Dodaj do ulubionych

Firmware nagrywarki...

31.12.06, 11:10
Witam. Moja nagrywarka jakiś czas temu przestała czytać nagrywane płyty, czy
nowy firmware może to zmienić ? Na stronie Liteona znalazłem odpowiedni do
mojej nagrywarki...

www.liteonit.com/DOWNLOADS/ODD/LTR-52327S/firmware/R52QS0E5A.zip

W sumie nie ma wielkiego problemu bo nagrywane płyty czyta DVD-ROM,
ale troszkę mnie to drażni :) Więc jeżeli ta zmiana może coś poprawić proszę
o instrukcję jak to zrobić aby nic nie popsuć.

Pozdrawiam, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
Obserwuj wątek
    • krzysztofsf Re: Firmware nagrywarki... 31.12.06, 11:11
      A moze wrzuc tam po prostu plyte czyszczaca?
      • kalinowski11 Re: Firmware nagrywarki... 31.12.06, 11:13
        Nie próbowałem, ale przy zabrudzeniu miałby chyba kłopoty z czytaniem wszystkich
        płyt ?
        • Gość: Kris Re: Firmware nagrywarki... IP: 84.38.160.* 31.12.06, 11:21
          Jeżeli nagrasz płytkę i potem Ci jej nie otworzy to możesz wyjąć nagrywarkę z
          kompa wysunąć szufladę szpilką lub cienkim drucikiem rozebrać i wyczyścić
          soczewkę suchym patyczkiem bawełnianym (bardzo delikatnie), ściągnąć warstwę
          kurzu. Można ewentualnie podkręcić prąd diody.
          • kalinowski11 Re: Firmware nagrywarki... 01.01.07, 10:01
            A więc sprawa wygląda tak... Operacja się udała ale "pacjent" umarł :)
            Wykonałem update firmware, pojawiła się informacja, że został zakończony
            sukcesem. Nagrywarka kliknęła szufladką, co podobno oznacza (jak wyczytałem na
            jakimś forum)że zastosowałem właściwy bios do właściwej nagrywarki :) Na koniec
            program kazał ponownie uruchomić komputer. Po restarcie Windows wykrył
            i zainstalował nowe urządzenie. System informuje we właściwościach urządzenia,
            że "To urządzenie działa poprawnie". A nagrywarka już nie czyta żadnych płyt...
            Macie jakieś pomysły. Pozdrawiam.
            • kalinowski11 Re: Firmware nagrywarki... 01.01.07, 21:17
              Poszukiwań ciąg dalszy :) No męczy mnie strasznie ta nagrywarka...
              Trafiłem na taką stronkę...

www.agavk.p9.pl/strony/aspi.php

Po sprawdzeniu okazało się, że sterowniki ASPI mam częściowo trafione.
              Zainstalowałem je na nowo i teraz program InfoTool informuje, że
              "ASPI is installed and working properly". Niestety "sukcesy" z ASPI
              nie wpłynęły na poprawę działania mojej nagrywarki :( Może ktoś jednak
              ma jakieś pomysły ? Wysłałem maila do pomoc-liteon@ab.pl może na
              coś wpadną. Znalazłem też gościa z takim samym problemem jak ja :)

forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=121729

Pozdrawiam.
              • Gość: K Re: Firmware nagrywarki... IP: *.adsl.inetia.pl 01.01.07, 21:32
                Nagrywarki już tak mają, że się zużywają i nic pomoże, oczywiście życzę powodzenia.
                Też miałem Lite-on tylko, że kiedyś nagrane płyty, znaczy niektóre z nich są dziś nieczytelne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka