Dodaj do ulubionych

Program nagrywający

03.01.16, 15:21
System Win 7
Używałem CDBurnerXP do nagrywania płyt. Zmieniłem nagrywarkę na "nową" (łącze SATA, stara była ATA) i od tego momentu nie mogę nagrać w Burnerze żadnej płyty - ani audio, ani z danymi (także płyty DVD). Burner twierdzi, że "nie widzi" nośnika = płyty. Jednak na tej samej nagrywarce z Windows Media Player'a nagrywa bez problemu.
Płyta, która jest "nie widziana" przez Burnera nie nadaje się już potem (chyba) do nagrania, tak, jakby Burner ją jakoś "niszczył" ...
Jak temu zaradzić, bo jednak nagrywanie Burnerem" było wygodniejsze ... Ewentualnie jakiś inny - analogiczny program nagrywający oczywiście darmowy ... ;)
Obserwuj wątek
    • abcdefowicz Re: Program nagrywający 03.01.16, 15:42
      Nie wiem jak jest w CDBurnerXP, używam ImgBurn, i tam jest w zakładce Narzędzia możliwość ponownego wyszukania napędów. Może i Ty powinieneś uaktualnić listę napędów w tym programie i zmienić ustawienia? Nie piszesz nic na temat tego, żebyś taką operację robił. Ważne jeszcze, aby napęd i program prawidłowo interpretował płyty. Pamiętam dawno temu miałem taki przypadek, że po włożeniu płyty dvd 4,7Gb napęd widział ją jako "dwuwarstwową", po próbie nagrania był zonk i płyta nie działała. Wtedy pomogło zainstalowanie drivera ASPI, ale seven go chyba ma, więc sprawdź jak jest u Ciebie. Możesz też wypróbować ImgBurn, jest prosty do bólu i możesz wypróbować najpierw wersję portable.
      • kocinos Re: Program nagrywający 03.01.16, 18:37
        Też o "widzeniu" napędu pomyślałem, ale w Burnie pokazuje AKTUALNĄ nazwę nagrywarki, "zaptaszkowane" ma dla nagrywania wszystkie CD-R; DVD-R , a takie właśnie używałem ...
        Ki czort?
    • Gość: 802.11n Re: Program nagrywający IP: *.tpnet.pl 03.01.16, 18:29
      Powinno działać. Interfejs nagrywarki nie ma nic do rzeczy.

Wypróbuj Burning Studio: cdn1.ashampoo.net/public/xen/4610/ashampoo_burning_studio_2016_22039.exe
    • wariant_b Re: Program nagrywający 03.01.16, 20:55
      Spróbuj odinstalować CDBurnerXP, usuń pozostałości plików i rejestrów
      i zainstaluj program ponownie. Może pomoże.

Jeśli nie - sprawdź (Panel sterowania, Autoodtwarzanie), czy coś nie łapie
      pustego krążka i sprawdź, czy nie przeszkadza program antywirusowy
      lub jakieś inne narzędzie do "optymalizacji", jeśli masz coś takowego.

Jeśli żadną miarą nie uda się skłonić CDBurnera do pracy, weź ImgBurn
      technologicznie bardziej zaawansowany, a do obsługi się przyzwyczaisz,
      albo całkiem jeszcze wystarczający, choć już zaniechany InfraRecorder.
    • praktiss Re: Program nagrywający 03.01.16, 22:16
      U mnie nie chciał nagrywać bez sterownika Intel Rapid.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka