Dodaj do ulubionych

Preview w XP......

IP: *.emirates.net.ae 27.04.03, 10:57
Gdy otwierałem folder "My Picture" i klikałem na jakąkolwiek fotografię
prawym przyciskiem myszy to ukazywało się podmenu a w nim również prwview
danego zdjęcia i możliwość wielu opcji graficznych,których można było
dokonać na danej fotce.Przez nieuwagę kliknąłem sobie na "Disable" i
straciłem to preview.Ukazuje się teraz podmenu ale już bez tej opcji.Nie
wiem jak je teraz odzyskać.Czy ktoś mi pomoże???
Pozdr.Waldek
Obserwuj wątek
    • Gość: Obywatel Re: Preview w XP...... IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 27.04.03, 12:04
      Jestem pełen podziwu dla Ciebie, że używasz wbudowanego w system podglądu.
      Poszukaj w necie - są darmowe programy, albo ściągnij sobie ACDSee. Będziesz
      mógł oglądać, układać zdjęcia, tworzyć albumy, poprawiać, zmniejszać i jeszcze
      wiele więcej. Raz zainstalujesz - sam się przekonasz i będziesz się dziwił jak
      mogłeś korzystać z gówna.
      • Gość: Waldek Re: Preview w XP...... IP: *.emirates.net.ae 27.04.03, 15:28
        To nawet nie o to chodzi,że używam coś co jest wbudowane w oryginalny system.
        Przede wszystkim chodzi mi o to by poznać drogę odzyskania czegoś co przez
        nieuwagę straciłem.
        Prawdę powiedziawszy to używam Paint Shop Pro v7 i jestem zadowolony,ale
        równocześnie nie lubię jak mi cos nie gra.Więc gdybyś znał drogę odzysku tej
        opcji to proszę Cię o pomoc.
        Pozdr.Waldek
      • Gość: lupus Re: Preview w XP......obywatel IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.04.03, 15:35
        I oto mamy kolejnego polskojezycznego fachowca i zawodowca obslugi win
        xp.Pytajacy nie oczekiwal Twoich prostackich uwag na tematy o ktorych nie masz
        pojecia ale technicznej porady ktorej poprostu nie znasz.Tak wiec sprobuj
        wylaczyc wlasnie ta opcje w swoim skretynialym mozgu i nie wpierdalac swoich
        trzech groszy tam gdzie nie maja one nic wspolnego z tematem.
        • Gość: Obywatel Re: Preview w XP......obywatel IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 27.04.03, 22:17
          I oto mamy kolejnego niedowartościowanego, zakompleksionego błazna.

Jeśli możesz to powiedz jak to zablokowałeś i czy to był na pewno podgląd
          Windows? Bo coś mi się zdaje, że sobie wywaliłeś pdgląd innego programu.
          Zwłaszcza, że miałeś Preview, a nie Podgląd. Próbowałeś za pomocą menu Otwórz
          z...? Albo skojarzeń plików?
          • Gość: Waldek Re: Preview w XP......obywatel IP: *.emirates.net.ae 28.04.03, 08:08
            Gość portalu: Obywatel napisał(a):

> Jeśli możesz to powiedz jak to zablokowałeś i czy to był na pewno podgląd
            > Windows? Bo coś mi się zdaje, że sobie wywaliłeś pdgląd innego programu.
            > Zwłaszcza, że miałeś Preview, a nie Podgląd. Próbowałeś za pomocą menu
            Otwórz
            > z...? Albo skojarzeń plików?

Tak jak pisałem na początku.Gdy otwierałem folder "My Picture",którego opcję
            mam zawsze ustawioną na "Filmstrip",i kliknąłem na danyn zdjęciu prawym
            przyciskiem,to ukazywało się podmenu,ale wzbogacone o preview tego
            zdjęcia.Preview to było umiejscowione w połowie wielkości(długości)
            podmenu.Nachodząc kursorem na to preview zdjęcie zmieniało się w negatyw(!!) a
            pod nim był odnośnik "Proces" i możliwość rozszerzenia,gdzie po rozwinięciu
            było wiele opcji takich jak np.przechodzenie w czarno-białe,szare i
            wiele,wiele innych możliwości(podobnie jak w innych programach graficznych
            np.w Paint,Paint Shop Pro,itp).
            Była tam(w podmenu)również opcja "Disable" tego preview.Gdy na nią kliknąłem
            to komputer poinformował mnie,że wszedłem w opcję "disable" i aby ją zmienić
            na aktywną muszę...(i tu dokładnie nie pamiętam) wejść ze Start'u do menu.....
            (tu następuje u mnie zanik pamięci,bo w tym momencie miałem co innego do
            zrobienia i nie zapamiętałem).
            Tak to mniej więcej było z tą utratą preview.Czy ktoś może mi to wytłumaczyć??
            Co do programów graficznych to mam zamontowane u siebie - standardowy
            Paint,oraz Paint Shop Pro v 7.0.
            Pozdr.Waldek
      • Gość: vic Re: Preview w XP...... IP: *.ipt.aol.com 28.04.03, 05:12
        To kompletny nonsens. Preview daje możliwosc szybkiego przeglądniecia zdjęc, bez potrzeby otwierania jakiego programu. I bardzo dobrze że jest. Zdjęcia trzeba sortować w folderach.
        Podobnie można przeglądać w slideshow.
        Musisz po prostu Kliknąc Open With i wybrać Image Preview. I zaznaczyć, że chcesz otwierać dane zdjęcie zawsze tym programem.
        Wtedy klikasz dwa razy na zdjęcie i od razu otwierasz Preview.
        Ale są różne rodzaje plików zdjęciowych. Do każdego rodzaju musisz zrobic to samo: Open with itp.

• emeryt32 Re: Preview w XP...... 28.04.03, 02:36
      To chyba nie systemowe narzędzie. Z zamierzchłych czasów pamiętam programik
      Pica View, który odpowiada Twojemu opisowi. Poza thumbnailem, w menu
      kontekstowym, dodawał jeszcze jeden wpis i pod nim można go było konfigurować.
      pozdr wojtek
      • Gość: Waldek Re: Preview w XP...... IP: *.emirates.net.ae 28.04.03, 14:27

> Jeśli możesz to powiedz jak to zablokowałeś i czy to był na
        pewno podgląd
        > Windows? Bo coś mi się zdaje, że sobie wywaliłeś pdgląd
        innego programu.
        > Zwłaszcza, że miałeś Preview, a nie Podgląd. Próbowałeś za
        pomocą menu
        Otwórz
        > z...? Albo skojarzeń plików?

Tak jak pisałem na początku.Gdy otwierałem folder "My
        Picture",którego opcję
        mam zawsze ustawioną na "Filmstrip",i kliknąłem na danyn
        zdjęciu prawym
        przyciskiem,to ukazywało się podmenu,ale wzbogacone o preview
        tego
        zdjęcia.Preview to było umiejscowione w połowie wielkości
        (długości)
        podmenu.Nachodząc kursorem na to preview zdjęcie zmieniało się
        w negatyw(!!) a
        pod nim był odnośnik "Proces" i możliwość rozszerzenia,gdzie po
        rozwinięciu
        było wiele opcji takich jak np.przechodzenie w czarno-
        białe,szare i
        wiele,wiele innych możliwości(podobnie jak w innych programach
        graficznych
        np.w Paint,Paint Shop Pro,itp).
        Była tam(w podmenu)również opcja "Disable" tego preview.Gdy na
        nią kliknąłem
        to komputer poinformował mnie,że wszedłem w opcję "disable" i
        aby ją zmienić
        na aktywną muszę...(i tu dokładnie nie pamiętam) wejść ze
        Start'u do menu.....
        (tu następuje u mnie zanik pamięci,bo w tym momencie miałem co
        innego do
        zrobienia i nie zapamiętałem).
        Tak to mniej więcej było z tą utratą preview.Czy ktoś może mi
        to wytłumaczyć??
        Co do programów graficznych to mam zamontowane u siebie -
        standardowy
        Paint,oraz Paint Shop Pro v 7.0.
        Pozdr.Waldek
        • Gość: Obywatel Re: Preview w XP...... IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 28.04.03, 16:25
          Zakładam, że masz polski Windows. Natomiast Paint Shop w wersji angielskiej.
          Podejrzewam więc, że to jest jego menu kontekstowe. Podgląd systemowy nie ma
          praktycznie żadnych opcji. Niestety nie używam tego programu, więc tutaj nie
          jestem w stanie pomóc. Przyjrzyj uważnie wszystkim wpisy dotyczącym tego
          programu w menu Start. Tam zapewne są opcje włączające i wyłączające menu
          kontekstowe. Ewentualnie spróbuj przejrzeć drokładnie opcje Paint Shop w samym
          programie.
          • Gość: Waldek Re: Preview w XP...... IP: *.emirates.net.ae 28.04.03, 22:15
            Windows Xp mam w wersji angielskiej.
            Przejrzałem już wszystko co mogłem i narazie nic nie udało mi się odzyskać.
            Będę próbować dalej.
            Pozdr.Waldek
    • Gość: jap Re: Preview w XP...... IP: *.acn.waw.pl 28.04.03, 23:20
      Bardzo miło w Waszym gronie! Dwóch tu się już pokłóciło, a rady jak nie było,
      tak nie ma. To niestety częsty przypadek na forum (nie tylko tym zrestą).
      A jak się nie wie, jak odpowiedzieć, można polecić jakiś inny produkt, bo "kto
      używa takie g...". Może ten inny program być i lepszy, ale po co robić
      zamieszanie?
      Zajrzyj tu: computers.lycos.com/software/xp5.asp to powinno ci pomóc.
      Niestety mój XP znów siadł, tym razem zasilacz - nie mam jak sprawdzić.
      W ogóle polecam Help w każdym Windows. Ty hasło "picture preview" wpisane w
      Helpie powinno wystarczyć.
      • Gość: Obywatel Re: Preview w XP...... IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 29.04.03, 00:09
        Nie każdy wie, że są nieco lepsze programy niż te, których używa i do których
        się przyzwyczaił. Z opisanych opcji wynika, że albo angielski Windows jest
        bogatszy w funkcje, których nie ma w polskim, albo to - upieram się - obcy
        program, który się integruje z powłoką (jak choćby WinRAR). A jakbyś spróbował
        odinstalować i ponownie zainstalować Paint Shopa?
        • Gość: Waldek Re: Preview w XP...... IP: *.emirates.net.ae 29.04.03, 11:08
          @jap dzięki za adres.Poczytałem trochę,ale tak nie do końca mi to wyjaśniło
          sytuację.
          To podmenu umieściłem tu: p205.com/forumxp/viewtopic.php?p=19183#19183
          (to tak dla jasności abym wiedział,że dobrze mnie zrozumieliście i oco mi
          chodzi!)
          Pozdr.Waldek
        • Gość: jap Re: Preview w XP...... IP: 195.136.36.* 29.04.03, 12:26

> Nie każdy wie, że są nieco lepsze programy niż te, których używa i do których
          > się przyzwyczaił. Z opisanych opcji wynika, że albo angielski Windows jest
          > bogatszy w funkcje, których nie ma w polskim, albo to - upieram się - obcy
          > program, który się integruje z powłoką (jak choćby WinRAR). A jakbyś
          spróbował
          > odinstalować i ponownie zainstalować Paint Shopa?
          Co do pierwszego - racja. Mnie tylko zdenerwował styl, w jakim zaczęła się tu
          toczyć dyskusja, co doprowadziło do niepotrzebnej wymiany zdań.
          Co do drugiego - może rzeczywiście taka opcja pochodzi z innego programu, a nie
          z Windows. Sprawdzę, jak tylko będę miał chodzące XP angielskie.
      • Gość: vic Re: Preview w XP...... IP: *.ipt.aol.com 03.05.03, 03:18
        Gość portalu: jap napisał(a):

> Bardzo miło w Waszym gronie! Dwóch tu się już pokłóciło, a rady jak nie było,
        > tak nie ma. To niestety częsty przypadek na forum (nie tylko tym zrestą).

Jak nie ma? Napisałem:

Musisz po prostu Kliknąc Open With i wybrać Image Preview. I zaznaczyć, że
        chcesz otwierać dane zdjęcie zawsze tym programem.
        Wtedy klikasz dwa razy na zdjęcie i od razu otwierasz Preview.
        Ale są różne rodzaje plików zdjęciowych. Do każdego rodzaju musisz
        zrobic to samo: Open with itp
        • Gość: Waldek Re: Preview w XP...... IP: *.emirates.net.ae 04.05.03, 07:57
          Gość portalu: vic napisał(a):

> Jak nie ma? Napisałem:
          >
          > Musisz po prostu Kliknąc Open With i wybrać Image Preview. I zaznaczyć, że
          > chcesz otwierać dane zdjęcie zawsze tym programem.
          > Wtedy klikasz dwa razy na zdjęcie i od razu otwierasz Preview.
          > Ale są różne rodzaje plików zdjęciowych. Do każdego rodzaju musisz
          > zrobic to samo: Open with itp

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Dzięki za radę,ale nie całkiem o to mi chodziło.Pisząc,że straciłem
          opcję "preview" nie myślałem o "Open with..".To dobrze znam.Otwórz poniższy
          link a będziesz wiedział o jakie podmenu mi chodzi.
          p205.com/forumxp/viewtopic.php?p=19183#19183
          Pozdr.Waldek
          • Gość: Waldek Re: Preview w XP...... IP: *.emirates.net.ae 04.05.03, 08:00
            Jeszcze raz ten link bo nie wyszedł na czerwono i nie wiem czy działa
            prawidłowo: p205.com/forumxp/viewtopic.php?p=19183#19183
            Ps.Gdyby nie to zrób kopię i wklej w miejsce adres.
            Pozdr.Waldek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka