Dodaj do ulubionych

Instalacja Linuxa w VirtualBox

02.11.07, 19:41
Na początek witam wszystkich.
Jestem dzieckiem Windowsa, więc z góry przepraszam za niekompetencję.

Postanowiłem spróbować Linuxa i wybrałem spośród całego gąszczu Mandrivę. Żeby
na razie ją przetestować wolałem instalację przeprowadzić w Virtualu. Z samą
instalacją nie ma problemu, system uruchamia się i działa dość ładnie, ale
rzecz w tym, że po jego zamknięciu i ponownym włączeniu Virtual zaczyna
instalację od nowa (jeśli jest włożona płyta, jeśli jej nie ma wyświetla
komunikat o braku urządzenia z bootem).

Próbowałem też zamiast fizycznego napędu CD wrzucić mu obraz ISO, ale efekt
jest ten sam. Jeśli system zasave'uję otwiera (przywraca) go normalnie, ale
jeśli zamknę po włączeniu... Instalacja.

Nie wiem, czy to właściwe miejsce na forum, bo problem w sumie dotyczy
Virtuala a nie Linuxa.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam;)
Obserwuj wątek
    • swojadroga Re: Instalacja Linuxa w VirtualBox 02.11.07, 20:17
      Przy normalnej instalacji na dysk nie bedzie tego problemu. Najprościej
      wydzielić jakąś partycję na dysku (najlepiej jakieś 7-10GB) i tam zainstalować
      linuxa. Winda nadal będzie;) Podczas uruchomienia komputera będzie tylko pytanie
      jaki system operacyjny ma uruchmić.:)
      • outslider Re: Instalacja Linuxa w VirtualBox 02.11.07, 21:56
        No niby tak, ale póki co chcę jeszcze mieć nad linuxem kontrolę, powiedzmy, z
        góry :D Zresztą mniejsze szanse na skopanie czegoś.
        • smutas Re: Instalacja Linuxa w VirtualBox 03.11.07, 02:39
          Problem tkwi w ustawieniach VirtualBox
          • outslider Re: Instalacja Linuxa w VirtualBox 03.11.07, 12:10
            W sumie ciekawy problem, bo Ubuntu poszło bez problemu... Zresztą właśnie z
            niego teraz piszę;) Rany... czuję się jakbym stał przed jakąś koszmarnie wielką
            górą... Przyznam, że linux nieco mnie przeraża...
            • mrowkolew Re: Instalacja Linuxa w VirtualBox 05.11.07, 02:22
              a Ubuntu instalowane czy uruchomione jako livecd-tzn. masz cały czas płytkę w
              napędzie czy zainstalowany na wirtualnym dysku i czy był już restart i Ubuntu
              wtedy też się prawidłowo uruchamia? w sumie to niewiele chyba wniesie poza
              ustaleniem czy to wina Mandrivy czy ustawień VirtualBox'a, bo jak widzę Ubuntu
              jest też w wersji livecd/instalacyjna w jednym
              jakilinux.org/instalacja/podzial-dysku-za-pomoca-ubuntu-live/, a Mandriva
              ma to wyraźnie wydzielone w nazwach - Free czy Power pack oraz mandriva One jako
              dystrybucja uruchamiana z płytki i nie trzeba jej instalować ("live cd" czego
              chyba jeszcze nie ma w systemie z Redmond :D), jeśli mandriva zainstalowana a
              woła o płytkę do uruchomienia to zdaje się była opcja w
              instalatorze-uruchamianie systemu z cd albo bezpośrednio może być błąd w podaniu
              gdzie mandriva linux umieściła bootloader-bo jak w nieodpowiednim miejscu (a nie
              wiem gdzie takoweż jest w wirtualnym napędzie) to nie ma jak wystartować

a co do linux-może i na początku przeraża, ale jak się człowiek "zadomowi" to
              win wydaje się być bardziej zagmatwany i przerażający, i na dodatek mało
              konfigurowalny, choćby do najprostszych ustawień jak np. dekoracja pulpitu,
              przezroczystość, można zmieniać ikonki pojedynczo dla każdego elementu,itd.
              itp.-jedyne co to trzeba sprawdzać czy drukarki i niektóre drobne sprzęty-ich
              producenci-udostępnili specyfikacje=czy są sterowniki, żeby potem nie biadolić
              że kupiło się jakiś sprzęt i nie działa-linux z roku na rok jest łatwiejszy w
              obsłudze-bardziej user friendly (pomijam czy to dobrze czy źle) i choć po
              aktywności tego forum tego nie widać chyba coraz szerzej używany-jak grzyby po
              deszczu rośnie ilość stron poświęconych linuksowi i ilość programów pod niego
              pisanych :)
              • smutas Re: Instalacja Linuxa w VirtualBox 05.11.07, 14:12
                Hey mrowka :-) sluszna uwaga co do Live-CD
    • beretelwi Re: Instalacja Linuxa w VirtualBox 05.11.07, 16:50
      moją przygodę z linuksem zacząłem jakieś 6 lat temu instalując Mandrake'a 8.0 na
      drugim dysku fizycznym. Uważam, że to jest najlepsza i najszybsza droga by
      poznać linuksa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka