krzysztofsf 12.02.07, 23:24 Uruchomilem :) Ponizej kompletna lista pakietow deb Niestety - nie dotarlem do repozytorium i sciagalem pojedynczo do osobnego katologu w home vally8.free.fr/coinprog/beryl/ Link Zgłoś Obserwuj wątek
mrowkolew Re: Beryl w debianie :) 13.02.07, 01:11 a czemu ja nic nie wiem o tym projekcie-no efekty super przynajmniej na screenach -spływanie okna,obsługuje drag&drop,3D pulpit www.beryl-project.org/features.php tylko ile potrzebują takie opengl z trójwymiarem RAMU i procesora?a już widzę 256 i 1,2 GHz, no niestety to nie dla mnie Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 13.02.07, 05:20 mrowkolew napisała: > a czemu ja nic nie wiem o tym projekcie-no efekty super przynajmniej na screena > ch > -spływanie okna,obsługuje drag&drop,3D pulpit > www.beryl-project.org/features.php > tylko ile potrzebują takie opengl z trójwymiarem RAMU i procesora?a już widzę > 256 i 1,2 GHz, no niestety to nie dla mnie Nie ma sprawy, uruchom "se" aero ;) Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 13.02.07, 08:36 krzysztofsf napisał: > mrowkolew napisała: > > > a czemu ja nic nie wiem o tym projekcie-no efekty super przynajmniej na s > creena > > ch > > -spływanie okna,obsługuje drag&drop,3D pulpit > > www.beryl-project.org/features.php > > tylko ile potrzebują takie opengl z trójwymiarem RAMU i procesora?a już w > idzę > > 256 i 1,2 GHz, no niestety to nie dla mnie > > Nie ma sprawy, uruchom "se" aero ;) Powyzsze to naturalnie zart, porownujacy wymagania beryla i compize ze slawnym aero. Tak przy pkazji - ja bym jednak na twoim miejscu sprobowal tego beryla - jesli testowe wlaczenie wykarze, ze zbyt spowalnia - to mozna sobie odpuscic. Mi berylowe live cd chodzily na pIII 450 i 500 mb ram. Link Zgłoś
furry Re: Beryl w debianie :) 13.02.07, 11:20 A tak z ciekawości - jaka karta graficzna? Walczyłem chwilę z compizem, nawet specjalnie zainstalowałem SuSE :-), ale coś moja karta chyba nie ten-tego (stary Radeon 9250). Nie wnikałem co prawda za bardzo, bo bez pulpitu 3d mogę jeszcze żyć :-) Da się w miarę łatwo uruchomić GL na tym cudzie techniki firmy ATI? Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 13.02.07, 11:42 furry napisał: > A tak z ciekawości - jaka karta graficzna? > > Walczyłem chwilę z compizem, nawet specjalnie zainstalowałem SuSE :-), ale coś > moja karta chyba nie ten-tego (stary Radeon 9250). Nie wnikałem co prawda za > bardzo, bo bez pulpitu 3d mogę jeszcze żyć :-) > > Da się w miarę łatwo uruchomić GL na tym cudzie techniki firmy ATI? Nvidia6600 - specjalnie dobieralem Nvidie przy rozbudowie komputera, zeby bylo zgodne z Linuxem. Ati podobno gorzej sie spisuje - a tu nawet swieze sterowniki sa na stroni eproducenta. Link Zgłoś
furry Re: Beryl w debianie :) 16.02.07, 14:50 > Ati podobno gorzej sie spisuje - a tu nawet swieze sterowniki sa na stroni epro > ducenta. Okazało się, że można i na ATI - odpaliłem sobie Knoppixa i cały wieczór siedziałem z wybałuszonymi oczami :-) Ale na Slacku na razie nie chodzi, paczki gdzieś znalazłem i zainstalowałem, AIGLX już wcześniej miałem zrobioną, ale beryl oznajmia że nie mam włączonego podwójnego buforowania czy jakoś tak... Nikt nie mówił, że będzie łatwo :-) W wolnej chwili spróbuję z nowymi sterownikami, zabawa świetna, ale mogę jeszcze bez tego wytrzymać. Za to będę nawiedzał znajomych... Aha. AthlonXP 1.6+ (1,4MHz) + 768MBRAM + Radeon 9250 - działa w zasadzie bez zarzutu, tylko po jakimś czasie pulpity się skaszaniły i zrobiło się ich ~90 zamiast 4. Link Zgłoś
krzysztofsf srodkowy przycisk myszy :) 19.02.07, 23:01 Wciskajac i przytrzymujac go na pustym pulpicie, mozemy pobawic sie ruchami kostki, obejrzec gore i spod :) A porzadkowanie i podglad dokumentow, przez klepniecie mycha w prawy gorny rog ekranu jest fantastyczne :))) Link Zgłoś
janek0 Re: srodkowy przycisk myszy :) 20.02.07, 01:17 krzysztofsf napisał: > Wciskajac i przytrzymujac go na pustym pulpicie, mozemy pobawic sie ruchami kos > tki, obejrzec gore i spod :) > A porzadkowanie i podglad dokumentow, przez klepniecie mycha w prawy gorny rog > ekranu jest fantastyczne :))) a spróbuj pokręcić rolką myszy z wciśniętym klawiszem super =:] Link Zgłoś
furry Re: srodkowy przycisk myszy :) 21.02.07, 13:36 ach ta przezroczystość podczas obracania :-) img157.imageshack.us/my.php?image=snapshot5wz6.jpg I dodatkowo pojawianie się i znikanie okienek z efektem płomieni! I już można koleżanki zapraszać. I będą 'Wow' robiły. I jeszcze jedno: www.sun.com/software/looking_glass/demo.xml Czy możliwe jest takie samo obracanie pojedynczego okna na "lewą" stronę? Czy można gdzieś ustawić grubość okienek? takie grubsze jak w Looking Glass wyglądają trochę estetyczniej. Link Zgłoś
mrowkolew Re: Beryl w debianie :) 16.02.07, 02:08 skoro mowa o "windows",tutaj prezentują ich duży wybór, a wydawałoby się że jest ich może z 6-7;) xwinman.org/otherdesktops.php Link Zgłoś
mrowkolew Re: Beryl w debianie :) 18.02.07, 14:52 no chyba się poryczę-ściągnęłam w niecałe 4 godziny w nocy Knoppix najnowszy stabilny czyli 5.1.0 z berylem i nie mogę go uruchomić........bo mam kartę Matrox G100, za pierwszym razem knoppix po boot knoppix desktop=beryl wypisał w okienku że za mało pamięci-potrzebne min. 200 MB, no to sobie pożyczyłam od siostry kostkę ramki, no to wywalił inny błąd-beryl-not supported co prawda znalazłam odnośniki coby zainstalować najnowsze sterowniki prosto od matroxa-a tak,nawet mają sterowniki dla linux w postaci łatwego instalatora-najnowszy obsługuje ponoć 2D i 3D ale chciałam sobie tylko obejrzeć life w akcji beryla prosto z cd, buuuuu, a nie doinstalowywać sterowniki, głupia stara karta no ale ten wersja knoppix jest szybszy niż wersja knoppix ratunkowy z gazetki komputerowej PCWORLD-jeszcze się na coś może przyda(niech tylko dopadnę jakiś nowszy komputer),i tak jest ładny, okna takie trochę w stylu XP domyślnie, jakaś lżejsza wersja Firefox coś z lodem w nazwie (Ice....),i jak to knoppix ma dużo programów sprzętowych-do modemów,kart wifi itd itp. Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 18.02.07, 15:33 Nie marw sie, ja za to nie moge uruchomic tego Knoppixa na moim komputerze - plyta dobra, w pracy odpalalem, tyle, ze karta nie daje tam 3d - zintegrowana. Mam w domu jakies komunikaty o niemoznnosci instalacji (?) na dsyku itp - jak sie zawezme, to ktoregos dnia odpale, spisze z ekranu i zapytam sie o co moze chodzic. A np ten knoppix ze stopki nie ma problemow. no, ale wypowiem sie w osobnej bajce. Link Zgłoś
janek0 Re: Beryl w debianie :) 14.02.07, 21:14 krzysztofsf napisał: > Uruchomilem :) > Jaki masz sprzęt i jak to Ci działa ? U mnie (Sempron 2300+, 512 mb, GeForce 6200) działa na oko dobrze, ale tylko do czasu gdy nie spróbuję przesunąć paska w oknie ("haczy", nie przewija się płynnie), a film na pełnym ekranie chodzi "żabką"... Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 15.02.07, 07:17 janek0 napisał: > > krzysztofsf napisał: > > > Uruchomilem :) > > > > Jaki masz sprzęt i jak to Ci działa ? > U mnie (Sempron 2300+, 512 mb, GeForce 6200) działa na oko dobrze, ale tylko do > czasu gdy nie spróbuję przesunąć paska w oknie ("haczy", nie przewija się > płynnie), a film na pełnym ekranie chodzi "żabką"... AMD64 3800 1gb Ram Chodzi plynnie (chociaz przy obciazeniu systemu typu instalacja i konfiguracja pakietow z apta przy jednoczesnym filmowaniu potrafi wrecz stanac). Ma problemy z Opera - tj, pasek pokazujacy predkosc transferu czesto sie duplikuje przy przewijaniu strony - ale to chyba taka uroda. Korzystam teraz z Compize, poniewaz sam Beryl ma wg mnie problemy z zarzadzaniem pulpitami - z 4-ech robi sie 16 przy przelaczeniu - trzeba wczesniej ustawiac na 1 pulpit w konfiguracji. Mozliwosc wybierania beryl/compize/kde pojawia sie przy zaladowaniu beryl-manager, ktory uruchamia sie z ostatnimi ustawieniami. Bajery i wodotryski, ale jest juz co pokazac dzieciom neostrady. Sadze, ze w przyszlosci pojawi sie wiecej elementow 3D sluzaczych do sterowania i wybierania, w formie zmieniajacych wielkosc bryl, z roznymi opcjami na poszczegolnych plaszczyznach. W ktoryms momencie moze zwiekszyc to wygode pracy, przestajac byc gadgetem. Link Zgłoś
janek0 Re: Beryl w debianie :) 15.02.07, 10:48 > AMD64 3800 1gb Ram no tak... chociaż to stawanie przy operacjach na dysku trochę dziwne jest. (dma ?) > Ma problemy z Opera - tj, pasek pokazujacy predkosc transferu czesto sie duplik > uje przy przewijaniu strony - ale to chyba taka uroda. jest opcja korygowania podwójnego rysowania - może to pomoże ? > Korzystam teraz z Compize, poniewaz sam Beryl ma wg mnie problemy z zarzadzanie > m pulpitami - z 4-ech robi sie 16 przy przelaczeniu - trzeba wczesniej ustawiac > na 1 pulpit w konfiguracji. u mnie (gnome) działało to bardzo ładnie i w nie zauważyłem żadnych błędów - poza tym, że wolne... > Sadze, ze w przyszlosci pojawi sie wiecej elementow 3D sluzaczych do sterowania > i wybierania, w formie zmieniajacych wielkosc bryl, z roznymi opcjami na poszc > zegolnych plaszczyznach. W ktoryms momencie moze zwiekszyc to wygode pracy, prz > estajac byc gadgetem. jak o mnie chodzi poza tym że ładne, to wygodne są opcje porządkowania okien, których nie ma w metacity... Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 15.02.07, 22:13 janek0 napisał: > > AMD64 3800 1gb Ram > no tak... > chociaż to stawanie przy operacjach na dysku trochę dziwne jest. (dma ?) Taki wurazny "cus" to raz mialme - w polaczeniu z nagrywaniem - moze akurat konfigurowal pliki bedace w uzyciu? > > Ma problemy z Opera - tj, pasek pokazujacy predkosc transferu czesto sie > duplik > > uje przy przewijaniu strony - ale to chyba taka uroda. > jest opcja korygowania podwójnego rysowania - może to pomoże ? Gdzie , co i jak? > > Korzystam teraz z Compize, poniewaz sam Beryl ma wg mnie problemy z zarza > dzanie > > m pulpitami - z 4-ech robi sie 16 przy przelaczeniu - trzeba wczesniej us > tawiac > > na 1 pulpit w konfiguracji. > u mnie (gnome) działało to bardzo ładnie i w nie zauważyłem żadnych błędów - > poza tym, że wolne... Przewaznie jak w pulpicie kde mam 4 pulpity, to beryl kazdy z nich traktuje jako pulpit desktop i dodaje 4-y, a raczej mnozy. Jak jest pojedynczy, to i w berylu i compize sa 4-y. Jeszcze z pulpitami we wspomnianych jest mala niewygoda, ze nie mozna mycha czy inna deklaracja przydzielic ktory otwarty program ma byc na ktorym pulpicie - tj, z juz otwartych. Zbija wszystkie na pulpit jeden a pozostale na kostce sa tylko tla pulpitu. Trzebaby zamykac juz otwrte programy i otwierac po kolei przelaczajac sie na kolejne pulpity. Naturalnie mowa o juz pootwieranych programach przed wlaczeniem beryla czy compize. rzecz sie dzieje w kde. > > Sadze, ze w przyszlosci pojawi sie wiecej elementow 3D sluzaczych do ster > owania > > i wybierania, w formie zmieniajacych wielkosc bryl, z roznymi opcjami na > poszc > > zegolnych plaszczyznach. W ktoryms momencie moze zwiekszyc to wygode prac > y, prz > > estajac byc gadgetem. > > jak o mnie chodzi poza tym że ładne, to wygodne są opcje porządkowania okien, > których nie ma w metacity... A tak, po twoim wpisie przyjzalem sie temu dokladniej - faktycznie i ladne i przydatne - szybko mozna odnalezc wlasciwe okno z dokumentem. Ogolnie jest to rozwojowe i sadze, ze bedzie sie pojawiac coraz wiecej nowych i bajeranckich i przydatnych funkcji - mozliwe, ze nowe KDE da wiecej mozliwosci dla tworcow tego hmm...podsrodowiska(?) Link Zgłoś
tswiercz Re: Beryl w debianie :) 17.02.07, 11:23 system z berylem na starcie zajmuje u mnie 250 MB, a mam sporo demonów na wstępie odpalane. Procka prawie nie używa. nVidia się wszystkim zajmuje :) Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 17.02.07, 11:33 tswiercz napisał: > system z berylem na starcie zajmuje u mnie 250 MB, a mam sporo demonów na > wstępie odpalane. Procka prawie nie używa. > nVidia się wszystkim zajmuje :) Daj w youtube szukanie po "beryl" - fajne przyklady ludzie powrzucali. Link Zgłoś
janek0 Re: Beryl w debianie :) 17.02.07, 14:21 krzysztofsf napisał: > > jest opcja korygowania podwójnego rysowania - może to pomoże ? > Gdzie , co i jak? prawomlask na "menedżerze beryla" -> "zaawansowane opcje beryla" -> "wyłącz ustawienie GL Yield" ale to chyba kde się ********. Link Zgłoś
janek0 update - jednak działa płynnie 17.02.07, 16:30 Okazało się, że po downgradzie drivera nvidii działa na moim sprzęcie jak powinno. Dziwne :) Link Zgłoś
xxx222 Re: update - jednak działa płynnie 17.02.07, 21:25 Szczerze mówiąc, nie wiem, czy aktualny driver (97.46) nie jest przypadkiem lekko "dziwny" :/ Link Zgłoś
lambert77 Re: Beryl w debianie :) 20.02.07, 07:49 widziałem na youtube beryla w akcji cholera fajne to było niby tylko bajer ale za to jaki fajny :) Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 20.02.07, 08:09 lambert77 napisał: > widziałem na youtube beryla w akcji cholera fajne to było niby tylko bajer ale > za to jaki fajny :) Bajer, ale funkcja porzadkowania dokumentow w podgladzie jest fantastyczna i przydatna - mycha w prawy rog ekranu (lub f4 na pulpicie - i widzimy wszystkie otwarte dokumenty zminiaturyzowane ustawione w szeregach na ekranie - klikamy na wybrany i juz jestesmy na wlasciwym oknie - swietne, gdy chcemy szybko ocenic, czy skonczyla sie jakas dlugotrwala operacja w ktorejs aplikacji, lub kopiujemy dane pomiedzy kilkoma dokumentmi. Link Zgłoś
lambert77 Re: Beryl w debianie :) 20.02.07, 09:19 O dobrze że jesteś :) może będziesz wiedział jak pod wine zachowują się aplikacje wykorzystujące jave sun`a ??? Chcę jednak spróbować przejść na ubuntu no ale jeżeli pod wine nie odpali się ulubiony mahjong mojej żony :D to umarł w butach :D Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Beryl w debianie :) 20.02.07, 09:41 lambert77 napisał: > O dobrze że jesteś :) może będziesz wiedział jak pod wine zachowują się > aplikacje wykorzystujące jave sun`a ??? Chcę jednak spróbować przejść na ubuntu > > no ale jeżeli pod wine nie odpali się ulubiony mahjong mojej żony :D to umarł w > > butach :D Nie mam pojecia - wine dla mnie to raczej porazka.... Wspomnaian gar ma werje na Linuxa, jakby co programy.pcworld.pl/linux/programy/352/MahJongg.Solitaire.3D.0.92.html Link Zgłoś
krzysztofsf Po upgrad zwiazanym z grafika - reinstalacja karty 25.02.07, 08:39 Jak wyzej - jesli upgrade jest zwiazany z grafika, uklad sterowniki karty - beryl czasem sie wyklada i zeby beryl zaczal ponownie dobrze dzialac, nalezy w trybie tekstowym ponownie zainstalowac sterowniki karty - wtedy juz jest OK. Link Zgłoś