Dodaj do ulubionych

ustawienia monitora SM 755DF

IP: 88.199.19.* 10.03.07, 11:46
Do tej pory mialem na starym monitorze CRT Samsunga SM 755DF w stalej
rozdzielczosci 1024x768 czestotliwosc 100 Hz (NP) ale ostatnio ktos zaskoczyl
mnie ze lepsze jest 85 Hz. Jak to naprawde jest bo miewam problemy z oczami i
troche sie obawiam...
A tak w ogole, to wbudowane ustawienia monitora daja mi palete do wyboru w
ktorej widze jeszcze literki PP, NP lub NN to co oznacza? Niestety w
broszurce do monitora ktora odnalazlem nie ma na ten temat slowa :(
Wiem ze kiedys byla mowa o przeplocie (I) lub jego braku (NI) ale to chyba
nie to...
Obserwuj wątek
    • Gość: Optyk Re: ustawienia monitora SM 755DF IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 12:19
      Gość portalu: starynowy napisał(a):

> Do tej pory mialem na starym monitorze CRT Samsunga SM 755DF w stalej
      > rozdzielczosci 1024x768 czestotliwosc 100 Hz (NP) ale ostatnio ktos zaskoczyl
      > mnie ze lepsze jest 85 Hz.

BZDURY !

85 MHz nigdy nie jest lepsze od 100 MHz w tych ustawieniach częstotliwości.

Chyba, że monitor może maksymalnie wyświetlać tylko 85 MHz przy takiej
      rozdzielczości - ale twój chyba może 100 MHz przy 1024x768.
    • kosmos_b Re: ustawienia monitora SM 755DF 10.03.07, 12:25
      > Do tej pory mialem na starym monitorze CRT Samsunga SM 755DF w stalej
      > rozdzielczosci 1024x768 czestotliwosc 100 Hz (NP) ale ostatnio ktos zaskoczyl
      > mnie ze lepsze jest 85 Hz. Jak to naprawde jest bo miewam problemy z oczami i
      > troche sie obawiam...

85 jest lepsze wtedy, gdy obraz wygląda gorzej przy 100. Tak bywa na kiepskich monitorach - da się ustawić jakąś wartość, np. 100, ale obraz traci ostrość, pojawiają się zniekształcenia, mora itd, wtedy lepiej wybrać 85

• Gość: starynowy Re: ustawienia monitora SM 755DF IP: 88.199.19.* 10.03.07, 13:18
        dzieki, moj niepokoj budzi jedynie problem literek kiedy ustawiam monitor
        przyciskami na obudowie. 100 Hz to jakies NP (opodobnie zreszta jak 120 HZ) a
        85 HZ to albo PP albo bez literek. O co tu chodzi?
        • kosmos_b Re: ustawienia monitora SM 755DF 10.03.07, 17:58
          > dzieki, moj niepokoj budzi jedynie problem literek kiedy ustawiam monitor
          > przyciskami na obudowie. 100 Hz to jakies NP (opodobnie zreszta jak 120 HZ) a
          > 85 HZ to albo PP albo bez literek. O co tu chodzi?

W tych Samsungach jest jakiś idiotyczny system rozpoznawania trybów, czy raczej informowania o nich. Mam SM 797 i od początku jade na 100hz w 1024x768 a podaje mi tylko że 99 NP. Te literki N i P to prawdopodobnie polaryzcja dla pionu i poziomu (positive lub negative) co jest informacją dla monitora odnośnie parametrów obrazu, ale dla użytkownika raczej nie ma znaczenia. Według instrukcji na płytce CD mój monitor jest wyposażony w jakieś zagadkowe tryby predefiniowane - automatyczne, cokolwiek to oznacza, w oszałamiającej liczbie 3 (jest tabelka). W moim przypadku gdy ustawię sobie np. 1024x768@85Hz to wtedy jest to tryb automatyczny i OSD łaskawie podaje mi rozdzielczość i nie ma nic o NP czy PP. Dość żałosne zważywszy że mój stary LGik 15" rozpoznawał takich trybów chyba ze 30

W każdym razie ja ustawiam sobie 100Hz bo na moje oko obraz wygląda co najmniej tak samo dobrze jak przy 85, albo nawet ciut lepiej. Sterowniki producenta dopuszczają 100, z wyliczeń według specyfikacji mojego modelu powinien wyrobić spokojnie nawet 110, więc to jest wartość bezpieczna. Najlepiej kierować się tym na co pozwalają sterowniki producenta dla danego monitora tam są wartości domyślne/bezpieczne, oraz własnym okiem i subiektywnym odczuciem zmęczenia wzroku po iluśtam godzinach pracy. :)
          • Gość: starynowy Re: ustawienia monitora SM 755DF IP: 88.199.19.* 10.03.07, 20:30
            no wlasnie, tez mam chaos... to co da sie wybrac z obudowy monitora nie
            odpowiada temu co na co pozwala karta... ale w sumie zgadza sie z tym co
            napisales. Mam slaba (Riva TNT2) ale i komp staruszek... W miedzyczasie
            wyslalem zapytanie mailem do Samsunga Polska - ciekawe czy odpowiedza ;)
            Pzdr.
            • kosmos_b Re: ustawienia monitora SM 755DF 10.03.07, 21:16
              Hmm, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeżeli próbujesz dobrać częstotliwość odświeżania przy pomocy ustawień monitora, to jest to niemożliwe. Odświeżanie wybierasz tylko i wyłącznie w ustawieniach sterownika karty graficznej, monitor się dostosowuje (jeżeli potrafi obsłużyć taki tryb) i tylko wyświetla informację w OSD.
              • Gość: starynowy Re: ustawienia monitora SM 755DF IP: *.eranet.pl 10.03.07, 21:41
                Zaskoczylo mnie jak podczas zonglerki trybami karty raz na OSD mialem 100Hz (a
                w zasadzie ok 95 Hz) bez literek a innym razem z literkami "PP" - karta powinna
                wybrac 100 Hz automatycznie zawsze to samo... no nic, zobaczymy jak literkowy
                dylemat rozwieje Sam Sung ;) a te literki to chyba niekoniecznie polaryzacje
                okreslaja bo jakas rozdzielczosc ma takze zestaw "NN" ;)
                • kosmos_b Re: ustawienia monitora SM 755DF 10.03.07, 22:18
                  > Zaskoczylo mnie jak podczas zonglerki trybami karty raz na OSD mialem 100Hz (a
                  > w zasadzie ok 95 Hz) bez literek a innym razem z literkami "PP" - karta powinna
                  >
                  > wybrac 100 Hz automatycznie zawsze to samo... no nic, zobaczymy jak literkowy
                  > dylemat rozwieje Sam Sung ;) a te literki to chyba niekoniecznie polaryzacje
                  > okreslaja bo jakas rozdzielczosc ma takze zestaw "NN" ;)

NN - negative/negative czyli -/-. Tak jak napisałem wcześniej - gdy nie masz literek to znaczy że trafiłeś w tryb automatyczny Twojego monitora, wtedy podaje Ci np. 68/85 1024x768. W innych przypadkach podaje literki. U mnie na starej karcie nVidii przy 100Hz podawał akurat 100, ale po przesiadce na ATI podaje 99. I wygląda to np tak: 81.3k/99 NP. Pytanie tylko - czy to ma jakiekolwiek znaczenie?
                  • Gość: starynowy Re: ustawienia monitora SM 755DF IP: *.eranet.pl 10.03.07, 22:36
                    moze nie ma znaczenia, masz racje. Zaintrygowalo mnie tylko wiec sie
                    uczepilem :) Lubie wiedziec ... Poki co zszedlem na 85 Hz bo mam wrazenie ze
                    obraz nieco wyrazniejszy jet. Dzieki
                    • kosmos_b Re: ustawienia monitora SM 755DF 10.03.07, 23:09
                      Nie powinno mieć znaczenia bo od kilkunastu lat robi się monitory typu multi-sync, które automatycznie radzą sobie ze wszystkimi możliwymi trybami oferowanymi przez popularne karty graficzne, do pewnego zakresu, powyżej zakresu wyświetlają napis out of range :) A Samsung z jakichś powodów programuje tylko kilka trybów rozpoznawanych "fabrycznie", pozostałe to są "user defined modes" Wartość maksymalną możemy obliczyc sami według parametru max. częstotliwość pozioma - w przypadku monitora SM 755 jest to chyba 85 khz, czyli dla rozdzielczości 1024x768 wyjdzie nam (85000/768)*0.95 ~~ jakieś 105 Hz max, czyli nieduży zapas i obraz nie musi być idealny. Mój monitor np przy 96khz poziomej to maksimum wyjdzie ok 118 Hz, czyli już spokojnie. Ale i tak należy sugerować się głównie ostrością obrazu, zniekształceniami występowaniem mory itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka