wrocilem do
                    > Firefoksa. Tylko poszukalem kilku ciekawych rozszerzen. Coz przyzwyczajenie > to
                    > spora bariera.

To fakt, co najlepiej widać na przykładzie udziału IE w rynku

> No i opera zle wyswietla font (a wlasciecie polskie znaki) fixedsys z mojej
                    > strony domowej.

Możesz podać link?

Pozdrawiam
                    • tiges_wiz Re: Firefox Myths 27.08.06, 09:44
                      free.of.pl/t/tiges
                      juz na index powinien byc problem widoczny. Zwykle znaki powinny byc ok.
                      Co do zapamietywania hasel, to podobno wszystkim dziala, tylko nie mi ;) .. nie
                      chcialo mi sie szukac przyczyny, bo latwiej bylo wrocic do pandy rudej ;). W
                      sumie opere i FF uwazam za najlepsze przegladarki. Zona uzywa Opery, ale i tak
                      od czasu do czasu wlacza moja ;)
                      • r0ger Re: Firefox Myths 27.08.06, 10:06
                        tiges_wiz napisał:

> free.of.pl/t/tiges
                        > juz na index powinien byc problem widoczny. Zwykle znaki powinny byc ok.

Żeczywiście, poskie znaki są powiększone, jednak wygląda to na problem z kodowaniem strony a nie z samą Operą.

tiges_wiz napisał:

> No fakt .. w ciagu tych 0.02 mozna usnac, czy zrobic sobie kawe i jeszcze
                        > obejrzec film.

Nie bądźmy złośliwi. Chodzi o fakt sprawniejszego renderowania a nie o to jak duża jest różnica. Poza tym nie rozwijajmy wątku jak kolejnej dyskusji o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. I tak wiadomo że zarówno Opera, jak i Ff są najlepsze. Ha!
                        Pozdrawiam.
                        • tiges_wiz Re: Firefox Myths 27.08.06, 10:14
                          nie .. strona przeszla wsie walidatory. Jest to czysty HTML.

<!DOCTYPE HTML PUBLIC
                          "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
                          "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
                          <html>
                          <head>
                          <link rel="stylesheet" type="text/css" href="design.css">
                          <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
                          <title>Moje samochody</title>
                          </head>

a tu CSS
                          body {font-family: fixedsys, monospace; color: white; }
                          .cour {font-family: fixedsys, monospace; color: white; }

Sprawdzalem to praktycznie na wszystkich przegladarkach (nawet Lynx) i tylko w
                          Operze jest blad.
                          • gray Re: Firefox Myths 27.08.06, 10:29
                            tiges_wiz napisał:

> nie .. strona przeszla wsie walidatory. Jest to czysty HTML.

no, jeżeli już o tym mówimy...

validator.w3.org/check?uri=http%3A%2F%2Ffree.of.pl%2Ft%2Ftiges%2F
                            ;)
                            • tiges_wiz Re: Firefox Myths 27.08.06, 10:32
                              pierwszy blad zaraz poprawie (w sumie niewielki), a drugi, to kod doklejony
                              przez darmowy serwer. Ja sprawdzam swoje pliki na dysku.
                              • tiges_wiz poprawione ... 27.08.06, 10:37
                                poprawione. To bylo jedno stare </br> zamoast <br/>

This Page Is Valid HTML 4.01 Transitional!
                                • gray bardzo ładnie ;) /bt 27.08.06, 10:38

• tiges_wiz Re: bardzo ładnie ;) /bt 27.08.06, 10:41
                                    co i tak nie wyjasnia dlaczego opera podmienia font fixedsys na inny, jak ma
                                    wyswietlic polski znak ;)
    • Gość: are Re: Firefox Myths IP: *.clubnet.pl 27.08.06, 09:40
      Aha. W ogole FF to zwykly port z Linuxa i zawsze bedzie koszmarnie wolny,
      wolniejszy nawet niz IE. Tak samo zreszta Thunderbird.
      • tiges_wiz Re: Firefox Myths 27.08.06, 09:53
        Moze jakies dane?
        Wlasnie sprawdzilem kilka stron, gdzie podany jest czas generowania.
        FF radzil sobie calkiem niezle. Bylo to od 0.06 do 0.11 sekundy.
        Opera podobnie od 0.04 do 0.09.
        No fakt .. w ciagu tych 0.02 mozna usnac, czy zrobic sobie kawe i jeszcze
        obejrzec film.
      • Gość: ja Re: Firefox Myths IP: *.daminet.pl 27.08.06, 11:57
        > Aha. W ogole FF to zwykly port z Linuxa i zawsze bedzie koszmarnie wolny,
        > wolniejszy nawet niz IE. Tak samo zreszta Thunderbird.
        FF byl od zawsze dostepny na kilka platform i nie jest zadnym portem.

Co do Opery - nie potrafi sie ona zintegrowac z GUI systemu operacyjnego i
        zawsze wyglada jak z innej bajki.
        • r0ger Re: Firefox Myths 27.08.06, 12:36
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Co do Opery - nie potrafi sie ona zintegrowac z GUI systemu operacyjnego i
          > zawsze wyglada jak z innej bajki.

Dla niektórych to nawet zaleta Opery.
      • kell99 Re: Firefox Myths 27.08.06, 17:57
        Gość portalu: are napisał(a):

> Aha. W ogole FF to zwykly port z Linuxa i zawsze bedzie koszmarnie wolny,
        > wolniejszy nawet niz IE. Tak samo zreszta Thunderbird.

przestaniesz juz wypisywac bzdury? idz mame o kolacje potrollowac
    • Gość: gębosraj Re: Firefox Myths IP: *.localdomain / *.polymathic.net 27.08.06, 18:35
      Co do tego że dwa powszechne przekonania nt Firefoksa są błędne się zgadzam:
      - ta przeglądarka nie jest wcale lekka
      - a co za tym idzie nie jest szybka

prawdę mówiąc jest najbardziej spasiona z tych 3 najpolularniejszych na rynku i
      ma największe wymagania. Jest rozdęta crossplatformowym interfejsem tak jak
      thunderbird zresztą. Wymagania sprzętowe są wysokie. Najsilniejsza jej stroną są
      jednak rozszerzenia i dlatego zdobywa niestety popularność a kiedyś pewnie monopol.
      • kell99 Re: Firefox Myths 27.08.06, 19:06
        Tzn jak wysokie? 333MHz cpu i 128MB ram to sa te okropnie wysokie wymagania
        sprzetowe? Podeprzyj troche swoje opinie jakimis znaczacymi faktami, bo na www
        konfiguracji uzywalem FF i dalo sie bez problemu uzywac. Do tego zdecydowana
        wiekszosc komputerow jest znacznie silniejsza od ww.
        • Gość: gębosraj Re: Firefox Myths IP: 154.35.1.* 27.08.06, 19:31
          Moze i na takim CPU da się używać w tym sensie że w ogóle działa, ale na pewno
          nie działa to "lekko". Na procesorach powyżej 1 Ghz już prawie nie czuć róznicy
          gdy np. przejedziesz sobie szybko po górnym menu pomiędzy firefoksem a jakąś
          przeglądarką pracującą natywnie pod windows. Tak samo Tbird na silnych maszynach
          już nie pływa ekran jak przesuwasz panel wiadomosci. Na procku typu 700-800 mhz
          masz wtedy slide show. O jakichś lepszych skórach to w ogóle nie ma mowy.
          • kell99 Re: Firefox Myths 27.08.06, 19:54
            To FF nie pracuje natywnie pod windows? Skoro pod linuksem podpiera sie z gtk+
            to pod windows tez powinien, sprawdz wiec prosze czy z firefoksem zainstalowalo
            sie tez libgtk skoro twierdzisz, ze jest to "konwersja". w takim razie opera
            musi korzystac pod windows z libqt bo tak dziala pod linuksem.

Placa wam za wypisywanie bzdur czy jak?
            • mipp Re: Firefox Myths 28.08.06, 10:51
              Chyba chodziło o XUL. Ja używam na co dzień K-Meleona który korzysta z
              normalnych windowsowych api, ale w niektórych buildach ostatnio pojawiły sie
              xulowe wstawki. Np. okienko do preferences w jednej z wersji jest xulowe i
              uwierz mi od razu czuć różnicę jak się w nie wejdzie, jeśli chodzi o
              responsywność interfejsu, na niekorzyśc xula oczywiście. (procesor 1,8 ghz, 1024
              ram). Z tego co wiem to GUI Firefoxa i TB jest w całości na XULu i to też czuć w
              tych aplikacjach. ;)
              • kell99 Re: Firefox Myths 28.08.06, 15:07
                mipp napisał:

> Chyba chodziło o XUL. ...

Skoro gui jest w "calosci" na xul to po co ff potrzebuje np libgtk? Po prostu
                linkuje dla zabawy? A moze programistom sie nudzilo?
    • Gość: Reader Re: Firefox Myths IP: *.ericsson.net 28.08.06, 13:00
      k-meleon r0x

kmeleon.sourceforge.net/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka