Dodaj do ulubionych

do właścicieli iPod Touch

23.03.08, 22:38
Zastanawiam się nad zakupem tego modelu iPoda. Zadowoleni jestescie
z tego sprzętu? Jak działa ten wbudowany internet? trzeba za każde
połączenie płacić? Jestem kompletnym laikiem w tej kwestii a
nigdzie nie moge znaleźć wiadomości.
Dziekuję za odpowiedz:)
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: do właścicieli iPod Touch 24.03.08, 18:15
      iPod touch uzywa WiFi = jak znajdziesz gdzies darmowy WiFi to jest za darmo.
      Internet dziala rewelacyjnie i wlasciwie to mojego tylko w celu browsowania uzywam.
      • girl-interrupted Re: do właścicieli iPod Touch 24.03.08, 21:31
        a możesz mi bardziej szczegółowo o tym WiFi napisac?:)
        • marekatlanta71 Re: do właścicieli iPod Touch 25.03.08, 17:55
          WiFi to taka skrocona nazwa na cos co sie nazywa 802.11 (b,g,n). Dla niefachowca
          najwazniejsze jest to ze niektorzy ludzie/firmy chca byc mile dla innych i
          pozwalaja im korzystac z ich lacza internetowego za darmo. Takie korzystanie
          jest mozliwe tylko w pewnej (zwykle nieduzej) odleglosci od nadajnika. W Polsce
          to niezbyt popularne jeszcze jest, bo wszyscy pilnuja swojego internetu jak pies
          kielbasy. W JuEsEju darmowy internet jest na kazdym kroku, nawet na zabitej wsi.
          Z wyjatkiem wiekszosci lotnisk i kawiarenek Starbucks gdzie oplaca sie
          instalowac internet za ktory trzeba placic (zwykle $5 za godzine/$10 za dzien).
          Podlaczanie z iPoda jest dziecinnie proste - iPod wyswietla liste sieci i
          klikamy (dotykamy) tej ktora nie ma klodeczki. Co nie znaczy ze akurat uda nam
          sie za darmo z niej skorzystac. W wielu miejscach te sieci nie maja serwera DHCP
          = iPod nie wie jak z nich korzystac (mozna to sprawdzic zagladajac do ustawien
          sieci - jak nie ma adresu IP przy DNS server to siec jest nic nie warta). Inne
          pozwalaja sie podlaczyc za darmo, ale pierwsza strona jaka wyskakuje to strona z
          opcjami zaplaty (i dopoki sie nie zaplaci to mozna o internecie pomarzyc).

Ja mojego uzywam przede wszystkim w domu, siec mam postawiona na Apple Airport
          Extreme i w calym domu a takze w basenie za domem mam swietny odbior. Przydaje
          sie takze iPod na wycieczkach, gdy trzeba szybko znalezc jak gdzies dojechac,
          gdzie jest najblizsza restauracja itp - wtedy niestety trzeba znalezc darmowy
          internet, ale to zwykle dosc latwe.
      • wana Re: do właścicieli iPod Touch 25.03.08, 13:14
        A jak można wejść do internetu? Znalazłąm darmowy, próbowałam się
        podłączyć i... gucio.... Nada! Mówił, że nie może znaleźć serwera,
        itp. Co zrobić?
        Pozdrowienia
        wana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka