bratek12 10.11.07, 01:19 Witam Mam problem jak z tematem. Excel działa prawidłowo, Word natomiast nie rozpoznaje wczesniejszych dokumnetów zapisanych na dysku. Jeśli jakaś rada to chetnie Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: p2p Re: office word 2007 - dziwne IP: *.acn.waw.pl 10.11.07, 09:26 Rada jest taka żebyś sprecyzował co to znaczy "nie rozpoznaje". Link Zgłoś
bratek12 Re: office word 2007 - dziwne 10.11.07, 11:19 tropicielu braku precyzji Nie rozpoznaje oznacza, że po kliknięciu na jakikolwiek dokumnet otwiera go z wordpada - czyli całkowicie nieczytelnie Funkcja otwórz z.. a następnie "otwórz program domyslny" i "przeglądaj" - wskazuje winword i .... nic - nie dodaje go do plików domyslnych Kiedy od tylu - otwieram worda, klikam na otwórz z i własciwy dokumnet czyta go prawidlowo - ? Link Zgłoś
bratek12 Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 15:34 czy nikogo to nie dziwi oprócz mnie? Link Zgłoś
Gość: ? Re: office word 2007 - dziwne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.07, 15:45 Nie mam Offica 2007 ale czy próbowałeś "Otwórz za pomocą..", "wybierz program", "przegladaj" (jesli nie ma Worda na liscie) i zaznaczyć "ptaszek" w kwadraciku "Zawsze uzywaj wybranego pragramu". Ew. Opcje Folderów i typy plików? Link Zgłoś
bratek12 Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 16:02 Gość portalu: ? napisał(a): > Nie mam Offica 2007 ale czy próbowałeś "Otwórz za > pomocą..", "wybierz program", "przegladaj" (jesli nie ma Worda na > liscie) i zaznaczyć "ptaszek" w kwadraciku "Zawsze uzywaj wybranego > pragramu". Ew. Opcje Folderów i typy plików? tak próbowałem w przypadku pierwszej prozpozycji wskazanie worda (winworda) nie skutkuje niczym - nie pojawia się jako program domyslny - po prostu nie ma go na liscie mozliwych programów czytajacych Link Zgłoś
Gość: guteknapc Re: office word 2007 - dziwne IP: *.199.57.99.tesatnet.pl 12.11.07, 16:58 Bo musisz przejrzeć zawartość folderów i znaleźć "Office 12" - tam znajdziesz winword.exe. Link Zgłoś
bratek12 Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 17:18 Gość portalu: guteknapc napisał(a): > Bo musisz przejrzeć zawartość folderów i znaleźć "Office 12" - tam znajdziesz w > inword.exe. to była pierwsza czynność jaką zrobiłem wskazanie tego rozszeżenia niczym nie skutkuje nie pojawia sie w sekcji inne programy Link Zgłoś
bratek12 Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 17:18 Gość portalu: guteknapc napisał(a): > Bo musisz przejrzeć zawartość folderów i znaleźć "Office 12" - tam znajdziesz w > inword.exe. aha excela zczytuje poprawnie Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 18:38 bratek12 napisał: > aha excela zczytuje poprawnie A masz prawidłowo skojarzone pliki *.doc? Może przy usuwaniu starego Office usunęło też powiązania dla Worda. Czy przy pliku.doc masz ikonke Worda, czy puste miejsce. Poza tym jednym błedem nie masz innych problemów z Wordem/Office? Link Zgłoś
bratek12 Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 18:50 koktajl_molotowa napisał: > bratek12 napisał: > > > aha excela zczytuje poprawnie > A masz prawidłowo skojarzone pliki *.doc? > Może przy usuwaniu starego Office usunęło też powiązania dla Worda. Czy przy > pliku.doc masz ikonke Worda, czy puste miejsce. Poza tym jednym błedem nie masz > innych problemów z Wordem/Office? > mam ikone worda jedynie wtedy kiedy zapisze edytowany dokument z pozmiomu worda w formacie .docx wcześniejsze wszystkie dokumenty z dysku .doc maja ikonki wordpada Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 19:29 Masz TotalCommandera? Zaznacz plik doc i skojarz go z Wordem. Tylko dziwne, dlaczego część plików miałaby być skojarzona z Wordem, a część nie? Link Zgłoś
bratek12 Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 19:46 skojarzone z wordem sa jedynie dokumenty w formacie .docx Czyli żeby ten sposób zadziałał musiałbym kilkaset dokumentów z dysku pojedynczo otwierać z Worda 2007 i każdy zapisywać w formacie - docx To już wolę wrócić do starego worda Ale dziekuję Ci za propozycję rozwiązań Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 19:53 Nie, zaznaczasz plik dowolnie wybrany w formacie doc i poleceniem "skojarz z..." załatwiasz sprawę dla wszystkich plików tego typu. Link Zgłoś
bratek12 Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 21:01 koktajl_molotowa napisał: > Nie, zaznaczasz plik dowolnie wybrany w formacie doc i poleceniem "skojarz z... > " > załatwiasz sprawę dla wszystkich plików tego typu. ściągnąłem program - przy próbie skojarzenia pliku pojawia sie komunikat: scieżka pliku, nazwa pliku a następnie nie jest prawidłową aplikacją systemu WIN32 I to jest dla mnie całkowiecie bez sensu - plik który jest czytany przez Worda 2003 tu jest niezgodny z systemem Link Zgłoś
Gość: K Re: office word 2007 - dziwne IP: 84.38.160.* 12.11.07, 20:41 Kłaniają się opcje folderów > typy plików > zaawansowane > zmień ikonę oraz przypisz plik do Worda, to wszystko, musi działać. Link Zgłoś
bratek12 Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 20:56 Gość portalu: K napisał(a): > Kłaniają się opcje folderów > typy plików > zaawansowane > zmień ik > onę oraz > przypisz plik do Worda, to wszystko, musi działać. hm, nie mam takiej funkcjonalności to jest vista - w panelu sterowania mam taką ikonę opcje folderów ale dalszych mozliwości które byłyby zgodne z Twoją sugestią niestety nie ma Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 21:39 Pogooglowałem trochę za ciebie. Pliki .docx to pliki zawierajace makra. Sprawdź jak masz ustawione opcje bezpieczeństwa. Może nadgorliwy system domyślnie zabrania otwierania dokumentów z makrami? Asta la VISTA Link Zgłoś
bratek12 Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 21:55 dziekuję Ci za pogoglowanie w temacie - ja również to robiłem Sprawdze to aczkolwiek format docx to format dokumentu zapisanego przez Worda 2007, więc hipoteza makra sprawdzi sie w przypadku w przypadku problemów ztym formatem - a tu szwankuje doc Jeszcze raz dziękuje Ci za pomoc Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 22:25 a co sie dzieje, jak zmienisz nazwę z plik.doc na plik.docx Stary Word nie rozróżniał pliku z makrem, od tego bez (choć niemożliwe jest wypuszczenie z M$Office dokumentu bez śladu VBA). 2007 widzi VBA, traktuje jak makro i mamy niezgodność rozszerzenia z zawartością pliku. Menadżer plików, seryjna zmiana nazw i wszystkie doc na docx (tylko sprawdź najpierw). Problem w tym, że wtedy nikt inny już nie otworzy twoich plików, no chyba, że bedzie miał M$O2007. Link Zgłoś
bratek12 Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 22:39 ciekawe, zgłasza że plik nie jest prawidlową aplikacją systemu WIN32 Nic z tego nie rozumiem Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 22:45 A może Ty go usiłujesz uruchomić, nie otworzyć? Link Zgłoś
bratek12 Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 23:01 koktajl_molotowa napisał: > A może Ty go usiłujesz uruchomić, nie otworzyć? nie, po prostu klikam dwukrotnie Link Zgłoś
koktajl_molotowa Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 23:15 bratek12 napisał: > > nie, po prostu klikam dwukrotnie Winda jest tak głupia, że dwuklik na pliku nie skojarzonym z konkretną aplikacją, traktuje jako próbę uruchomienia. No, może Vista nie. :o) Link Zgłoś
bratek12 Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 23:17 koktajl_molotowa napisał: > bratek12 napisał: > > > > > > nie, po prostu klikam dwukrotnie > Winda jest tak głupia, że dwuklik na pliku nie skojarzonym z konkretną > aplikacją, traktuje jako próbę uruchomienia. No, może Vista nie. > :o) > nie, Vista tym bardziej ;) Link Zgłoś
Gość: ala Re: office word 2007 - dziwne IP: *.chello.pl 12.11.07, 23:06 namieszało się :)) ja bym zaproponowała coś innego: reinstalację Worda 2007 robiłeś pewnie, no nie? i bez poprawy? (co dziwne, bo zgodność "w dół" powinna być automatyczna) zainstaluj www.ccleaner.com oczyść dysk i skorzystaj opcji Naprawiania Rejestru - sprawdzi i naprawi poprawność skojarzeń plików. przydałoby się też Napraw błędy z Mój komputer->Włściwości->Narzedzia no i w takich wypadkach zalecałabym też użycie Norton WinDoctor z pakietu Norton System WOrks to może też później wymagać Naprawy/reinstalacji Worda Link Zgłoś
bratek12 Re: office word 2007 - dziwne 12.11.07, 23:15 Gość portalu: ala napisał(a): > namieszało się :)) > > ja bym zaproponowała coś innego: > reinstalację Worda 2007 robiłeś pewnie, no nie? > i bez poprawy? > (co dziwne, bo zgodność "w dół" powinna być automatyczna) > fakt, dwukrotna reinstalacja nie pomogła ok, próbuję Link Zgłoś
bratek12 Re: poczekam na efekt ;)) 12.11.07, 23:52 Gość portalu: ala napisał(a): > n/t dziekuję, proszę o jeszcze chwile cierpliowosci - reinstalacja office Link Zgłoś
bratek12 Re: poczekam na efekt ;)) 13.11.07, 00:01 bratek12 napisał: > Gość portalu: ala napisał(a): > > > n/t > > dziekuję, proszę o jeszcze chwile cierpliowosci - reinstalacja office po zabiegu, niestety bez zmian nie licząc 500MB dodatkowo wolnego na dysku ;) Link Zgłoś
Gość: ala Re: poczekam na efekt ;)) IP: *.chello.pl 13.11.07, 00:27 instalując zaznaczyłeś też filtry i konwertery? sądzę, że tak, ale pytam ;) rejestr w CC naprawiałeś? i nic... :-/ Norton WInDoctora nie masz? może TERAZ: prawoklik na *.doc ->otwórz za pomocą->Wybierz program...-> ->Word 2007 (jak go nie będzie na liście, to znajdź korzystając z Przeglądaj..)->ZAZNACZ "Zawsze używaj wybranego programu"->OK a jeśli to nie pomoże: Opcje folderów->Typy plików-> ->znajdź i zaznacz roszrzenie doc->wyświetli się ikona domyślnego programu->Zmień->(pojawi się to okna jak wyżej - zób tak samo)-> ->potem przycisk Zaawansowane->pojawi się Edytowanie pliku, w okienku będzie ikona Worda i napis "Dokument programu Microsoft Word 2007" ->poniżej Akcje->Otwórz jest domyslną!->Edytuj...-->Akcja &Otwórz->Aplikacja do wykonywania akcji (u mnie): "C:\Program Files\Microsoft Office\Office\WINWORD.EXE" /n" ->zaznacz DDE, a w Komunikacie DDE powinno byc: "[REM _DDE_Direct][FileOpen("%1")]" razem z tymi nawiasami []->Aplikacja: WinWord-> okienko nieuruchomiona - puste->Temat: System-> OK - Zastosuj->OK nic więcej, kurna nie moge teraz wymyślić :(( sądzę, że Norton sam by to poukładał (ale to tylko wiara;)) jeśli to wyżej nie pomoże (a coś mi się wydaje, że toto już ćiwczyłeś), to pozostaje poszukać jakichś programów do naprawy rejestru lub ręcznie w nim dokonac zmian proponuję też zerknąć na strony MS - może tam coś jest no i nie można wykluczyć, że instalka MS Worda jest skopana ;)) Link Zgłoś
bratek12 Re: poczekam na efekt ;)) 13.11.07, 00:56 spróbuję z inną Dziękuję za poświęcony czas i sugustie, sprawdzę inną płytę z officem Jeśli excel czyta włąsciwie wcześniejsze programy to byc może faktycznie uszkodozna jest instalka. Dam znać Dobrej nocy i serdecznie pozdrawiam Radek Link Zgłoś