Dodaj do ulubionych

pytanie o partycje-help

05.09.06, 16:48
kupilam kompa,musze zrobic podzial n apartycje zeby zyskac wieej pamieci.ja
sie nie znam na kompach wogole,na pomoc techniczna nie moge sie
dodzwonic,szukalam artykulow przez wpirtualna ale tam jest opisane dla kogos
kto cos o tym wie.
moze jest w srod was jakis informatyk albo ktos kto mi wyjasni krok po kroku
jak to zrobic.
bede bardzo wdzieczna
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: pytanie o partycje-help 05.09.06, 17:13
      Nie wiem, co mają partycje do pamięci i czy w ogóle coś mają... Dysk dzielisz
      na partycje podczas instalacji systemu, a robisz to po to, żeby oddzielić np od
      siebie część dysku, na której zainstalowany masz system od innej (lub innych),
      gdzie zainstalowane możesz mieć programy i pozapisywane dokumenty, czy zdjęcia.
      W zależności od wielkości dysku i Twoich potrzeb dzielisz go sobie na czesci
      niezalezne jakby od siebie. Taki podział przydatny jest, kiedy dzieje się coś z
      z samym systemem i musisz go przeinstalować, lub sformatować dysk - zajmujesz
      się wtedy tylko tą częścia dysku (partycją), a resztę masz zachowaną i nic nie
      tracisz. Programy poinstalowane na innej partycji zwykle po formacie partycji
      systemowej wymagają "odświeżenia" i powtórnej instalacji, ale to już pestka -
      masz je wszystkie w kupie. Tak samo nie tracisz danych, bo są gdzie indziej niż
      sam system.
      To dobre rozwiązanie i zawodzi tylko wtedy, kiedy z jakiegoś powodu padnie Ci
      cały dysk - uszkodzi się fizycznie :-)

Jeśli system masz już zainstalowany, to możesz podzielić dysk np programem
      Partition Magic - działa i dzieli, ja nie miałam z nim nigdy kłopotów, chociaż
      podobno może się zdarzyć, że coś nie wyjdzie.
      • karolcia56 Re: pytanie o partycje-help 05.09.06, 17:20
        kompa mial miec 160g a ma 13.trzeba zrobic podzial(tak mi powiedzieli w sklepie)
        sorki ale jestem komputerowym matolem i strasznie mi wstyd.ale ja nie wiem co
        mam zrobic,od czego zaczac i w co wejsc....
        • beata_ Re: pytanie o partycje-help 05.09.06, 17:25
          Hmmmm, może poszukaj kolo siebie kogoś kto ma jakie takie pojęcie... A swoją
          drogą - fajny sklep! :-) Na golasa Ci ten komp sprzedali? Co na nim masz -
          jakiś system? Jaki?
          I co to jest 160g - waga dysku w gramach? :-) Nie wiem też, czy te 13, to
          rzeczywiście 13, czy się walnęłaś i miało być 130...
          • karolcia56 Re: pytanie o partycje-help 05.09.06, 17:33
            nie mam nikogo(jestem z innego miasta)nie walnelam sie narawde jest 13 i chce
            to zrobic zeby sprawdzic czy mnie czasem nie oszukali.mowilam ze sie nie znam
            na kompah.
            a sklep to media markt komp byl bez systemu operacyjnego
            • beata_ Re: pytanie o partycje-help 05.09.06, 17:37
              Zaraz, pomału... te 13 to CZEGO jest? i skąd to wiesz?
              Zainstalowałaś jakiś system? I może zajmij się tym swoim kompem jakoś po kolei,
              bo już w dwóch Twoich wątkach gadam z Tobą i nie wiem w końcu, co tam
              kombinujesz...

Wielkość dysku można sprawdzić na naklejce na samym dysku (w środku kompa) -
              chyba nikt nie zmieniał naklejki fabrycznej :-)
              A pojemności dysku 13 (czegogokolwiek) nie ma...
              • karolcia56 Re: pytanie o partycje-help 05.09.06, 17:40
                wlasnie dlatego chce zmienic na jez. polski!!!!!!!!!!!a te 13 jest w "my
                computer"
                • beata_ Re: pytanie o partycje-help 05.09.06, 17:54
                  Nie zmienisz, jak już coś pokopsałaś... Prawdopodobnie instalując system, kiedy
                  pytał o lokalizację/region nie wskazałaś Polski i została Anglia.

Musisz wejść do BIOSU - klawisz Del podczas uruchamiania komputera (najlepiej
                  trzymaj od początku, jak czarny będzie)i tam w "advanced features"
                  ustawić "first boot device" na CD-ROM - szukaj pomału i uważnie... ustawisz, to
                  komputer odpali się jeszcze raz i będzie wołał o płytę do napędu - włożysz CD z
                  instalacją XP i uważnie patrz, co do Ciebie mówi...
                  Jeśli już system masz zainstalowany, to mu każesz sfomatować jak zapyta...
                  patrz uważnie, co mówi - tam będziesz mogła wybrać ile partycji chcesz - chcij
                  trzy. Na system (C:)daj górką 20GB, dwie pozostałe podziel na pół... albo
                  zostaw 140 GB jako drugi kawałek...
                • Gość: ... Re: pytanie o partycje-help IP: *.chello.pl 05.09.06, 18:25
                  stronka o windzie... taka bardziej przystępna...

www.agavk.p9.pl/
                  • karolcia56 na koniec 05.09.06, 18:33
                    dzieki za cierpliwosc pozdrawiam
                    • beata_ :-)) 05.09.06, 18:38
                      Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka