Gość: czyż IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.01, 19:00 Mam zamiar zakupić laptopa. Co radzicie? Ewentualne uwagi o awaryjności i serwisie, proszę. Znajmomy ma Aristo 9550F. Co to za wynalazek? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Mirko Re: Laptop, co kupić??? IP: *.union1.nj.home.com 14.11.01, 00:32 Poczytaj posty z 22-08-2001 n/t kupowania California Access. Dowiedz sie wszystkiego czego tylko mozesz n/t gwarancji i serwisu. Czegobys nie kupil, to za pare miesiecy bedzie to i tak - jak wszystko w komputerach - przestarzale, warto wiec rozwazac raczej jak zachowac sie zanim kupisz (czyli jaki kupic), zeby byl zawsze sprawny i w razie czego kto to zapewni. Ceny napraw "notebookow" sa zazwyczaj zaporowe. W zwyklym PC bierzesz srubokret i w 5 minut masz wymieniona karte wideo czy modem, bez proszenia sie kogokolwiek. A w "notebooku"... dopowiedz sobie sam. Sam uzywam HP od paru lat bez problemow, ale podobaja mi sie Sony... Firmy "Krzak" czyli tych roznych "California Access" czy innych "Aristo" raczej wolalbym unikac, chyba ze za polowe (lub mniej) ceny. Sa to na ogol KROTKOSERYJNE skladaki. Moze dobre a moze nie. Link Zgłoś
Gość: zyg Re: Laptop, co kupić??? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 07:56 Gość portalu: Mirko napisał(a): > Poczytaj posty z 22-08-2001 n/t kupowania California Access. > > Dowiedz sie wszystkiego czego tylko mozesz n/t gwarancji i serwisu. > > Czegobys nie kupil, to za pare miesiecy bedzie to i tak - jak wszystko w > komputerach - przestarzale, warto wiec rozwazac raczej jak zachowac sie zanim > kupisz (czyli jaki kupic), zeby byl zawsze sprawny i w razie czego kto to > zapewni. > Ceny napraw "notebookow" sa zazwyczaj zaporowe. > W zwyklym PC bierzesz srubokret i w 5 minut masz wymieniona karte wideo czy > modem, bez proszenia sie kogokolwiek. A w "notebooku"... dopowiedz sobie sam. > > Sam uzywam HP od paru lat bez problemow, ale podobaja mi sie Sony... > Firmy "Krzak" czyli tych roznych "California Access" czy innych "Aristo" raczej > > wolalbym unikac, chyba ze za polowe (lub mniej) ceny. > Sa to na ogol KROTKOSERYJNE skladaki. Moze dobre a moze nie. > Dlaczego bedzie przestazale , przeciez przestazaly i za wolny komputer to sie robi do np. gier , szybkiej grafiki itd. a jesli to ma byc komputer podreczy ( byle by byl wyposazony w minimum 128 MB RAM ) to bedzie dzialal i dzialal i po co cokolwiek wymienac ... Ja polecam SONY i IBMa , no coz drogi sprzet ale sie oplaca... Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: TomekMX Re: Laptop, co kupić??? IP: 148.230.77.* 14.11.01, 02:00 Ja radze, abys kupil sobie tego laptopa tylo i wylacznie jesli go na prawde potrzebujesz (o jezeli nie masz co robic z forsa). Ja polecam Compaqa albo Toshibe (chociaz moje doswiadczenia z Toshiba nie byly najlepsze). Dobre sa tez HP i oczywiscie DELL, chociaz moze troche drozsze... i jesli masz duzo forsy to oczywiscie tylko SONY VAIO!!!!! I jesli chodzi o "skladaki"... sa tanie, ale nie zawsze... jesli mnie rozumiesz. TomekMX P.S. Jest to moje zdanie, w koncu ty za tego laptopa zaplacisz i bedziesz sie z nim "meczyl"... Link Zgłoś
Gość: Mirko Czy aby na pewno... IP: 65.206.44.* 14.11.01, 15:54 Przy calym szacunku do wszystkich pisujacych tu forumowiczow - czy aby na pewno polecisz kupowac (skadinad najciekawszy w aktualnej ofercie) Sony Vaio lub 5 kilowy "Mobile Krzak" za polowe ceny Sony po tym co tu wyczytasz? Ja zdalbym sie raczej na fachowe przeglady i porownania w licznych czasopismach komputerowych. Ale nie tych, ktore sa w kioskach teraz, bo tam omawiane/porownywane sa nowosci, urzadzenia najdrozsze, ktorych czesto jeszcze sie nie da nawet kupic a nawet jak sie da, to slono placi sie za nowosc, jakto zawsze w technice. Poszedlbym z notesem do czytelni i poprzegladal numery sprzed paru miesiecy. Pamietam, ze w czerwcowym "Enter" byl obszerny/fachowy przeglad "notebookow". W takich artykulach sa one porownane co do srubki i zawleczki. Po takiej edukacji - porownalbym jeszcze warunki gwarancji i zachodzac do jednego czy dwoch warsztatow naprawczych grzecznie zapytal technika, ktorych modeli radzilby unikac, bo na pewno sa takie od ktorych warto sie trzymac z daleka. Link Zgłoś
Gość: Mirko Dodatkowo... IP: 65.206.44.* 14.11.01, 16:12 Zakladajac, ze jak wiekszosc nie przymierzasz sie do Apple-a... W zwiazku z tym ze W.XP jest w sprzedazy od paru miesiecy w sklepach spotkasz zapewne wybor 3 systemow: "Me" i "2000" (a moze nawet i "98SE" gdzieniegdzie) w starszych modelach, i "XP" w nowszych. Zakladajac, ze kupujesz po to zeby uzywac a nie majstrowac i przeinstalowywac system i oprogramowanie - jaki to bedzie system jest tez istotne. Zauwazylem, ze niektore komputery a "notbooki" szczegolnie dzialaja z jednym systemem duzo lepiej niz z innym. Moj HP - oryginalnie "98" najlepiej zachowuje sie z XP po dziwnych czkawkach pod "Me" i niezbyt dobrym dzialaniu pod "2000". Z kolei "Gateway Solo 8300" znajomej, ktory kupila z czystym dyskiem - po wielu probach IDEALNIE dziala wlasnie pod "Me". Link Zgłoś