IP: *.chello.pl 20.07.07, 20:15
witam, mam wielki problem, zapisywałam od dłuższego czasu na dyskietce bardzo
ważne dla mnie informacje, dziś rano nie mogłam zapisać, ale byłam pewna, ze
to co do tej pory tam jest- będzie, co najwyżej jedynie z dnia dzisiejszego
są stracone. Tymczasem teraz sprawdziłam- i nie ma zupełnie nic. Bardzo
prosze o pomoc, czy jest jakiś sposób na odzyskanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: p2p Re: dyskietka IP: *.acn.waw.pl 20.07.07, 22:01
      Mozesz sprobowac odczytac to na innym komputerze. Niestety dyskietka to od dawna
      najbardziej zawodny i najmniej trwaly nosnik ... malo kto tego juz uzywa.
      • mysia1103 Re: dyskietka 21.07.07, 00:17
        Dokladnie, chociazby malenka karta pamieci za 10zl jest od niej 100-krotnie
        pojemniejsza i 10-krotnie mniejsza wymiarowo :D
        • Gość: lajosz Re: dyskietka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 02:04
          Jeśli nie uda Ci się odczytać tej dyskietki na innym kompie, to ściągnij sobie
          program "R-Studio" . Program ten służy do odzyskiwania utraconych plików nawet,
          jeśli uszkodzone są sektory startowe dyskietki.
          • Gość: ceberka Re: dyskietka IP: *.chello.pl 21.07.07, 15:50
            dzięki za odpowiedzi, zaraz spróbuje ściągnąc ten program.
        • Gość: ceberka Re: dyskietka IP: *.chello.pl 21.07.07, 15:42
          tylko się nie śmiejcie :-) ale co to za katra pamięci i czy działa na zasadach
          podobnych do dyskietki? tzn. zapisuję coś i mogę to trzymac gdzies z innymi
          rzeczami? wyjmuje się to z kompa?
          • Gość: ret Re: dyskietka IP: *.retsat1.com.pl 21.07.07, 15:49
            www.allegro.pl/search.php?string=+pami%C4%99%C4%87+usb&sourceid=Mozilla-search&category=4475&order=p
          • Gość: lajosz Re: dyskietka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 16:59
            Tak karta pamięci wyjmuje się z kompa tak samo jak dyskietkę. Chodzi o kartę
            pamięci taką jak np. do aparatów fotograficznych np. Secure Digital. Większość
            nowych kompów ma juz czytniki takich kart zamontowane standardowo. Jednak ja
            polecałbym zamiast karty pamięci, kupić Pendrive-a.
            Pendrive-a obsłuzy każdy komp, który ma złącze USB, a więc zdecydowana
            większość. Ponad to jest (najczęćciej) szybszy od kart pamięci. No i jest
            większy wybór. Na w/w urzadzeniach zapisujesz i kasujesz wszystkie pliki tak
            samo jak na dyskietce, z tym, że dane zapisane na nich są o wiele, wiele
            bardziej bezpieczne niż na dyskietce. Na Pendrive (lub karcie pamięci), możesz
            zapisywać dane do około 10.000, razy zanim się taki pendrive "skończy" .
            Reasumując, pendrive czy też karta pamięci, mają (w stosunku do dyskietek) same
            zalety i zero wad. Jeśli jeszcze tego nie masz, to polecam kupić. Raz na zawsze
            zapomnisz o dyskietkach.
            • Gość: ceberka Re: dyskietka IP: *.chello.pl 21.07.07, 17:11
              postanawiam wreszcie zainteresowac się co i jak działa, bo mi wstyd :-) skąd Wy
              to wszystko wiecie? a czym kierować się kupując taką kartę pamięci lub
              pendrive`a? pasuja do kazdego kompa? co musze wiedzieć idąc do sklepu? a gdzie
              wkładam taka kartę lub pendrive`a? bo moze musze cos jeszcze dodatkowo dokupic?
              • Gość: lajosz1 Re: dyskietka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.07, 20:34
                Zanim kupisz.
                karta pamięci pasuje do każdego kompa, ale pod warunkiem ,że komp jest
                wyposażony w czytnik kart, inaczej nic z tego. Chociaż nowe kompy powinny
                posiadac taki czytnik, to nie jest to standardem i niestety większość kompów
                (starszych) takiego czytnika nie posiada.
                Co innego pendrive. Ten pasuje do każdego kompa który ma złącze USB, a
                zdecydowana większość kompów (nawet starsze) ma takie złącze.
                Większość ludzi kupując kartę czy pendriva kieruje się przede wszystkim
                pojemnością tzn. 512 mega, 1 giga, 2 giga itd, ale nie zawsze jest to właściwy
                kierunek. Przede wszystkim, trzeba się zastanowić do czego nam będzie potrzebny
                pendrive lub karta. Jeśli do przenoszenia małych ilości danych (np. ma to
                zastąpić dyskietke), to wystarczy najtańszy z możliwych, i tak spełni swoją
                funkcję. Jeśli zechcemy przenosić duże pliki, a dodatkowo nie lubimy długo
                czekać aż się skopiują, to trzeba wybrać coś, co ma pojemność od dwóch giga
                wzwyż i dodatkowo szybki transfer od 22 MB/s wzwyż, a to już takie tanie nie
                jest, ale i tak (miom zdaniem) warto.
                Pendrive podłącza się (jak już napisałem) do portu USB, który znajduje się z
                tyłu komputera (małe płaskie gniazdo). To tam, gdzie najczęściej podłącza się
                drukarkę, skaner, aparat cyfrowy lub komórkę. Gniazda takie (USB) często też
                bywają umieszczone z przodu lub z boku obudowy kompa.
                Reasumując, proponowałbym zakup pendriva. jest wygodniejszy w użyciu i nie
                trzeba nic dodatkowo kupować.
                Z pewnością znajdziesz coś dla siebie w sklepach komputerowych, internetowych,
                czy też na Allegro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka