Dodaj do ulubionych

Komp głośno chodzi

20.07.07, 14:04
Ostatnio mój komputer głośniej chodzi. Mam go 10 miesięcy i trochę sie martwię
ponieważ temperatura procesora w ostatnich dniach dochodzi do 60 stopni (mam
Celerona D 3,06 Giga).Czy wysoka i upalna temperatura powietrza na dworze może
powodować wzrost temperatury w kompie? Czy te 60 stopni jest niebezpieczne bo
na razie nic się nie dzieje. Proszę o pomoc:)
Obserwuj wątek
    • konto.w.koncie Re: Komp głośno chodzi 20.07.07, 14:14
      malenski napisał:

> Ostatnio mój komputer głośniej chodzi. Mam go 10 miesięcy i trochę sie martwię
      > ponieważ temperatura procesora w ostatnich dniach dochodzi do 60 stopni (mam
      > Celerona D 3,06 Giga).Czy wysoka i upalna temperatura powietrza na dworze może
      > powodować wzrost temperatury w kompie? Czy te 60 stopni jest niebezpieczne bo
      > na razie nic się nie dzieje. Proszę o pomoc:)

jak najbardziej, może.
    • noovaa Re: Komp głośno chodzi 20.07.07, 18:56
      Czyściłeś chociaż raz komputer z kurzu w środku? Coraz rzadziej stosuje się
      plomby na obudowach więc jeśli takowej nie ma to rozkręć i wyczyść kurz...
      Temperatura powietrza może wpływać na temperaturę procesora więc jeśli jest za
      wysoka dobrze dodatkowo chłodzić. Na stronie producenta poszukaj jaka
      temperatura jest dopuszczalna przy Twoim komputerze.
      • bwv1004 Re: Komp głośno chodzi 21.07.07, 02:46
        noovaa napisała:

> Czyściłeś chociaż raz komputer z kurzu w środku?

Nie tylko w "zwykłym" środku. Ja zwykłem bardzo się starać, czyściłem wnętrze -
        głównie radiator procka - co 2-3 miesiące, a tego lata przestało pomagać i
        wiatrak wył jak głupi. Wtedy zdjąłem czołową płytę obudowy, a tam na wszystkich
        wlotach półcentymetrowa kołderka kurzu... Ależ mu pomogło!
        • Gość: dede Re: Komp głośno chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 08:29
          ja mam obudowę otwartą. Wentylację mam non stop. Czyszczę raz na 2 tyg, ale
          czujnik pokazuje na procku 52 st. Niby wiatrak oryginalny co z Sempronem kupilem
          ale wydaje mi się trochę mały. muszę to zmienic niedługo. ewentualnie czujnik
          źle się spisuje. Nie cierpię kurzu w kompach. mam wrażenie ze przez to o wiele
          gorzej pracują i sie grzeją
          • noovaa Re: Komp głośno chodzi 21.07.07, 11:35
            Przez taki kurz w kompach ostatnio wymieniałam sąsiadowi płytę z zasilaczem.
            Przez rok nie był czyszczony i wiatrak się poprostu zatrzymał ;). Na płytę miał
            jeszcze gwarancje to mu się pofarciło :)
            • malenski Re: Komp głośno chodzi 21.07.07, 20:22
              No ale kurna ja mam kompa dopiero 10 miesiąc. Prawie codziennie czyszczę rewir
              woku kompa. Przecież nie może być w nim jeszcze aż tyle kurzu. W końcu to pokój
              a nie zapylony chlew. Po za tym komp zaczął głośniej chodzić dopiero ostatnio w
              te upały.
              • Gość: Kopytko Re: Komp głośno chodzi IP: *.4web.pl 21.07.07, 20:25
                nie przejmuj się, przy tej duchocie to normalna sprawa.
                • malenski Re: Komp głośno chodzi 21.07.07, 20:49
                  No mam nadzieje że wszystko będzie OK. Nie znam się jeszcze za bardzo na tych
                  wszystkich modyfikacjach sprzętu i gdyby coś się stało to sam raczej bym tego
                  nie naprawił.Musiałbym iść do serwisu. Dobrze że chociaż jeszcze ponad rok
                  gwarancji mam.
                  • Gość: Kopytko Re: Komp głośno chodzi IP: *.4web.pl 21.07.07, 23:27
                    chłodzenie kompa można przyrównać do chłodzenia sinika Fiata 126p. oba te
                    wynalazki chłodzone są powietrzem. nie muszę ci chyba mówić co się działo z
                    silnikiem malucha w upalne dni. co niektórzy korzystali nawet z pewnych
                    "patentów" i jeździli latem z otwartą klapą silnikową. podobnie jest z kompem;
                    ciepłe powietrze nie chłodzi tak skutecznie proca jak zimne...
                    • wtomczak Re: Komp głośno chodzi 21.07.07, 23:40
                      naoliw wentylatory (jedna lub dwie krople oleju do maszyn or sth.) jeśli wydają
                      dziwne dźwięki. (smarowanie min. co 12msc.)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka