Dodaj do ulubionych

MANDRAKE 9.1

IP: 80.72.195.* 08.04.03, 09:49
jestem poczatkujacym uzytkownikiem Mandrake Linuxa 9.1. i chcialbym obejzec
tam film z napisami. skad moge zciagnac do tego odtwarzacz i jak go
zainstalowac. z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: tony Re: MANDRAKE 9.1 IP: 217.8.186.* 08.04.03, 11:19
      Odtwarzacz nazywa sie mplayer.Na stronie www.aurox.vel.pl jest dobry opis
      instalacji tego narzedzia.Ja wczoraj tym sposobem go zainstalowałem, jedyny
      problem jaki miałem to to ze instalował sie bez graficznego interfejsu
      gui.Zamiast ./configure --enabke-gui u mnie działało tylko
      samo ./configure.Dlaczego nie wiem.Prawdopodobnie wersje jaka miałem była bez
      gui mnie to akurat specjalnie nie przeszkadza.

Pzdr
      tony
      Ps
      Tak na marginesie tego rodzaju posty wysyłaj raczej na forum poswiecone
      linuxowi jak np.linux.com.pl itp.Tam szybciej dostaniesz dopowiedź
      • Gość: kell Re: MANDRAKE 9.1 IP: proxy / 10.6.11.* 08.04.03, 14:53
        mplayer jest bardzo rozbudowanym programem, odtwarza cala mase formatow (od mpeg1,2, rozne avi, divx, mov
        (quicktime 5 i 6 tez), real vide itd) ale dziala idealnie jak sie go "podepnie" pod np nautilusa. nautilus potrafi wyswietlac
        miniaturki filmow (tzn jedna z klatek jako "ikonke"), wiec wlasciwie gui do mplayera nie potrzeba (wygodnie uzywa sie
        klawiszy). radze tobie na poczatek poszukac na google gotowa "binarke" z mplayerem, bo kompilacja i konfiguracja
        jego nie nalezy do rzeczy banalnych (dla poczatkujacego)
        z innym ciekawych programow to zainteresuj sie tez totem-em www.hadess.net/totem.php3 , ktory ma wg mnie
        ma bardzo wygodny interface(i nadaje sie idealnie do ogladania dvd) i xine xinehq.de/
        oba powinny byc dostepne dla twojej dystrybucji, mplayera pewnie nie bedzie gdyz nie jest calkiem zgodny z licencja
        gnu (wykorzystuje zamkniete biblioteki z windows do odtwarzania niektorych zamknietych formatow, np asf czy
        mov)
        ps. w dziale download na www xine widze aktualne paczki dla mandrake'a

niestety z napisami tobie nie pomoge, bo jakos mnie nie ciagnie do ogladania kradzionych filmow.
        • Gość: manekin Re: MANDRAKE 9.1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 15:42
          A ja mam do Ciebie inne pytanko, jako znawcy linux'a. Jest Mndrake 9.1 i sa 2 karty dzwiekowe - zintegrowana z plyta i SoundBlaster i oczywiscie system domyslnie wybiera te zintegrowana a ja mam glosniki podlaczone do Blastera. Jak sklonic Mandrake'a zeby gwizdal przez SB ?
          • Gość: kell Re: MANDRAKE 9.1 IP: proxy / 10.6.11.* 08.04.03, 15:52
            wylaczyc zintegrowana w biosie (pomoze na 99%, mi pomaga, tak tylko marnujesz przerwanie i/lub dma
            :) ... albo jeszcze lepiej zworka na plycie...
            inne rozwiazanie to ladowac tylko modul do sb a nie do tej zintegrowanel (poprzez insmod
            /lib/modules/tam_gdzies_on_bedzie).. jeszcze inne wyjscie gdy masz kernel skonfigurowany pod twoje
            potrzeby to nie wybierasz zintegrowanej tylko sb live (emu10k o ile pamietam)

.. a najprosciej, to pewnie w ustawieniach sprzetu mandrake (harddrake?) masz z pewnoscia opcje,
            poszukaj.
            • Gość: manekin Re: MANDRAKE 9.1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 18:24
              Dzieki. Nie pomyslalem o sprzetowym wylaczeniu, najprostsze rozwiazania sa najczesciej najlepsze.
    • Gość: mundek Re: MANDRAKE 9.1 IP: 217.97.140.* 08.04.03, 17:53
      Ja troche z innej strony zapytam bo chcialem sobie zainstalowac linuxa jakiegos
      ale nigdy nie widzialem go w zasadzie na oczy i czy ktos moze polecic mi jakis
      taki dobry dla poczatkujacych. najlepiej darmowy tzn. do sciagniecia.
      i drugie pytanie slyszalem o programie do linuxa WINME podobno emuluje windowsa
      i pozwala odpalic niektore programy. czy na pewno mi zadzialaja takie programy
      jak ARCHICAD, MATHCAD, AUTOCAD, FLASH(ew.SWISH).
      Acha i jakie to ma wymagania systemowe bo komputera to nie mam nowego :)
      • Gość: kell Re: MANDRAKE 9.1 IP: 255.255.255.* 09.04.03, 06:18
        nudzisz sie? to poczytaj ksiazke albo idz na spacer
        zamiast trollowac grupe idiotycznymi pytaniami
        • Gość: mundek Re: MANDRAKE 9.1 IP: 217.97.140.* 09.04.03, 09:07
          A ty to jestes taki czifu ze nawet nie mozesz juz odpowiedziec na proste
          pytanie tylko robisz z siebie niwadomo co lamo!
          • Gość: kell Re: MANDRAKE 9.1 IP: 255.255.255.* 09.04.03, 20:28
            nie ma to jak blyskotliwe argumenty, znowu ktos tobie
            zabral w piaskownicy lopatke i wiaderko?
            • Gość: mundek Re: MANDRAKE 9.1 IP: 217.97.140.* 09.04.03, 22:14
              Gość portalu: kell napisał(a):

> nie ma to jak blyskotliwe argumenty, znowu ktos tobie
              > zabral w piaskownicy lopatke i wiaderko?

pewnie to byla twoja mamusia :P jak nie masz zamiaru pisac niczego madrego to
              lepiej juz nic nie pisz, albo wez swoj nowy dresik i pokaz go kolegom.
              • Gość: kell Re: MANDRAKE 9.1 IP: 255.255.255.* 09.04.03, 22:45
                pewnie, tylko musze sobie 4ty pasek do nich doszyc.. a co
                do twoich trollowych problemow, to skoro bylo ciebie stac
                na tak drogie programy to z pewnoscia bedzie ciebie stac
                na vmware.. nie trolluj wiecej ok?
                • Gość: mundek Re: MANDRAKE 9.1 IP: 217.97.140.* 09.04.03, 23:13
                  a czy ja kiedys napisalem ze je kupilem?? to sa wersje edukacyjne dresiku
                  • Gość: kell Re: MANDRAKE 9.1 IP: 255.255.255.* 10.04.03, 00:09
                    to powiedz, ze je ukradles, a nie udawal praworzadnego na
                    sile.. i cos jeszcze masz zamiar madrego powiedziec?
                  • Gość: Arti Re: MANDRAKE 9.1 IP: 217.8.186.* 10.04.03, 10:43
                    Spoko mundek
                    Jest to typowa reakcja przemadrzałego linuxowca co to wie wszystko
                    najlepiej.Jak zaczniesz uzywac tego systemu to z takimi bedziesz mial czesto do
                    czynienia.Beda cie nazywali lamerami itp jakby twoim obowiazkiem było wiedziec
                    wszystko co dotyczy tego jedynie właściwego systemu operacyjnego.Nie wiem czy
                    te programy beda chodzic, watpie, nawet jezeli tak to nim je uruchomisz to
                    sporo nerwow stracisz jezeli uwazasz ze warto to prosze bardzo.Jak chcesz
                    systemu dla poczatkujacych to polecam redhata 9 lub mandrake 9.1.Ja uzywałem
                    tego 1.Naszczescie mam to juz za soba.Tobie zycze wiecej wytrwałosci.

Pozdr
                    Arti

• Gość: mundek Re: MANDRAKE 9.1 IP: 217.97.140.* 10.04.03, 10:52
                      Gość portalu: Arti napisał(a):

> Spoko mundek
                      > Jest to typowa reakcja przemadrzałego linuxowca co to wie wszystko
                      > najlepiej.Jak zaczniesz uzywac tego systemu to z takimi bedziesz mial czesto
                      do
                      >
                      > czynienia.Beda cie nazywali lamerami itp jakby twoim obowiazkiem było
                      wiedziec
                      > wszystko co dotyczy tego jedynie właściwego systemu operacyjnego.Nie wiem czy
                      > te programy beda chodzic, watpie, nawet jezeli tak to nim je uruchomisz to
                      > sporo nerwow stracisz jezeli uwazasz ze warto to prosze bardzo.Jak chcesz
                      > systemu dla poczatkujacych to polecam redhata 9 lub mandrake 9.1.Ja uzywałem
                      > tego 1.Naszczescie mam to juz za soba.Tobie zycze wiecej wytrwałosci.
                      >
                      > Pozdr
                      > Arti

dzieki arti naszczescie jeszcze na to forum pisuja ludzie :)
                      Dopytalem na innym forum jeszcze no i podobno sa problemy z zainstalowaniem
                      tego ale nie jest to niemozliwe :)
                      no i tez wiekszosc radzila zaczac od redhata wiec ruszam na szerokie wody w
                      czerwonym kapeluszu .
                      • Gość: Arti Re: MANDRAKE 9.1 IP: 217.8.186.* 10.04.03, 11:31
                        > dzieki arti naszczescie jeszcze na to forum pisuja ludzie :)
                        > Dopytalem na innym forum jeszcze no i podobno sa problemy z zainstalowaniem
                        > tego ale nie jest to niemozliwe :)
                        > no i tez wiekszosc radzila zaczac od redhata wiec ruszam na szerokie wody w
                        > czerwonym kapeluszu .

podejrzewam, że chodzi ci o te partycje.W redzie jest taki program jak disk
                        druid, ktorym bez problemu zrobisz te partycje i zainstalujesz program.Ja
                        miałem zainstalowanego reda obok windy i wlasnie disk druidem podzielilem dysk
                        logiczny na 3 partycje.Wszystko własnie dzieki disk druidowi robi sie szybko i
                        bez wiekszego problemu.W razie czego sluze pomoca.

Arti
                        • Gość: kell Re: MANDRAKE 9.1 IP: 255.255.255.* 11.04.03, 02:18
                          niemozliwe, cos z linuksa jest dobre? no chyba twoj
                          proroczy tekst sobie oprawie w ramke:)

szkoda, ze ty jak i twoj przedmowca, milosnik
                          "edukacyjnego" oprogramowania:), chcecie instalowac
                          linuksa bez bladego pojecia po co jest on wam potrzebny?
                          przeciez ty nie potrzebujesz linuksa, chcesz miec 2gie
                          windows by robic to samo? poza tym, jezeli windows dla
                          ciebie jest takie super, to powiedz po co chcesz
                          wlasciwie tego linuksa, ktory jest taki trudny i wymaga
                          troche wysilku, skoro ty na to nie masz ochoty?
                          czy po to sie uzywa linuksa by uruchomic wine/vmware (do
                          przedmowcy: pewnie nie ma wersji "edukacyjnej" albo nie
                          potrafisz znalesc na kazaa?). jaki jest tego wogole cel?

a poza tym, zakladasz, ze bedziesz miec to samo? czy idea
                          linuksa polega na skopiowaniu tego co juz ktos zrobil?
                          jaki w tym cel? po co to komus?
                          na szczescie jest cala masa ludzi ktorzy uzywaja linuksa,
                          ktorym sie on bardzo podoba.. ktorzy nie boja sie wejsc
                          na google by sprawdzic, ze wieszajaca sie mozilla jest
                          najczesciej zwiazana z blednie dzialajacym flashem (a
                          raczej konfliktami flash/artsd.. na google sa tony
                          linkow, jest mozillapl.org poswiecona tylko i wylacznie
                          mozilli, jakim cudem nie znalazles chociaz jednego
                          odnosnika do mozillapl.org).. i co zrobiles to? po co,
                          lepiej zaczac narzekac.. ale juz o tym pisalem, pewnie
                          nie raczyles tego zauwazyc.

ale po co? linuks to "gowno" a kazdy kto twierdzi inaczej
                          to "cham itd" co? pewnie, moje "edukacyjne" windows i
                          moje "edukacyjne" programy ktore mam za darmo sa z
                          pewnoscia lepsze. wiec o co jest cala sprawa??? zmien
                          sobie nazwe dysku c: na linuks i juz sie poczujesz inaczej.

• Gość: Arti Re: MANDRAKE 9.1 IP: 217.8.186.* 11.04.03, 10:17
                            Nie wiem czy wiesz ale mundek potrzebował jedynie porady a nie przemadrzalych
                            pouczen. Porady jak kazdy kto chce po raz pierwszy zmierzyc sie z tym systemem.
                            Porady dotyczacej tez tego co zainstalowac. Chciałbym wiedziec tak prywatnie
                            jak ty zaczynales bo rozumien ze wystartowales od razu z wysokiegu pułapu
                            wiedziales co i jak zainstalowac jak skompilowac i tak dalej.Nie wiem skad u
                            ciebie taka ogromna nienawisc do kazdego kto mysli kategoriami windy a niby jak
                            ma myslec.Jezeli chcesz zeby linux wyszedł poza strzechy (cos zrobic dobrego
                            dla rozpropagowania tego systemu) to nietraktuj kazdego kto zaczyna z pozycji
                            wszystko wiedzacego belfra. To wlasnie dzieki takim jak ty linux skazany jest
                            na to ze bedzie jedynie niszowym systemem dla garstki
                            nawiedzonych "artystow".Wiesz dlaczego zainstalowalem linuxa bo urzekla mnie
                            idea open sourse.Ale niestety tez widze wady tego systemu jezeli ty ich nie
                            widzisz to jestes slepy a raczej zaslepiony.A tak na marginesie to godzinami
                            siedziałem na google i roznego rodzju forum dyskusyjnym ircach itd i czesto
                            dostawałem sprzeczne informacje a jedyne wspólne było to ze linux jest rulez i
                            juz.Jak ktos ma na to czas i sile to prosze bardzo.Winda tez ma duzo wad ale ma
                            tez swoje zalety jak kazdy z nas. No to tyle

Z linuxowo windowym pozdrowieniem
                            Arti

PS
                            Ciekawe do czego tobie jest potrzebny linux bo mam wrazenie ze do lotów w
                            kosmos.
                            • Gość: kell Re: MANDRAKE 9.1 IP: proxy / 10.6.11.* 11.04.03, 14:30
                              Dlaczego sadzisz, ze linuks ma byc taki jak windows i by zdobyl popularnosc nalezy upodabniac go na wzor
                              windows? Kurcze, nie na tym polega cala idea, by coz zerznac, zrobic takie samo. Dlatego ludzie kochaja i
                              uzywaja linuksa, bo cenia sobie wolnosc, bo nie chca by im mowiono, ze nie masz innej przegladarki niz msie,
                              ze media playera nie da sie wywalic z systemu, a eksplorator bedzie ciebie przesladowal do konca zycia, bo co z
                              tego, ze go w zyciu nie uzyjesz, skoro on i tak caly czas tam jest.
                              Dlatego napisalem, ze oczekiwales drugiego windows, ze chciales by wszystko sie dalo zrobic tak samo. Linuks to
                              nie tylko wolne oprogramowanie, bo to mozesz miec na kazdym systemie jaki chcesz. Tak samo mozesz uzywac
                              wolnego oprogramowania na windows, na komercyjnych uniksach jak i na linuksie i vice versa, na linuksie jest sporo
                              komercyjnego oprogramowania.
                              Poza tym, moze nie zdazyles tego zauwazyc, ale nie patrz na linuksa przez x-window, bo mozilla sie zawieszala,
                              musiales uzyc 'xkill' by ja ubic.. Sadze, ze jestes "zepsuty" przez uzywanie windows, wyrobiles sobie jedne
                              spojrzenie na to jaki swiat powinien byc i oczekujesz tego samego. A gwarantuje ci, ze dla kogos kto nie mial duzej
                              stycznosci z komputerami windows bedzie tak samo zagubiony w windows jak np. mandrake.

Daj raz jeszcze szanse linuksowi, tym razem po malu, jezeli bedziesz mial problemy, pisz smialo, postaram sie tobie
                              pomoc najlepiej jak potrafie. Tylko nie oczekuj, ze w windows da sie zrobic to czy tamto, to ja chce identycznie to
                              samo. To jest inny system, to jest inna filozofia, inne podejscie do uzytkowika. Od systemu ktory nakazuje tobie co
                              masz zrobic, scisle okresla co mozesz a czego nie, do systemu ktory daje ci ogromna wolnosc i mozesz zrobic cala
                              mase rzeczy, problem, ze czesto jest tyle mozliwosci, ze ciezko wskazac ta wlasciwa. Tak dlugo jak sie z tym nie
                              pogodzisz, tak dlugo bedziesz szukal drugiego windows w czyms co nim nie jest.
                              • Gość: Arti Re: MANDRAKE 9.1 IP: 217.8.186.* 11.04.03, 15:55
                                Ok kell tylko o to mi chodziło, widzisz mozna sie dogadac.Jak linuxowiec z
                                linuxowcem.Idea open source jest piekna idea nie niszczmy jej przez nasze
                                kłótnie to nie ma sensu.Jeszcze raz spróbuje tym razem z redem 9 i wierz mi
                                włoże w to całe swoje serce ale musi mi czasami ktos w tym pomóc bo sam moge
                                sobie nie poradzic.Mam nadzieje ze dobrze wybrałem.Ale nie mozna glebic kogos
                                tylko za to ze woli winde nie kazdy musi miec linuxa on naprawde jest inny co
                                nie znaczy ze we wszystkim lepszy.Siłą jego jest idea która go stworzyła i
                                ktora jest juz nie do zatrzymania i nie zatrzymujmy jej.

Pozdr Cie kell
                                Arti

PS
                                Moze mozemy pogadac gdzies na jakims gg.

• Gość: kell Re: MANDRAKE 9.1 IP: proxy / 10.6.11.* 11.04.03, 16:15
                                  Mam nadzieje, ze teraz tobie wyjdzie lepiej. Zycze powodzenia.

Btw mam gg, ale teraz jestem w szkole (i probuje sie uczyc do egzaminu:) wiec nie bardzo go pamietam:)
                                  W razie potrzeby pisz tutaj, postaram pomoc (i podam numer gg/icq/jabber co wygodniej).
                          • prawdziwy.tebe Re: MANDRAKE 9.1 11.04.03, 10:51

> wiec o co jest cala sprawa???

O to, ze linksowcy z uporem maniaka twierdza, ze linuks jest od Windows duzo
                            lepszy. Skoro lepszy, to inni tez linuksa instalowali. Jednak po instalacji
                            zawsze sie okazywalo, ze linuks do piet nie dorasta Windows pod zadnym
                            wzgledem.

Tak trudno zrozumiec, ze normalni uzytkownicy Wasze klamstwa odkryli?

Tak trudno zrozumiec, ze teraz oni zabieraja glos?

A jesli jeszcze nie rozumiesz o co chodzi, to sobie odpowiedz po co sa te
                            peany pochwalne generowane przez linuksowcow na czesc linuksa i po co to
                            ciagle opluwanie MS. Uzyskana odpowiez idealnie pasuje do Twojego pytania.
                            • Gość: kell Re: MANDRAKE 9.1 IP: proxy / 10.6.11.* 11.04.03, 15:05
                              tak klamstwa i wredne oszustwa:) przeciez kazdy uzytkownik linuksa to maly wredny oszust i sam po kryjomu
                              uzywa windowsa, tylko udaje na forum inaczej by tobie zrobic na zlosc:)
                              masz racje, gratuluje, ze udalo sie tobie odkryc ta przerazajaca tajemnice (szkoda, ze juz nie ma x-files bo moze
                              mulder by sie zajal spiskiem ufokow i wrednych linuksowcow:)
                          • Gość: mundek Re: MANDRAKE 9.1 IP: 217.97.140.* 11.04.03, 12:11
                            Gość portalu: kell napisał(a):

> niemozliwe, cos z linuksa jest dobre? no chyba twoj
                            > proroczy tekst sobie oprawie w ramke:)
                            >
                            > szkoda, ze ty jak i twoj przedmowca, milosnik
                            > "edukacyjnego" oprogramowania:), chcecie instalowac
                            > linuksa bez bladego pojecia po co jest on wam potrzebny?
                            A tobie do czego byl potrzebny ?? slyszales kiedys o czyms takim jak chec
                            poznawania i edukacji ?? chyba nie

> przeciez ty nie potrzebujesz linuksa, chcesz miec 2gie
                            > windows by robic to samo?
                            A do czego sluzy linuks ?? tylko do stawiania serwerow i hackowania ?? ROTFL

> poza tym, jezeli windows dla
                            > ciebie jest takie super, to powiedz po co chcesz
                            > wlasciwie tego linuksa, ktory jest taki trudny i wymaga
                            > troche wysilku, skoro ty na to nie masz ochoty?
                            > czy po to sie uzywa linuksa by uruchomic wine/vmware (do
                            > przedmowcy: pewnie nie ma wersji "edukacyjnej" albo nie
                            > potrafisz znalesc na kazaa?). jaki jest tego wogole cel?
                            Napisalem edukacyjnej zebys mial sie do czego czepic, nigdy nie powiedzialem ze
                            windows jest super chyba ze w zartach !!
                            A jak taki z ciebie zajebisty gosc bo masz wszystko darmowe i za nic nie
                            zaplaciles to podaj mi odpowiedniki tych progow !! a chce je uzywac bo je znam
                            i nie chce sie uczyc wszystkiego od nowa juz na samym rh mi schodzi!!

> a poza tym, zakladasz, ze bedziesz miec to samo? czy idea
                            > linuksa polega na skopiowaniu tego co juz ktos zrobil?
                            > jaki w tym cel? po co to komus?
                            STABILNOSC GOSCIU STABILNOSC jako super znawca pewnie nie wlaczyles widowsa w
                            zyciu to nie wiesz co to explorer i jego zawieszki!! ;)

> na szczescie jest cala masa ludzi ktorzy uzywaja linuksa,
                            > ktorym sie on bardzo podoba.. ktorzy nie boja sie wejsc
                            > na google by sprawdzic, ze wieszajaca sie mozilla jest
                            > najczesciej zwiazana z blednie dzialajacym flashem (a
                            > raczej konfliktami flash/artsd.. na google sa tony
                            > linkow, jest mozillapl.org poswiecona tylko i wylacznie
                            > mozilli, jakim cudem nie znalazles chociaz jednego
                            > odnosnika do mozillapl.org).. i co zrobiles to? po co,
                            > lepiej zaczac narzekac.. ale juz o tym pisalem, pewnie
                            > nie raczyles tego zauwazyc.
                            >
                            > ale po co? linuks to "gowno" a kazdy kto twierdzi inaczej
                            > to "cham itd" co? pewnie, moje "edukacyjne" windows i
                            > moje "edukacyjne" programy ktore mam za darmo sa z
                            > pewnoscia lepsze. wiec o co jest cala sprawa??? zmien
                            > sobie nazwe dysku c: na linuks i juz sie poczujesz inaczej.

Spewnoscia wszystko co masz w domu za darmo jest lepsze od programow za
                            pieniadze LMAO
                            Nazwe dysku zmienilem na KELL MOIM IDOLEM
                            • Gość: kell Re: MANDRAKE 9.1 IP: proxy / 10.6.11.* 11.04.03, 15:02
                              Gość portalu: mundek napisał(a):

> A tobie do czego byl potrzebny ?? slyszales kiedys o czyms takim jak chec
                              > poznawania i edukacji ?? chyba nie
                              ja nie? to ty wyskoczyles, ze chcesz uzywac linuksa ale musisz miec .. i tu cala lista programow tylko pod windows..
                              wiec sie pytam po co ci linuks skoro chcesz uzywac na nim programy pod inny system. jaki w tym cel

> > przeciez ty nie potrzebujesz linuksa, chcesz miec 2gie
                              > > windows by robic to samo?
                              > A do czego sluzy linuks ?? tylko do stawiania serwerow i hackowania ?? ROTFL
                              zobacz linijke wyzej. nie sluzy by uzywac na nim calej listy programow (a o tym moze nie pamietasz, ale pisales) ktore
                              beda "emulowane". wine dziala tak sobie, jest cala lista programow z ktorymi sobie nie radzi. wiec jaki sens? zebys
                              potem pisal, ze linuks jest do niczego bo pod wine nie dzialaja twoje programy???

> A jak taki z ciebie zajebisty gosc bo masz wszystko darmowe i za nic nie
                              > zaplaciles to podaj mi odpowiedniki tych progow !! a chce je uzywac bo je znam
                              > i nie chce sie uczyc wszystkiego od nowa juz na samym rh mi schodzi!!
                              Dlatego ci napisalem, uzywaj systemu w ktorym mozesz wykonac swoja prace. I raz jeszcze emulacja wg mnie nie
                              ma sensu, bo to jest jeszcze gorsze niz uzywanie programow w windows.
                              Zawsze mozesz miec vmware o ktorym pisalem (windows w okienku na pulpicie x-window, komercyjny (jest chyba
                              miesieczna probna wersja) i wymaga pelnej wersji windows), ale jaki w tym cel to nie wiem. O wine zapomnij, na tym
                              etapie to mozesz go uzywac do niektorych gier i tych kilku programow ktore dzialaja ok, ale cala reszta to mordega.
                              Jak zaczniesz uzywac linuksa to i przestanie ci po malu zalezec na programach windowsowych, chociaz nie sadze
                              bys znalazl (na razie) odpowiedniki tego co podales, moze za jakis czas sie to zmieni. Na razie zapomnij.

> STABILNOSC GOSCIU STABILNOSC jako super znawca pewnie nie wlaczyles widowsa w
                              > zyciu to nie wiesz co to explorer i jego zawieszki!! ;)
                              Widzialem, dlatego nie uzywam. Uzywaj wiec Mozilli, wersja pod windows jest tak samo stabilna jak ta pod linuksa
                              czy inne systemy. Ostatnia wersja jaka uzywalem czesto to bylo 98 i wkurzalo mnie wykrzaczanie systemu podczas
                              sciagania czegos z sieci (przy kB/sec) i obciazonym komputerze.. tylko reset pomagal.

> Spewnoscia wszystko co masz w domu za darmo jest lepsze od programow za
                              > pieniadze LMAO
                              Tak, nie uzywam (prawie) komercyjnego oprogramowania.
                              A co najczesciej uzywam:
                              www - www.mozilla.org
                              mail - balsa.gnome.org, evolution (gdzies na ximian.com)
                              news - pan.rebelbase.org
                              irc - xchat.org, rozne im gaim.sourceforge.net
                              na pulpicie gnome2.2 + nautilus (chociaz i tak uzywam terminala + mc w razie potrzeby) gnome.org
                              programowanie: gcc + edytory anjuta (www.anjuta.org) do c/c++, glimmer, vim czy nano zalezy od potrzeb to innych
                              rzeczy, eclipse.org do javy, eiffel studio, ale do tego jestem troche zmuszany i to jest komercyjny wyjatek, ale program
                              natywnie linuksowy:)
                              do grafiki (i obslugi skanera) gimp + xsane, bluefish jako wygodny edytor html
                              do "multimediow" xmms (xmms.org), nautilus (nadaje sie do odpalania roznego rodzaju plikow "mycha"+ zewnetrzne
                              programy), mplayer odtworzy kazdy format (w tym zamkniete windowsowe asf czy wmv czy quicktime 5 i 6, ale to
                              nie jest juz program w pelni open source), totem www.hadess.net/totem.php3 (swietna rzecz do wygodnego
                              ogladania dvd)
                              open office (brrr) albo abiword (juz lepiej:) rzadko bo rzadko, ale czasami jakas dokumentacje trzeba napisac.
                              .. i pewnie cala mase innych rzeczy o ktorych teraz nie pamietam:)

> Nazwe dysku zmienilem na KELL MOIM IDOLEM
                              .. by potem go widziec jako kell~1 ?:) albo cos jeszcze gorszego
                              • Gość: mundek Re: MANDRAKE 9.1 IP: 217.97.140.* 11.04.03, 17:03
                                A nie mozna bylo tak na poczatku napisac ?? a nie czepiac sie za chce uzywac
                                takich a nie innych programow?? i ze nie sa za darmo??

Z mojej strony EOT

• Gość: vladip Re: MANDRAKE 9.1 IP: *.ie.lodz.pl 09.04.03, 09:13
      Gość portalu: rany jak to działa napisał(a):

> jestem poczatkujacym uzytkownikiem Mandrake Linuxa 9.1. i chcialbym obejzec
      > tam film z napisami. skad moge zciagnac do tego odtwarzacz i jak go
      > zainstalowac. z gory dzieki

wejdź sobie w centrum sterowania w opcje doinstalowywyania programów
      wpisz mplayer
      wsadź cd o który cię poprosi
      i już
      pzdr
      vladip

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka