Dodaj do ulubionych

Program do naprawy plików tekstowych ??

IP: *.65.rev.vline.pl 15.02.07, 13:10
Witam

Odzyskałem ważny dla mnie plik typu "txt" lecz niestety, po otwarciu go
poprzez Wordpad albo Notatnik, widoczne są kwadraciki (Notatnik) lub krzaczki
(Wordpad). W związku z tym moje pytanie, czy możecie mi podać jakiś sensowny
program który naprawi ten plik ??
Z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: Obywatel Naprawa mokrych kartek tekstowych ?? IP: *.ists.pl 15.02.07, 14:31
      Nie chcę tworzyć nowego wątku, a mam podobny problem. Odzyskałem zeszyt z bardzo
      ważnymi dla mnie notatkami, który wpadł mi do wody. Niestety, po wysuszeniu i
      otwarciu go widoczne są tylko smugi atramentu. Czy możecie mi podać jakiś
      sensowny sposób, który naprawi ten zeszyt??
      • Gość: Rupert Program do naprawy plików tekstowych ?? IP: *.65.rev.vline.pl 15.02.07, 14:40
        Próbę wydrwienia mojego problemu pominę milczeniem, gdyż nie zasługuje na uwagę.
        Troszkę uzasadnię moje pytanie - skoro są programy naprawiające o wiele
        bardziej zaawansowane i skomplikowane strukturalnie pliki jak skompresowane
        archiwa, pliki arkuszy kalkulacyjnych, baz danych, adytorów tekstowych czy też
        multimedialne pliki video, to chyba jest tez jakieś narzęczie naprawiające
        najprostszy z najprostszych plików czyli "txt" ??
        Logika mówi, że skoro są fachowcy od naprawy statków kosmicznych, to znajdzie
        się też ktoś kto będzie w stanie naprawić zepsuty rower.
        • Gość: Obywatel Re: Program do naprawy plików tekstowych ?? IP: *.ists.pl 15.02.07, 14:49
          Masz całkowitą rację. Pod warunkiem, że po tym rowerze nie przejechał walec. A z
          istnienia programów absolutnie nic nie wynika. Przecież sam piszesz, że
          ODZYSKAŁEŚ plik. Chcesz go odzyskać bardziej?
          • Gość: Rupert Re: Program do naprawy plików tekstowych ?? IP: *.65.rev.vline.pl 15.02.07, 17:42
            Tak zgadza się, plik odzyskałem, ale nie ma w nim tej zawartości, jaka się w
            nim znajdowała przed awarią MFT dysku. Dlatego założyłem wątek.
    • jap_1 Re: Program do naprawy plików tekstowych ?? 15.02.07, 15:45
      Do plików TXT najlepszy jest Notatnik. Jeśli on pokazuje kwadraciki, to WYDAJE
      ci się, że odzyskałeś plik. Konstrukcja kliku tekstowego jest tak prosta, jak
      cep. Jeden bajt = jeden znak. Nie to, co w Wordzie, gdzie masz mnóstwo
      nadmiarowej informacji. Jeśli to jest przekłamane, to nic z tego nie
      wyciągniesz, chyba że sobie sam dopiszesz.
      • tiges_wiz Re: Program do naprawy plików tekstowych ?? 15.02.07, 16:02
        mozna sprobowac napisac palikacje, ktora stworzy 7 plikow, gdzie kazdy nastepny
        bedzie mial bit przesuniety w prawo i zobaczyc, czy cos nie wyjdzie przypadkiem.
        • bwv1004 Re: Program do naprawy plików tekstowych ?? 16.02.07, 00:10
          tiges_wiz napisał:

> mozna sprobowac napisac palikacje, ktora stworzy 7 plikow, gdzie kazdy
          nastepny
          > bedzie mial bit przesuniety w prawo i zobaczyc, czy cos nie wyjdzie
          przypadkiem
          > .

Jakoś trudno mi sobie wyobrazic proces, który przesunął by plik o liczbe bitów
          inna niż 8...
          • silic Re: Program do naprawy plików tekstowych ?? 16.02.07, 00:28
            > Jakoś trudno mi sobie wyobrazic proces, który przesunął by plik o liczbe bitów
            > inna niż 8...

A niby dlaczego ? Dawno nie programowałem ale to żaden problem.
    • beretelwi Re: Program do naprawy plików tekstowych ?? 15.02.07, 16:17
      mam wrazenie, ze masz problem ze strona kodowa dla ustawien narodowych. Moze po
      otwarciu w wordpadzie cos Ci sie uda zmienic?
    • jap_1 Re: Program do naprawy plików tekstowych ?? 15.02.07, 17:07
      Możesz spróbować otworzyć tekst w edytorze heksadecymalnym lub binarnym np.
      Hexplorer, ale czy coś se tam da zobaczyć,wątpię. I nie ma raczej mowy, żeby to
      się działo automatycznie.
    • Gość: Rupcio Re: Program do naprawy plików tekstowych ?? IP: *.65.rev.vline.pl 17.02.07, 11:30
      Podciągam do góry, może ktoś coś wymyśli. Naprawdę bardzo mi zależy a na
      programowaniu niestety się nie znam :-(((
      • silic Re: Program do naprawy plików tekstowych ?? 17.02.07, 12:37
        Masz nieodzyskany plik. Nie wyczarujesz z niego tego czego w nim nie ma. Spróbuj
        odzyskać poprawnie plik.
        • Gość: Rupert Re: Program do naprawy plików tekstowych ?? IP: *.65.rev.vline.pl 20.02.07, 11:30
          silic napisał:

> Masz nieodzyskany plik. Nie wyczarujesz z niego tego czego w nim nie ma.
          Spróbu
          > j
          > odzyskać poprawnie plik.

Użyłem wielu programów do odzysku danych (aczkolwiek jeszcze nie wszystkich) i
          tylko jeden z nich odnalazł ten plik (tzn plik z taką nazwą). Inne go nie
          widziały w ogóle. Dlatego tak się upieram, by spróbować coś zdziałać z tym
          odzyskanym jak piszesz "niepoprawnie" plikiem.
          • Gość: Rupert Re: Program do naprawy plików tekstowych ?? IP: *.65.rev.vline.pl 27.02.07, 21:01
            Niech ktoś mi pomoże, błagam !! :-(((
            • Gość: Rupert Re: Program do naprawy plików tekstowych ?? IP: *.65.rev.vline.pl 03.03.07, 08:21
              Podciągam do góry. Pomóżcie :-((((((
              • silic Re: Program do naprawy plików tekstowych ?? 03.03.07, 13:13
                Ale naprawdę nie ma ( na tyle na ile wiem ) jak ci pomóc. Jeśli nie odzyskasz
                tego pliku prawidłowo to nic nie wymyślisz.
                Można by ew. metodą prób i błędów poddawać taki plik modyfikacjom i mieć
                nadzieję że coś wyjdzie.
    • Gość: Rupert Pytanie z innej beczki trochę ... (easy recovery) IP: *.65.rev.vline.pl 03.03.07, 08:28
      Używam programu Ontrack Easy Recovery. Wybrałem opcję "raw recovery", ale w
      domyślnych typach plików nie ma pliku typu txt (dziwne to bardzo!). Chcę dodać
      ten typ pliku, ale muszę określić "signature" i "offset" , a zrobić to można
      tylko używając "hexadecimal format". Skąd mam to wiedzieć, może Wy wiecie co
      mam wpisać w te pola ?? Proszę o jakąś podpowiedź.
      • qandre Re: Pytanie z innej beczki trochę ... (easy recov 03.03.07, 13:12
        easyrecovery.pl/samouczek/raw_recovery.php
        Niestety, plik typu txt nie posiada sygnatury.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka