Dodaj do ulubionych

Problem z HD, pomocy!!!

IP: *.5.12.vie.surfer.at 03.03.03, 21:38
Powiedzieli mi ze tutaj sa spece od takich rzeczy, ano zobaczymy:)
W amoku alkoholowym wymazale ze swojego dysku wszystko , co wydawalo mi sie
niepotrzebne (kupilem nowy i ten poszedl jako slave).Chcialem tylko zostawic
zdjecia i pare programow - wiem, ci co sie znaja, juz sie smieja:)).Teraz,
po wielu perturbacjach pokazuje moj komp wadliwa wielkosc dysku(3,99 zamiast
30GB).Natomiast wszystkie dane maja koncowki .CHK Co z tym fantem zrobic
moge? Ktos mi dal wskazowke, ze dane da sie odzyskac...tylko jak?
Z gory dziekuje za zainteresowanie:)
Obserwuj wątek
    • Gość: fghfnh Re: Problem z HD, pomocy!!! IP: *.radio.com.pl 05.03.03, 16:51
      .CHK to wirus czernobyl. nie właczaj kompa, bo może ci rozp.... płytę główną.
      spod innego komputera zapuść program antywirusowy (nie pamiętam nazwy, bo
      chernobyl byl znany ładnych parę lat temu)
    • Gość: zdzichu Re: Problem z HD, pomocy!!! IP: *.czestochowa.rakow / 192.168.0.* 05.03.03, 17:04
      jezeli w nazwach masz smieszne znaczki itp to moze sie
      okzac sprawa bardzo prosta twuj bios nie rozpoznaje dysku
      jako lba tylko chs lub tp. musisz w biosie recznie
      ustawic dysk
      • Gość: mgregor Re: Problem z HD, pomocy!!! IP: *.elartnet.pl 05.03.03, 19:56
        O Boze...

Pliki z rozszerzeniem CHS to nie jest ani wirus, ani złe rozpoznanie dysku. To
        pliki tworzone przez program CHECK DISK. Probował on odzyskac dane z tzw. LOST
        CLUSTERS. Nie bardzo da sie w tej chwili odzyskac te dane. Mozesz popodgladac
        (F3 w Norton Commander) i sprobowac zmienic nazwe pliku na normalna (tzn. nie z
        rozszerzeniem CHK). Jesli nie pomoze to dane ulegly zniszczeniu i pozostaje
        program do odzyskiwania danych (polecam EasyRecovery Pro firmy Ontrack). Pod
        zadnym pozorem nie skanuj dysku scandiskiem, nie rob defragmentacji, nie
        formatuj,nie skanuj antywirusowo ani nic nie kopiuj na ten dysk. Jesli dane
        ulegly zniszczeniu to takie dzialania moga je tylko pogrzebac jeszcze glebiej.

Pozdrawiam serdecznie
        Michal Gregorczyk

• Gość: Gumiś Re: Problem z HD, pomocy!!! IP: *.acn.waw.pl 05.03.03, 22:43
          zgadzam się z przedmówcą - najlepszy soft to Easy Recover Pro 6.0 - musisz
          podłączyć dysk ze skasowanymi danymi pod koputer z systemem i odwoiednią
          ilością miejsca do odzyskania utraconych danmych.

pozdrawiam
          • Gość: lupus Re: Problem z HD, pomocy!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.03.03, 23:59
            Generalnie to nie jest takie proste jak moze sie wydawac.programy o ktorych
            wspominacie pozwalaja dotrzec do files i dir do jednych kompletnie do innych
            fragmentarycznie a jeszcze do innych wcale.Nazwy files i dir.sa przy tym tak
            znieksztalcone ze wymaga to benedyktynskiej pracy by przywrocic je do stanu
            czytelnosci.Jedynym lekarstwem jest skorzystanie z profesjonalnych firm ktore
            maja urzadzenie do bardzo glebokiej penetracji powierzchni dysku.
            • Gość: mgregor Re: Problem z HD, pomocy!!! IP: *.acn.waw.pl 06.03.03, 09:49
              Plikow i katalogow...Wyemigrowalo sie i zapomnialo sie jak sie mowi po polsku?
              Skoro zostala uszkodzona tylko struktura logiczna dysku (sam dysk fizycznie
              jest w 100% sprawny) to po co ingerowac w jego mechanike? Moge Cie zapewnic ze
              chocby firma MBM Computer (przedstawiciel Ontracka na Polske) tez uzyje Easy
              Recovery. Ewentualnie moze sobie lepiej poradzic z odtworzeniem nazw katalogow
              i plikow. Sam odtwarzalem ostatnio dane z dysku zniszczonego przez wirusa.
              Odzyskane katalogi mialy nazwy od DIR0 do DIR150 a pliki w nich nazwy mialy
              niezmienione. Wystarczylo potem poszukac potrzebnych plikow.

Pozdrawiam serdecznie
              Michal Gregorczyk
              • Gość: Vald Re: Problem z HD, pomocy!!! IP: *.krotoszyn.sdi.tpnet.pl 06.03.03, 19:33
                Gość portalu: mgregor napisał(a):

> Plikow i katalogow...Wyemigrowalo sie i zapomnialo sie jak sie mowi po polsku?
                > Skoro zostala uszkodzona tylko struktura logiczna dysku (sam dysk fizycznie
                > jest w 100% sprawny) to po co ingerowac w jego mechanike? Moge Cie zapewnic ze
                > chocby firma MBM Computer (przedstawiciel Ontracka na Polske) tez uzyje Easy
                > Recovery. Ewentualnie moze sobie lepiej poradzic z odtworzeniem nazw katalogow
                > i plikow. Sam odtwarzalem ostatnio dane z dysku zniszczonego przez wirusa.
                > Odzyskane katalogi mialy nazwy od DIR0 do DIR150 a pliki w nich nazwy mialy
                > niezmienione. Wystarczylo potem poszukac potrzebnych plikow.
                >
                > Pozdrawiam serdecznie
                > Michal Gregorczyk

Zgadzm się sam sprawdzałem działa na 100%
                Pozdr.
                • Gość: rifi Re: Problem z HD, pomocy!!! IP: *.5.12.vie.surfer.at 07.03.03, 00:14
                  A jednak sa porzadni ludzie na swiecie:) Z ty tylko, ze macie panowie do
                  czynienia z hmm.zoltodziobem, ktoremu trzeba wszystko troche prosciej
                  tlumaczyc.A wiec: program sciagnalem, zainstalowalem, odpalilem, i...wlasnie:)
                  cos tam sie zaczelo dziac, tzn odtworzyl mi w jakies dane, z ktorymi
                  absolutnie nie wiem co dalej robic...Zostal tez utworzony katalog dir5 -
                  konkretnie, w ktorym mam....cuda - tzn. pojawily sie pliki z tzw. "smiesznymi
                  znaczkami", caly katalog ma ..13 GB, i gdybym nie przerwal operacji, mialby
                  duuuzo wiecej:).Przepraszajac za niefachowy jezyk, prosze o dalsza pomoc.
                  P.S.mgregor - trafiles ze swoja analiza w 10, to napewno to.Szczerze mowiac to
                  na Twoja pomoc najbardziej teraz licze.Wiec jesli mialbys cierpliwosci
                  troche...:)
                  pozdrawiam
                  • Gość: mgregor Re: Problem z HD, pomocy!!! IP: *.elartnet.pl 07.03.03, 00:32
                    Witam!

Milo mi slyszec cos takiego...:) Oczywiscie ze mialbym cierpliwosc ale to juz
                    jutro. Teraz jest juz 12:30 a ja musze wstac o 6...Jak znajde chwilke w pracy
                    to napisze pare slow wyjasnienia, takie krotkie i zwiezle KNOW HOW...:) A jak
                    nie w pracy to wieczorem w domu...:)

Pozdrawiam serdecznie
                    Michal Gregorczyk
                    • Gość: rifi Re: Problem z HD, pomocy!!! IP: *.5.12.vie.surfer.at 09.03.03, 22:46
                      mgregor, problem jest wciaz aktualny:)Probowalem sobie sam poradzic, lecz albo
                      moja nikla znajomosc angielskiego,albo niewielkie w sumie doswiadczenie w
                      takich sprawach stoja mi na przeszkodzie...Wiec gdybys znalazl troche czasu,
                      bylbym Ci wdzieczny.Gdyby co to mozesz smialo pisac na 118811@wp.pl.Z gory
                      dziekuja i pozdrowionka:)
                      • Gość: mgregor Re: Problem z HD, pomocy!!! IP: *.acn.waw.pl 10.03.03, 15:31
                        Witam!

A z czym nie mozesz sobie konkretnie poradzic? W ktorym miejscu utykasz? Jak
                        masz GG to moj numer to 391450. Tak by bylo duzo latwiej...:)

Pozdrawiam serdecznie
                        Michal Gregorczyk
              • Gość: lupus Re: mgregor IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.03.03, 02:38
                pierdolisz jak maly kaziu po piwie albo nigdy nie widziales dir z
                odzysku .Piszac tak jak piszesz nie masz pojecia na czym polega delete .Nie
                jest ci potrzebny mechanik samochodowy kmiotku bo o odczytach z uszkodzonych
                badz wielokrotnie zapisanych drive nigdy nie slyszales.Wyjechalo sie a ty
                musisz smedzic o cudach jak pliki ,smiki...zreszta to wasza sprawa ...i jedna
                rada: BIOS ,format albo zasilacz ...he,he,he...
                • Gość: jap Re: mgregor IP: 195.136.36.* 07.03.03, 09:26
                  Panowie! Rozumiem, że idzie wiosna, ale wyznania uczuć to może na forum
                  ROMANTICA: www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=343
                  ;-)
          • datarecovery Re: Problem z HD, pomocy!!! 08.03.03, 03:06
            Dobry tez jest Get Data Back

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka