Dodaj do ulubionych

PROBLEM Z TV-OUT'em czyli karta graf. na telewiz.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 18:11
Mam problem z wyswietlaniem obrazu z monitora na ekran TV. Ogolnie jest obraz
ale CZARNOBIALY :( karte mam GF4 MX440 do karty nie mialem kabla wiec go
kupilem sam: SVIDEO-SVIDEO + przejsciowka na EURO, aby podlaczyc do tv. No i
obraz jest ale mono. Niewiem o co chodzi probowalem roznych rzeczy i nic...
kabel podobno jest dobry... Z Gory Dzieki za Dobre Rady!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: PROBLEM Z TV-OUT'em czyli karta graf. na tele IP: *.visp.energis.pl 28.07.03, 18:15
      Sprawdź czy ustawiłeś na wyjściu system PAL.
      • Gość: mgregor Re: PROBLEM Z TV-OUT'em czyli karta graf. na tele IP: *.elartnet.pl 28.07.03, 20:30
        Witam!

Mialem ten sam problem kiedy uzywalem przejsciowki SVIDEO - CINCH. Obraz byl
        ale czarno - bialy. Po zastosowaniu kabla SVIDEO - SVIDEO problem zniknal.
        Problem na pewno nie wynikal z kodowania (bylo ustawione PAL).

Pozdrawiam serdecznie
        mgregor
        • zaiss Re: PROBLEM Z TV-OUT'em czyli karta graf. na tele 28.07.03, 22:25
          Gość portalu: mgregor napisał(a):

> Witam!
          >
          > Mialem ten sam problem kiedy uzywalem przejsciowki SVIDEO - CINCH. Obraz byl
          > ale czarno - bialy. Po zastosowaniu kabla SVIDEO - SVIDEO problem zniknal.
          > Problem na pewno nie wynikal z kodowania (bylo ustawione PAL).

No tak ale problem polega na tym ze mam TV tylko z wejsciem EURO, masz moze
          jakis inny pomysl? Dzieki.
          • Gość: marek Re: PROBLEM Z TV-OUT'em czyli karta graf. na tele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.03, 21:59
            kup przejściówkę dwustronną euro - s-video+3 chinch z przełącznikiem wejście /
            wyjście i wszystko będzie ok, niektóre przjścia euro mają inne podłączenia
            kabelków i nie działają w kolorze, miałem ten sam problem
      • zaiss Re: PROBLEM Z TV-OUT'em czyli karta graf. na tele 28.07.03, 22:24
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Sprawdź czy ustawiłeś na wyjściu system PAL.

Jesli chodzi ci o PAL w ustawieniach karty graf to sprawdzalem tam wszystkie
        mozliwosci i nic.
    • n0ras Re: PROBLEM Z TV-OUT'em czyli karta graf. na tele 28.07.03, 22:51
      Wypróbuj programik TVTool - naprawdę jest dobry.
      • Gość: dfg Re: PROBLEM Z TV-OUT'em czyli karta graf. na tele IP: 195.245.217.* 29.07.03, 17:26
        jeśli kartę zrobiła jakaś marna firma (np. sprzedawana pod nazwą Mint itp), to
        winne może być słaby układ tv-out. W moim przypadku pomogło dopiero
        zainstalowanie TvTool (www.tvtool.de). Trzeba suwakiem podciągnąć korektę
        nośnej sygnału (czy jakoś tak- w zaawansowanych ustawieniach) do 100 lub 200%
        zależnie od wersji programu.
        • Gość: sztylet Re: PROBLEM Z TV-OUT'em czyli karta graf. na tele IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.03, 19:50
          To nie jest wina komputera, karty ani wyjscia S-OUT. Przeciez na
          kablu svideo wychodzil ci kolor! Mam to samo na moim laptopie.
          Sprobuj wymienic kabel (u mnie nie dzialaja np kable firmy Hama),
          albo telewizor he he.. Zauwazylem taka prawidlowosc, ze kabel
          sout-euro dziala w kolorze na telewizorach z kilkoma wejsciami
          euro,tzn kiedy ma np AV1, AV2, AV3.
          U mnie dzialaja niektore kable, niektore telewizory (sprawdzilem tv u
          calej rodziny).
          Jesli nie chcesz rezygnowac z kabla to zawsze mozesz dac do
          serwisu,gdzie wiedza o co chodzi. Za ok 5 zl przelutuja ci
          chrominancje i luminancje (wiem ze brzmi smiesznie,ale to powazny
          zargon).

Z kolei w kablu s-out musisz osobno poprowadzic dzwiek. Najlepiej
          kablem wiezowym (tzn yakim jak ludzie lacza wieze z komputerem):
          maly jack-dwa cinche.
          • devote Re: PROBLEM Z TV-OUT'em czyli karta graf. na tele 30.07.03, 00:21
            a tak na marginesie zapytam.czy jak juz podlaczysz pc do tv to
            czy mozna ogladac film w divix na telewizorze?
            • Gość: sztylet mozna,mozna IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.03, 10:15
              Ja tak robie w swoim laptopie, ustawiam w systemie mirroring, a jak
              podlaczam telewizor to automatycznie zglasza sie panel systemowy
              do ustawien rozdzielczosci, systemu, mozna sobie wl/wyl overscan.
              Ja tam wybieram po prostu opcje "Best for video".
              Generalnie mozesz na ekranie telewizora widziec wszystko co na
              ekranie kompa. Ja nawet pisalem w Wordzie na telewizorze:-)
              • devote Re: mozna,mozna 30.07.03, 22:38
                a nie trzeba ustawiac jaki system telewizora? (pal,ntsc)

a jak podlaczasz? ja np: nie mam wejscia s-video w tv (stary tv)
                a karty tv maja wyjcia wlasnie s-video
                • Gość: Mlekota Re: mozna,mozna IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 09:57
                  Moim zdaniem właśnie o to chodzi, że telewizor może mieć gniazdo Euro obsługujące s-video albo nie obsługujące go. Zrobiłem szwagrowi kabel s-video -> euro - u mnie działa, u niego czarno-biały obraz. Szwagier chciał kupić w sklepie kabel z przejściówką który pasowałby do jego telewizora, ale okazało się, że nie warto - podpatrzyłem schemat połączeń na blistrze w sklepie i okazało się, że nie jest on zbyt skomplikowany. Trzeba tylko zewrzeć oba sygnały (bodajże luminancji i chrominancji) i to wszystko.
                  • sztylet69 Re: mozna,mozna 01.08.03, 11:06
                    O tym wlasnie pisalem pare postow wczesniej. Chrominacja
                    i luminancja...
                • sztylet69 Re: mozna,mozna 01.08.03, 11:05
                  Nic nie musialem ustawiac,jakby co to mozna wybrac w
                  menu, ale u mnie juz byl PAL. Ja mam wyjscie svideo
                  nietypowe, bo 7 pinowe. Ale kabel S-out-svideo sam sobie
                  dobrze wybiera sygnal.
                  • devote Re: mozna,mozna 03.08.03, 19:07
                    to extra
                    juz mam na oku uzywanego laptopa z wyjsciem s-video
                    bo mam zamiar ogladac filmy w divix na TV
                    wiekszy ekran niz na monitorze

ps:
                    jesli ktos ma jakies polskie filmy na wymiane to pisz na fantomasz@hotmail.com
                    • Gość: sztylet Re: mozna,mozna IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.03, 19:43
                      Tylko ze ja od razu ostrzegam,ze mam Macintosha. Nie wiem jak to
                      zadziala na pececie, tam w tym calym windows ciagle cos sie
                      pieprzy,cos nie dziala,do czegos trza sterownikow..
                      • devote Re: mozna,mozna 03.08.03, 21:32
                        zobaczcie co znalazlem
                        gra wszystkie dvd swiata i divixy

cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3038885595&category=3316

dziei EM8500 chip www.sigmadesigns.com/products/em8500.htm
                        • sztylet69 Re: mozna,mozna 04.08.03, 00:03
                          Jak to nie prima aprilis, to calkiem fajne cacko. Ciekawe za ile
                          poszlo.
                          • devote Re: mozna,mozna 04.08.03, 00:36
                            nie prima aprilis i jeszce nie poszlo bo 4 dni do konca aukcji
                            gosciu jest w chinach a jak wiadomo chiny to kraj gdzie jest najbardziej
                            rozwiniete piractwo wiec wymyslili cos takiego.

zastanawiam sie nad tym lub nad uzywanym laptopem bo ogladam duzo w divix i dvd
                            z calego swiata
                            • Gość: sztylet Re: mozna,mozna IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 12:06
                              A nie wiesz czy w komputerach jest ta blokada na DVD z innej czesci
                              swiata?? W sumie nie mialem okazji sprawdzic. Laptop jest super, bo
                              mozesz sobie ogladac w terenie, w samolocie itp. Poza tym
                              podlaczasz do komorki i masz wszedzie internet,nawet u cioci na
                              wsi w ogrodzie.
                              Ja tez kupilem uzywanego laptopa Macintosha bo mialem dosyc
                              uzerania sie z gownianym Windows.
                              • devote Re: mozna,mozna 04.08.03, 22:17
                                Gość portalu: sztylet napisał(a):

> A nie wiesz czy w komputerach jest ta blokada na DVD z innej czesci
                                > swiata??

kazdym kompie mozesz zmienic region okolo 4-6 razy
                                zalezy jaki komp lub jaki rom.ale to nie problem bo jest taki programik co sie
                                nazywa region killer i potem nie ma potrzeby zmiany regionu.graja wsie dvd :)
                                dlatego mysle na uzywanym laptopem z dvd rom i tv out

jak juz mowilem wczesniej to ja mam juz dvd region free stacjonarne
                                chodzi mi teraz o divix bo duzo w tym ogladam ostatnio
                                • devote Re: mozna,mozna 04.08.03, 22:28
                                  aha
                                  ja mowie o windowsie i nie wiem jak jest z ta blokada u Macintosha
                                  bo nigdy nie mialem Macintosha.
                                  • sztylet69 Re: mozna,mozna 07.08.03, 09:25
                                    devote napisał:

> aha
                                    > ja mowie o windowsie i nie wiem jak jest z ta blokada u
                                    Macintosha
                                    > bo nigdy nie mialem Macintosha.

Ponizej wklejam fragment z systemowego Helpa Macintosha:

Changing the region code of your DVD drive

Many DVD discs include a region code. The first time you play one of
                                    these discs, your DVD drive is set to the region code of the disc. The
                                    drive's region code restricts DVD Player to playing discs with the
                                    same region code or with no region code.

Generally, the region code of your DVD drive matches the region
                                    code of the DVD discs available in the region where you live.

If you insert a disc with a different region code from the one set for
                                    your DVD drive, a dialog appears to let you change your drive's
                                    region code.

You can only change the region code of your DVD drive five times.
                                    After that, the region code is set permanently and you cannot
                                    change it.

You should only change the region code of your DVD drive if you
                                    plan to play only discs with the new region code in the future.
                                    • devote Re: mozna,mozna 07.08.03, 23:25
                                      sztylet69 napisał:

>
                                      > You can only change the region code of your DVD drive five times.

mozesz zmienic region tylko 5 razy
                                      po wlozeniu innego dvd wyskoczy ci pytanie czy chcesz zmienic region.

czyli tak jak pisalem 4-6 razy
                                      ja w swoim COMPAQ moglem tylko 4 razy a po zainstalowaniu softu region killer
                                      mam problem z glowy.gra wszystko.
              • Gość: :) Re: mozna,mozna IP: *.dyn.optonline.net 07.08.03, 04:07
                Gość portalu: sztylet napisał(a):

> Ja nawet pisalem w Wordzie na telewizorze:-)

dlacczego? :)
                • sztylet69 Re: mozna,mozna 07.08.03, 09:22
                  Bo zachlysnalem sie tym,ze zamiast 14 cali monitora nagle moglem
                  poszalec na 40 calowej blackDivie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka