mechaniq 11.08.03, 21:41 Jak najprościej zformatować cały dysk twardy z windows xp a pózniej go wgrać nan nowo? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: asik Re: Format IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.03, 21:55 powodzenia ! ;) ja wlasnie to zrobilam i efekt jest taki ze nie da sie zainstalowac zadnego systemu ;) Link Zgłoś
Gość: ja Re: Format IP: 192.168.0.* 11.08.03, 22:12 najpier trzeba myslez a potem robic. czesc systemow nie bootuje sie z plyt wiec trzeba miec przygotowana dyskietke startowa + w starszych komputerach nie da sie zbootowac z plyty. Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: Format IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 11.08.03, 22:17 Gość portalu: ja napisał(a): > najpier trzeba myslez a potem robic. czesc systemow nie > bootuje sie z plyt wiec trzeba miec przygotowana > dyskietke startowa + w starszych komputerach nie da sie > zbootowac z plyty. Masz racje, że trzeba myśleć. Instalowanie Windows XP na starszych komputerach, które nie potrafią bootować z CD-ROMu, to przejaw całkowitej bezmyślności. Link Zgłoś
Gość: asik Re: Format IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.03, 22:20 Gość portalu: ja napisał(a): > najpier trzeba myslez a potem robic. niestety starego systemu nie dalo sie juz uratowc i jedynym rozwiazaniem bylo sformatowanie dysku. a poza tym nie widze zwiazku pomiedzy instlacja nowego systemu na pustym dysku a koniecznoscia posiadania dyskietki startowej. do czego ta dyskietka skoro na dyku nie ma juz zadnego systemu? Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: Format IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 11.08.03, 22:29 Kompletnie nie rozumiem jaki jest związek sformatowania dysku z brakiem możliwości zainstalowania ponownie systemu. Jeśli masz bootowalną płytę systemową, to włączasz w BIOSie uruchamianie z płyty i instalujesz system. Jeśli nie masz bootowalnej płyty - wkładasz dyskietkę systemową, przechodzisz na napęd CD-ROM i instalujesz system. To samo robisz jak masz instalkę Windowsa na dysku - zamiast na napęd przechodzisz na właściwy dysk. Dyskieta systemowa jest po to, żeby uruchomić koputer. Jeśli sformatowałaś dysk to jaki system ma startować, skoro nie ma żadnego? Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: Format IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 11.08.03, 22:12 Włóż płytę instalacyjną do napędu i postępuj zgodnie z zaleceniami na ekranie. Nie naprawiaj, nie przywracaj, tylko wybierz nową instalację. Potem wybierz partycję i ją sformatuj. A z tego co mówi przedmówca wynika, że nie da się zainstalować Windowsa po formatowaniu. Gdyby tak było wogóle się by go nie dało zainstalować na nowy dysk, a to bzdura. Link Zgłoś
Gość: asik Re: Format IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.03, 22:26 a moze ktos z was mi powie co jest grane z moim kompem? patrz watek "instalacja win2000 - help":) Link Zgłoś