Dodaj do ulubionych

Nie działa!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 17:01
Wczoraj miałam włączony komputer i wyłaczyli prąd.
Dziś nie chce się włączyć. Na obudowie świecą 2 lampki - zielona i czerwona. W
środku coś szumi. Poza tym nic się nie dzieje.
Co mogło się stać?
Pomóżcie, mam tam ważne pliki! :-((
Obserwuj wątek
    • Gość: p2p Re: Nie działa!!! IP: *.acn.waw.pl 09.07.07, 17:03
      Wyciagnij wtyczke z zasilacza, wloz z powrotem i zobacz czy sie wlaczy.
      • Gość: superblondie Re: Nie działa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 17:08
        Niestety, nie pomogło. :-((
        • Gość: Kolobos Re: Nie działa!!! IP: *.escom.net.pl 09.07.07, 17:14
          Moze zdechl zasilacz, podlacz jakis inny i zobacz cos sie zmeinilo.
          • extra_rybaczki Re: Nie działa!!! 09.07.07, 18:24
            Mi przy takiej akcji spaliło nieco części w środku (szalejącym napięciu
            oczywiście) :( Jedynym sposobem sprawdzenia co umarło okazało się - a.
            podłączenie innego zasilacza b. komp "bliźniak" z którym po kolei wymienia się
            części i empirycznie sprawdza co pzysiadło c. jako że dane są cenne to polecam
            przejść się do znajomego co lubi grzebać w kompach żeby odpalił dysk u siebie i
            pozgrywał je czy na cd/dvd/pendrive czy kto tam co woli
            • Gość: Sławek62 Re: Nie działa!!! IP: *.klaudyny.waw.pl 09.07.07, 20:57
              Wyłącz komputer. Odłącz wszystkie urządzenia – kable zasilające i sygnałowe
              (najlepiej zapisz flamastrem na taśmach gdzie, co i jak było podpięte). Wyjmij
              pamięci ram i kartę Video. Przedmuchaj płytę gł. sprężonym powietrzem. Włóż
              kartę video i włącz komputer.
              Powinien zacząć piszczeć(określona sekwencja dźwięków sygnalizują błąd
              pamięci).
              Włącz głośniki, część płyt gł. sygnalizuje błąd mową. Sprawdź czy działają
              wentylatory (karta video, procesor itp.). Wyłącz komputer. Włóż płytki pamięci
              i uruchom ponownie. Powinien pojawić się ekran z informacjami Biosu. Jeśli nie,
              to uszkodzony może być :
              1. Zasilacz ( podmiana)
              2. RAM (wkładaj pojedynczo, podmiana gdy jedna)
              3. płyta gł. serwis
              4. procesor serwis
              Jeśli działa podłączaj kolejno pozostałe urządzenia. Gdy błąd – podaj sekwencję
              dźwięków Biosu, oraz typ płyty gł.
    • Gość: superblondie Re: Nie działa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 22:28
      Zdjęłam obudowę. Łał
      Włączyłam komputer. Działa tylko wiatraczek na procesorze. To on szumi.
      Na płycie głównej świeci zielona lampka.
      Wiatraczek w zasilaczu się nie rusza, a chyba powinien?
      Czy to oznacza, że padł zasilacz?
      • Gość: Sławek62 Re: Nie działa!!! IP: *.klaudyny.waw.pl 09.07.07, 23:01
        Tak. Sama raczej zasilacza nie naprawisz, choć możliwe iż uszkodzony jest tylko
        wentylator. Nie kupuj tandety. Na :
        www.benchmark.pl/glowna.php
        znajdziesz opisy i testy zasilaczy. Dobierz tani i dobry, tej samej, lub nieco
        większej mocy.
        W Warszawie, w sobotę i niedzielę można kupić na giełdzie, lub w pozostałe dni
        w przejściu podziemnym obok GUS . Uszkodzony zasilacz mógł narobić więcej szkód.
        Życzę powodzenia.
        • Gość: superblondie Re: Nie działa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 13:22
          Dzięki za pomoc. Wymieniłam zasilacz. Sama!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka