Dodaj do ulubionych

Komp wrócił z serwisu, ale problem pozostał

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 18:18
Oddałem kompa do serwisu, bo memtest pokazywał błędy. Pamięć została
wymieniona, ale błędy w memteście dalej są. Co teraz zrobić? Składać od razu
reklamację czy najpierw trochę poużywać?
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: Komp wrócił z serwisu, ale problem pozostał 11.09.07, 18:28
      Od razu składać reklamację. Nawet jeśli wydaje Ci się, że na komputerze można
      normalnie pracować, to wiedz, że taki błąd może spowodować:
      - zawieszenie się systemu
      - zawieszenie się programu
      - przekłamanie danych zapisywanych na dysku
      - i wiele innych nieprzyjemności (nie chcesz chyba aby przez przypadek zmieniła
      się cyfra w przelewie wysyłanym elektronicznie?)

Sprawdź który test wykazuje problem, czasem zdarza się, że tylko jeden test
      pokazuje że jest problem, jeśli jest to któryś z dalszych testów to serwis może
      nie mieć cierpliwości aby dojść do tego momentu.

Spisz który to test, wywołaj ponownie memtest ustaw aby robił tylko wybrany test
      i zobacz czy uda się Tobie powtórzyć problem.

Opisz problem, razem z komputerem daj płytę memtest i powiedz, że uznasz sprzęt
      za naprawiony tylko wtedy gdy memtest nie będzie wykazywał błedów.
      • Gość: i co teraz Re: Komp wrócił z serwisu, ale problem pozostał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 18:44
        Błędy powodują testy nr 3, 4, 6 i 7. Próbowałem już robić sam test nr 3 i
        pojawił się błąd. Do komputera była dołączona płyta z kilkoma programami do
        testowania, ale chyba nikt tego w ogóle nie brał pod uwagę, bo pamięć została co
        prawda wymieniona, ale wszystkie programy jak pokazywały błędy tak nadal pokazują.
        Obawiam się tylko, że jeśli złożę reklamację to oni mogą stwierdzić, że pamięć
        wymienili i obciążą mnie (wcale nie małymi) kosztami transportu.
        • Gość: akodo miales jakikolwiek problem z kompem? IP: *.chello.pl 11.09.07, 19:11
          czy tylko memtest bledy Ci wywala?
          • Gość: i co teraz Re: miales jakikolwiek problem z kompem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.07, 19:22
            Pierw były dość częste zawiechy, a teraz jeszcze na nim tak konkretnie nie
            pracowałem, tylko uruchomiłem memtesta. Ale z tego co wiem, to jak memtest
            wywala błędy - to coś jest nie tak.
        • brunon.4 Re: Komp wrócił z serwisu, ale problem pozostał 11.09.07, 19:20
          A nie możesz do nich zadzwonic i zapytać, hę?
          Albo wrzuć wątpliwości np tutaj:
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=553

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka