Gość: Ville IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.07, 15:59 Witam Czy jest taka mozliwosc zeby zgrac dzwięk z jakiegoś teledysku i zapisac go w formacie mp3? Jeżeli tak to jakim programem to zrobic? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Greg Re: zgrywanie do mp3 IP: 212.76.40.* 14.04.07, 16:09 VirtualDub powinien dać radę Link Zgłoś
bwv1004 Re: zgrywanie do mp3 14.04.07, 16:30 VirtualDub chyba zgra do wava, potem trzeba czym innym do mp3. Trcohę zalezy w jakim formacie jest film. Jeśli AVI to VirtualDub Jeśli MPEG-2 to na sieci jest mod VD: VirtualDub MPEG-2 Jeśli WMV to trzeba poszukać czegoś innego. Link Zgłoś
Gość: Ville Re: zgrywanie do mp3 IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.07, 18:14 Mam plik Avi. Ścągnąłem VirtualDub i... jaka opcja służy do zapisu dzwięku z tego teledysku? Bo nie za bardzo sie orientuje... Link Zgłoś
Gość: Ville Re: zgrywanie do mp3 IP: *.adsl.inetia.pl 14.04.07, 18:33 juz mam, dzieki za pomoc :) Link Zgłoś
Gość: laik Format MP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 19:49 Nawiązując do tematu, jakim programem nadać plikom muzycznym zgrywanym z płyt, właśnie format mp3 ? Od jakiegoś czasu walczę z Audacity, lecz nie bardzo mi to wychodzi. Czy są jakieś inne płatne lub ( najlepiej :) ) bezpłatne programy do takiej ogróbki dzwięku ? Proszę o radę. pzdr Link Zgłoś
bwv1004 Re: Format MP3 14.04.07, 21:14 Do Audacity trzeba dołożyc bezpłatny kodek LAME. Na pewno znajdzie się wiele innych opcji, konwertujących Wave (wynik zgrania z CD) do mp3. Ludzie polecają o ile pamiętam CD-Ex, a ostatnio często MediaMonkey. Istnieje możliwość, że programy te mogą skonwertować wprost z CD do mp3. Ja osobiście używam foobar2000 z dołączonym LAME. LAME ma opinie jednego z najlepiej kodujących kodeków mp3. Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Format MP3 IP: 212.76.40.* 14.04.07, 21:25 Zdziwię cię podobnie jak sam się ostatnio zdziwiłem - najlepszy enkoder do MP3 (choć testowałem tylko na wysokich bitrate'ach rzędu 256-320kbps) (FhG) jest zaszyty w WMP10 i 11, nigdzie indziej nie jest użyty, bo prawa do niego kupiło Adobe i z miejsca "schowało do szuflady". Link Zgłoś
bwv1004 Re: Format MP3 15.04.07, 04:14 Gość portalu: Greg napisał(a): > Zdziwię cię podobnie jak sam się ostatnio zdziwiłem - najlepszy enkoder do MP3 > (choć testowałem tylko na wysokich bitrate'ach rzędu 256-320kbps) (FhG) jest > zaszyty w WMP10 i 11, nigdzie indziej nie jest użyty, bo prawa do niego kupiło > Adobe i z miejsca "schowało do szuflady". Nie zgodzę się do końca. FhG został dołączony do CoolEdit, a następnie kiedy Adobe kupiło CooleEdit i przemianowało na Audition, znalazł się również w tym programie. Niestety wyniki VBR są moim zdaniem wysoce niezadawalające. Brzmi to jakby ze zmianą bitrate zmieniało się silnie brzmienie szumu tła nagrania, co powoduje delikatne ale dość nieprzyjemne drżenie tego szumu. Do CBR nie miałem wiekszych zastrzeżeń, i ludzie uzywający mówili dobrze. Ale od tego czasu przesiadłem się na LAME. Zresztą, tak naprawdę to używam go tylko gdy robie coś dla kogoś - sam wolę Ogg - lepsze brzmienie i gapless playback, a najczęściej uzywam FLAC. Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Format MP3 IP: 212.76.40.* 15.04.07, 11:08 Fakt faktem - póki co swoje płyty mam przekodowane na 320kbps CBR MP3, VBR nie próbowałem, poeksperymentuję z WMA VBR. Oczywiście, że wolałbym korzystać z OGG, a jeszcze lepiej z czegoś bezstratnego, jednak mój odtwarzacz (iriver h10) ich nie obsługuje (mimo że np. t-series z ogg sobie radzą, starsze h1xx i h3xx chyba też, a h10 nie...). Link Zgłoś
bwv1004 Re: Format MP3 15.04.07, 19:07 Muszę też przyznac, że FhG testowałem parę lat temu, jeszcze za CoolEdit2000 chyba. Może się coś zmieniło teraz, ale przynajmniej interfejs w Audition 2.0 wygląda tak samo. Mój iriver ze skompresowanych też uzywa tylko mp3, ale używam go bardzo rzadko, bo słuchanie na ulicy słabo mnie satysfakcjonuje. FLAC używam do dosłuchu domowego z komputera, Ogg w pracy (mniej noszenia :-) ). Link Zgłoś
Gość: laik Re: Format MP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 21:30 Zapewne wszystko co napisałeś jest prawdą, ale u mnie cały problem ( jak sądzę ) rozbił się właśnie o LAME. Za cholerę nie potrafię go " wykorzystać" - mimo, że go otwieram i ( chyba) mi się instaluje to nadal gdy włączę nagrywanie Audacity i nagrywany fragment mi się zapisze, to przy odtworzenia go ( wybierając "exportuj WAV lub MP3 ) słychać tylko wycie. Dodatkowo przy opcji MP3 mam info że nie mogę zlokalizować LAME. Szlag mnie trafia, jak wszyscy piszą że to prosty program, ale przyznaję że jestem laikiem. Proszę o " łopatologiczną" instrukcję. pzdr Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Format MP3 IP: 212.76.40.* 14.04.07, 22:19 LAME nie posiada instalatora, jego pliki trzeba wypakować (z zipa) w jakieś logiczne miejsce, a później wskazać ścieżkę do lame_enc.dll w preferencjach audacity. Link Zgłoś
Gość: laik Re: Format MP3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 22:24 Właśnie to robię. Wypakowuje na pulpit, on tam zostaje ale a jakiś powodów Audacity tego nie widzi. Mam info, że Audacity nie może otworzyć biblioteji mp3. Sam Lame fizycznie jest obecny - można go usunąc w dodaj i usuń programy ale Audacity nier może go znależć. Dodam, że wybierają opcję exportuj wav, dzwięk dobiegajacy z urządzenia jest nieczytelny ( jednostajny szum ). Link Zgłoś