Dodaj do ulubionych

Monitor LCD - jaki???

IP: *.spray.net.pl 23.08.07, 16:14
Przymierzam się do wymiany mojego Soniasza CRT na nowy LCD, myślę o 19''. Monitora potrzebuję do pracy (pisanie), netu, filmów, oraz - co ważne - gierek (typu Gothic 3 czy Oblivion) :)
Do wydania mam jakieś 1000 - 1500 PLN.
Mam jeszcze pytanie o pivot - jak się sprawuje? Sądzę, że w mojej pracy funkcja ta byłaby przydatna, ale pod warunkiem że, przestawianie obrazu i monitora to niezbyt pracochłonna sprawa.

Możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kopytko dołóż trochę IP: *.forweb.pl 23.08.07, 16:25
      www.proline.pl/index.php?n=nagroda-cd-action-dla-nec-multisync-lcd20wgx2pro
    • misiek.1980 Re: Monitor LCD - jaki??? 23.08.07, 16:30
      Mam Samsunga 19" 940B, sprawuje sie rewelacyjnie. I do codziennej pracy i do gier czy oglądania filmów. Jako jeden z niewielu monitorów w swojej klasie posiada wszelkie możliwe regulacje: obrót podstawy, regulacja wysokości/nachylenia, pivot. Toeretycznie nic wielkiego a mało który producent oferuje to wszystko w cenie poniżej 1000zł.
      Poza tym dobra matryca, z czego słynie Samsung (vide telewizory LCD)
      Polecam, ten lub model wyższy. Słyszalem również że całkiem dobre monitory LCD wypuściła teraz firma BenQ. W praktycznych testach wypadały lepiej niż porównywalne LCD-ki np. uznawanej firmy IIYAMA.
      Warto poszukać w sieci praktycznych testów i porównań monitorów. Nie wszystko to co markowe i drogie jest rzeczywiście dobre.
      Co do pivotu - fajny bajer ale rzadko z niego korzystam, kabel zasilający lubi sie wypinać podczas obracania ;)
    • Gość: akodo np 22cale panorama LG 226WA-WN IP: *.chello.pl 23.08.07, 19:29
      Za taka kase mozesz miec 22" dobrej firmy

post nr 36 test

forum.purepc.pl/index.php?showtopic=240434&st=30
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: np 22cale panorama LG 226WA-WN IP: *.toya.net.pl 23.08.07, 23:09
        LG to firma popularna - czy dobra??
        za ok 1100 zl kupisz EIZO FLEXSCAN 1901 19' - najlepsza firma na rynku
        • Gość: Biniek Re: np 22cale panorama LG 226WA-WN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.07, 00:15
          To juz dużo lepszy jest ten:
          www.proline.pl/shop.php?prodid=SAMSUNG+19+931BW+B
          Warto looknąć tu:
          www.proline.pl/shop.php?n=lcd_najlepsze_z_najlepszych_sba84x
    • Gość: emka Re: Monitor LCD - jaki??? IP: *.spray.net.pl 24.08.07, 00:07
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

No dobra, wybralam sobie trzy monitorki:

1) Belinea 1980S1
      www.lcd4you.pl/monitor/belinea_1980_S1.php?kat=5&podzial=2&sort=7
      2) Samsung 971P Czarny
      www.lcd4you.pl/monitor/samsung_971P_czarny.php?diagonal=19&podzial=7&sort=7
      3) Samsung SM 940FN PVA
      www.lcd4you.pl/monitor/samsung_sm_940fn.php?diagonal=19&podzial=7&sort=7
      Wszystkie z tych samych powodów:
      - mają matrycę PVA
      - mają pivot
      - dobry czas reakcji matrycy.

Który według Was jest najlepszy?
      • erebacher Monitor LCD - jaki??? 24.08.07, 03:47
        Poczekaj jeszcze juz na rynek wchodza monitory podswietlane LED (diodowo)

sa znacznie lepsze od zwyklych LCD

jak poczekasz jeszcze z 3 miesiace ich ceny napewno stanieja do rozsadnych proporcji

A LCD polecam do szpoanowania bo do niczego innego sie narazie jeszcze nie nadaja !!

Wszyscy (co sie znaja) stwierdza i tak ze nie ma nic lepszego od CRT !! i to jest swieta prawda

grafika/gry/projektownie tylko CTR

szpanownie LCD
        • erebacher Re: Monitor LCD - jaki??? 24.08.07, 03:50
          Elizo nalepsze ale nie w LCD hehe

W LCD to niepodzielnie panuje Samsung !! i kropka.
        • Gość: emka Re: Monitor LCD - jaki??? IP: *.spray.net.pl 24.08.07, 08:30
          Ech, niestety chyba nie mogę tyle czekać. Mój CRTek ma się coraz gorzej i lada chwila padnie. Poza tym LED ponoć jest jeszcze trochę nie dopracowany, poczekam więc chyba, aż rynek bardziej dojrzeje, i kolejny monitor wymienię za kilka lat :)

A swoją drogą, czy 6 lat pracy monitora (Sony Trinitron 17'') to dużo czy mało? Sama nie wiem, znam trupki biurowe starsze niż mój pierwszy komputer, które jeszcze żyją. Mój monitor natomiast coraz częściej sam się wyłącza, czasem miga mu obraz i nie trzyma geometrii (do tego stopnia, że już nie da rady skorygować ustawieniami).
        • Gość: gomin Re: Monitor LCD - jaki??? IP: *.dyndns.org 24.08.07, 10:01
          > A LCD polecam do szpoanowania bo do niczego innego sie narazie jeszcze nie nada
          > ja !!
          >
          > Wszyscy (co sie znaja) stwierdza i tak ze nie ma nic lepszego od CRT !! i to je
          > st swieta prawda
          >
          > grafika/gry/projektownie tylko CTR

3-4 lata temu taka opinia była by do przyjęcia. Teraz do 1000 zł można kupić LCD
          który bije CRT pod każdym względem, nawet te lepsze CRT. Wiem, bo sam to
          niedawno przetestowałem na własnej skórze. Za skarby świata nie wróciłbym do CRT
        • misiek.1980 Re: Monitor LCD - jaki??? 24.08.07, 12:32
          erebacher napisał:

> A LCD polecam do szpoanowania bo do niczego innego sie narazie jeszcze nie nadaja !!

> szpanownie LCD

Głupie gadanie.
          Dla przeciętnego zjadacza chleba LCD jest lepszym wyborem, choćby pod względem praktycznym. Chyba że komuś nie przeszkadza 19calowa "szafa" na biurku. Dla wiekszości użytkowników lepszy jest komfort pracy (stanowiska też) niż idealna czerń czy odwzorowanie barw.
          Jeśli profesjonalnie nie zajmujesz sie obróbką grafiki i wideo, 'emka', to śmiało inwestuj w dobre LCD.
          Ewentualnie możesz poczekać 3 lata na dopracowanie technologii LED.... kiedy to być może pojawi się następna nowinka na rynku i trzeba będzie poczekać kolejne 3 na jej zakup ;)

• erebacher Re: Monitor LCD - jaki??? 25.08.07, 15:06
            misiek.1980 dlaczego cytujesz tylko czesc mojej wypowiedzi

napisalem dokladnie do czego ja go uzywam prosze nie wciskaj kitu i nie wybieraj jednego zdania z konteksu mojej wypowiedzie

Mie bede sie powtarzal jestes profesninalista wybiaraj CTR nie LCD ale tylko samsung

Do do opini o LCD moge dac ci cale liste monitoro w ktorych smuzenie jeszcze jest widoczne mimo ceny powyzej 2000 zl
            A technologia LED jest dopracowana jak slyszles inaczej to widocznie jest to efeks strachu ze niezejda im z magazynu stare LCD
            koszt takiego monitora 4 tys. zlotych zbudowanego na technologi LED

Teraz zaciekawila mnie wypowidz na temat LG
            Jak zdudowalem fobryke LG

mozesz podac dokladnie czy to ksiazka czy jakas wypowiedz w necie
            bo nic nie moge na ten temat znalesc
    • Gość: guru Re: Monitor LCD - jaki??? IP: *.crowley.pl 24.08.07, 09:12
      mam 15stke LG i nawet obraz jest wporzo, ale firmy LG kompletnie nie polecam bo
      to są oszuśći. Jak trafisz na wadliwy egzemplatrz z obrazem odkształconym na
      3cm to będą się zasłaniali normami których nawet sami nie widzieli.

Miałem z nimi złe doświadczenia i żadnego produktu LG już nie kupię, poczytaj
      sobie 'jak zbudowalem fabryke LG' właśnie tak tam wygląda organizacja pracy,
      nic dziwnego że później na rynek (szczególnie polski) wychodzą takie buble.
      • Gość: sgsdtewt Re: Monitor LCD - jaki??? IP: *.dyndns.org 24.08.07, 09:58
        > to są oszuśći. Jak trafisz na wadliwy egzemplatrz z obrazem odkształconym na
        > 3cm to będą się zasłaniali normami których nawet sami nie widzieli.
        >

W monitorach LCD nie ma odkształceń geometrii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka