Dodaj do ulubionych

Slot 1, FCPGA , PPGA czym to się różni?

IP: 172.30.25.* 05.11.01, 12:16
Chodzi o budowę procesora i plyty głównej.Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: MarekG Re: Slot 1, FCPGA , PPGA czym to się różni? IP: *.chello.pl 05.11.01, 12:33
      generalnie sie rozni wygladem i liczba pinow, praktycznie tez sa rozne
      zasilania, generalnie Slot 1 jest na stare celerony i Pentium II, najszybsze
      bodajze 660MHz, FCPGA jest na Celerony i Pentiumy III, PPGA sa chyba stare
      Pentiumy.
      Czasami mozna znalesc tez prejsciowki FCPGA-Slot 1, akurat ze starsze plyty z
      Slot 1 nieumieja wykorzystac nowsze procesory.
      • Gość: kolec Re: Slot 1, FCPGA , PPGA czym to się różni? IP: 172.30.25.* 05.11.01, 13:34
        Ale jaka jest różnica w konstrukcji samego procesora ( chodzi o jego wygląd )
        • Gość: Mirko Re: Slot 1, FCPGA , PPGA czym to się różni? IP: 65.206.44.* 05.11.01, 14:59
          "FC" z nazwy FCPGA znaczy "Flip Chip" czyli "odwrocony scalak". Na wierzchu
          procesora jest taki kwadratowy kawalek krzemu, czyli "jadro procesora" do
          ktorego ma bezposrednio przylegac wentylator. Przedtem, n.p. w procesorach
          "PPGA" bylo to ukryte w obudowie procesora, dlatego "FC" to "odwrocony".
          • Gość: MaciekS Re: Slot 1, FCPGA , PPGA czym to się różni? IP: *.amdahl.com 05.11.01, 17:58
            Gość portalu: Mirko napisał(a):

> "FC" z nazwy FCPGA znaczy "Flip Chip" czyli "odwrocony scalak". Na wierzchu
            > procesora jest taki kwadratowy kawalek krzemu, czyli "jadro procesora" do
            > ktorego ma bezposrednio przylegac wentylator. Przedtem, n.p. w procesorach
            > "PPGA" bylo to ukryte w obudowie procesora, dlatego "FC" to "odwrocony".

Drobna korekta (poza tym wszystko okay). Ten kwadrat widoczny na scalaku to nie
            krzem, ale raczej ceramika albo kawalek metalu... w kazdym razie material o
            bardzo dobrych wlasnosciach przewodnosci cieplnej, by dolaczany radiator z
            wentylatorem, czyli tzw. "chlodnica" miala sens i dobrze dziala. Krzemu naogol
            nie wystawia sie na zewnatrz obudowy z pewnych wzgledow, ale raczej oslania sie
            go jakims materialem. Nie wydaje mi sie zeby rdzen procesora mogl tak sterczec z
            obudowy bo uszkodzenia bylyby czestsze i to nie ze wzgledow termicznych.

Ale to drobiazg i moze potocznie mowi sie ze to krzem widac.

Pozdrawiam
            • Gość: Mirko Maciek, sorry ale guzik prawda. IP: 65.206.44.* 05.11.01, 18:37
              Gość portalu: MaciekS napisał:

>
              > Drobna korekta (poza tym wszystko okay). Ten kwadrat widoczny na scalaku to nie
              >
              > krzem, ale raczej ceramika albo kawalek metalu... w kazdym razie material o
              > bardzo dobrych wlasnosciach przewodnosci cieplnej, by dolaczany radiator z
              > wentylatorem, czyli tzw. "chlodnica" miala sens i dobrze dziala. Krzemu naogol
              > nie wystawia sie na zewnatrz obudowy z pewnych wzgledow, ale raczej oslania sie
              >
              > go jakims materialem. Nie wydaje mi sie zeby rdzen procesora mogl tak sterczec
              > z
              > obudowy bo uszkodzenia bylyby czestsze i to nie ze wzgledow termicznych.
              >
              > Ale to drobiazg i moze potocznie mowi sie ze to krzem widac.
              >
              > Pozdrawiam

Maciek, moj sympatyczny kolego.

Poprawiajac kogos badz pewny swego. "Nie wydaje mi sie zeby rdzen procesora..." -

nie jest okresleniem technicznym a podajesz sie za czlowieka technicznego.
              Jest to klasyczne dyskutanckie: "a matter of fact" (fakt) vs. "a matter of
              opionin" (opinia).
              My tu nie radzimy Intelowi gdzie ma co umieszczac na procesorze - to bylaby nasza
              opinia. My piszemy gdzie umiescil - to ma byc fakt.

Poza tym: "...raczej ceramika albo kawalek metalu... w kazdym razie material o
              bardzo dobrych wlasnosciach przewodnosci cieplnej" .
              Fakt, metale rzeczywiscie maja na ogol bardzo dobra przewodnosc cieplna.
              Ceramika - dokladnie na odwrot. Tak uczyli w szkole. Gdzies w
              rozdziale "Przewodniki cieplne vs. izolatory" i "Pojemnosc cieplna materialow".
              Nie byles na tych wykladach. Przyznaj sie do dwoch wagarow!

A teraz dowod na powyzsza teze (ale nie o wagarach)
              (przygladnij sie zwlaszcza ostatniemu zdaniu):

"Q: What are flip chips and how do they differ from older PIIIs?

A: Oh joy. Intel has created yet another form factor for its processors.

In the beginning, all Pentium II, Pentium III, and Celeron chips were put on
              cartridges designed for Slot 1 motherboards. Last year the company returned to
              its socketed roots, introducing the Socket 370 form factor. Sockets are cheaper
              for Intel and more reliable for consumers.

The first chip designed for the new socket was the PPGA (Plastic Pin Grid Array)
              Celeron. Early this year Intel began shipping socketed Pentium IIIs called Flip
              Chips (technically, FC-PGA, or Flip Chip Pin Grid Array). Now we're starting to
              see flip-chip Celerons.

They're called flip chips because the original Socket 370 Celerons placed the
              silicon core facing downwards. The new flip chips put the core on top of the chip
              where it will be in direct contact with the heat sink. The chip is flipped for
              better cooling. "

Wiecej do wgladu pod:
              www.techtv.com/screensavers/answerstips/story/0,24330,2550431,00.html

P.S. Bedziemy sie chyba musieli kiedys spotkac na piwo.
              (choc osobiscie preferuje wina, najlepiej czerwone).

• Gość: MaciekS Re: Maciek, sorry ale guzik prawda. IP: *.amdahl.com 05.11.01, 19:17
                Gość portalu: Mirko napisał(a):

> Gość portalu: MaciekS napisał:
                > Poza tym: "...raczej ceramika albo kawalek metalu... w kazdym razie material o
                > bardzo dobrych wlasnosciach przewodnosci cieplnej" .
                > Fakt, metale rzeczywiscie maja na ogol bardzo dobra przewodnosc cieplna.
                > Ceramika - dokladnie na odwrot. Tak uczyli w szkole. Gdzies w
                > rozdziale "Przewodniki cieplne vs. izolatory" i "Pojemnosc cieplna materialow".
                > Nie byles na tych wykladach. Przyznaj sie do dwoch wagarow!

Nie, nie opuscilem tych lekcji, ale byc moze cos umknelo mojej uwagi. Otoz wiele
                ukladow scalonych w wersjach np. militarnych i przemyslowych (nie spotkasz ich na
                rynku ale moge Ci pokazac takie bo ostanio wpadly w moje hobbystyczne rece)
                umieszcza sie w obudowach ceramicznych chyba ze wzgledu na stosunkowo dobra
                przewodnosc cieplna. Nie mowie ze ceramika ma lepsza przewodnosc niz metal, ale
                jest za to izolatorem elektrycznym. Dlatego tez jako izolator elektryczny ale nie
                termiczny uzywalo sie go czesto jako przekladke pomiedzy radiatorem i
                tranzystorem. Rozbierz kiedys stary wzmacniacz to sam sie przekonasz, a dodatkowo
                rozbierz zelazko i zobacz skad sypia sie koraliki ceramiczne izolujace
                elektrycznie spirale grzejna od obudowy, ale przewodzace cieplo do metalowej
                podstawy.

I jeszcze jedno wszystko zalezy od tego jaka ceramika:)

Metalu chyba nie daloby sie polozyc bezposrednio na rdzen krzemowy na duzej
                powierzchni w procesorze poniewaz moglby powstawac efekty podobne do tych z
                tranzystorow FET tyle ze pasozytniczo, a w srodku dodatkowo mamy do czynienia z
                conajmniej kilkuset megaherzami czestotliwosci (odleglosci musza wiec byc
                starannie dobierane by poruszac sie wokol tej magicznej wartosci projektanckiej
                rownej polowie dlugosci fali) i moglbys wspaniale zniszczyc dzialanie procesora
                takim efektem. Krzem sam bylby poza tym delikatny. Nie wiem moze sie myle, ale
                tyle udalo mi sie spamietac z tamtych wykladow... i moze cos przeinaczylem.

Wiem ze obudowa procesora Intela to wlasnie nie plastik (jak niektorzy mysla)
                tylko specjalna ceramika :) ktora stosunkowo latwo skruszyc.

> P.S. Bedziemy sie chyba musieli kiedys spotkac na piwo.
                > (choc osobiscie preferuje wina, najlepiej czerwone).
                >

Tez lubie wino... jakos dziwnie lepiej mi sluzy niz piwo, ale lubie lzejsze czyli
                raczej biale (poza faktem ze pasuje do mojego ulubionego "morskiego" jedzenia).
                Chetnie sie spotkam. Wrzuc mi info gdzie rezydujesz: MaciekSKontakt@netscape.net

Trzymaj sie
                • Gość: MaciekS autokorekta IP: *.amdahl.com 05.11.01, 19:46
                  Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> Wiem ze obudowa procesora Intela to wlasnie nie plastik (jak niektorzy mysla)
                  > tylko specjalna ceramika :) ktora stosunkowo latwo skruszyc.

Nie powiedzialem prawdy... moja wina. Otoz ta obudowa jest z plastiku.... i
                  dopiero teraz moge powiedziec "wiem" :)

FCPGA - 'P' pochodzi od "plastic".

Pewne szczegoly inzynierskie mozna sprawdzic:

developer.intel.com/design/PentiumIII/applnots/24530101.pdf

i tu:

developer.intel.com/design/PACKTECH/ch_01.pdf

(Mirko nie gniewaj sie za moje uporczywe lenistwo i brak tych URL'i w moich
                  postach, ale nie mam tego jeszcze w "palcach")

Pozdrowienia
                  • Gość: MaciekS autokorekta2 IP: *.amdahl.com 05.11.01, 20:12
                    Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> Gość portalu: MaciekS napisał(a):
                    >
                    >
                    >
                    > > Wiem ze obudowa procesora Intela to wlasnie nie plastik (jak niektorzy mys
                    > la)
                    > > tylko specjalna ceramika :) ktora stosunkowo latwo skruszyc.
                    >
                    >
                    > Nie powiedzialem prawdy... moja wina. Otoz ta obudowa jest z plastiku.... i
                    > dopiero teraz moge powiedziec "wiem" :)
                    >
                    > FCPGA - 'P' pochodzi od "plastic".
                    >
                    > Pewne szczegoly inzynierskie mozna sprawdzic:
                    >
                    > <a href="http://developer.intel.com/design/PentiumIII/applnots/24530101.pdf">de
                    > veloper.intel.com/design/PentiumIII/applnots/24530101.pdf</a>
                    >
                    > i tu:
                    >
                    > <a href="http://developer.intel.com/design/PACKTECH/ch_01.pdf">developer.intel.
                    > com/design/PACKTECH/ch_01.pdf</a>
                    >
                    >
                    > (Mirko nie gniewaj sie za moje uporczywe lenistwo i brak tych URL'i w moich
                    > postach, ale nie mam tego jeszcze w "palcach")
                    >
                    >
                    > Pozdrowienia

Sprawdzilem jeszcze raz z grubsza jak to Intel robi i okazalo sie ze PGA jest to
                    obudowa ktora ma wiele wspolnego z ceramika (uzywana ceramika ma duzo lepsza
                    przewodnosc cieplna niz plastic na obudowach). Mowi sie nawet
                    paradoksalnie "Ceramic PGA" ale sa tez obudowy PGA wykonane z plastiku. Nie wiem
                    ktore sa popularniejsze i gdzie.

Dla zainteresowanych (strasznie zaawansowana dokumentacja techniczna dla
                    inzynierow):

developer.intel.com/design/PACKTECH/ch_03.pdf

Pozdrowienia
        • Gość: MaciekS Re: Slot 1, FCPGA , PPGA czym to się różni? IP: *.amdahl.com 05.11.01, 18:16
          Gość portalu: kolec napisał(a):

> Ale jaka jest różnica w konstrukcji samego procesora ( chodzi o jego wygląd )

Slot1 to procesor osadzony na plytce i obudowany paroma elementami
          elektronicznymi. Slot1 jeden ma swego rodzaju zlacze krawedziowe tak jak kazda
          karta rozszerzeniowa (np. karta dzwiekowa, karta grafiki etc.). Oczywiscie
          procesor Slot1 mozna wetknac tylko w specjalne gniazo przeznaczone dla niego.

Procesory Slot1 wziely sie z powodow ograniczen technologicznych ktore powodowaly
          ze procesor mial dosc duza powierzchnie. Dodatkowo dochodzilo do niego pare
          elementow otaczajacych ktore bodajze nie miescily sie na rdzeniu (o ile pamietam
          to chyba byla pamiec "cache"). W zwiazku z tym zamiast robic ogromny uklad
          scalony, ktory bylby podatny na uszkodzenia mechaniczne, zajmowalby duzo miejsca
          na plycie glownej i pewnie trudno byloby prawidlowo spasowac z radiatorem i
          wentylatorem stworzono standard Slot1.

Gdy technologia wytwarzania ukladow poprawila, wtedy mozna bylo upakowac cala
          elektronike na mniejszym kawalku krzemu i wtedy tez zrezygnowano z rozwiazania
          Slot1 (wszystkie elementy wyladowaly na jednym, mniejszym kawalku krzemu), ktore
          jest drozsze w produkcji (bardzie skomplikowane wykonanie i wymaga wiecej
          czynnosci). Stad mamy FCPGA.

No jest jeszcze drobny szczegol ze przy okazji zmienjszono pamiec
          podreczna "cache" dwukrotnie (Intel), ale za to pracuje ona bodajze z pelna
          predkoscia FSB a nie polowa jej o ile sie nie myle.

To jak zwykle byla walka ekonomii z technologia.

Pozdrawiam

P.S> Istnieja mniej lub bardziej inteligentne karty zwane popularnie "Slocket" na
          ktorych mozna zamontowac procesor FCPGA i wsadzic go w zlacze Slot1. Mowie
          bardziej lub mniej inteligentne poniewaz te bardziej inteligentne i drozsze maja
          wbudowany regulator napiecia zasilajacego dopasowujacego zasilanie procesora na
          starych plytach glownych do nowych procesorow FCPGA (nowe procesory wymagaja
          niskiego napiecia zasilania a stare plyty przewaznie nie potrafia go dostarczyc).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka