Dodaj do ulubionych

Problem z dużymi zdjęciami lub html

06.05.07, 16:36
Zmobilizowałam się do zrobienia porządku ze zdjęciami z chrzcin - kilka
aparatów, kilka setek fotek, wybrałam kilkadziesiąt, podzieliłam na 2 grupy,
poukładałam w odpowiedniej kolejności, użyłam IrfanView do wygenerowania
galerii miniaturek i podłączonych do niej podstron z pojedynczymi zdjęciami.

No i tu pojawia się problem.
Galeria przeznaczona jest do samodzielnego oglądania (z płyty cd) przez osoby
kiepsko znające się na komputerze, miało być wygodnie. Tymczasem zdjęcia są
większe niż rozdzielczość ekranu i nie dopasowują się automatycznie do
rozmiarów (a takie z netu się dopasowują).

Jak zrobić, żeby się nie narobić:
- zmienić rozmiar fotkom przeznaczonym do galerii (czy Irfan View zrobi to
hurtowo? jeszcze nie znalazłam takiej opcji, mam szukac Picassy?) i dołożyć
drugi katalog z oryginalnymi fotkami do ewentualnego wywoływania na papierze?
Głupawo trochę, mam już 2 katalogi, ze zdjęciami i z miniaturkami.
- wstawić ręcznie! w 36! plików podstron kod wymuszający wyświetlenie zdjęcia
w okreslonych wymiarach?

Nie chce mi się robić ręcznie... A chciałabym, żeby było ładnie, chrzest był
dosć dawno, na zdjęciach połozyłam łapę i obiecałam, że oddam w fajnej formie
do oglądania, po selekcji i wymysleniu formy. Najgorsze, czyli selekcję, mam
za sobą ;)
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: Problem z dużymi zdjęciami lub html 06.05.07, 16:43
      Nie wiem czym hurtowo, ale na pewno zmienić rozmiar zdjęć w irfanowym katalogu
      do oglądania. 800x600 to optymalny rozmiar do "przeglądarki" w galeryjce
      zrobionej Irfanem. Oryginały do wywołania na papierze zostaw sobie gdzie
      indziej.
      • mika_p Re: Problem z dużymi zdjęciami lub html 06.05.07, 16:59
        No własnie dowcip polega na tym, że nie "sobie" tylko m.in moim rodzicom i
        teściom - i to bedzie oznaczało 3 katalogi z zawartościa rózniąca sie tylko
        wymiarami.
        Chyba jednak ręcznie poprzerabiam podstronki ;) Bo jesli ta zołza moja córka
        zaraz nie zasnie, to i tak nic sensowniejszego nie zrobię, bo chodzi jak cma...
        • beata_ Re: Problem z dużymi zdjęciami lub html 06.05.07, 17:25
          Eeee, tam. Sobie ptrzygotujesz na dysku, na płytę włożysz gotowy produkt :-)

Nie wiem, skąd Ci się namnożyło tych katalogów - ja robiąc galerię w Irfanie
          mam wszystko w jednym katalogu - "główny" plik html z miniaturkami na stronie,
          pliki miniatur (oznaczone "nazwazdjęcia_t.jpg", html-e każdej podstrony
          ("nazwazdjęcia.html) i pliki zdjęć przegladąrkowych 800x600 ("nazwazdjęcia.jpg")

Wystarczy powiedzieć rodzinie który plik mają dwukliknąć (upewnić się, że
          zrozumieli) i to wszysko - będą sobie oglądać galerię i tyle. Co ich obchodzi,
          jak to jest zrobione :-) Zresztą nawet jak klikną w cokolwiek innego, to
          nieszczęścia nie będzie - zobaczą miniaturkę, albo trafią na zdjęcie luzem,
          albo na którąś ze stron galerii. Nie wiem z czym masz problem, prawdę mówiąc :-)

Jeśli na płycie chcesz dołożyć katalog z wypasionymi bardziej zdjeciami do
          wywołania na papierze, to go po prostu włóż i odpowiednio nazwij.
        • beata_ Jeszcze jedno :-) 06.05.07, 17:35
          Szybciej będzie pozmieniać wielkość zdjęć z katalogu galeryjnego (jesze raz
          powtórzę - hurtem się da, tylko nie wiem jakim programen graficznym, czy Irfan
          to umie też nie wiem) i wskazać je jako źródło do wykorzystania przy tworzeniu
          galerii irfanowej jeszcze raz. Przeleci w sekundę i poemieni sobie wszystkie
          pliki sam.

Ręcznie każdą podstronę się zadłubiesz na śmierć :-)) Wiem, bo sama też taki
          numer odwaliłam i powiedziałam sobie, ze nigdy więcej! :-)
          • mika_p Re: Jeszcze jedno :-) 06.05.07, 17:55
            Zmienić hurtem nie mogę :( Własnie się zorientowałam, że jedne są robione w
            proporcji 3:2 a inne 4:3 :( A już sa precyzyjnie poustawiane w kolejności
            zdarzeń - i poprzenazywane. Musiałabym znów zaczynać od surowych oryginałów.
            Już nie mogę na siebie patrzeć.
            Następnym razem będę mądrzejsza - najpierw pozmniejszam, potem poustawiam. Za
            miesiąc komunia :))
            • beata_ Re: Jeszcze jedno :-) 06.05.07, 18:05
              Zrób tak:
              podziel je sobie wedle tych proporcji i obie na grupy zmniejszaj hurtem -
              każdą grupę osobno :-) Nie zmieniaj nazw, tylko zastępuj te, co są (w folderze
              galeryjnym, jak rozumiem) i zrób z nich galerię jeszcze raz. Oryginalne
              oryginały zostaw w spokoju :-)

Automat Irfana przy ponownym robieniu galerii ustawi je tak samo, jak
              poprzednio - nic nie zmieniaj w ustawieniach, skorzystaj ze zdjęć które
              pozmniejszasz - to będzie Twój folder źródłowy. Ręczę, że to zmniejszanie i
              zrobienie galerii na nowo zajmie Ci mniej czasu niż dłubanie w każdej
              podstronie.

W razie problemów - pomogę - daj znać na priva :-)
              • mika_p Re: Jeszcze jedno :-) 06.05.07, 18:29
                Jesteś genialna!
                Naprawdę frustracja spowalnia myślenie, nie wpadlam na to (i przetntegowałam te
                36 htmlków ręcznie... ;-)) )
                Ale teraz już będę sprytniejsza.
                • beata_ Re: Jeszcze jedno :-) 06.05.07, 18:34
                  Nie genialna, tylkosama kiedyś przetentegowywałam wszystko ręcznie :-)))

Teraz, to sobie nawet umiem zrobić tak, żeby mieć tło inne niż Irfan proponuje
                  (np zdjęcie, albo wzorek jakiś) i nie robić tego ręcznie na każdej podstronie,
                  o! :-)
                  • mika_p Re: Jeszcze jedno :-) 06.05.07, 19:24
                    To jakaś wielka tajemnica, czy da się wydusić z opcji programu? ;-)
                    • beata_ Re: Jeszcze jedno :-) 06.05.07, 19:51
                      Z opcji programu za cholerę nie wydusisz :-)))
                      Trzeba grzebnąć w szablonach html w folderach programu... trochę
                      to "nielegalne", bo nie wydaje mi się, zeby twórcom programu o to chodziło...
                      ale da się :-) Czcionkę też tam podmieniam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka