Dodaj do ulubionych

freebsd 6.2 z idg

23.02.07, 23:28
Witam, mam taki nietypowy problem.właśnie ściągnąłem płytkę nr.1 najnowszej
dystrybucji freebsd ze strony www.idg.pl i ma ona prawie 1GB !! przecież nie
zmieszczę tego na płytce CD, a DVD nie uruchomi sie jako płytka startowa(nie
bootuje sie)-już próbowałem.dodam tylko że płytka druga jest ok. bo ma troche
ponad 600 mb.co moge zatem wywalić z tej pierwszej płyty żeby i tak wszystko
chodziło?Bo chyba część rzeczy to moge ściągnąć po instalacji? z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • mrowkolew Re: freebsd 6.2 z idg 24.02.07, 00:04
      to chyba nie jest takie dowolne czy obraz .iso jest płytki cd czy dvd tzn. cd
      .iso nie będzie chodził nagrany na DVD
      a jakie te pliki ściągnałeś z idg-powinny być opisane np.freebsd-6.2CD1.iso czy
      freebsd-DVD.iso-i czy sprawdziłeś md5sum po sciągnieciu?
      w ogóle to chyba są szybsze serwery niż idg z których można pobrać
      ja na próbę ściągnęłam FreeSBIE czyli live FreeBSD na jednej płytce cd z ich
      strony domowej

no jak zaglądam tutaj
      www.idg.pl/ftp/linux_1492/FreeBSD.6.2.CD1.html
      to ten iso ma mieć 573 MB, więc chyba coś nie tak Ci sie sciągnęło, ściągałeś z
      opcji p2p czy tej płatnej? może lepiej pobierz z oficjalnych stron projektu
      wygooglanych? jesli używałeś p2p bo niby szybciej to jak spod windows ściągasz
      to może lepiej zainstaluj sobie jakiś Star Downloader, jak spod linuks
      Kget-przyspieszają ściąganie plików
      • boogy007 Re: freebsd 6.2 z idg 24.02.07, 00:32
        tak,są to wersje na CD a nie DVD.
        ściągnąłem właśnie z tej strony i plik rzeczywiście ma mniej niż 600mb bo jest
        spakowany rarem.po rozpakowaniu to jest więcej.plik cd2 po rozpakowaniu ma 966
        mb.ściągnąłem przy pomocy premium ale nic nie płaciłem bo wogóle tego nie żądali
        :p .no chyba że to tak ma być że kilka razy sie nie płaci a potem już tak,nie
        wiem.ściągnąłem go flashgetem co bardzo przyśpiesza transfer.ale wracając do
        meritum, w pliku tym znajduje się folder ratunkowy "rescue" i sam nie wiem czy
        jest on taki niezbędny.chodzi o to że waży aż 415 mb więc gdyby go usunąć to
        całość ważyłaby niecałe 600 mb i byłoby wporzo.wiecie może czy jest taka
        możliwość(ale na 100%) żeby go usunąć i instalować bez niego i aby wszystko
        chodziło?

PS. co to znaczy?>> "czy sprawdziłeś md5sum po sciągnieciu?"
        pozdrawiam
        • mrowkolew Re: freebsd 6.2 z idg 24.02.07, 01:10
          ściągnąłeś flashgetem czyli spod windows :)
          jest spakowany rar-em? tzn. masz nie plik nazwany .iso tylko freebsd.rar? czy
          tylko mozesz go otworzyc w rar-bo coś mi się widzi,ze windows moze mieć jako
          domyślny program dla .iso ustawiony np.RAR i jak klikniesz na taki plik to go
          rozpakowuje-też nie jestem orłem w linuksach ale zdaje się niektóre dystrybucje
          mają płytę bootowalną czyli startową w postaci skompresowanej (ale musi wygladac
          jakos tak nazwa freebsd-6.2 CD1.iso nie .rar) i trzeba to nagrać jeśli w nero to
          z menu Plik>n a g r a j p l i k o b r a z u
          zaś md5sum to w unixach tzw. suma kontrolna pliku-programik oblicza taką sumę i
          mając też odpowiedni programik (w linux taka opcja jest wbudowana w jeden z
          odpowiedników nero-K3B) u siebie mozemy sprawdzić czy ściągnięty plik ma taką
          samą-suma md5 jest podawana w pliku na serwerze z którego sciągamy plik np jeśli
          ze strony freebsd:
          www.freebsd.org/releases/6.2R/announce.html na dole strony dla
          poszczególnych plików do pobrania
          lub tak
          ftp://ftp.freebsd.org/pub/FreeBSD/releases/i386/ISO-IMAGES/6.2/
          otwierasz se w przeglądarce internetowej ten CHECKSUM.MD5 klikając na odnośnik
          -nie wiem czy idg też dla tego co udostępnia podaje jego md5sum
          i jesli jesteś pod windows to musisz doinstalować program aby sprawdzić md5
          pliku np. ten (google podaje zły link do takiego programu w Twoim ulubionym?;) idg)
          programy.pcworld.pl/pc/programy/13093.html
          ale jednak coś mi się wydaje że niepotrzebnie rozpakowujesz ten pobrany plik
          rarem zamiast go nagrać jako obraz po prostu, cd2 też tak ma być nagrany
          • mrowkolew Re: freebsd 6.2 z idg 24.02.07, 01:22
            acha a zagłębiając się w unix-ten plik rescue to może być najważniejszy
            plik-niektóre linuxy są po prostu takim systemem ratunkowym czyli rescue i tam
            są wszelkie narzędzia do uruchomienia kompa z cd(czyli kernel-jądro-jak wiesz
            pewnie sam BIOS nic więcej nie zrobi) a nie dysku twardego i do naprawienia
            systemu-w pozostałych taka opcja wybrana po boot: rescue uruchamia system z
            płytki zamiast uruchomić np. instalację systemu (choć niektóre linuksy startują
            i jako live czyli niejako rescue=dla systemu nie potrzebujesz dysku,ale można
            też odpalić instalator)
            dżisas-tylko skoro nie wiesz co to md5sum to czemu BSD a nie jakiś prostszy
            linux na początek?
            • mrowkolew Re: freebsd 6.2 z idg 24.02.07, 19:19
              a propos linux prostszy np. partycje i napędy to po prostu na pierszym master
              hda1,2 itd,na pierwszym slave hdb, drugi master hdc i hdd
              sobie zobacz jak oznaczone są urządzenia we FreeBSD, choć z drugiej strony to
              ponoć bardzo bezpieczny system taki BSD
              www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/disk-organization.html
          • warchol-krzycza-niezaprzeczam Re: freebsd 6.2 z idg 24.02.07, 09:42
            windows nie ma domyślenego programu do iso.
            natomiast za pompcą rara czy 7-zip można "rozpakować" iso. to "rozpakowanie" nie
            ma związku z dekomptesją to tylko zapis plików z obrazu w systemie plików.
            • boogy007 Re: freebsd 6.2 z idg 24.02.07, 12:46
              Dzięki za odpowiedź,faktycznie ma rozszerzenie .iso i sprubuje to nagrać bez
              rozpakowywania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka