Dodaj do ulubionych

Problem z komputerem

29.08.07, 14:14
Mam taki problem z komputerem ze po wlaczeniu pochodzi pare minut i wszystko sie zawiesza.Trzeba go wylaczyc odczekac troche i dopiero wlacza sie na nowo, po czym znowu sie zawiesza.
Formatowalem dysk, wgralem na nowo system, praktycznie nic tu nie ma co moglo by go przeciazać i dzieje sie tak dalej.

Druga sprawa tyczy sie tego, ze przyszedl kolega, wcisnal jakies dwa przyciski kolo procesora i teraz jak sie uruchamia wyskakuje jakis komunikat z błedem overclock error or jumpflash coś tam dalej...

Wie ktos moze jaka moze byc przyczyna tego zawieszania, oraz co trza zmienic w biosie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: Problem z komputerem IP: *.escom.net.pl 29.08.07, 18:22
      Zobacz jaka temperature ma procesor, sprawdz ram memtestem, zobacz czy kondensatory nie spuchly, napisz jaki masz zasilacz.
      Co do procesora to ustaw przelaczniki (o ile o tym pisales) tak jak byly ustawione wczesniej.
      • dk01 Re: Problem z komputerem 30.08.07, 13:53
        Tutaj zrobilem screena wszystkich temperatur
        img442.imageshack.us/img442/6814/beztytuuwh9.jpg
        Kondensatory wygladają dobrze, co do zasilacza to slabiutki 230v i to prawdopodobnie bedzie chyba przyczyna...
        • Gość: Kolobos Re: Problem z komputerem IP: *.escom.net.pl 30.08.07, 18:32
          Podaj MODEL i MARKE zasilacza, a nie napiecie..
          • dk01 Re: Problem z komputerem 31.08.07, 15:10
            MUSTANG
            Model ATX KY-400W
            • Gość: Kolobos Re: Problem z komputerem IP: *.escom.net.pl 31.08.07, 19:31
              To atrapa, a nie zasilacz. Mozesz w ciemno wymieniac, jak chcesz cos taniego to np. Delta 400W z allegro. Jezeli masz mozliwosc to wczesniej wez od kogos inny zasilacz i sprawdz czy po podmianie problem zniknal.

• Gość: Joanna Re: Problem z komputerem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 21:19
      Wymień zasilacz
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: Problem z komputerem IP: *.toya.net.pl 31.08.07, 23:48
        wymień zasilacz
        MINIMUM to jakieś MC (MODE COM) , albo AMACROX
        polecam też TAGAN, ANTEC - ale to już górna półka:)
        • dk01 Re: Problem z komputerem 12.09.07, 12:32
          Zasilacz wymieniony, pomoglo tyle ze pochodzi dluzej ale i tak sie zawiesza...
          • Gość: Kolobos Re: Problem z komputerem IP: *.escom.net.pl 12.09.07, 12:39
            Czy parametry procesora sa ustawione poprawnie?
            Sprawdz ram przy pomocy memtest -> www.memtest.org
      • Gość: Gienek terefere IP: *.chello.pl 12.09.07, 14:52
        Oj fachowcy od siedmiu boleści "wymień zasilacz" ja proponuje cały
        komputer, a może choć najpierw sprawdzić napięcia i te gadki o
        Taganach itp.
    • user0001 Re: Problem z komputerem 12.09.07, 12:53
      Widzę, że umiesz posłużyć się Everestem.
      Uruchom Everest, uruchom także program ściągnięty z poniższej strony.
      users.bigpond.net.au/cpuburn/
      Ten program obciąży procesor (i wymusi podgrzanie procesora). Patrz na
      temperatury, jeżeli temperatura procesora przekroczy 65 stopni to możesz zacząć
      panikować.

Jaką masz kartę graficzną? Czy w jej sterownikach jest odczyt temperatury
      rdzenia? Jeśli tak to zaobserwuj także tamtą temperaturę, gdyby znacząco się
      podniosła również możesz zacząć panikować.

A teraz ciekawostka. Pasta termoprzewodząca nakładana na procesor potrzebuje
      kilka dni aby się wygrzać. Gdy wymieniłem radiator na procesorze, po pierwszym
      uruchomieniu temperatura w stresie dochodziła do 63 stopni, po trzech tygodniach
      użytkownia temperatura w stresie nie przekracza 44 stopni. W między czasie nie
      zdejmowałem radiatora, a jedynie obniżyłem prędkości wentylatorów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka