Dodaj do ulubionych

laptop do 4000zł

19.02.07, 14:21
Proszę o informację jaki laptop wybrać w tej cenie.
Chodzi mi o jakość , twałość , niezawodność. Dlatego proszę o podanie
sprawdzonych w użytkowaniu modeli,laptop będzie raczej uzytkowany w domu o
laptopach nie mam pojęcia.
Pozdrawiam...
Obserwuj wątek
    • Gość: Yo Re: laptop do 4000zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 16:03
      Brak czasu na pełna odpowiedź ale genralnie patrz do archiwum.... Z marek można
      polecić Lenovo(dawniej IBM), Toshibe i HP + ewentualnie Asusa.
      Pozdro
      • Gość: newman Re: laptop do 4000zł IP: *.centertel.pl 20.02.07, 07:53
        Nie zapominaj o Fujitsu-Siemens. To znakomita jesli nie najlepsza marka,
        szczeólnie wyświetlacze. Zwróć uwagę że ta marka mało się reklamuje, rzadko w
        testach i porównaniach w różnych pismach występuje. Jest klasową firmą i
        fachowcy to wiedzą. Nie są tanie ale płacisz za produkt a nie marketing i
        reklamę.
        • Gość: t Re: laptop do 4000zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 09:46
          Bebechy sa najcześciej podobne ale rozwiązania zasilania , chłodzenia itp robią
          spora różnice

bardzo ważna rzecz to obudowa
          z popularnych marek najlepsze mają IBM/lenovo
          fujitsu wg mnie maja oprócz acera jedne z gorszych obudów
          • grelka_butelka Re: laptop do 4000zł 20.02.07, 14:43
            ja mam HP nx 7400. ma 100GB pamięci i 512 MB RAMu. matryca 15"4, kompozytowa
            obudowa. w grudniu kosztował 3300 w Vobisie. jest spory dzięki czemu nie muszę
            kupować dodatkowej klawiatury, a można go bez problemu przenosić (z czym będzie
            problem jak kupisz 17"). jestem bardzo zadowolona, ale głownie korzystam z worda
            i netu (nie gram). za 4000 spokojnie kupisz coś bardzo dobrego do domowego
            użytku, a nie do zadań specjalnych. polecam www.skapiec.pl . jest tam dobra
            wyszukiwarka i porównanie cen ze sklepów internetowych.
            pozdrawiam :)
          • iberia.pl Re: laptop do 4000zł 20.02.07, 15:10
            Gość portalu: t napisał(a):

> > bardzo ważna rzecz to obudowa
            > z popularnych marek najlepsze mają IBM/lenovo

bo ???jakie argument ZA ?

> fujitsu wg mnie maja oprócz acera jedne z gorszych obudów

czy mozesz powiedziec, dlaczego fujistu ma do bani obudowe?
            • hanatol Re: laptop do 4000zł 20.02.07, 17:55
              > > fujitsu wg mnie maja oprócz acera jedne z gorszych obudów
              >
              > czy mozesz powiedziec, dlaczego fujistu ma do bani obudowe?

Pewnie oszczędzają na materiałach.
              • iberia.pl Re: laptop do 4000zł 20.02.07, 18:04
                hanatol napisał:

> Pewnie oszczędzają na materiałach.

powiem tak porownywalam obudowe hp i fujitsu wlasnie i hp jest po prostu
                okropna w dotyku i fatalnie wyglada, czyli co brzydkie ale trwale?
                • Gość: steppenwolff Re: laptop do 4000zł IP: *.166.unknown.vectranet.pl 20.02.07, 19:18
                  > powiem tak porownywalam obudowe hp i fujitsu wlasnie i hp jest po prostu
                  > okropna w dotyku i fatalnie wyglada
                  bo laptop to jest od głaskania i oglądania ;-)

pozdrawiam
                  Anka
                • grelka_butelka Re: laptop do 4000zł 21.02.07, 11:04
                  iberia.pl napisała:

> powiem tak porownywalam obudowe hp i fujitsu wlasnie i hp jest po prostu
                  > okropna w dotyku i fatalnie wyglada, czyli co brzydkie ale trwale?
                  >
                  >
                  no to świetnie, ale to jest akurat kwestia gustu ( bo mi się nie podobają
                  błyszczące laptopy). nie wiem jak IBM, ale HP ma kompozytową obudowę. tzn trwałą.
        • Gość: Yo Re: laptop do 4000zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.07, 17:49
          Prawda jest taka, że jak przeglądałem fora przez zakupem notebooka to co drugi
          forumowicz psioczył na FSy. Owszem są modele FS, którym ciężko dorównać ale
          większość jest przeciętna a i jest też jeden fatal error - część modeli
          Fuji-Siemens ma bardzo kiepskie akumulatory co potwierdziły testy np. na
          www.egielda.com.pl

Co do samej obudowy to HP pomijając moje osobiste preferencje ergonomiczne ma te
          obudowy naprawdę godne uwagi (nie mówię o tych najnowszych gdzie np. nie ma
          zatrzasku klapy...)

Sam kupiłen Lenovo N100 i na początku sie bałem, że z obudową będą się działy
          jaja - bedzie sie wycierać itd. Ale na razie spokój i wszystko OK :]
          • iberia.pl Re: laptop do 4000zł 20.02.07, 18:06
            Gość portalu: Yo napisał(a):

> Prawda jest taka, że jak przeglądałem fora przez zakupem notebooka to co drugi
            > forumowicz psioczył na FSy. Owszem są modele FS, którym ciężko dorównać ale
            > większość jest przeciętna a i jest też jeden fatal error - część modeli
            > Fuji-Siemens ma bardzo kiepskie akumulatory co potwierdziły testy np. na
            > www.egielda.com.pl

no to zes mnie teraz postraszyl...wczoraj kupilam FS....mam nadzieje,ze jednak
            trafilam na dobry egzemplarz i nie bedzie awaryjny.
            • hanatol Re: laptop do 4000zł 20.02.07, 18:34
              Ja sam mam FS.

Na razie sprawuje się ok.
              Obudowa się trochę wytarła. I trochę trzeszczy.

Ale ogólnie jest w porządku.
              • dlugopisem Re: laptop do 2000zł 20.02.07, 19:02
                Kup pierwszy lepszy markowy, który ma dobrą baterię i solidnie wygląda,
                wystarczy. Moc obliczeniowa wystarczy dla przeciętnego zjadacza chleba. Za dwa
                lata to i tak będzie złom co nie kupisz, więc lepiej kupować taniej a częściej
            • Gość: newman Re: laptop do 4000zł IP: *.chello.pl 20.02.07, 20:46
              Mam od 11 miesiecy FS Amilo3438. Jesli gram w Call of Duty2 przez 1,5 godziny
              na 17 calowym ekranie, to ma byc kiepska bateria? To co, powinienem grac 6
              godzin?
              Ciekawe że przy korzystaniu ze zwykłych aplikacji bateria trzyma prawie tak
              samo długo.
              Jestem tym laptopem zachwycony. Ma naprawde fantastyczny monitor a służy mi
              głównie do obróbki zdjęć, jest bardzo cichy i szybki, bezawaryjny. Brakuje mi
              tylko osobnej klawiatury numerycznej, to jednak wygodniejsze.
              • Gość: Reader Re: laptop do 4000zł IP: *.ericsson.net 21.02.07, 09:07
                Moj Amilo Pro V3205 dziala na bateriach do 4h. To tez zly wynik?
                • iberia.pl Re: laptop do 4000zł 21.02.07, 09:11
                  Gość portalu: Reader napisał(a):

> Moj Amilo Pro V3205 dziala na bateriach do 4h. To tez zly wynik?

sprawdze za jakis czas ile moj F-S, Amilo ProV3505 pociagnie :-), ale na dzien
                  dobry na baterii dzialal ok.3h.Sprzedawca zalecil sformatowanie baterii co tez
                  niebawem
                  uczynie:-).
        • Gość: no-fujitsu Re: laptop do 4000zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.07, 11:41
          Maja gowniane klawiatury, przynajmniej niektore. Jak szybko sie pisze,
          klawiatura potrafi nie wybijac niektorych liter, spacji itp. Potem wracasz i
          poprawiasz tekst. Mozna sie niezle wkurzyc.
          Moj Amilo ma poza tym wade fabryczna w postaci uszkodznego jakiegos ukladu
          sterujacego ekranem. Raz na kilka dni obraz robi sie rozowy, wszystko znika.
          Zostaje reset "na pamiec" z klawiatury (Start - up - Enter - U - Enter).
          Poza tym bardzo nieciekawe sa recencje na temat serwisu F-S. Poczytaj troche w
          sieci.
          Generelanie komputerek jest fajny, tyle ze twierdzenie o wyzszosci FS nad innymi
          firmami chyba nie do konca jest uzasadnione.
          Zwroc tez uwage na ilosc wolnych bankow pamieci. FS maja drozszy RAM i jesli
          banki sa zajete a chcesz zwiekszyc ilosc pamieci, nawet przy zakupie komputera,
          stare kosci powedruja do Twojej szuflady a za nowe bedziesz musial doplacic
          normalna ich cene.
          I jeszcze ekran - blyszczaca powierzchnia sprzyja odbiciom. Poza tym bardzo
          kiepsko widac zmieniajac kat patrzenia. Ogolnie w porownaniu z LCD NEC jaki mam
          przy stacjonarnym to ten z Amilo wypada bardzo kiepsko, bardzo! Jedynie jasnosc
          ma lepsza.
          Gdybym mial jeszcze raz wybierac komputer, zastanowilbym sie nad Toshiba.

Pozdrawiam
          • iberia.pl Re: laptop do 4000zł 21.02.07, 11:45
            Gość portalu: no-fujitsu napisał(a):

> > Moj Amilo

jaki dokladnie masz model..

> > I jeszcze ekran - blyszczaca powierzchnia sprzyja odbiciom.

ja mam matowy :-)

> Gdybym mial jeszcze raz wybierac komputer, zastanowilbym sie nad Toshiba.

tu odradzam, ja wlasnie mialam watpliwa przyjemnosc miec toshibe-szmelc jakich
            malo, ale podobno mialam pecha, bo normalnie dysk twardy pada w nich raz a
            nie ..3 razy.
            • Gość: Yo Re: laptop do 4000zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 18:03
              Z komputerami jest tak samo jak np. z samochodami: generalnie jakość podzespołów
              i wykonania poszła w dół. "Toshiba kiedyś" to nie to samo co "Toshiba teraz"...
              Ewentualnie można zaryzykować stwierdzenie, że ta marka wolniej traciła na
              jakości niż większość konkurencji. Faktycznie bardzo ważny staje się serwis -
              lokalizacja i jakośc obsługi. Jeśli się nic nie zmieniło to np. najbliższy
              servis Acera jest w ...Czechach. Toshiba i Lenovo/IBM mają servis w Krakowie. HP
              z kolei podobno (podkraślam - podobno) servis komputerów przenośnych ma
              ekspresowy. Tyle ode mnie.
              • iberia.pl Re: laptop do 4000zł 22.02.07, 18:44
                Gość portalu: Yo napisał(a):

> Faktycznie bardzo ważny staje się serwis -
                > lokalizacja i jakośc obsługi.

dokladnie.

>Jeśli się nic nie zmieniło to np. najbliższy servis Acera jest w ...Czechach.

niestety .

> Toshiba i Lenovo/IBM mają servis w Krakowie.

Toshiba Krakowie ?Pierwze slysze, wg mnie serwisuje ja techmex z B-bialej choc
                podobno i to wysylaja do Berlina...
    • Gość: tomek Re: laptop do 4000zł IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.07, 08:59
      Polecam ACER 9302 17" 160GB 1024MB AMD Turion x2 1,6GHz nVidia GeForce 6100
      • Gość: newman Re: laptop do 4000zł IP: *.centertel.pl 22.02.07, 08:56
        Karty graficzne NVidia do gier w notebookach można z grubsza podzielić na 3
        klasy:
        1. Słabe ale można już pograć na 6100, 6300, 7100, 7300
        2. Średniowydajne - 6600, 7600
        3. Najwydajniejsze - 6800, 7800 i 7900
        Najmocniejsza z niższej klasy nie dorasta przy tym do pięt najsłabszej z
        wyższej klasy. Wiele osób naiwnie sądzi że wyższy numer to większa wydajność.
        Ale tylko w swojej klasie!
    • douglasmclloyd Re: laptop do 4000zł 22.02.07, 18:11
      Kup uzywanego IBMa T22 lub T23 po leasingu za 1500-2000 zl. Jesli 20-40 GB to
      dla ciebie za malo, zawsze mozesz kupic dysk zewnetrzny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka