Dodaj do ulubionych

Ulepszanie jakości filmu?

IP: *.icpnet.pl 25.09.06, 12:28
Witam. Mam nagrany film z mojej kamery tylko jakośc tego filmu (tzn.
rozdzielczość ) jest dość kiepska i jak ogląda się go na pełnym ekranie to
piksele mają duże rozmiary. Czy jest jakiś program gdzie mógłbym kosztem
zwiększenia rozmiarów pliku zwiększyć rozdzielczośc tego filmu tak aby jakośc
była znośna?Z góry dziękuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Operator Koparki Re: Ulepszanie jakości filmu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.06, 15:12
      Gość portalu: jan napisał(a):

> Mam nagrany film z mojej kamery tylko jakośc tego filmu (tzn.
      > rozdzielczość ) jest dość kiepska i jak ogląda się go na pełnym ekranie to
      > piksele mają duże rozmiary.

O tym trzeba było pomyśleć przed nagrywaniem filmu i nagrywać w najlepszej
      jakości jaką daje ta kamerka ! :)

> Czy jest jakiś program gdzie mógłbym kosztem
      > zwiększenia rozmiarów pliku zwiększyć rozdzielczośc tego filmu tak aby jakośc
      > była znośna?

Żaden program już nie pomoże - nawet te z najlepszych, profesjonalnych jak
      ADOBE Premiere Pro.
      Nie poprawi jakości filmu jak orginał jest w niskiej rozdzielczości.

Przeważnie każdy robi odwrotnie - z dobrej jakości orginalnego DVD robią złej
      jakości filmiki, żeby była mniejsza pojemność filmu.
      • Gość: jan Re: Ulepszanie jakości filmu? IP: *.icpnet.pl 25.09.06, 23:31
        Tylko jak nagrywa się film przez komputer to taka właśnie jest jakość.
        Sprawdziłem wiele programów które nagrywają obraz z kamery na komp i wszystkie
        taką właśnie jakość "produkują" :-(
        • Gość: a.s.s. Re: Ulepszanie jakości filmu? IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.06, 01:01
          Sprobuj ustawic lepsza jakosc w samej kamerze.
          • marex59 Re: Ulepszanie jakości filmu? 26.09.06, 08:55
            Obawiam się że w kamerach a zwłaszcza cyfrowych nie ma możliwości ustawiania
            jakości nagrania , poprostu nagrywa zawsze z maksymalną jakością , no chyba że
            się nagrywa w long playu to traci trochę na jakości ale nie koniecznie
            • camel_3d Re: Ulepszanie jakości filmu? 26.09.06, 11:23
              a w kamerach cyfgrowych jest wogole LONG PLAY???????? jezu.....
              • Gość: Laptopowiec Re: Ulepszanie jakości filmu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 13:26
                > a w kamerach cyfgrowych jest wogole LONG PLAY???????? jezu.....
                Jezu!!!! Jest, a dlaczego miałoby nie być.
                www.panasonic.pl/oferta.php?prod=2865
                Miałeś kiedyś kamerę cyfrową w ręku?
                • camel_3d Re: Ulepszanie jakości filmu? 26.09.06, 16:10
                  a bo ja w zyciu takiego czegos nie mialem.
                  tzn nie bawilem sie nigdy takimi malymi kamerkami.

> > a w kamerach cyfgrowych jest wogole LONG PLAY???????? jezu.....
                  > Jezu!!!! Jest, a dlaczego miałoby nie być.
                  > www.panasonic.pl/oferta.php?prod=2865
                  > Miałeś kiedyś kamerę cyfrową w ręku?
        • Gość: ??? Re: Ulepszanie jakości filmu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 09:57
          > Tylko jak nagrywa się film przez komputer to taka właśnie jest jakość.
          To czemu nie nagrasz normalnie na taśmę? Przy nagrywaniu na kompa on traktuje
          tę kamere jako kamerkę internetową i nagrywa w takiej rozdzielczosci, żeby
          obraz mozna było przesłac bez problemów na żywo netem. A czy czasem ta kamera
          nie jest podląłączona kablem USB? Bo przepustowość USB I wystarcza tylko na
          takie właśnie małe obrazki.
          • Gość: jan Re: Ulepszanie jakości filmu? IP: *.icpnet.pl 26.09.06, 13:07
            przez USB 2.0
            • Gość: ??? Re: Ulepszanie jakości filmu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 13:21
              > przez USB 2.0
              Nie znam Twojej kamery, ale moja (JVC) mimo, ze ma złącze USB 2 umożliwia
              przesył danych z taśmy na kompa przy zachowaniu pełnej rozdzielczości tylko
              przez fire-wire. Nie próbowałem nagrywać bezposrednio na kompa, więc nie wiem
              czy przez fire-wire jakość byłaby lepsza niż przez USB, ale w większości kamer
              właśnie tylko fire-wire nadaje się do przesyłu dużej ilosci danych.
        • Gość: Marcin Re: Ulepszanie jakości filmu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 11:09
          Gość portalu: jan napisał(a):

> Tylko jak nagrywa się film przez komputer to taka właśnie jest jakość.
          > Sprawdziłem wiele programów które nagrywają obraz z kamery na komp i
          wszystkie
          > taką właśnie jakość "produkują" :-(

A jaka to kamera ?

Chyba nie internetowa ? Te mają żałosną jakość i to jest oczywiste z powodu ich
          niskiej ceny. :)

• Gość: jan Re: Ulepszanie jakości filmu? IP: *.icpnet.pl 26.09.06, 13:08
            Samsung VP-D107i - to nie jest taki syf
      • camel_3d operatorze koparki..znawcy:)) 26.09.06, 11:22

> Żaden program już nie pomoże - nawet te z najlepszych, profesjonalnych jak
        > ADOBE Premiere Pro.
        > Nie poprawi jakości filmu jak orginał jest w niskiej rozdzielczości.

sory, nie obraz sie ale adobe premiere nie jest AZ TAK profesjonalnym
        programem.
        jakos da sie zawsze poprawic. Wiadomo, ze nie bedzie to zyleta, ale mozna.

> Przeważnie każdy robi odwrotnie - z dobrej jakości orginalnego DVD robią złej
        > jakości filmiki, żeby była mniejsza pojemność filmu.

???????? od kiedy DVD to dobra jakos?!!!! Toz to skompresowany plik...na maxa
        • Gość: Marcin Re: operatorze koparki..znawcy:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 11:33
          camel_3d napisał:

> sory, nie obraz sie ale adobe premiere nie jest AZ TAK profesjonalnym
          > programem.
          > jakos da sie zawsze poprawic. Wiadomo, ze nie bedzie to zyleta, ale mozna.
          >

Co prawda to nie do mnie, ale aż MUSZĘ coś napisać !

camel_3d !
          Popracuj trochę programem Premiere Pro albo podobnym i zobacz jak wygląda
          poprawiony film o niskiej jakości, czyli o niskiej rozdzielczości.
          Wygląda nadal źle !

> ???????? od kiedy DVD to dobra jakos?!!!! Toz to skompresowany plik...na max

HA HA HA !!!
          Skompresowany ???
          To czego filmy DVD muszą być na płytach o pojemności kilku GB ???

Nie wiesz o czym w ogóle mowa ! :(

• Gość: Greg Re: operatorze koparki..znawcy:)) IP: 212.76.40.* 26.09.06, 11:58
            > HA HA HA !!!
            > Skompresowany ???
            > To czego filmy DVD muszą być na płytach o pojemności kilku GB ???
            Camel_3d miał trochę racji - porównaj objętość materiału RAW z płytą DVD
            (kompresja MPEG-2): RAW zajmuje kilkadziesiąt GB na godzinę, a DVD jakieś
            2,2GB/h. Ale co do jakości, w pełni się zgadzam - z marnego nagrania nie da się
            zrobić "żyletki", nagrywać trzeba na maksymalnej, a nie minimalnej jakości!
          • camel_3d Marcin nie osmieszaj sie.... 26.09.06, 15:59
            > Popracuj trochę programem Premiere Pro albo podobnym i zobacz jak wygląda
            > poprawiony film o niskiej jakości, czyli o niskiej rozdzielczości.
            > Wygląda nadal źle !

ja nie powiedzialem, ze to bedzie cud jakosc. Wszytsko da je poprawic jak sie
            umie. Nawet pokolorowac czarno biale filmy... A skad wiem? Bo sie tym na co
            dzien zajmuje..ponjal?

HA HA HA !!!
            > Skompresowany ???
            > To czego filmy DVD muszą być na płytach o pojemności kilku GB ???

A to to juz zostawie bez komantarza:))) bo si euhahalem do bolu.
            Sloneczko... 3 minutowy teledysk w nieskompreowanym formacie ma 1 GB.
            to zastanow sie jak zmiesilby ci sie 2 godzinny film na 8 GB:))))
            Slaszalo kiedy sdziecko o formacie mpg2?
        • Gość: Laptopowiec Re: operatorze koparki..znawcy:)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.06, 12:28
          > ???????? od kiedy DVD to dobra jakos?!!!! Toz to skompresowany plik...na max
          A nie jest ta jakość dobra? No i co z tego, ze plik jest skompresowany? Nie
          róbmy z tej kompresji jakiegoś demona i źródła wszelkiego zła. Chciałbym, zeby
          wszystkie programy jakie oglądam na moim TV miały "tylko" taką jakość jak DVD.
          • Gość: Filip Re: operatorze koparki..znawcy:)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.06, 13:51
            Gość portalu: Laptopowiec napisał(a):

> Chciałbym, zeby
            > wszystkie programy jakie oglądam na moim TV miały "tylko" taką jakość jak DVD.

Też bym tak chciał, ale to tylko marzenia nie do spełnienia.
            Zwłaszcza te filmy z sieci P2P mają wręcz tragiczną jakość. :(

• camel_3d Re: operatorze koparki..znawcy:)) 26.09.06, 16:01
            <<<<TV miały "tylko" taką jakość jak DVD.

maja lepsza.
            VDV jest skompresowana mpeg2. natomiast programy w przecietnej TV sa emitowane
            albo z kompresora avida..no alebo wlasnie z mpg2. Czyli jakosci nie masz na
            pewno gorszej..Problem w tym co sie dziecie z sygnalem po drodze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka