Dodaj do ulubionych

Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu

05.10.06, 13:14
Mam taki mały problemik. Potrzebuję utworzyć w arkuszu Excel hiperłącza do
plików graficznych. Jednak gdy robię to w najbardziej intuicyjny sposób, to
jako programu do otwierania tych plików jest używany Microsoft Photo Editor.
A ja chciałbym, by były otwierane za pomocą "Podglądu obrazów i faksów
systemu Windows". Gdzie to ustawić ?

Dziękuję z góry za pomoc
Obserwuj wątek
    • r_ed Re: Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu 05.10.06, 15:04
      A jesli klikasz na obraz w explorerze to za pomoca czego sie otwieraja?
      • egipcjanin.shinue Re: Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu 05.10.06, 15:17
        r_ed napisał:

> A jesli klikasz na obraz w explorerze to za pomoca czego sie otwieraja?

Za pomocą "Podglądu obrazów i faksów systemu Windows".
        • egipcjanin.shinue Re: Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu 06.10.06, 11:48
          Podciągam, może ktoś się odezwie ?
    • egipcjanin.shinue Re: Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu 07.10.06, 12:36
      Podciągam do góry...to ważna dla mnie sprawa, zlecenie od szefa, a w tym Photo
      Editorze obrazy nie otwierają się w taki sposób jaki potrzebuję.
      • egipcjanin.shinue Re: Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu 08.10.06, 20:36
        Podciągam ponownie...może to ktoś jednak przeczyta ?
    • egipcjanin.shinue Re: Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu 10.10.06, 09:15
      Podciągam znów ... to b. ważne dla mnie.
      • egipcjanin.shinue Re: Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu 13.10.06, 10:11
        Czy ktoś mi może pomóc ?
        • Gość: Karakan Re: Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu IP: 217.11.141.* 13.10.06, 11:05
          Wychodzi na to ze jest przypisane w exelu na stałe otwieranie .jpg za pomoca
          Microsoft Photo Editor, a czy masz mozliwosc zmiany pliku na tif? Format ten
          otwierany jest prez exela w Podgladzie obrazow i faksow
          • zsa-zsa Re: Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu 13.10.06, 11:19
            hmm... no nie wiem. u mnie akurat jest odwrotnie. gif, jpg, png sa otwierane w
            'Podgladzie', a tiff w edytorze. Niestety na razie nie dokopalam sie gdzie to
            jest zapisane.
            • Gość: Karakan Re: Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu IP: 217.11.141.* 13.10.06, 11:51
              Wydaje mi sie ze znalazlam. Trzeba wejsc w explorera i z menu wybrac
              narzedzia--->opcje folderow nastepnie zakladka typy plikow. I tam trzeba
              poustawiac jpg, jpe i tym podobne typy by byly otwierane za pomoca np.
              przegladarki obrazow i faktow.Powinno pomoc, czekam na info czy dziala :)
              • zsa-zsa Re: Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu 13.10.06, 12:10
                to jest pierwsze co sprawdzilam. niestety te zmiany zostaly zignorowane przez
                excela (w kazdym razie w moim systemie :)).
                • Gość: Karakan Re: Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu IP: 217.11.141.* 13.10.06, 15:46
                  To wychodzi na to ze to gdzies w Exelu musi byc ustawione, Tylko gdzie?
                  • egipcjanin.shinue Re: Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu 13.10.06, 15:56
                    Tak, mam możliwość zamiany na "tif" i ten format jest otwierany
                    przez "Podgląd...". Jest to jakieś wyjście, ale przyznam że wolałbym, aby
                    pliki "jpg" były otwierane za pomoca "Podglądu". Nie trzeba by było wówczas
                    przerzucać obrazków w inny format.
                    To musi być chyba gdzieś ustawiane w Excelu, gdyż poprzez Opcje Folderów nie da
                    się tego zmienić, tylko właśnie pytanie - gdzie w Excelu.
                    Ale dzieki mimo wszystko za radę z tym "tif" - em.
                    • Gość: Karakan Re: Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu IP: 217.11.141.* 13.10.06, 16:08
                      Moze mozna to rozwiazac za pomoca makra, ale w tym nie jestem dobra
    • egipcjanin.shinue Re: Pytanie dot. użycia hiperłącza w Excelu 17.10.06, 12:05
      Podbijam wątek, może ktoś coś wymyśli...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka