Dodaj do ulubionych

protokol mms

08.01.07, 23:27
Jeszcze nie udalo mi sie w zadnej dytrybucji ustawic tego recznie (jedynie
ubuntu mint - z automatu). Mimo, ze daje przy pierwszym otwarciu Kaffeine, ze
ma toto otwierac.

Wszelkie filmy z onet.pl - nie otwieraja sie ale....

pod adresem www.tele.tv.pl/ laduje sie automatycznie plugin, ktory
otwiera transmisje strumieniowe (niestety tylko z tej strony)

1. Czy tworcy stron z mms nie mogliby dodawac u siebie podobnego pluginu?
2. Ma ktos namiary na instrukcje, jak w np. debianie ustawic , zeby kaffeine
otwieralo te ch....e mms ?
Obserwuj wątek
    • owca_czarna Re: protokol mms 09.01.07, 09:44
      krzysztofsf napisał:

> Wszelkie filmy z onet.pl - nie otwieraja sie ale....

Próbowałam tu zaczerpnąć informacji,

newbie.linux.pl/?id=article&show=311

ale niestety, nie wychodzą mi te "manipulacje" i też nie mogę odtwarzać filmów
      z onetu.

owca_czarna

• krzysztofsf Re: protokol mms 09.01.07, 09:57
        owca_czarna napisała:

> krzysztofsf napisał:
        >
        >
        > > Wszelkie filmy z onet.pl - nie otwieraja sie ale....
        >
        >
        > Próbowałam tu zaczerpnąć informacji,
        >
        > newbie.linux.pl/?id=article&show=311
        >
        > ale niestety, nie wychodzą mi te "manipulacje" i też nie mogę odtwarzać filmów
        > z onetu.
        >
        > owca_czarna
        >
        Technicznie jest wykonalne - ubuntu Mint otwiera w Totemie zaraz po zainstalowaniu, czyli to nie Linux jest do....a my :(

Ten plugin jest fajny - wystarczyloby, zeby na Onecie Wp i innych stronach gdzie daja takie filmy, podpinaliby takie pluginy i byloby ok.
        • owca_czarna Re: protokol mms 09.01.07, 10:19
          krzysztofsf napisał:

> owca_czarna napisała:
          >
          > > krzysztofsf napisał:
          > >
          > >
          > > > Wszelkie filmy z onet.pl - nie otwieraja sie ale....
          > >
          > >
          > > Próbowałam tu zaczerpnąć informacji,
          > >
          > > newbie.linux.pl/?id=article&show=311
          > >
          > > ale niestety, nie wychodzą mi te "manipulacje" i też nie mogę odtwarzać
          > filmów
          > > z onetu.
          > >
          > > owca_czarna
          > >
          > Technicznie jest wykonalne - ubuntu Mint otwiera w Totemie zaraz po zainstalowa
          > niu, czyli to nie Linux jest do....a my :(

E tam zaraz tak anatomicznie. Zaraz nadejdą pomoce - liczę na nie. Ja mam
          Mandrivę 2006

> Ten plugin jest fajny - wystarczyloby, zeby na Onecie Wp i innych stronach gdzi
          > e daja takie filmy, podpinaliby takie pluginy i byloby ok.

O ile mi wiadomo (czytałam gdzieś rozmowę znawców tematu) onetowi nie za bardzo
          zależy na użytkownikach Linuksa

owca_czarna
          • krzysztofsf Dziala :) 10.01.07, 21:19
            na debianie przepchalem - zrobilem upgreade wszystkiego , i pare rzeczy sam nie wiem co - w koffeine otwieram, na rozne sposoby ale dziala bez koniecznosci nzapisu na dysk , a bezposrednio :)

Sprobuje w niedziele na innej dystrybucji sprawdzic czy tez sie uda :)
            • owca_czarna Re: Dziala :) 11.01.07, 00:51
              krzysztof

> Sprobuje w niedziele na innej dystrybucji sprawdzic czy tez sie uda :)

Na jakiej dystrybucji? Ja mam Mandirvę 2006 :D:D:D:D:D

owca_czarna
              • krzysztofsf Re: Dziala :) 11.01.07, 07:13
                owca_czarna napisała:

> krzysztof
                >
                > > Sprobuje w niedziele na innej dystrybucji sprawdzic czy tez sie uda :)
                >
                > Na jakiej dystrybucji? Ja mam Mandirvę 2006 :D:D:D:D:D
                >
                > owca_czarna

Linuxeducd 0.7, zainstalowany na dysku - jako debian.
              • realkrzysiek Re: Dziala :) 12.01.07, 15:00
                Działa w Mandrivie 2007. Działa z Firefoksem, Konquerorze a w Operze nie
                działają filmy z Onetu.
                Z Konquerorem nic nie musiałem robić, jak również nie korzystam z tej przeglądarki.
                W Firefoksie działało poprzez wtyczkę Kaffeine, ale musiał wyskoczyć cały
                program, a nie lubię jak coś mi skacze po ekranie. Zdecydowałem się zainstalować
                wtyczkę Mplayera przez Urpmi i działa jak powinno w przeglądarce.
    • owca_czarna To jest 10 000 wpis :D:D:D:D no text 09.01.07, 10:21
      krzysztofsf napisał:

> Jeszcze nie udalo mi sie w zadnej dytrybucji ustawic tego recznie (jedynie
      > ubuntu mint - z automatu). Mimo, ze daje przy pierwszym otwarciu Kaffeine, ze
      > ma toto otwierac.
      >
      >
      > pod adresem www.tele.tv.pl/ laduje sie automatycznie plugin, ktory
      > otwiera transmisje strumieniowe (niestety tylko z tej strony)
      >
      > 1. Czy tworcy stron z mms nie mogliby dodawac u siebie podobnego pluginu?
      > 2. Ma ktos namiary na instrukcje, jak w np. debianie ustawic , zeby kaffeine
      > otwieralo te ch....e mms ?
      >
      >
    • test281 Re: protokol mms 09.01.07, 15:01
      Ja unikam netowego cuda ale podejrzewam że ten link może wam pomóc
      blog.di.com.pl/post/15492,1.html
      • test281 Re: protokol mms 09.01.07, 15:03
        test281 napisał:

> Ja unikam netowego cuda ale podejrzewam że ten link może wam pomóc
        zjadłem o \/\/ miałem na mysli onetowego
    • vatazhka Re: protokol mms 11.01.07, 21:46
      Bo Onet celowo blokuje taką możliwość!!!

blog.di.com.pl/post/15492,Onet_nie_lubi_uzytkownikow_Linuksa.html
      • krzysztofsf Re: protokol mms 11.01.07, 23:33
        vatazhka napisał:

> Bo Onet celowo blokuje taką możliwość!!!
        >
        > blog.di.com.pl/post/15492,Onet_nie_lubi_uzytkownikow_Linuksa.html

No wlasnie u mnie teraz slicznie dziala.

img168.imageshack.us/my.php?image=testrd3.png
        • kell99 Re: protokol mms 13.01.07, 06:24
          Ale to nie jest do konca to co powinno byc. Pobaw sie Totem (Totem Mozilla
          Plugin). Integruje sie z przegladarka (da sie tez otworzyc na pelnym ekranie
          wybierajac opcje z menu). Wystarczy doinstalowac gstreamer-ffmpeg i nawet
          QuickTime ruszy - mozna poogladac po ludzku trailery z quicktime.apple.com.
      • mmkkll Re: protokol mms 13.01.07, 13:00
        Żaden problem, nawet ze ściągnięciem.
        Potrzebne są:
        -Rozszerzenie do FF "User agent switcher"(nastawione na IE6 pod Win XP)
        -Wtyczka MPlayera dla FF
        -Zainstalowany pakiet mimms

Za pomocą przeglądarki udającej IE wchodzimy na stronę, otwieramy chciany przez
        nas teledysk. Kiedy teledysk będzie się ładował, kopiujemy jego adres(wtyczka
        MPlayera daje taką możliwość) i pod konsolą ściągamy go za pomocą mimms. Proste.
        • krzysztofsf Re: protokol mms 13.01.07, 14:08
          mmkkll napisał:

> Żaden problem, nawet ze ściągnięciem.
          > Potrzebne są:
          > -Rozszerzenie do FF "User agent switcher"(nastawione na IE6 pod Win XP)
          > -Wtyczka MPlayera dla FF
          > -Zainstalowany pakiet mimms
          >
          > Za pomocą przeglądarki udającej IE wchodzimy na stronę, otwieramy chciany przez
          > nas teledysk. Kiedy teledysk będzie się ładował, kopiujemy jego adres(wtyczka
          > MPlayera daje taką możliwość) i pod konsolą ściągamy go za pomocą mimms. Proste
          > .

Obecnie wystarcza mi kliknac i otwiera sie w kaffeine..............
        • realkrzysiek Re: protokol mms 13.01.07, 15:30
          mmkkll napisał:

> Żaden problem, nawet ze ściągnięciem.
          > Potrzebne są:
          > -Rozszerzenie do FF "User agent switcher"(nastawione na IE6 pod Win XP)
          > -Wtyczka MPlayera dla FF
          > -Zainstalowany pakiet mimms
          >
          > Za pomocą przeglądarki udającej IE wchodzimy na stronę, otwieramy chciany przez
          > nas teledysk. Kiedy teledysk będzie się ładował, kopiujemy jego adres(wtyczka
          > MPlayera daje taką możliwość) i pod konsolą ściągamy go za pomocą mimms. Proste
          > .

mplayerplugin - A browser plugin to allow playing embedded movies on web pages

Przeglądarka wcale nie musi udawać IE, żeby oglądać teledyski na stronach Onetu.
          Teledyski odtwarzają się w przeglądarce FF, Konqueror a w Operze jest gorzej, bo otwierają się w zewnętrznym programie (nie udało mi się jeszcze skonfigurować), na moim komputerze tylko Kaffeine.

Większy problem mam z radiem internetowym ze strony www.polskastacja.pl/, ponieważ działa to w formacie „AACPLUS” i dostosowane jest do Winampa i WMP.
          Jedyny program jaki to odtworzył był VLC, a wolałbym Amaroka.
          • mmkkll Re: protokol mms 14.01.07, 13:15

> Przeglądarka wcale nie musi udawać IE, żeby oglądać teledyski na stronach Onetu

Faktycznie, nie spojrzałem wcześniej, a z tej strony nie korzystam. W każdym
            razie pobierać teledyski też się da.

> Większy problem mam z radiem internetowym ze strony www.polskastacja.pl/,
            ponieważ działa to w formacie „AACPLUS” i dostosowane jest do Winampa i WMP.
            > Jedyny program jaki to odtworzył był VLC, a wolałbym Amaroka.

U mnie działa, sprawdziłem to:
            www.polskastacja.pl/play/aac_oldies.pls
            Może to kwestia kodeków zainstalowanych dla silnika Xine, na którym chodzi
            amaroK. Chodzi mi o pełny pakiet kodeków pobrany ze strony Mplayera, a następnie
            ścieżka do nich podana w Xine.
            www.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/codecs/
            A w ustawieniach w Xine-ui podanie odpowiednich ścieżek w opcji "decoder"(np.
            /usr/local/lib/codecs). Aczkolwiek nie jestem tego stuprocentowo pewien.
    • owca_czarna Re: protokol mms - reasumując :)) 13.01.07, 21:48
      krzysztofsf napisał:

> Jeszcze nie udalo mi sie w zadnej dytrybucji ustawic tego recznie (jedynie
      > ubuntu mint - z automatu). Mimo, ze daje przy pierwszym otwarciu Kaffeine, ze
      > ma toto otwierac.
      >
      >
      > pod adresem www.tele.tv.pl/ laduje sie automatycznie plugin, ktory
      > otwiera transmisje strumieniowe (niestety tylko z tej strony)
      >
      > 1. Czy tworcy stron z mms nie mogliby dodawac u siebie podobnego pluginu?
      > 2. Ma ktos namiary na instrukcje, jak w np. debianie ustawic , zeby kaffeine
      > otwieralo te ch....e mms ?
      >

Co powinnam zrobić, abym tez mogła oglądać filmy z onetu :) Mam Mandrive 2006. :))

owca_czarna
      • krzysztofsf Re: protokol mms - reasumując :)) 14.01.07, 00:08
        owca_czarna napisała:

>
        > Co powinnam zrobić, abym tez mogła oglądać filmy z onetu :) Mam Mandrive 2006.
        > :))

Nie wiem :)
        Jak wrzuce dysk z Mandriva to sprawdze, czy tez mi sie uda uruchomic mms :)

> owca_czarna
      • kell99 Re: protokol mms - reasumując :)) 14.01.07, 00:48
        owca_czarna napisała:

> Co powinnam zrobić, abym tez mogła oglądać filmy z onetu :) Mam Mandrive 2006.

Zainstalowac Totem i Totem-mozilla-plugin. Zaleznie od dystrybucji totem
        "przyjdzie" z gstreamerem 0.1x i gstreamer-ffmpeg (na tych gnomowatych) albo z
        totem bazujacym na xinelib.

img79.imageshack.us/img79/955/chopnettotemno2.png
        link pierwszy z "brzegu" bo nie za bardzo trawie cokolwiek "portalowego".
        • krzysztofsf Re: protokol mms - reasumując :)) 14.01.07, 22:34
          kell99 napisał:

> owca_czarna napisała:
          >
          >
          > > Co powinnam zrobić, abym tez mogła oglądać filmy z onetu :) Mam Mandrive
          > 2006.
          >
          > Zainstalowac Totem i Totem-mozilla-plugin. Zaleznie od dystrybucji totem
          > "przyjdzie" z gstreamerem 0.1x i gstreamer-ffmpeg (na tych gnomowatych) albo z
          > totem bazujacym na xinelib.
          >
          > img79.imageshack.us/img79/955/chopnettotemno2.png
          > link pierwszy z "brzegu" bo nie za bardzo trawie cokolwiek "portalowego".
          >
          >
          >
          >
          Na Auroxie 12 w kde mi sie porozkraczalo - tj totem sie nie odpala do konca bo melduje problemy z dzwiekiem. Nie udalo mi sie w kde tego odblokowac przestawic.

W Mandrivie jeszcze nie przecwiczylem. Ogolnie po problemach z k3b, teraz to - dysk z Auroxem niedlugo pojdzie pod inna dystrybucje :) Po pierwszym milym wrazeniu po instalacji widze w Auroxie coraz wiecej niedorobek nie do poprawienia na niskim poziomie zaawansowania
          • owca_czarna Re: protokol mms - reasumując :)) 14.01.07, 22:54
            krzysztofsf napisał:

> W Mandrivie jeszcze nie przecwiczylem.

A ja nie umiem znaleźć tego pluginu w sieci. Totem mam zainstalowany, wersję
            1.0.4. Używam przeglądarki Firefox :(

owca_czarna

• kell99 Re: protokol mms - reasumując :)) 15.01.07, 00:10
              Tak to jest. Nie rozumiem czemu ludzie siegaja po takie distra. Za MDK nigdy nie
              przepadalem (jak dosyc zaawansowany user bylem zagubiony w tonach durnych i nie
              dzialajacych tak jak powinny konfiguratorow), ale nie polecalbym poczatkujacemu
              czegokolwiek poza Ubuntu/Fedora/Suse ...
              Szczegolnie Ubuntu warto. Wystarczy podpiac do apta zrodla (np debian multimedia
              z tonami programow nie wspieranych w Debianie czy Ubuntu) by miec niezawodny i w
              pelni dzialajacy system.

Sieganie po cos takiego jak Aurox, czy inne lokalne dziwadla to wg mnie szkoda
              czasu.
              • krzysztofsf Re: protokol mms - reasumując :)) 15.01.07, 07:45
                > Sieganie po cos takiego jak Aurox, czy inne lokalne dziwadla to wg mnie szkoda
                > czasu.

No wlasnie po zainstalowaniu debiana z linuxeducd, zaczynam miec wrazenie, ze to jest to (za wyjatkiem problemow z rozdzielczoscia).
                Ubuntu zraza mnie brakiem konta root w domyslnych instalacjach.

Sadze, ze dystrybucje typu Mandriva, Aurox sa nastawione glownie na sprzedaz wersji platnych i dlatego po macoszemu sa traktowane wersje darmowe, trudne do pelniejszej konfiguracji dla mniej wprawnego usera.
                • kell99 Re: protokol mms - reasumując :)) 15.01.07, 17:05
                  ... to moze troche ponarzekam.

linuxeducd czy jak to zwiesz, to takie samo dziwactwo. kolejny fork stabilnego
                  distro nie do konca wiadomo po co. i potem ladujesz sie w jakies egzotyczne
                  distro, ktorego wsparcie nie jest pewne i zostaniesz z systemem na lodzie.

ja mam to samo distro od ~1999. zaczynalem na p2-233. potem z kazda nowa
                  konfiguracja bylo po prostu kopiowane na nowy dysk (tak, kopiowane w mc albo z
                  cp -Rf) i uruchamiane lilo i zawsze dzialalo. zamiast skonfigurowac porzadnie
                  jedno distro, to ciagle pojawiaja sie problemy, ze "cos tam nie dziala".

na ubuntu nie ma konta roota? dobre sobie! ze nie pozwalaja sie z roota logowac
                  via gdm/kdm? i BARDZO slusznie..

w miedzyczasie bawilem sie innymi distro, ale debian to jest to:P teraz czekam
                  na dvd z solarisem10 (sun wysyla za darmo). probowac mozna, ale pierw trzeba
                  miec cos stabilnego na czym mozna polegac.
                  • krzysztofsf Re: protokol mms - reasumując :)) 15.01.07, 21:17
                    kell99 napisał:

> ... to moze troche ponarzekam.
                    >
                    > linuxeducd czy jak to zwiesz, to takie samo dziwactwo. kolejny fork stabilnego
                    > distro nie do konca wiadomo po co. i potem ladujesz sie w jakies egzotyczne
                    > distro, ktorego wsparcie nie jest pewne i zostaniesz z systemem na lodzie.

Przeciez nie strace dostepu do repozytoriow.
                    Co to znaczy "wsparcie" ?

>
                    > na ubuntu nie ma konta roota? dobre sobie! ze nie pozwalaja sie z roota logowac
                    > via gdm/kdm? i BARDZO slusznie..

Dlaczego slusznie? Wszystko odbywa sie z poziomu uzytkownika.
                    • kell99 Re: protokol mms - reasumując :)) 15.01.07, 21:52
                      > Przeciez nie strace dostepu do repozytoriow.
                      > Co to znaczy "wsparcie" ?

Skoro to cale linuxeducd to jest czysty debian, to nie jest odrebna dystrybucja.
                      jezeli jednak sa roznice (np jest inna wersja libc), to gdy lineducd przestanie
                      byc uaktualniane, mozesz miec problemy by spelnic wszystkie zaleznosci debiana.

> Dlaczego slusznie? Wszystko odbywa sie z poziomu uzytkownika.

Bo tak byc powinno. Sa wewnetrzne mechanizmy bezpieczenstwa. Gdy np gui do apta
                      bedzie potrzebowac dostepu, powinno sie o niego upomniec. Poza instalacja
                      opgrogramowania i modyfikacja systemu nie powinienes korzystac z systemu jako
                      root. Gdy uruchamiasz program w taki sposob, to tylko wylacznie ten program
                      bedzie korzystac z praw roota, a wszystko inne co masz wlaczone (przegladarka,
                      odtwarzacz mp3) dzialaja dalej z ograniczonymi prawami i nie stanowia
                      potencjalnego problemu. Po co przegladarce prawa zapisu do /usr czy /lib ?!

To, ze w windows kazdy user to admin jest najwiekszym problemem. Nawet w Vista z
                      tym sobie nie umieja poradzic, tylko beda zasypywac tonami niepotrzebnych
                      komunikatow, ktore wszyscy i tak zablokuja i bedzie to tak "bezpieczny" system
                      jak XP.
                      • krzysztofsf Re: protokol mms - reasumując :)) 15.01.07, 22:03
                        kell99 napisał:

> > Przeciez nie strace dostepu do repozytoriow.
                        > > Co to znaczy "wsparcie" ?
                        >
                        > Skoro to cale linuxeducd to jest czysty debian, to nie jest odrebna dystrybucja
                        > .
                        > jezeli jednak sa roznice (np jest inna wersja libc), to gdy lineducd przestanie
                        > byc uaktualniane, mozesz miec problemy by spelnic wszystkie zaleznosci debiana.

Linuxeducd nie ma wlasnych repozytoriow. To skaldanka a potem to juz repozytoria debiana.

> > Dlaczego slusznie? Wszystko odbywa sie z poziomu uzytkownika.
                        >
                        > Bo tak byc powinno. Sa wewnetrzne mechanizmy bezpieczenstwa. Gdy np gui do apta
                        > bedzie potrzebowac dostepu, powinno sie o niego upomniec. Poza instalacja
                        > opgrogramowania i modyfikacja systemu nie powinienes korzystac z systemu jako
                        > root.

No i o to mi chodzi, W Ubuntu mailem tylko konto usera i z niego trzeba bylo wszystko instalowac, podajac haslo usera. Roota trzeba by jakos osobno w zakrecony sposob doinstalowywac, jesli by sie ktos uparl.

> Gdy uruchamiasz program w taki sposob, to tylko wylacznie ten program
                        > bedzie korzystac z praw roota, a wszystko inne co masz wlaczone (przegladarka,
                        > odtwarzacz mp3) dzialaja dalej z ograniczonymi prawami i nie stanowia
                        > potencjalnego problemu. Po co przegladarce prawa zapisu do /usr czy /lib ?!
                        >
                        > To, ze w windows kazdy user to admin jest najwiekszym problemem. Nawet w Vista
                        > z
                        > tym sobie nie umieja poradzic, tylko beda zasypywac tonami niepotrzebnych
                        > komunikatow, ktore wszyscy i tak zablokuja i bedzie to tak "bezpieczny" system
                        > jak XP.

No to sie nie zrozumielismy. Powtarzam, mi w ubuntu nie podobalo sie to, ze wszsytkie manipulacje mialy sie odbywac z jednym poziomem zabezpieczen z hasla usera.
                        • kell99 Re: protokol mms - reasumując :)) 15.01.07, 22:23
                          Bardzo dziwne jest to co napisales, bo gdy bawilem sie ubuntu kilka miesiecy
                          temu dalo sie zrobic sudo XXX <haslo> i wszystko dzialalo jak powinno. Na pewno
                          instalacja zakonczyla sie pomyslnie?! W koncu instalator w pewnym momencie pytal
                          o nowe haslo.
                          • krzysztofsf Re: protokol mms - reasumując :)) 15.01.07, 22:42
                            kell99 napisał:

> Bardzo dziwne jest to co napisales, bo gdy bawilem sie ubuntu kilka miesiecy
                            > temu dalo sie zrobic sudo XXX <haslo> i wszystko dzialalo jak powinno.
                            > Na pewno
                            > instalacja zakonczyla sie pomyslnie?! W koncu instalator w pewnym momencie pyta
                            > l
                            > o nowe haslo.
                            >
                            No coz, ja przy instalacji moglem zalozyc tylko usera i wszelkie instalacje odbywaly sie tylko z podaniem hasla usera.
                            Na forach ubuntu szukalem o koncie root, to trafailem na same niestworzone rzeczy.
                            naturalnie teraz (zlosliwosc rzeczy martwych) wyskoczylo mi z google link do wiki, gdzie krotko latwo i przyjemnie podano jak zalozyc tego roota :)

pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu:Dostęp_do_konta_root
                            • hydroxyzine Re: protokol mms - reasumując :)) 14.02.07, 03:55
                              Dla ścisłości - konto root w Ubuntu istnieje już od instalacji, tyle że ma
                              losowo wygenerowane hasło. Wystarczy je zmienić, jak to podano w linku, który
                              załączyłeś.
              • owca_czarna Re: protokol mms - reasumując :)) 15.01.07, 10:58
                kell99 napisał:

> Tak to jest. Nie rozumiem czemu ludzie siegaja po takie distra. Za MDK nigdy ni
                > e
                > przepadalem (jak dosyc zaawansowany user bylem zagubiony w tonach durnych i nie
                > dzialajacych tak jak powinny konfiguratorow), ale nie polecalbym poczatkujacemu
                > czegokolwiek poza Ubuntu/Fedora/Suse ...

Gdy postanowiłam przejść na Linuksa nie było Ubuntu, Fedora nazywała się Red
                Hat, a o Suse mało słyszałam. Pytałam jakie distro najlepsze, polecono mi
                Mandarynkę i tak zostało. Dziś nie mam czasu na zaprzyjaźnianie się z inną
                dystrybucją, a być może to tylko moja wymówka, bo do Mandrivy się już
                przyzwyczaiłam.

pozdrawiam

owca_czarna
                • xxx222 Re: protokol mms - reasumując :)) 15.01.07, 23:09
                  Cóż... zgodzę się z kolegami, jednak subiektywnie Ubuntu też bym zaliczył
                  do "dziwadeł" ;) Podobnie jak Gentoo, którego mimo szczytnych założeń IMHO nie
                  należy nikomu polecać. Zresztą czy dystrybucję, do której nigdzie nie można
                  dostać określonego pakietu w określonej wersji po ~1,5 roku od jego
                  wypuszczenia można w ogóle nazwać poważną??

Za moich czasów popularnie to istniał Slackware (3.0 to mam nawet pudełkowe z
                  CDROM.COM ;) ), Redhat i Debian (właśnie zaczynał). Natomiast na rynku firm i
                  przedsiębiorstw to prym wiodła Caldera (Suse dopiero powstawło).
                  Pewnym dziwadłem (chyba istniejącym do tej pory) był TurboLinux ;)
                  A systemu "uczyłem się" z oryginalnej "The Linux Bible - The GNU Testament"
                  wydanej przez "Yggdrasil Computing" (ktoś go pamięta?).
                  • olpc Re: protokol mms - reasumując :)) 16.01.07, 00:07
                    Dla osób, które mają dużo czasu, ewentualne wady Gentoo są niewielkie. Napisałem
                    to, bo zdanie mówiące o dostępności pakietu po ~1.5 roku związało się ze zdaniem
                    o Gentoo.
                    • xxx222 Re: protokol mms - reasumując :)) 16.01.07, 10:13
                      > Dla osób, które mają dużo czasu, ewentualne wady Gentoo są niewielkie.

Dobre. Będę to opowiadał jako dowcip ;)
    • koczisss Re: protokol mms 13.02.07, 21:49
      Zainstaluj Media Player Connectivity.
      Jest to plugin do Firefox'a.
      Później w ustawieniach trzeba powpisywać ścieżki do programów, w których
      będziesz chciał oglądać.
      Nie będziesz mógł oglądać tak jak pod Windows w przeglądarce, a w zewnętrznym
      programie.
      Oczywiście musisz kodeki zainstalować, jeden pamiętam np. win32

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka