Dodaj do ulubionych

jak chronic wzrok przed monitorem?

04.08.07, 15:01
pracuje po 10 godzin dziennie przy monitorze mi wysiada mi wzrok , czy sa
jakies skuteczne krople, filtry na ekran,itp aby chronic wzrok?
Obserwuj wątek
    • Gość: Szpaq Re: jak chronic wzrok przed monitorem? IP: 212.160.196.* 04.08.07, 15:44
      Jaki masz ten monitor CRT czy LCD?
      Ile cali?
      Ile wynosi odległość pomiedzy oczami a ekranem?
      Jak często robisz przerwy w pracy z komputerem i na jak dlugo?
      Pracujesz przy swietle dziennym?
      Jak wygląda oświetlenie pomieszczenia z komputerem?
      Masz jakas wade wzroku?
      Bylas u okulisty?
    • Gość: bazzyl Re: jak chronic wzrok przed monitorem? IP: 212.160.172.* 07.08.07, 14:10
      Z takich najprostszych sposobów, to zadbaj o to, aby monitor był
      ustawiony prostopadle do Twoich oczu, aby nie odbijało się w nim
      światło (tyłem do okna, oświetlenia), staraj się siedzieć możliwie
      daleko od niego itp. - słowem standardy z BHP pracy z monitorem :)
      Ale nie licz na to, że po 10 godzinach pracy nie zmęczą Ci się oczy
      nawet z najlepszym monitorem, ja płaczę już po kilku godzinach :). A
      jeśli przy monitorze jesteś w pracy a nie w domu, to zdaje się, że
      pracodawca powinien Ci dofinansować okulary (jeśli nie masz wady
      wzroku, to tylko ochronne "zerówki").
      • m.gregor Re: jak chronic wzrok przed monitorem? 07.08.07, 15:11
        1 - oczy nie bola nas od monitora ale od ciaglego gapienia sie w jeden punkt i
        zapominania o mruganiu oczami. Od pierwszego zastaja sie miesnie poruszajace
        galka oczna bo sa ciagle w jednej pozycji (przypomina to trzymanie czegos
        ciezkiego na wyprostowanej rece) a od drugiego wysycha spojowka i powierzchnia
        samego oka i stad efekt piasku pod powiekami itp.
        2 - zerowki do komputera? A po co? Co niby maja dac? Promieniowanie w
        nowoczesnych CRT'kach jest juz tak nikle a najwieksze i tak jest z tylu
        monitora. Zamiast tego proponowalbym co godzine odejscie od monitora i
        popatrzenie sie w gdzie indziej przez ok. 5 minut. Do tego jakies krople
        nawilzajace albo lzy w zelu. No i nauczyc sie mrugac gapiac sie w monitor.
        Z reszta sie zgadzam w 100%. Ludzie ustawiaja sobie monitory tylem do okna,
        odbija sie w tym wszystko, nic nie widac, gapia sie w ten monitor i dziwia sie
        ze ich oczy bola...Ustawiaja sobie 1024x768 na 15" CRT itp.
        • Gość: manhu Re: jak chronic wzrok przed monitorem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 15:22
          Ja dodam, że od rzekomo zdrowego moniotora LCD nabawiłem się potwornego bólu głowy. Ale 2 w dni wyregulowałem go (najważniejsze nie za jasno i nie za duży kontrast) i po problemie.

Jeśli chodzi o krople do oczu do jak napisał m.gregor odejście od monitora na 5 minut to dobra metoda, ja dodatkowo nawilżam oczy wodą-bardzo pomaga.
          • m.gregor Re: jak chronic wzrok przed monitorem? 07.08.07, 16:09
            Woda to chyba nie jest najlepsze rozwiazanie. A skad bierzesz ta wode? Kranowka
            to sciek. Zrodlana tez. Z butelek mineralna nie nadaje sie. Ja bym zmienil wode
            na sol fizjologiczna.
          • Gość: kfusaodfiu Re: jak chronic wzrok przed monitorem? IP: *.indymedia.org 07.08.07, 21:36
            > Jeśli chodzi o krople do oczu do jak napisał m.gregor odejście od monitora na 5
            > minut to dobra metoda, ja dodatkowo nawilżam oczy wodą-bardzo pomaga.

Lepiej niż wodę chyba wkrapiać jakiś najprostsze krople typu Lacrimal. Poza tym
            jeśli komuś bardzo schną oczy to przyczyny moga być ciut inne niż sam monitor,
            generalnie dobrze jest się udać do okulisty w celu zdiagnozowania np. zespołu
            suchego oka :) A zupełnie na marginesie to według mnie w suchości oka istotne są
            czynniki takie jak dieta, ilość płynów itp, no ale to nie to forum ;)
        • barone Re: jak chronic wzrok przed monitorem? 07.08.07, 16:44
          1024x768 na CRT 15'' to za dużo? Ja tak mam na swoim Philips 105S
          od mniej więcej 6 lat i nie zauważyłem pogorszenia wzroku
          (heh, fajnie to brzmi :)). Może dlatego, że dobrze dobieram
          jasność i kontrast monitora względem oświetlenia i dlatego,
          że monitor mam ustawiony koło okna, więc co chwilę mogę spoglądać
          w dal, co jest równie ważne, co niegapienie się stale w jeden punkt.
          • barone Re: jak chronic wzrok przed monitorem? 07.08.07, 16:46
            I jeszcze ważne: należy ustawiać jak najwyższą możliwą częstotliwość
            odświeżania. Niektórym na pozór nie przeszkadza 60 Hz, tylko później
            narzekają na oczy.
            • Gość: Kerstinella Re: jak chronic wzrok przed monitorem? IP: *.tvkdiana.pl 07.08.07, 20:22
              Ale to odnośnie tylko CRT, prawda?
              • barone Re: jak chronic wzrok przed monitorem? 07.08.07, 21:20
                Na LCD też to ma zastosowanie, no może poza częstotliwością
                odświeżania, bo na LCD nie widać różnicy przy zwykłym wykorzystaniu.
        • Gość: pole autor Re: jak chronic wzrok przed monitorem? IP: 204.13.236.* 07.08.07, 21:42
          > 1 - oczy nie bola nas od monitora ale od ciaglego gapienia sie w jeden punkt i
          > zapominania o mruganiu oczami.

To też, ale według mnie (a może tylko w moim przypadku?) najważniejszy jest
          dobór kontrastu i jasności do warunków oświetleniowych. Pracuję przy CRTku
          często i po 12 godzin na dobę i wypraktykowałem, że muszę reagować nawet na
          zmiany nasłonecznienia za oknem i natychmiast regulować kontrast (albo
          manipulować żaluzjami). Jeżeli światła jest mało a monitor świeci za mocno to po
          15 min. są łzy. Regulując to odpowiednio mogę wytrzymać bardzo długo bez
          problemów. Wymaga to niestety praktyki.
    • Gość: gość Re: jak chronic wzrok przed monitorem? IP: 213.77.51.* 08.08.07, 14:55
      okulary "zerówki" - jeżeli bardzo dobry wzrok, ale z powłoką antyrefleksyjną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka