Dodaj do ulubionych

Zła jakość obrazu

IP: *.matarnia.pl / 192.168.10.* 15.09.03, 11:06
Czy obraz może się pogarszać w wyniku działania jakiegoś programu?
Gdy włączam komputer i uruchamiam np. Windows Commander, to jakość obrazu
jest dobra (nie razi, dobry kontrast). Gdy później uruchomię pewną grę i
siedzę przy niej np. pół godziny, to gdy wyłączę ją i włączę ponownie Windows
Commander, jakość obrazu wydaje mi się gorsza niż poprzednio (białe tło
programu wydaje mi się zamglone, gorszy jest kontrast czarnych liter na tym
tle, obraz jest trochę rażący oczy). Czy jest to spowodowane sprzętowo (jakiś
niekorzystny wpływ tej gry na kartę graficzną), czy ten gorszy odbiór obrazu
jest wynikiem przemęczenia wzroku na tej grze?
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Zła jakość obrazu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.03, 11:08
      Win XP tak ma, że w momencie uruchomienia programu mulitmedialnego (w 99 proc.
      przypadków dotyczy to gier) przełącza odświeżanie na 60 Hz. Dzieje się tak na
      kartach nVidii (czy innych, nie wiem). Są programy, które eliminują tę wadą
      (tzn. przy uruchomieniu gry, odświeżanie się nie zmienia).
      • Gość: anatol Re: Zła jakość obrazu IP: *.ci.uw.edu.pl 15.09.03, 11:13
        Nie wiem czy ma to jakis związek z tym co napisał piecyk gazowy, ale w opcjach
        directX (zakładka więcej pomocy) można ustawić częstotliwość odświeżania.
        • Gość: piecyk gazowy Re: Zła jakość obrazu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.03, 11:18
          Gość portalu: anatol napisał(a):

> Nie wiem czy ma to jakis związek z tym co napisał piecyk gazowy, ale w opcjach
          > directX (zakładka więcej pomocy) można ustawić częstotliwość odświeżania.

Ta, po każdym wyjści z gry można ręcznie przestawić odświeżanie. Ale nie
          trzeba, znalazłem programik! :-)))

www.nvworld.ru/utils/nvreffix.zip
    • Gość: Facet Re: Zła jakość obrazu IP: *.matarnia.pl / 192.168.10.* 15.09.03, 14:41
      Czy gdyby po uruchomieniu gry zmieniała się automatycznie częstotliwość obrazu,
      to przybierałaby od razu stan końcowy, czy zmieniałaby się stopniowo. Mówiłem
      wcześniej, że obraz wydawał mi się znacznie gorszy np. po półgodzinnej grze.
      Gdy sprawdzałem obraz Windows Commander np. po 5 minutach gry, to zmiany na
      ekranie były mało widoczne (jeśli rzeczywiście były).
      Może to jednak jest skutek większego męczenia wzroku grą niż programami
      użytkowymi?
      Gdzie mogę znaleźć element systemu, który pokazuje mi aktualną częstotliwość
      odświeżania obrazu (Windows 98SE)?
      • Gość: piecyk gazowy Re: Zła jakość obrazu IP: *.visp.energis.pl 15.09.03, 21:08
        Gość portalu: Facet napisał(a):

> Gdzie mogę znaleźć element systemu, który pokazuje mi aktualną częstotliwość
        > odświeżania obrazu (Windows 98SE)?

Na Puplicie kliknij PRAWYM przyciskiem myszy, wybierz Właściwości ->
        Zaawansowane i dalej zakładka Karta (bodajże). Jeśli nie ma możliwości zmiany
        odświeżania, oznacza to, że nie jest zainstalowany monitor (trzeba
        zainstalować, wtedy się pojawi). Monitory w OSD też wyświetlają aktualną
        częstotliwość odświeżania - trzeba odszukać w menu.
    • Gość: Facet Re: Zła jakość obrazu IP: *.matarnia.pl / 192.168.10.* 15.09.03, 22:26
      Na właściwościach ekranu (z pulpitu) mam możliwości do wyboru:
      -ustawienia domyślne karty
      -optymalna (ta jest wybrana)
      -wartości od 60 do 120 Hz
      Która z nich jest najlepsza?
      Na monitorze, w odpowiednich danych z menu, mam pokazywaną wartość 120 Hz.
      • Gość: piecyk gazowy Re: Zła jakość obrazu IP: *.visp.energis.pl 15.09.03, 22:31
        Gość portalu: Facet napisał(a):

> Na właściwościach ekranu (z pulpitu) mam możliwości do wyboru:
        > -ustawienia domyślne karty
        > -optymalna (ta jest wybrana)
        > -wartości od 60 do 120 Hz
        > Która z nich jest najlepsza?
        > Na monitorze, w odpowiednich danych z menu, mam pokazywaną wartość 120 Hz.

Najlepsza jest najwyższa z możliwych. Za optymalne uznaje się 85 Hz. Ja pracuję
        na 100. Przy 60 Hz z kolei można po prostu zepsuć oczy.

Podczas manipulowania hercami uważaj, bo jak ustawisz za wysoką wartość (której
        nie obsługuje monitor), będziesz miał problemy (potem trzeba będzie włazić
        przez tryb awaryjny itp.) Wybierz 120 Hz, kliknij Zastosuj, jeśli obraz nie
        będzie wyświetlany poprawnie, odczekaj, po 15 s wróci do poprzedniego stanu.

Podany przeze mnie wcześniej program dotyczy Windows XP i 2000 i kart NVidii.
        Ty masz - rozumiem - 98 i nie wiem czy w tym jest problem. A nawet obawiam się,
        że może to być coś innego.

Pozdrawiam!
    • Gość: Facet Re: Zła jakość obrazu IP: *.matarnia.pl / 192.168.10.* 15.09.03, 23:23
      Wybrałem 120 Hz, ale nie zauważyłem żadnej zmiany. Wróciłem więc do wartości o
      nazwie "optymalna", bo taka była ustawiona, gdy kupiłem sprzęt. Gdy spytałem
      siostrę, to powiedziała, że nie widzi nic rażącego w obrazie. Może więc mam
      ostatnio przeczulony wzrok na tym punkcie, a wszystko jest w porządku.

Dzięki za rady!
      • Gość: piecyk gazowy Re: Zła jakość obrazu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.03, 07:38
        Wartość "optymalna" dynamicznie zmienia odświeżanie, tzn. przy zmianie
        rozdzielczości na wyższej odświeżanie jest redukowane, przy zmianie na wyższej
        zmniejszanej (np. monitor w rodzielczości 640 x 480 pracuje z odświeżaniem 140
        Hz, a przy zmianie na 1024 x 768 na 85 Hz).

Nie wiem w czym problem u Ciebie. Jeśli znowu stwierdzisz, że, jak pisałeś,
        obraz się pogorszył, sprawdź w menu OSD monitora, jaką masz wartość odświeżania.
    • Gość: JP Re: Zła jakość obrazu IP: 64.75.243.* 16.09.03, 08:58
      Ja podejrzewam cos calkiem innego. On nic nie pisze o migotaniu obrazu a tak
      sie dzieje jak ustawisz wartosc odswiezania na 60Hz, Pisze natomiast ze
      ostrosc spada a kolor bialy staje sie zamglowny. Dla mnie to objawy zmiany
      temperatury kolorow na monitorze. To moze swiadczyc o tym ze po pewnym czasie
      pracy monitora, zmienia on temp. kolorow czyli psuje sie.
      Sprobuj sprawdzic w ustawieniach monitora jaka temp. obecnie masz ustawona i
      czy przypadkiem nie jest ustawiona w opcji wg uzytkownika. Ci co sprzedaja
      monitory chca aby ich ostrosc i nasycenie kolorow bylo jak najlepsze. To
      jednak w przyszlosci zle wplywa na sprawnosc monitora. Najlepiej jest wybrac
      opcje fabryczna ale najwyzsza z mozliwych np 9300 K.
    • Gość: Facet Re: Zła jakość obrazu IP: *.matarnia.pl / 192.168.10.* 16.09.03, 11:48
      Jeśli menu OSD monitora jest tym, które uruchamia się przyciskiem na obudowie
      monitora, to otrzymuję w nim zawsze dane: 77,1kHz 120Hz NP (jest to pod nazwą
      Display Timing).
      Co do efektów ubocznych, które wcześniej opisywałem, to nie są one widoczne,
      gdy komputer mam włączony w dzień (przy naturalnym świetle z okna). Nic mnie
      nie razi, nie ma zamglenia obrazu.
      Gdy na monitorze sprawdzałem temperaturę, to pokazana była 9300K. Gdy
      sprawdzałem drugą możliwość (6500K), to obraz był gorszy (kolory żółkły,
      bardziej raziły oczy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka