Gość: cc Re: obróbka pdf IP: *.toya.net.pl 08.07.03, 17:18 Sa jakieś napewno Orginalny program do PDF Link Zgłoś
pollak Re: obróbka pdf 08.07.03, 18:05 Hehehe :) PS. Ty mu napisz ile ta 'wtyczka' kosztuje (szerze mówiac sam nie wiem) Link Zgłoś
Gość: sztylet Re: obróbka pdf IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 08.07.03, 18:49 Do obrobki potrzebny jest Adobe Acrobat (Uwaga!! Acrobat Reader to tylko przegladarka!!!) Ludzie, przeciez w Wordzie wystarczy napisac tekst i isc do odpcji wydruku (PRINT) tam masz opcje zapisu pliku .doc jako .pdf Wiem ze to dziwne,ale tak jest Link Zgłoś
pollak Re: obróbka pdf 08.07.03, 19:03 Gość portalu: sztylet napisał(a): > Do obrobki potrzebny jest Adobe Acrobat (Uwaga!! Acrobat > Reader to tylko przegladarka!!!) Zgadza się. I ja to miałem na myśli. Nigdy nie używałem Acrobata, ale myślałem że ta 'wtyczka' instaluje się wraz z AA. > Ludzie, przeciez w Wordzie wystarczy napisac tekst i isc > do odpcji wydruku (PRINT) tam masz opcje zapisu pliku > .doc jako .pdf > Wiem ze to dziwne,ale tak jest Jak będę w Windowsie to sprawdzę. Jest też możliwość druku do pdf, za pomocą ghostscripta (o ile dobrze pamietam). Trzeba było zainstalować dodatkową drukarkę, i odpowiednio przekierować jej wyjście. Link Zgłoś
Gość: Xena Re: obróbka pdf IP: *.acn.waw.pl 08.07.03, 19:58 Ten temat był juz poruszany. Zerknij np. do wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=4549573&a=4549573 A co Worda - mozliwośc konwersji na pdf umozliwia dopiero instalacja pełnej wersji Acrobata (Adobe Acrobat, nie sam Acrobat Reader). Wówczas w menu Worda (i w ogóle we wszystkich aplikacjach office'a) pojawia się zakładka Acrobat, a w opcjach drukowania, wśród dostepnych drukarek, jest też Acrobat Distiller - to taka "wirtualna" drukarka, przerabiająca format pliku. Ale Adobe Acrobat to droga przyjemność (nie pamiętam w tej chwili ceny, ale kosztuje sporo) - sa tańsze lub w ogole darmowe narzędzia do tego służące - vide polecany wątek. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: kell Re: obróbka pdf IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.07.03, 20:59 testowe wersje open office (1.1) zapisuja do pdf bez najmniejszego problemu. poza tym mozna pobawic sie w sterownik drukarki postscriptowej, zapisywac dokument do pliku ps, potem konwertowac do pdf. wyjsc jest wiele, musisz udac sie na google... Link Zgłoś
Gość: sztylet Re: obróbka pdf-nie drukowac! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 08.07.03, 22:51 Ale w Wordzie nie trza nic drukowac,tylko wejsc w opcje wydruku-tam znalezc zakladke "Output options" i wybrac "Save as .pdf". Aha, kurcze, moze byc problem. Ja uzywam Macintosha, system X Jaguar, Office 2001 (wersja specjalna dla OsX). No ale chyba na pececie tez to zadziala? Aha, nie zdziw sie, Acrobat nie jest taki prosty w dzialaniu. Link Zgłoś
Gość: kell Re: obróbka pdf-nie drukowac! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.07.03, 07:14 word z pudelka potrafi zapisywac? bo ja nie jestem akurat tego pewnien. ooffice ma ikonke save as pdf. problem w tym, ze nie kazdy dokument jest dokumentem ooffice, wiec pomysl z drukowaniem dziala z kazdym programem, ktory ma opcje wydruku. co do worda i distillera to sa to programy drogie, wg mnie nie warto o nich myslec skoro chce sie robic pdfy od swieta Link Zgłoś
Gość: sztylet Re: obróbka pdf-nie drukowac! IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 09.07.03, 09:54 Tak, Word standartowo potrafi zapisac pdf przy pomocy opcji print-tylko,ze dokument musi byc pierwotnie w formacie .doc (jak chcesz,to moge zrobic ci zrzuty ekranowe:-)) Powtarzam,nie wiem, jak jest w pececie, zaraz sprobuje. U mnie to dziala na Macu-i nawet w firmowym Helpie tak radza robic. Natomiast uwazam,ze wiekszym problemem jest pozniej obrabiac juz gotowego PDFa-np wypelnianie kwestionariusza zrobionego w PDF. Link Zgłoś
Gość: sztylet Re: obróbka pdf-zwracam honor IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 09.07.03, 10:21 No zwracam honor przedmowcom i przepraszam. Przez ten watek zainteresowalem sie, zaczalem grzebac i juz wiem o co chodzi: mozliwosc zapisywania nie jest zwiazana z Wordem. Po prostu moj system operacyjny (MacOS X Jaguar) ma wpisana taka mozliwosc. Nawet systemowy notatnik (TextEdit) ma opcje zapisu jako .pdf i jako postscript plikow formatu .txt i .rtf . To samo z systemowa przegladarka plikow graficznych (Preview): odtwarza pdfy i zapisuje pliki graficzne jako pdfy. Nie wiedzialem o tym, bo ciagle uzywam tylko Worda. A tu taka niespodzianka. W helpie wymiania sie ograniczenia pliku: Open the document, choose Print from File menu,and click Save As PDF Images in the generated PDF files are not scaled to the resolution of the chosen formatting printer. All but the standard 13 fonts are included in the PDF file, and the fonts are subsetted. You can also create a PDF file while viewing a document in Preview by choosing Save As PDF from the File menu. Link Zgłoś
Gość: jap Re: obróbka pdf IP: 195.136.36.* 09.07.03, 09:35 Najprostszy sposób to konwersja on-line. Trzeba wejść na stronę: createpdf.adobe.com zarejestrować się, wysłać dokument do konwersji (akceptowanych jest kilka formatów: Word, Publisher, PowerPoint, Excel, AutoCAD itp.) Po kilku minutach dostajemy mailem gotowy PDF. Nie trzeba nic instalować na dysku. Pierwsze 5 dokumentów jest za darmo, potem się płaci, ale można się ponownie zarejestrować jako np. brat ... Link Zgłoś