Gość: gość IP: *.173.4.123.tesatnet.pl 17.04.08, 18:09 zastanawiam się nad kupnem drukarki na domowy użytek - czy ktoś może polecić coś taniego w eksploatacji? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Private_Ryan Re: drukarka IP: *.chello.pl 17.04.08, 19:30 Coś co stoi u mnie na biurku. Lexmark E120. Link Zgłoś
Gość: Tusza Wieprzkowa Re: drukarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 19:51 Gość portalu: Private_Ryan napisał(a): > Coś co stoi u mnie na biurku. Lexmark E120 HAHAHAHA ! A jak fotkę do CV będziesz chciał wydrukować to co ? Samemu ją POKOLORUJESZ farbkami na wodę ??? :) Link Zgłoś
Gość: Greg Re: drukarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 20:39 Jak często drukujesz zdjęcia (założę się, że raz na ruski rok), a jak często zwykły, czarny tekst i/lub takowe schematy? W domu najlepiej pod kątem ekonomiki sprawdza się czarna laserówka, choćby do znudzenia polecana HP1018, zwłaszcza przy druku niewielkich porcji i nieregularnie (toner nie wysycha, atrament niestety tak!). Link Zgłoś
Gość: Tusza Wieprzkowa Re: drukarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 19:44 Gość portalu: gość napisał(a): > zastanawiam się nad kupnem drukarki na domowy użytek - czy ktoś może > polecić coś taniego w eksploatacji? Nie ma takich - tanich w eksploatacji ! :) Nie nasikasz do pudełeczek na tusze więc te 'tanie' drukarki wychodzą tak samo jak i inne. Tusze swoje kosztują i nawet jak będą to zamienniki to koszty eksploatacji są podobne dla wszystkich drukarek - bez względu na nazwę producenta drukarki. Idź do sklepu i kup taką na jaką ciebie stać (i jaka ci się spodoba z wyglądu !) - i to właśnie będzie ta 'tania' drukarka. :) Link Zgłoś
Gość: ssssssssssssssssss Re: drukarka IP: *.ath.cx 17.04.08, 20:03 > Tusze swoje kosztują i nawet jak będą to zamienniki to koszty > eksploatacji są podobne dla wszystkich drukarek - bez względu na > nazwę producenta drukarki. Nie. Zakładając, że napełniamy sami to dużą rolę odgrywa jakość i konstrukcja kartridża. Przykłądowo jeśli mamy jeden z sensownych kartridży HP o duzej pojemności i napełniamy atramentem z litrowej butli to taka drukarka będzie tania w eksploatacji bo jeden pełny kartridż może wtedy wynieść nas np. 2-3 zł a można go napełniać wiele razy, za każdym razem na kilkaset stron druku. Z kolei gdy chcemy napełniać jakieś gówienko od Lexmarka o pojemności 5 ml i z jakimiś cudacznymi gąbkami w środku itp. to bardzo prawdopodobne że po 2-3 razach trzeba będzie wymienic cały kartridż i wtedy koszty rosną bardzo poważnie i to już nie jest tania eksploatacja. Poza tym, do druku czarno-białego tylko laser. Link Zgłoś
Gość: JK Re: drukarka IP: *.aster.pl 17.04.08, 20:32 Gość portalu: Tusza Wieprzkowa napisał(a): > Nie ma takich - tanich w eksploatacji ! :) > Nie nasikasz do pudełeczek na tusze więc te 'tanie' drukarki > wychodzą tak samo jak i inne. > Tusze swoje kosztują i nawet jak będą to zamienniki to koszty > eksploatacji są podobne dla wszystkich drukarek - bez względu na > nazwę producenta drukarki. Niekoniecznie tak jest. Mogą nie być tanie, ale tańsze od innych. Od paru lat mam w domu Canona, kosztował średnio dużo, ale tusze są cenowo w miarę OK (kupuję oryginały) i są moim zdaniem wydajne. Jako drugą drukarkę kupiłam taniego Lexmarka. Oddałam go, bo miałam dosyć tego, że często muszę tusze wymieniać (potwornie niewydajne, pomimo, że jakość druku jest o niebo gorsza niż Canona) i tego, że tusz (jeden kolor) kosztuje 20 zł mniej niż zapłaciłam za drukarkę. W tej chwili oprócz tej starej drukarki C. mam jeszcze urządzenie wielofunkcyjne, też Canon i opinia nt. eksploatacji jest taka sama jak z drukarką - tusze wydajne, dostępne cenowo, jakość w porządku. To oczywiście moje subiektywne odczucia, drukuję dość sporo, czarno- białe i w kolorze, ale nie fotki, najczęściej cz-b na najsłabszej jakości, a kolor na standard/normalna. Z obu Canonów jestem zadowolona, choć niestety są dość głośne przy normalnych ustawieniach. Link Zgłoś
Gość: xyz Re: drukarka IP: *.klc.vectranet.pl 18.04.08, 00:10 Zgadzam się z przedmówcą polecić można drukarki Canona, ale ważna rzecz aby nie zbankrutować na tuszach trzeba troszki dopłacic i kupić taką z osobnymi zasobnikami na każdy kolor (koszt zasobnika z ok 15ml tuszu kosztuje od 15zł orgilał!) dla porównania kaseta z tańszych modeli np CL-51 21ml tuszu łacznie koszt około 120zł. jeżeli chodzi o samodzielne napełnianie 120ml koloru + 120ml czarnego tuszu kupuję przeciętnie w granicach 30-40zł. Można powiedzieć tanie drukowanie a wydruki są naporawde bardzo ładne. Link Zgłoś
Gość: Private_Ryan Re: drukarka IP: *.chello.pl 17.04.08, 21:19 > Nie nasikasz do pudełeczek na tusze więc te 'tanie' drukarki > wychodzą tak samo jak i inne. > Tusze swoje kosztują i nawet jak będą to zamienniki to koszty > eksploatacji są podobne dla wszystkich drukarek - bez względu na > nazwę producenta drukarki. Pie*****sz. Powiem więcej . Pie*****sz jak potłuczona. Próbujesz mi wmówić, ze koszt eksploatacji atramentówki(co miesiąc-może dwa) i tak wyciągniesz min stówę z portfela, bo albo zużyjesz tusze albo Ci zaschną. A w przypadku drukary laserowej- toner ma wielokrotnie większą żywotność od tuszy atramentowych. No, więc powiedzmy wymienisz go max 2 razy do roku (przy dużej ilości drukowania). koszt tonera ok 100 zł (raz- dwa razy do roku, a nie jak w przypadku tuszy co 2 miechy). A z tego wynika że stwierdzenie: > eksploatacji są podobne dla wszystkich drukarek - bez względu na > nazwę producenta drukarki. Jest błędne. A teraz co do zbluzgania przez Panią/Pana mojej propozycji zakupu lex e120. jak ktoś wyżej napisał-"ile razy drukujesz zdjęcia?" no i kto normalny drukuje zdjęcia w domu? Nie, no chyba że kogoś swędzą pieniądze, ale mnie nie. ;P > > Idź do sklepu i kup taką na jaką ciebie stać (i jaka ci się spodoba > z wyglądu !) - i to właśnie będzie ta 'tania' drukarka. :) To ty idź do salonu Audi i wybierz sobie ładną A6'kę. To też będzie tanio? Link Zgłoś
Gość: abdehaj Re: drukarka IP: *.unused.derbynet.waw.pl 20.04.08, 02:26 Polecam Wam wszystkim tutaj zapoznać się z nową ofertą Xeroxa. Wydajne parametry, a ceny niższe od konkurencji. Zresztą sami sobie sprawdźcie na ceneo. Wracając do odwiecznego pytania - co lepsze laser, czy tusz? Nie da się wprost odpowiedzieć. Gdy się dużo drukuje, to oczywiście laser. Gdy mało, to można się zastanowić nad atramentem, ale czy ja wiem, czy warto? No, ale to moje subiektywne odczucia... Link Zgłoś