Dodaj do ulubionych

Niebieski ekran

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 18:43
Witam. Chciałbym prosić o pomoc. Nie wiem co jest grane ale wyłączają mi się
programy, gry, albo tak po prostu, albo wyświetla się komunikat, że wystąpił
problem z aplikacją i zostanie ona zamknięta lub czasami niebieski ekran z
błędem STOP: 0X0000008E (0X0000005, 0X8056EBA4...)
Nie wiem czy mam stawiać na nowo system czy to coś w podzespołach.
Mam: MSI KT4AV, DURON 1600 kręcony, ASUS N6600 256/128, 2X256 DDR i 512DDR. Z
góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: XTC Re: Niebieski ekran IP: *.acn.waw.pl 11.03.08, 19:02
      Ustaw tego Durona normalnie i zobacz czy błędy będą się powtarzały.
      • m.gregor Re: Niebieski ekran 11.03.08, 19:09
        I sprawdz pamieci memtestem.
        • Gość: Sebkob Re: Niebieski ekran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 20:03
          Memtest nic nie wykazał. Ustawiłem procka z powrotem na 1600 i niestety
          też nie reaguje:( Ale dzięki za posty.
    • beretelwi Re: Niebieski ekran 11.03.08, 19:11
      niebieski ekran śmierci.....
      • Gość: Sławek62 Re: Niebieski ekran IP: *.klaudyny.waw.pl 11.03.08, 20:31

Komunikat o błędzie „STOP 0x0000008e” podczas instalacji systemu
        Windows XP
        support.microsoft.com/kb/315335

Poczytaj
        STOP: 0X0000008E
        aumha.org/a/stop.htm
        Winowajcą może być sterownik Nvidii.
        debugging tools :
        www.microsoft.com/whdc/devtools/debugging/installx86.mspx
        Do poczytania
        cybertrash.pl/Tata/Niebieski%20ekran%20_BSOD_.html
        www.pcformat.pl/forum/showthread.php?tid=7892
        www.pcformat.pl/forum/showthread.php?tid=8255
    • Gość: Sebkob Re: Niebieski ekran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 17:05
      No niestety. Próbowałem wyjmować i przestawiać pamięci, instalowałem sterowniki
      od nowa, szukałem wirusów i nic. Zapomniałem jednak ostatnio zaznaczyć (może
      okaże się ważne), że jak pojawia się ten cały niebieski ekran śmierci to nie
      wiem czemu ale monitor mi się wyłącza i widać to tylko jak mam podłączony TV do
      komputera. Nie wiem czemu, jest to dla mnie co najmniej dziwne. Dzięki za próbę
      pomocy.
      • Gość: Sławek62 Re: Niebieski ekran IP: *.klaudyny.waw.pl 12.03.08, 17:38
        Sprawdź programem Everest stan AGP (zakładka Płyta gł. >>
        Mikroukład) i podaj na forum.
        • Gość: Sebkob Re: Niebieski ekran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.08, 18:39
          Profilaktycznie podam wszystko:

Kontroler AGP

Wersja AGP 3.05
          Stan AGP włączone
          Urządzenie AGP nVIDIA GeForce 6600 PCI-E
          Rozmiar pamięci fizycznej dost. dla AGP 128MB
          Obsługiwane szybkości AGP 1x, 2x, 4x, 8x
          Bieżąca szybkość AGP 8x
          Fast-Write obsługiwane, włączone
          Side Band Addressing obsługiwane, włączone
          • Gość: Sławek62 Re: Niebieski ekran IP: *.klaudyny.waw.pl 13.03.08, 00:32
            Przeczytaj:
            support.microsoft.com/kb/315263/pl
            Spróbuj zlokalizować tą metodą przyczynę BSOD
            • Gość: Sebkob Re: Niebieski ekran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.08, 18:56
              Próbowałem tego co zasugerował Sławek62 ale w końcu wymiękłem i postawiłem
              system na nowo. Problem w tym, że teraz wszystkie aplikacje mi się zamykają i
              pojawia się okienko "wystąpił problem z aplikacją blebleble i zostanie ona
              bleble". Obojętnie czy przeglądarka, gra czy winamp. Możliwe, że jest to coś w
              sprzęcie?? Za bardzo w to nie wierze ale nic mi już nie przychodzie do głowy.
              • Gość: Sławek62 Re: Niebieski ekran IP: *.klaudyny.waw.pl 15.03.08, 19:46
                Sprawdź kondensatory na płycie gł.
                www.smial.prima.de/download/kondensator.jpg
                en.wikipedia.org/wiki/Bad_capacitors
                kondensatory wymiana.
                www.edw.com.pl/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=151&meid=
                Spróbuj podmienić zasilacz, lub zmierz napięcia miernikiem(20pln).
                • Gość: Sebkob Re: Niebieski ekran IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 11:59
                  Sprawdziłem wszystkie tranzystory i żaden nie jest spuchnięty. Natomiast
                  napięcia w zasilaczu 5V i 3.3V są w porządku ale nie wiem jak sprawdzić 12V bo
                  mam stary miernik ze wskazówką i na skali pokazuje tylko do dziesięciu. Jak
                  sprawdzam 12V to pokazuje 8 z hakiem. Na pewno
                  albo jest tak małe napięcie (chyba nie możliwe żeby wtedy szedł komputer tak
                  myślę) albo muszę to jakoś inaczej sprawdzić tym miernikiem. Przez ostanie parę
                  dni nie mogłem w ogóle włączyć komputera. Był czarny ekran i bardzo szybkie
                  przerywane piski. Sprawdzałem grafikę i ram ale to nie to. W końcu odpalił nie
                  wiem czemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka