14.01.07, 16:05
linuxa używam od kilku lat, ale tego prostego: Mandriva, Aurox, fedora itp. prostego, bo zaraz po instalacji mam tryb graficzny i -uczony na windowsie - mniej więcej jakoś tam sie orientuję w systemie.
wiedziony ciekawością zainstalowałem sobie Debiana 3.1 -i to zonk. instlacja nieby się udała ('powiodła się"), ale nie mam trybu graficznego.
cały czas konsola - kompletnie nie wiem jak uruchomic tryb graficzny, sciślej KDE.
kto mógłby mi - jak tępemu - podpowiedzieć, co mam robić?
Obserwuj wątek
    • b00g13 Re: debian 14.01.07, 17:47
      hmm... komenda startx ?
    • mrowkolew Re: debian 14.01.07, 18:15
      jeśli startx nie wystarczy to:
      jeśli to taki pełny debian i wybrałeś instalację jakiegoś środowiska graficznego
      to powinieneś mieć go i tylko trzeba uruchomić-*buntu to też debian-i jeden
      przychodzi na płytce od razu z srodowiskiem Gnome -Ubuntu, a np. Kubuntu z
      KDE,nie wiem jakiego konkretnie wybrałeś debiana (tego podstawowego sarge? że
      nie masz srodowiska graficznego)

nie wiem jaki ten debian którego wybrałeś ale czytałam że tam są też jak w
      większosci dystrybucji pakiety pogrupowane w takie działy i wystarczy odpowiedni
      doinstalować-zaraz Ci coś znajdę na ten temat-paczki nie są jak w mandrivie i
      fedora rpm tylko deb, i trochę inaczej wyglądające programy do instalacji
      pakietów (menedżery pakietów)-jak w mandriva urpmi pod konsolą to w debianach
      jest apt get (ale ja jestem w tyle za postepem linuksa bo są inne,np.synaptic
      też, yast-one zdaje się sa neutralne jesli chodzi o dystrybucję-niektóre z nich
      działaja na różnych dystro)

jak używałeś konsoli to sobie poradzisz,bedzie podobnie jak z urpmi w mandrivie
      tylko musisz wiedzieć jakie pakiety doinstalować
      www.debianusers.pl/article.php?aid=79
      dug.net.pl/faq/faq-7-51-Polskie_fonty_w_KDE.php?PHPSESSID=8283ca3ca9e1a2b6efdd57acbe99e437
      jak przyzwyczaiłeś się do rpmdrake to doinstaluj synaptica-nakładkę graficzną na
      apt-get (w wikipedii np. masz o synapticu)

mam nadzieję ze doczytujesz do końca-i zwróciłeś uwagę na to,że zanim
      doinstalujesz te pakiety (jak nie wystarczy polecenie startx=nie masz
      zainstalowanego kde) to powinieneś zrobić polecenie apt-get update czyli
      uaktualnic listę pakietów
    • krzysztofsf Re: debian 14.01.07, 22:36
      Debian bardzo ladnie sie instaluje z linuxeducd.
    • cyberrafi Re: debian 15.01.07, 14:25
      Żeby nie trzeba było zawsze poleceniem startx odpalać KDE zainstaluj sobie
      pakiet kdm.
      Jeżeli w ogóle nie masz żadnego środowiska graficznego to poleceniem aptitude
      uruchomisz wygodny instalator pakietów.
      Tak na marginesie: wersja 3.1 Sarge jest już trochę przestarzała jak na desktop,
      doradzałbym aktualizację do wersji testing (obecnie Etch) żeby mieć aktualne
      wersje programów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka