11.08.03, 21:41
Jak najprościej zformatować cały dysk twardy z windows xp a pózniej go wgrać
nan nowo?
Obserwuj wątek
    • Gość: asik Re: Format IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.03, 21:55
      powodzenia ! ;)
      ja wlasnie to zrobilam i efekt jest taki ze nie da sie zainstalowac zadnego
      systemu ;)
      • Gość: ja Re: Format IP: 192.168.0.* 11.08.03, 22:12
        najpier trzeba myslez a potem robic. czesc systemow nie
        bootuje sie z plyt wiec trzeba miec przygotowana
        dyskietke startowa + w starszych komputerach nie da sie
        zbootowac z plyty.
        • Gość: Obywatel Re: Format IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 11.08.03, 22:17
          Gość portalu: ja napisał(a):

> najpier trzeba myslez a potem robic. czesc systemow nie
          > bootuje sie z plyt wiec trzeba miec przygotowana
          > dyskietke startowa + w starszych komputerach nie da sie
          > zbootowac z plyty.

Masz racje, że trzeba myśleć. Instalowanie Windows XP na starszych komputerach,
          które nie potrafią bootować z CD-ROMu, to przejaw całkowitej bezmyślności.
        • Gość: asik Re: Format IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.03, 22:20
          Gość portalu: ja napisał(a):

> najpier trzeba myslez a potem robic.

niestety starego systemu nie dalo sie juz uratowc i jedynym rozwiazaniem bylo
          sformatowanie dysku.
          a poza tym nie widze zwiazku pomiedzy instlacja nowego systemu na pustym dysku
          a koniecznoscia posiadania dyskietki startowej. do czego ta dyskietka skoro na
          dyku nie ma juz zadnego systemu?
          • Gość: Obywatel Re: Format IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 11.08.03, 22:29
            Kompletnie nie rozumiem jaki jest związek sformatowania dysku z brakiem
            możliwości zainstalowania ponownie systemu. Jeśli masz bootowalną płytę
            systemową, to włączasz w BIOSie uruchamianie z płyty i instalujesz system.
            Jeśli nie masz bootowalnej płyty - wkładasz dyskietkę systemową, przechodzisz
            na napęd CD-ROM i instalujesz system. To samo robisz jak masz instalkę Windowsa
            na dysku - zamiast na napęd przechodzisz na właściwy dysk. Dyskieta systemowa
            jest po to, żeby uruchomić koputer. Jeśli sformatowałaś dysk to jaki system ma
            startować, skoro nie ma żadnego?
      • Gość: Obywatel Re: Format IP: *.ists.pl / 192.168.2.* 11.08.03, 22:12
        Włóż płytę instalacyjną do napędu i postępuj zgodnie z zaleceniami na ekranie.
        Nie naprawiaj, nie przywracaj, tylko wybierz nową instalację. Potem wybierz
        partycję i ją sformatuj. A z tego co mówi przedmówca wynika, że nie da się
        zainstalować Windowsa po formatowaniu. Gdyby tak było wogóle się by go nie dało
        zainstalować na nowy dysk, a to bzdura.
        • Gość: asik Re: Format IP: *.dip.t-dialin.net 11.08.03, 22:26
          a moze ktos z was mi powie co jest grane z moim kompem?
          patrz watek "instalacja win2000 - help":)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka