Dodaj do ulubionych

Przenoszenie danych

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 15:32
Potrzebuję przenieść dane z bardzo (ponad dziesięcioletni) starego komputera,
na nowszy. Na tym pierwszym funkcjonuje tylko stacja dyskietek, a że pliki
ważą łącznie kilkadziesiąt MB, w dodatku nie posiadam działającego fdd, więc
muszę zrezygnować z tego nośnika. Chciałem podłączyć starszy hdd do nowego
komputera, złącze pasuje (zdaje się, że oba są ATA, słabo sie na tym znam).
Niestety, po starcie komputer pokazuje info, że z system hard disc is failure
i nie mogę wejść pod windowsy. Jedyne, co mi jeszcze przychodzi do głowy, to
podłączenie do starego kompa karty PCI z gniazdem USB i użycie pendrive'a. Czy
takie coś powinno się powieść? Czy można coś zdziałać ze starym dyskiem?
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: Przenoszenie danych 07.02.07, 15:40
      Stary dysk do drugiego kompa podłączysz tylko jako drugi i slavew dodatku -
      wtedy jest szansa,zezobaczysz jego dane - stary system na innym kompie Ci nie
      ruszy:-)

Sama się kiedyś zdziwiłam, nawet całkiem niedawno to było:-)
      • Gość: Jojo Re: Przenoszenie danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 15:42
        Oczywiście, że podłączałem jako drugi...
        • Gość: Sławek62 Re: Przenoszenie danych IP: *.klaudyny.waw.pl 07.02.07, 15:52
          Podaj typ i pojemność starego dysku.
          • Gość: Jojo Re: Przenoszenie danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 17:09
            Dysk Seagate, podpisany:
            '4956 CYL 2557 MB
            16 heads 63 sectors".
            • Gość: ja Re: Przenoszenie danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 17:45
              w nowym kommputerze odłącz napęd optyczny
              w jego miejsce podepnij dysk (stary)
              zworek nie ruszaj jak się nie znasz
              po przekopiowaniu danych odłącz stary dysk i podepnij napęd optyczny
              to zawsze działa
              (kabelki oczywiście wypinaj/przypinaj przy wyłączonym komputerze)
            • Gość: Sławek62 Re: Przenoszenie danych IP: *.klaudyny.waw.pl 07.02.07, 19:43
              Podłącz do pomocniczego(secondary) kontrolera IDE kablem 40-to żyłowym(tym co
              miałeś w starym komp.)
        • jap_1 Re: Przenoszenie danych 07.02.07, 17:27
          Gość portalu: Jojo napisał(a):

> Oczywiście, że podłączałem jako drugi...

Na tym samym kablu? Wtedy ustaw go na "slave" zworką. Albo na oddzielnym kablu
          do drugiego portu ATA.
          • Gość: Jajo Re: Przenoszenie danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 20:26
            jap_1 napisał:
            > Na tym samym kablu? Wtedy ustaw go na "slave" zworką. Albo na oddzielnym kablu
            > do drugiego portu ATA.

HDD jest w nowszym (który btw ma już dobre 3 lata) komputerze podpięte taśmą pod
            IDE1, i do niej próbowałem podłączyć stary dysk. Pod IDE2 mam dwa napędy CD...

Gość portalu: ja napisał(a):
            > w nowym kommputerze odłącz napęd optyczny
            > w jego miejsce podepnij dysk (stary)
            > zworek nie ruszaj jak się nie znasz
            > po przekopiowaniu danych odłącz stary dysk i podepnij napęd optyczny
            > to zawsze działa
            > (kabelki oczywiście wypinaj/przypinaj przy wyłączonym komputerze)

I wg tej porady mam podłączyć stary hdd zamiast jednego z nich, tak? I co,
            będzie go wykrywać jako napęd? :>
            • jap_1 Re: Przenoszenie danych 07.02.07, 22:27
              Gość portalu: Jajo napisał(a):

> IDE1, i do niej próbowałem podłączyć stary dysk.
              Pod IDE1 ten stary dysk powinien być ustawiony jako "slave" w przeciwnym wypadku
              żaden dysk nie ruszy, bo oba będą "master".

>Pod IDE2 mam dwa napędy CD...
              >
              > I wg tej porady mam podłączyć stary hdd zamiast jednego z nich, tak? I co,
              > będzie go wykrywać jako napęd?

Jeśli podłączasz pod IDE2, musisz odpiąć oba napędy CD, podłączyć dysk - wtedy
              może on zostać jako "master" i zworek możesz nie ruszać. Wtedy BIOS powinien
              zobaczyć oba dyski - jeden na IDE1 drugi na IDE2 i wystartować system z IDE1.
              • Gość: Jojo Re: Przenoszenie danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 19:08
                Postąpiłem wg Twoich instrukcji, komputer odpala się z "nowego" dysku, ale
                starego, podpiętego pod IDE2 nie widzi. Czy coś powinienem zmienić w jakiś
                ustawieniach?
                • silic Re: Przenoszenie danych 08.02.07, 19:20
                  Wejdź do biosu, tam gdzie masz urządzenia IDE ( to może się nazywać IDE Devices
                  bądź podobnie , zależy od biosu) i sprawdź czy ten stary dysk jest tam widoczny,
                  mogłeś mieć na sztywno ustawione na tym kanale napędy CDROM. Zmień opcję na Auto.
                  • Gość: Jojo Re: Przenoszenie danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 19:23
                    Było ustawione na auto...
                    • silic Re: Przenoszenie danych 08.02.07, 20:24
                      czy ten stary dysk jest w ogóle sprawny ? Czy w starym komputerze działa ?
                      Jeśli tak, to może przestaw z auto na manualne ustawienia, tak by było pewne że
                      dysk został wykryty. Jeśli masz Windowa XP to wejdź panel sterowania,narzędzia
                      administracyjne, zarządzenie komputerem zarządzanie dyskami i zobacz czy tam nie
                      widać tego starego dysku - może nie ma przydzielonej litery dysku i windows nie
                      pokazuje go domyślnie.
                      • Gość: Sławek62 Re: Przenoszenie danych IP: *.klaudyny.waw.pl 08.02.07, 21:14
                        Stare dyski podpięte do 80 żyłowej taśmy nie będą widziane w biosie. Musi być
                        kabel 40 żyłowy. Tym kablem dysk był podpięty w starym komputerze.
                        • Gość: Jojo Re: Przenoszenie danych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.07, 09:00
                          > czy ten stary dysk jest w ogóle sprawny ? Czy w starym komputerze działa ?

Tak, działa bezproblemowo.

> Jeśli tak, to może przestaw z auto na manualne ustawienia, tak by było pewne że
                          > dysk został wykryty. Jeśli masz Windowa XP to wejdź panel sterowania,narzędzia
                          > administracyjne, zarządzenie komputerem zarządzanie dyskami i zobacz czy tam
                          > nie widać tego starego dysku

Nie, nie widać.

> Jeśli tak, to może przestaw z auto na manualne ustawienia, tak by było pewne że
                          > dysk został wykryty. Jeśli masz Windowa XP to wejdź panel sterowania,narzędzia
                          > administracyjne, zarządzenie komputerem zarządzanie dyskami i zobacz czy tam
                          > nie widać tego starego dysku

Jest podpięty taką samą taśmą, co w starym komputerze.
                          • Gość: Sławek62 Re: Przenoszenie danych IP: *.klaudyny.waw.pl 10.02.07, 10:31
                            Podłącz dysk taśmą ze starego komputera do drugiego kanału IDE w noawym.
                            Wejdź qw BIOS. Sprawdź czy w Biosia dysk jest widoczny, jeśli nie ustaw
                            wszystkie kanały IDE na AUTO. Sprawdź ponownie BIOS. Napisz wynik.
    • jap_1 Re: Przenoszenie danych 10.02.07, 11:29
      Gość portalu: Jojo napisał(a):

> Jedyne, co mi jeszcze przychodzi do głowy, to
      > podłączenie do starego kompa karty PCI z gniazdem USB i użycie pendrive'a. Czy
      > takie coś powinno się powieść?

Może tak, skoro z tym dyskiem coś nie wychodzi.
      Ale jak masz pecha, to może i to nie odpali.
      A jaka tam jest wersja Windows?
    • Gość: markiz de sade Re: Przenoszenie danych IP: *.brutele.be 10.02.07, 14:05
      Moze polacz kompy po lanie, jesli masz karty sieciowe w obu, albo kablem LPT.
      Wolno, ale nie masz ogromnej ilosci danych.

Total Commander powinien ladnie zalatwic transfer po LPT.
      • jap_1 Re: Przenoszenie danych 10.02.07, 22:03
        Do poączenia przez LPT trzeba mieć odpowiedni kabelek - np. zlutować go.
        Są jeszcze dyski internetowe. Np. storage.vmn.net/intl/english/plans.php
        1 GB za darmo i można sobie zmagazynować pliki.
        Jest nasz Polski www.edysk.pl/log.html i parę innych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka