Dodaj do ulubionych

pytanie mam do specjalisty....

IP: *.net81-65-155.noos.fr 29.08.06, 10:44
...od plikow audio: kumpel, z ktorym zalozylem sie o butelke, udowodnil mi,
ze MP3 lepiej od WMA kompresuje pliki. A z drugiej strony do mojego Creative
Zen Micro wchodzi 2500 kawalkow w formacie WMA i tylko 1250 w MP3 - jak to
mozliwe ? A moze jeszcze nie przegralem zakladu ?
Z gory dziekuje
J
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: pytanie mam do specjalisty.... 29.08.06, 10:49
      Porownaj sobie empirycznie jakos mp3 i wma to sie zorientujesz dlaczego wchodzi
      2 razy mniej.
      • Gość: ja Re: pytanie mam do specjalisty.... IP: *.net81-65-155.noos.fr 29.08.06, 10:54
        No super dzieki za wyczerpujaca odpowiedz ! Drogi m. porownaj sobie empirycznie
        jakos moje pytanie z Twoja odpowiedzia to zorientujesz sie dlaczego czekam na
        kogos, kto wytlumaczy mi to lepiej :-)))))))))))))
    • t-800 Re: pytanie mam do specjalisty.... 29.08.06, 10:52
      WMA lepiej kompresuje. Poczytaj o bitrate.
      • t-800 Re: pytanie mam do specjalisty.... 29.08.06, 10:54
        t-800 napisał:

> WMA lepiej kompresuje.

Jednak nie jestem pewien (a nie chce mi się sprawdzać). Na pewno jest tak, że
        WMA oferuje lepszą jakość dźwięku przy bitrate analogicznym dla MP3. Tj. np. WMA
        96 kbps może mieć taką samą jakość dźwięku jak MP3 128 kbps.
      • Gość: ja Re: pytanie mam do specjalisty.... IP: *.net81-65-155.noos.fr 29.08.06, 10:58
        Dzieki za info, bede sie wiec klocil o te butelke, a o bitrate zaraz sobie
        poczytam tylko musze znalezc instrukcje obslugi mojego zelazka :-))))))))))))
        Przeciez ja nawet nie wiem co to jest ! Ludzie, tu pisza tez tacy, ktorzy o tej
        calej chinszczyznie technicznej nie maja zielonego pojecia :-))))))))))))
        Pzdr
        • t-800 Re: pytanie mam do specjalisty.... 29.08.06, 12:02
          Gość portalu: ja napisał(a):

> Dzieki za info, bede sie wiec klocil o te butelke, a o bitrate zaraz sobie

Ale wyżej napisałem, że nie jestem pewien.

> poczytam tylko musze znalezc instrukcje obslugi mojego zelazka :-))))))))))))
          > Przeciez ja nawet nie wiem co to jest ! Ludzie, tu pisza tez tacy, ktorzy o tej
          >
          > calej chinszczyznie technicznej nie maja zielonego pojecia :-))))))))))))

www.komputerswiat.pl/leksykon/249.asp

Więcej w google.com
        • Gość: kaqkaba Re: pytanie mam do specjalisty.... IP: 194.150.166.* 29.08.06, 13:39
          Jak nie wiesz o czym piszesz to po co się zakładałeś.
    • Gość: gębosraj Re: pytanie mam do specjalisty.... IP: *.ninth-art.de 29.08.06, 12:27
      przecież to zależy od parametrów kompresji jakie sobie ustawisz. Możesz sobie
      skompresować piosenki do MP3 w telefonicznej jakości dźwięku i
      wyjdą bardzo małe pliki, wtedy upchasz nawet 10 razy więcej. To zależy właśnie
      od jakości próbkowania i wspomnianego bitrate'u. Im lepsza jakość tym większy
      plik, proste. Do MP3 można skompresować na tysiące różnych sposobów z różnym
      rezultatem objętościowym.
      • marex59 Re: pytanie mam do specjalisty.... 29.08.06, 12:50
        Jeśli skompresujesz np. w bitrate 160 mp3 i wma to pliki wielkością będą
        podobne ale jakość mp3 będzie trochę gorsza , więc żeby była podobna to się
        mp3 kompresuje w większym bitrate np. 196
    • Gość: B Re: pytanie mam do specjalisty.... IP: 195.116.32.* 29.08.06, 12:50
      Co to znaczy lepiej? Lepiej (lepsza jakość dzwięku), mocniej (mniejszy plik),
      szybciej?
      Wszystko zależy od parametrów kompresji. WMA lepiej się spisuje przy niskim
      bitrate. Kiedy jednak zbliżymy się do wartości 128 to przewaga WMA zaczyna się
      zmniejszać.
      Tutaj mały teścik: www.mp3-tech.org/tests/wma9/index.html z którego wynika, że
      jak zwykle M$ za pomocą brzydkich tricków, próbuje wcisnąć ludziom kit.
      • Gość: ja Re: pytanie mam do specjalisty.... IP: *.net81-65-155.noos.fr 29.08.06, 13:04
        Bardzo dziekujac wszystkim interweniujacym tlumacze sprawe prosta: kumpel
        twierdzi, ze MP3 "sciska" pliki bardziej, ja, bazujac sie na danych
        technicznych mojego grajka Cerative, ze to raczej WMA. I jaka jest odpowiedz
        definitywna Panow Fachowcow ?
        • marex59 Re: pytanie mam do specjalisty.... 29.08.06, 13:19
          Zacznij posty czytać ze zrozumieniem , no przecież chyba to napisałem
          • Gość: B Re: pytanie mam do specjalisty.... IP: *.sg.gov.pl / 195.116.32.* 29.08.06, 14:38
            No widzisz nie jest wcale tak jak piszesz. Wszystko zależy od tego jak
            poustawiasz parametry w LAME. M$ do testu użył starej wersji LAME. Na stronie do
            której link dawałem wcześniej jest MP3 o wyższym bitrejcie niż WMA i o tej samej
            wielkości.
        • Gość: miki rork Re: pytanie mam do specjalisty.... IP: 154.35.1.* 29.08.06, 16:33
          > Bardzo dziekujac wszystkim interweniujacym tlumacze sprawe prosta: kumpel
          > twierdzi, ze MP3 "sciska" pliki bardziej, ja, bazujac sie na danych
          > technicznych mojego grajka Cerative, ze to raczej WMA. I jaka jest odpowiedz
          > definitywna Panow Fachowcow ?

Udajesz czy po prostu nie jesteś zbyt lotny? Napisało ci już kilka osób, że to,
          jak będzie ściśnięty plik MP3 zależy od tego jak go skompresujesz. Możesz ten
          sam utwór skompresować tak że będzie zajmował np. 2 MB albo tak że będzie
          zajmował 10 MB. Obie wersje będą działać w odtwarzaczu, różnić się będą jakością
          dźwięku.

Nie ma definitywnej odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka