Dodaj do ulubionych

Excel - nowe okno

IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 17:54
W pracy używam dwóch komputerów:
- na jednym każdy plik Excela otwiera się w nowym oknie, w nowej kopii
programu (niewiem jak to nazwać, ale jak jest ich otwartych np. 5, to mam 5
przycisków Excela na pasku zadań)
- na drugim wszystkie excelowe pliki otwierają się w tym samym oknie i zanim
przejdę z jednego do drugiego, musze się trochę naklikać, co mnie wkurza, bo
wydłuża mi czas roboty.

Czy da się to jakoś zmienić, tak, żeby na drugim pliki otwierały się tak jak
na pierwszym ? Na pierwszym jest Windows 2000, na drugim Windows 98. Czy to
zależy od systemu ? Chciałam sobie sama poradzić, ale w opcjach okien nie
znalazłam takiej możliwości.
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Excel - nowe okno IP: *.visp.energis.pl 12.08.03, 18:05
      Gość portalu: mika_p napisał(a):

> W pracy używam dwóch komputerów:
      > - na jednym każdy plik Excela otwiera się w nowym oknie, w nowej kopii
      > programu (niewiem jak to nazwać, ale jak jest ich otwartych np. 5, to mam 5
      > przycisków Excela na pasku zadań)

To jest Excel 2000 lub XP.

> - na drugim wszystkie excelowe pliki otwierają się w tym samym oknie i zanim
      > przejdę z jednego do drugiego, musze się trochę naklikać, co mnie wkurza, bo
      > wydłuża mi czas roboty.

To jest Excel 97 lub 95.

> Czy da się to jakoś zmienić, tak, żeby na drugim pliki otwierały się tak jak
      > na pierwszym ?

Istnieją jakieś nakładki (przynajmniej wiem, że była na Worda).

> Na pierwszym jest Windows 2000, na drugim Windows 98. Czy to
      > zależy od systemu ?

Nie.
      • Gość: mika_p Re: Excel - nowe okno IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 12.08.03, 18:45
        Dziękuję, Piecyku, na pewno jest tak jak mówisz, ten drugi komputer jest
        starszy i słabszy, więc na pewno ma i starszą wersję Excela; nie pomyslałam, że
        Office też jest co jakies czas nowy.
        To jeszcze jedno pytanko pozwolę sobie zadać w tym temacie:
        jak znam produkty Microsoftu, to ten nowszy jest bardziej wymagający, a czy
        dużo bardziej ? bo ja mam takie wrażenie niejasne, że ten drugi komputer nie
        zdzierży wyższej wersji systemu.
        Zanim zacznę marudzić informatykowi, chciałabym wiedzieć, że to ma sens; ja mu
        i tak współczuję czasem słuchania o problemach, jakie mamy ;-)
        • Gość: piecyk gazowy Re: Excel - nowe okno IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 09:44
          Gość portalu: mika_p napisał(a):

> To jeszcze jedno pytanko pozwolę sobie zadać w tym temacie:
          > jak znam produkty Microsoftu, to ten nowszy jest bardziej wymagający, a czy
          > dużo bardziej ? bo ja mam takie wrażenie niejasne, że ten drugi komputer nie
          > zdzierży wyższej wersji systemu.

Trudno powiedzieć, zależy od konfiguracji komputera. Office 2000 powinien
          chodzić na 500-MHz procesorze i 64 MB RAM-u (u mnie kiedyś chdził).
          • Gość: piecyk gazowy Wariant B IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 09:48
            Możecie sobie zainstalować OpenOffice'a (informatyk powinien wiedzieć co to
            jest) - 100% bezpłatny. Tam jest arkusz, odpowiednik Excela, nazywa się Calc i
            można się przełączać tak jak w nowych wersjach Office'a, z tym że jeśli masz
            skomplikowane arkusze (formuły, itp.) to może być problem z poprawny
            odczytaniem excelowskich arkuszy. Ale spróbować można.
          • kora_n Re: Excel - nowe okno 13.08.03, 11:47
            Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Trudno powiedzieć, zależy od konfiguracji komputera. Office 2000 powinien
            > chodzić na 500-MHz procesorze i 64 MB RAM-u (u mnie kiedyś chdził).

Zależy nie tylko od konfiguracji ale także od liczby uruchamainych
            równocześnie zadań. Jeżeli uruchamiasz tylko Excela i pracujesz na tych 5
            arkuszach to i sporo wolniejszy procesor wystarczy. Natomiast jeżeli masz
            jeszcze uruchomionych kilka innych aplikacji, coś się stale dzieje w tle to i
            500 MHz może się okazać za mało. Najlepiej zainstaluj i sprawdź doświadczalnie
            czy szybkość działania jest do zaakceptowania. Jeżeli będzie za wolno to
            wpierw dołożyłbym RAMu (o ile to możliwe).
            Co do Open Office to byłbym sceptyczny: rozumiem, że pracujesz równolegle / na
            przemian na tych samych arkuszach. Problem z co bardziej złożonymi formułami w
            Open Office to raz a dwa konwerja formatów plików.
    • Gość: ted Re: Excel - nowe okno IP: *.biaman.pl 12.08.03, 18:06
      napisz mika w jaki sposób otwierasz excel i czy to jest zawsze ta sama ilość na
      pasku zadań.Jaka wersja Excela?
      • Gość: ted Re: Excel - nowe okno IP: *.biaman.pl 12.08.03, 18:29
        mika prawdopodobnie na kompie z W2000 masz Excel2000 i otwierają się tak, że
        masz na pasku zadań każdy skoroszyt oddzielnie - przechodzenie pomiędzy nimi
        Alt+Tab. W każdym z tych skoroszytów możesz mieć wiele arkuszy - przechodzenie
        pomiędzy nimi Ctrl+PageUp lub Ctrl+PageDown. Na kompie z W98 masz
        prawdopodobnie Excela97, który otwiera się w jednej aplikacji na pasku zadań.
        Analogicznie stosowane są przechodzenia. Najlepiej jak w menu/narzędzia/opcje
        zakładka ogólne ustawisz domyślnie ich ilość.
        Powodzenia
    • Gość: vonNogaj Re: Excel - nowe okno IP: 195.94.201.* 13.08.03, 11:52
      A może po prostu zerknij w Excelu do:
      (nie jestem pewien polskich odpowiedników angielskich nazw)
      --> menu tools (pol - narzędzia)
      --> options (opcje)
      --> zakładka view (widok?)
      --> zaznacz "windows in taskbar" (nie mam pojęcia jak to może być po ludzku -
      "okna w pasku zzadań"???)

W office 2000 i XP działa. We wcześniejszych chyba też ale nie dam głowy.
    • Gość: chrisk Re: Excel - nowe okno IP: 195.205.210.* 13.08.03, 12:04
      Jest taka opcja.
      Excel/Narzędzie/Opcje zakładka Widok (zmień ustawienie pokazuj: i wyłącz "okna
      na pasku zadań") i co działa??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka