Dodaj do ulubionych

Corel PhotoPaint

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 17:29
Jak w corelu wyciąć tło z obrazka by po wklejeniu do Corela Draw był bez tła.
W domu robię to bez problemu, w pracy (ten sam Corel) mimo wycięcia tła po wklejeniu do Corela Draw mam białe tło - zaznaczam że wklejam obiekt najpierw na nową stronę bez tła. Może gdzieś są jakieś ustawienia? Gdzie i jak to zmienić.
Obserwuj wątek
    • Gość: anian Re: Corel PhotoPaint IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 20:34
      Czy nikt tu nie zna Corela?
      • wrb1 Re: Corel PhotoPaint 09.11.06, 21:01
        Jak dobrze pamiętam musisz zapisać z rozszerzeniem .png bo inaczejzawsze
        doczepia biale tlo
        • 1anian Re: Corel PhotoPaint 09.11.06, 21:29
          Nie mam możliwości zapiasania w takim formacie. Zapisywałam w CPT, w domu działa bez zarzutu, a w pracy nic, imporuje się do Corela Draw z tłem. Mam zrobić ulotkę do drukarni i jestem w kropce.
          • beata_ Re: Corel PhotoPaint 09.11.06, 21:33
            Wyeksportuj jako .gif - zobacz czy wtedy nie "zgubi" tła...

Pokombinuj coś z zamianą na krzywe, ale szczerze mówiąc strzelam teraz trochę,
            bo Corela próbuję używać od niedawna...
            • wrb1 Re: Corel PhotoPaint 09.11.06, 21:41
              Na pewno nie moze być .jpg jak nie idzie przez "zapisz jako" to spróbuj przez
              "eksportuj".
              Kiedyś też z tym trochę walczyłem i doopiero .png zadziałało.
              • beata_ Re: Corel PhotoPaint 09.11.06, 21:45
                png to "to samo" co gif :-)
                Znaczy wypracowane jako rodzaj odpowiednika, bo coś tam w gifie było
                licencjonowane i płatne... jakieś takie strzępy informacji chodzą mi po
                głowie...
                • wrb1 Re: Corel PhotoPaint 09.11.06, 22:00
                  Rozwijając "zapisz jako" mozna przeczytać:
                  GIF Mapa bitowa CompuServe
                  PNG Plik przenośnej grafiki sieciowej
                  czy to to samo dalibóg nie wiem.
                  Pamiętam tylko, że w Wikipedii też zalecaja .png
                  • beata_ Re: Corel PhotoPaint 09.11.06, 23:20
                    Mnie się z kolei o uszy obiło, że png niekoniecznie jest rozpoznawany przez
                    niektóre przeglądarki :-)

Tak czy owak - generalnie chodzi o to, że gif zachowuje przezroczyste tło i png
                    powstał na jego obraz i podobieństwo, za to z pominięciem tych jakichś
                    zastrzeżonych patentem "haczyków"... W dalsze różnice nie wnikałam, a z
                    doświadczenia mi wyszło, że plik png nie spełnił moich oczekiwań, a gif wręcz
                    przeciwnie :-)
                • gajowy_marycha Re: Corel PhotoPaint 10.11.06, 01:10
                  PNG to nie to samo co GIF, rany!
                  • beata_ Re: Corel PhotoPaint 10.11.06, 01:46
                    gajowy_marycha napisał:

> PNG to nie to samo co GIF, rany!

Czy ja powiedziałam, że to samo????
                    Wyraźnie w moim poście stoi w cudzysłowie, więc zamiast się łapać za głowę,
                    poświęć chwilę i postaraj sie przypomnieć ze szkoły do czego cudzysłów między
                    innymi służy :-))
                    • gajowy_marycha Re: Corel PhotoPaint 10.11.06, 12:16
                      sure...
                      troche wyzej piszesz 'png powstał na jego obraz i podobieństwo' juz bez
                      cudzyslowu...
                      • beata_ Re: Corel PhotoPaint 10.11.06, 12:25
                        gajowy_marycha napisał:

> sure...
                        > troche wyzej piszesz 'png powstał na jego obraz i podobieństwo' juz bez
                        > cudzyslowu...

A nie było tak?
                        Bo właśnie gdzieś wyczytałam, że ze względu na jakiś zastrzeżony patentem
                        składnik gifa, powstał "artykuł zastępczy", co nie znaczy że gorszy, który
                        bedzie miał te same funkcje czy właściwości, co gif...

ps
                        własnymi słowami mówię, zapewne dośc odległymi od mocno fachowych określeń :-)
                        • gajowy_marycha Re: Corel PhotoPaint 10.11.06, 12:59
                          > A nie było tak?

niezupelnie.

jesli masz swiadomosc, ze GIF I PNG to nie to samo, i ze PNG to nie jest 'obraz
                          i podobienstwo' GIF-a i ze jeden od drugiego nie rozni sie li tylko metoda
                          kompresji (ktora w GIF-e byla zstrzezona patentem), to ok.

gif to 'dziadek' przy pingu, ale nadal bardzo popularny, ze wzgledu na to, iz
                          nie wszystkie (zgadnijmy jakie 'nie wszystkie') przegladarki interpretuja pingi
                          poprawnie
    • Gość: anian Re: Corel PhotoPaint IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 22:05
      No dobrze. Dlaczego w domu mogę to zrobić swoim sposobem, a w pracy nie?
    • Gość: anian Re: Corel PhotoPaint IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 22:08
      Zapisałam jako gif. Importowałam do Corel Draw obrazek stracił zupełnie na jakości i pojawiło się tło. Lipa
      • wrb1 Re: Corel PhotoPaint 09.11.06, 22:18
        A który to Corell?
        • Gość: anian Re: Corel PhotoPaint IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 22:19
          11
          • wrb1 Re: Corel PhotoPaint 09.11.06, 22:22
            To na pewno ma .png
            Ja mam wprawdzie 12.
            Jak inaczej nie można to sprobuj "recznie" dopisać rozszerzenie
    • Gość: anian Re: Corel PhotoPaint IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 23:27
      Nie mam już pomysłu png nie działa imporuje z tłem w kiepskiej jakości
      • beata_ Re: Corel PhotoPaint 09.11.06, 23:34
        W Photoshopie to bym umiała, albo jeszcze w takim innym... podeślij może, a nuż
        się uda ?
    • gajowy_marycha Re: Corel PhotoPaint 10.11.06, 01:12
      Czy ty ten obrazek importujesz, czy przeklejasz korzystajac z posrednictwa
      schowka? Raz piszesz tak, a raz inaczej, wiec nie wiem.
    • Gość: anian Re: Corel PhotoPaint IP: *.devs.futuro.pl 10.11.06, 09:19
      Wszystkie zdjęcia importuję ponieważ mają iść potem do drukarni i jak się
      dowiedziałam muszą być w tiff-ach. Przy rozszeżeniu tiff nadaje mi białe tło
      • wrb1 Re: Corel PhotoPaint 10.11.06, 11:35
        Tak naprawde trudno na odległość być mądrym.
        Nawet nie wiadomo czy walczysz ze zdjeciem czy grafiką (myślę, że jednak to drugie).
        Pozostaje Ci to coś umieścić na prostokącie o kolorze takim na jakim ma być
        później umieszczony.
      • gajowy_marycha Re: Corel PhotoPaint 10.11.06, 12:21
        jesli masz dostarczyc TIFF do drukarni, to nie bardzo rozumiem po co te wygibasy
        z z posrednictwem CorelDraw? Nie lepiej zlozyc wszystko od razu np. w
        PhotoPaint'cie? Chyba nadal czegos nie rozumiem. Moze podaj wiecej szczegolow,
        wspolnymi silami postaramy sie ci pomoc :)
    • Gość: fred Re: Corel PhotoPaint IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 13:34
      eksport w formacie cpt z photopainta a w drawie import.
    • Gość: anian Re: Corel PhotoPaint IP: *.devs.futuro.pl 10.11.06, 14:33
      Chodzi o to, że skaładam folder w Corelu Draw. Do tego muszę włożyć zdjęcia.
      Jak poinformowano mnie w drukarni, zdjęcia maja być tiff.
      Zdjęcia mają być bez tła.
      Zdjęcia po usunięciu tła zapisuję w formacie tiff(jak życzą sobie w drukarni).
      Przy zapisywaniu scala mi obrazek z tłem, a po imporcie go w Corelu Draw jest
      białe tło.
      • gajowy_marycha Re: Corel PhotoPaint 10.11.06, 17:34
        Wiec przygotuj zdjecia wycinajac z nich co trzeba, zapisz jako .tif, a potem
        wczytaj do CorelDraw. Mozesz tez przeniesc zdjecie metoda kopiuj-wklej. Przed
        chwila przetestowalam, dziala (choc tak do konca nie jestem pewna czy tiff
        osadzony w pliku .cdr to nadal tiff... hm)

pozdrawiam
        • Gość: Obywatel Re: Corel PhotoPaint IP: *.ists.pl 10.11.06, 18:30
          Jeśli chcesz mieć obrazek bez tła musisz go zapisać w formacie .cpt i
          zaimportować do Draw! Wycinając tło i eksportując do tif, jpg czy bmp dodajesz
          tło - te formaty nie obsługują przeźroczystości. Po zaimportowaniu zwróć uwagę
          na ustawienia. Jeśli nie wyłączysz opcji "bez tła" tło (białe) znowu sie pojawi.
          • Gość: Anian Re: Corel PhotoPaint IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 19:46
            Właśnie to robiłam zapisywałam w formacie .cpt, a potem importowałam do Draw - w domu ta "sztuczka" działała,na komputerze w pracy nie. Teraz próbuję to zrobić i mam tło nic nic z tego nie rozumię. Poddaję się.
            • gajowy_marycha Re: Corel PhotoPaint 10.11.06, 23:11
              gdzies chyba popelniasz blad. Moze sprobuj przez schowek?
          • gajowy_marycha Re: Corel PhotoPaint 10.11.06, 23:09
            Obywatelu, (niezle brzmi ;))

nie przypominam sobie bym kiedykolwiek zapisala plik w formacie tiff z
            przezroczystoscia. Wiec i tym razem rozum podpowiadal, ze to niemozliwe. Ale
            postanowilam szybko wykonac maly test. Szybko, bo tuz przed wyjsciem z pracy.
            Otworzylam plik .tif, wycielam w nim kilka dziur, zapisalam. W nowym dokumencie
            .cdr narysowalam zielony prostokat, zaimportowalam tifa. wynik: zielony kolor
            widoczny w dziurach. Empiryzm najwazniejszy, wiec napisalam posta i pojechalam
            do domu.

A teraz to co napisales zburzylo moj spokoj na dwa dni, bo w domu nie mam
            Corela! Jak to sie u licha stalo, ze dziury zostaly w tym tifie??? Dla wlasnego
            spokoju jeszcze raz sie temu przyjrze w poniedzialek.
            • Gość: Obywatel Re: Corel PhotoPaint IP: *.ists.pl 11.11.06, 01:12
              Ciekawe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka