Dodaj do ulubionych

Co z faxem?

IP: *.matarnia.pl / 192.168.10.* 19.09.03, 15:24
Czy na stałym łączu można wysyłać i odbierać faxy? Już od kupna komputera z
systemem (Win98SE OEM) i modemem, przy starcie systemu pokazuje mi się ramka
z napisem FaxTalk Communicator (v. 4.5). Oznacza to pewnie, że w autostarcie
mam program do obsługi faxu. W przypadku faxmodemu nie wysyłałem faksów, bo
tego nie potrzebowałem, ale sama nazwa wskazuje, że nie miałbym z tym
problemu. Jak to jest, gdy mam teraz stałe łącze z internetem? Czy mogę
wysyłać faxy, a jeśli tak, to czy potrzeba jeszcze coś poza tym, co mam przy
starcie systemu?

Obserwuj wątek
    • fugazzi Re: Co z faxem? 19.09.03, 16:02
      Gość portalu: Facet napisał(a):

> Czy mogę wysyłać faxy, a jeśli tak, to czy potrzeba jeszcze coś poza tym,
      > co mam przy starcie systemu?

Oczywiście że możesz. Faks przesyłany jest linią telefoniczną, więc wystarczy
      dołożyć tylko telefon:)

Pozdrawiam, Fugazzi...
    • Gość: Dariusz Re: Co z faxem? IP: *.provider.pl / 192.168.9.* 19.09.03, 19:06
      Gość portalu: Facet napisał(a):

> Czy na stałym łączu można wysyłać i odbierać faxy? Już
      od kupna komputera z
      > systemem (Win98SE OEM) i modemem, przy starcie systemu
      pokazuje mi się ramka
      > z napisem FaxTalk Communicator (v. 4.5). Oznacza to
      pewnie, że w autostarcie
      > mam program do obsługi faxu. W przypadku faxmodemu nie
      wysyłałem faksów, bo
      > tego nie potrzebowałem, ale sama nazwa wskazuje, że nie
      miałbym z tym
      > problemu. Jak to jest, gdy mam teraz stałe łącze z
      internetem? Czy mogę
      > wysyłać faxy, a jeśli tak, to czy potrzeba jeszcze coś
      poza tym, co mam przy
      > starcie systemu?
      >
      Oczywiście, jeśli pozostał Ci modem w komputerze...
      Pzdr
      Dariusz
    • Gość: Facet Re: Co z faxem? IP: *.matarnia.pl / 192.168.10.* 19.09.03, 19:18
      Teraz uaktywnioną mam kartę sieciową, na której mam tylko jedno wyjście, a w
      nim kabel stałego łącza. Modem w komputerze jeszcze mam (a w nim dwa wyjścia),
      ale nie jest on chyba aktywny. Wszelkie połączenia jakie miałem, gdy
      korzystałem z modemu, zostały usunięte (np. połączenie z 0202122). Czy
      wystarczy, że włożę kabel telefoniczny do wyjścia modemowego, a ustawienia
      systemu zostawię takie jak mam teraz na stałym łączu?
      • Gość: waldi Re: Co z faxem? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 19.09.03, 19:39
        fax jest ściśle związany z numerem telefonu, jest to tzw sieć z komutacja
        obwodów. Stały dostep do inetu to nieco inna bajka ponieważ protokól IP ( takie
        coś dzieki czemu istnieje inet) to sieć z komutacja pakietów.
        Reasumując aby korzystać z faxu musisz włozyć kabelek z modemu do ściany (
        specjalnie tak napisałem bo większość modemów wewnętrznych ma
        napis "Wall" "Phone" i chodzi o to Wall). Aby nie mieć problemów z inetem usuń
        wszaelkiego rodzaju dialery. Powinno działać.
    • Gość: JP Re: Co z faxem? IP: 64.75.243.* 19.09.03, 20:22
      Nie rozumiem tych wczesniejszych wywodow.

Jezeli masz zainstalowany program faksowy to oczywiscie mozesz wysylac i
      przyjmowac faksy.
      Wyobraz sobie ze twoj komputer jest faxem. Musisz wiec podlaczyc do niego
      linie telefoniczna. Modem jest tym urzadzeniem posrednim laczacym komputer z
      siecia telefoniczna. W programie konfiguracyjnym tego programu faxowego musisz
      wskazac ten modem. Wiekszosc programow sama go znajduje i konfiguruje. Trzeba
      jedynie wybrac i uruchmic odpowiednia opcje. Mozesz takze tak jak jest to w
      normalnym faxie wpisac ID stacji czyli twoja nazwe lub imie i numer twojego
      telefonu. Teraz wpisujesz numer telefonu (faxu) na jaki chcesz wyslac fax (lub
      do ksiazki adresowej) i wysylasz.
      Druga opcja jaka daje program faksowy to jest wysylanie faksow przez internet,
      Niema w tym przypadku znaczenia czy to stale lacze czy dialup.
      Problem jednak w tym ze musisz korzystac z jakiegos servera faksowego w
      internecie a to nie jest darmowe.
      Zaleta tego jest mozliwosc wysylania faxow po calym swiecie za niewielka
      oplata. Mozna tez wysylac faxy do czyjegos e-maila.
      Musisz miec karte kredytowa i zarejestrowac sie na takim serverze.
      Tu pierwsze z brzegu tego typu strony:

uReach - Low-cost fax send/receive with a toll-free number
      RingCentral 800-Works - incoming/outbound fax, plus voicemail, and follow-me
      for incoming voice calls
      Packetel - Low-cost fax-to-email, receive only
      Roadfax - Send/receive from e-mail with a toll-free number
      OutFax - Free faxes to Hong Kong
      Openfax Worldwide - broadcast faxing
      Pangea Communications - server software

I jeszcze jedna uwaga. Piszesz ze ten program startuje ze startem systemu.
      Osobiscie nie jestem zwolennikiem startowania czegokolwiek razem z systemem.
      Poza nielicznymi jak program antywirusowy czy firewall wszystko inne mozesz
      uruchomic wtedy gdy potrzebujesz. Niema potrzeby aby jakis program byl stale
      aktywny jak go nie uzywasz. To czesto daje konflikty przy instalacji innych
      programow a w niektorych przypadkach spowalnia prace komputera.
      Jezeli uzywasz tego komputerowego faxu i spodziewasz sie faxu od kogos to
      musisz miec w tym czasie wlaczony komputer i ten program. Zawsze to mozesz
      zrobic recznie.
      Zaleta faxu komputerowego jest np to ze mozesz wysylac je na pieknych cover
      pages t.j. druku (formie) wczesniej przygotowanym przez autora programu albo
      przez ciebie. Wszystkie pozycje na jak ID, twoje dane, data, nr faxu, liczba
      stron, telefon i adres adresata itd jest wstawiane automatycznie przez
      program. Ty korzystajac z edytora ustalasz miejsce i grafike. Tego w normalnym
      faxie zrobic sie nieda.
    • Gość: Facet Re: Co z faxem? IP: *.matarnia.pl / 192.168.10.* 19.09.03, 21:04
      Po analizie otrzymanych odpowiedzi widzę, że na domowy użytek, do przesłania
      paru słów, wystarczy korzystanie z e-maila, tak jak to robiłem do tej pory.
      Zresztą nawet wtedy, gdy nie miałem stałego łącza, lecz korzystałem z modemu,
      to faxu nie próbowałem nawet wysyłać. Chyba też niepotrzebnie uruchamia mi się
      automatycznie, przy każdym włączeniu systemu, program do obsługi faxu.
      Najlepszym rozwiązaniem będzie chyba całkowite jego usunięcie. Czy jeśli w
      panelu sterowania w opcji "dodaj/usuń programy" zaznaczę nazwę "FaxTalk
      Communicator 4.5", to usunięty zostanie program do obsługi faxu i zostanie
      anulowana jego obecność w autostarcie? Czy będzie to bezpieczne dla innych
      elementów komputera? Może jest wskazana obecność tego programu nawet jak się z
      niego na codzień nie korzysta?
      • Gość: waldi Re: Co z faxem? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 19.09.03, 21:26
        Każdy program który nie jest elementem systemu mozna beżpiecznie usunać
        ( ...tak byc powinno).
        W Twoim wypadku jeżeli nie uzywałes fax-a to nawet nie ma o czym gadać
      • Gość: JP Re: Co z faxem? IP: 64.75.243.* 19.09.03, 21:29
        Calkowicie bezpieczne.

Zapomnialem dodac ze w tym programie jest napewno opcja, czy chcesz aby
        startowal z windowsem. Wystarczyloby zdjac albo dodac haczyk.
    • Gość: Facet Re: Co z faxem? IP: *.matarnia.pl / 192.168.10.* 19.09.03, 22:36
      Doszedłem do wniosku, że sam program faxu mogę na dysku zostawić. Może w
      przyszłości będę musiał coś wysłać faxem. Dowiedziałem się, że gdybym musiał
      wysłać dokument z własnoręcznym podpisem, to e-mail mi do tego nie wystarczy, a
      fax tak.Postanowiłem jednak usunąć opcję włączania tego programu przy każdym
      uruchamianiu systemu. Po tej czynności z programów włączonych (widocznych po
      naciśnięciu Ctrl-Alt-Del) zniknęły mi nazwy "Fapiexe" i "Ftctrl32". Czy
      wszystko jest OK?
      • Gość: waldi Re: Co z faxem? IP: *.chello.pl / *.chello.pl 19.09.03, 23:53
        wszystko gra. Pomyśl o popisie elektronicznym
    • Gość: Facet Re: Co z faxem? IP: *.matarnia.pl / 192.168.10.* 20.09.03, 01:51
      Nie jestem pewien, czy prawidłowa byłaby sytuacja, w której miałbym podłączone
      jednocześnie kable stałego łącza (do odbioru internetu i poczty e-mail) i
      modemu do linii telefonicznej (np. do faksowania, automatycznej sekretarki).
      Czy do wymienionych funkcji modemu nie musi być utworzone jakieś połączenie w
      Dial-Up? Po instalacji stałego łącza "Połączenie z 0202122" zostało usunięte.
      • Gość: JP Re: Co z faxem? IP: 64.75.243.* 20.09.03, 07:26
        Piszesz: "Postanowiłem jednak usunąć opcję włączania tego programu przy każdym
        uruchamianiu systemu. Po tej czynności z programów włączonych (widocznych po
        naciśnięciu Ctrl-Alt-Del) zniknęły mi nazwy "Fapiexe" i "Ftctrl32". Czy
        wszystko jest OK?"

To zalezy jak to zrobiles. Czy tak jak ci sugerowalem z poziomu tego programu
        czy innaczej?

Oczywiscie mozesz miec stale lacze i modem. Jedno drugiemu nie przeszkadza.
        Mozesz uzywac albo jedeno albo drugie.
        Oczywiscie do modemu musisz miec skonfigurowane polaczenie do jakiegos ISP.
        Ja mam np. stale lacze i do tego samego providera polaczenie modemowe. To tak
        na wszelki wypadek jakby moj provider robil jakies naprawy czy upgrade i
        bylyby w zwiazku z tym jakies przerwy.
        Za to polaczenie modemowe nie place chociaz moge z niego stale korzystac.
        Nie wiem czy u ciebie jest to mozliwe.
    • Gość: Facet Re: Co z faxem? IP: *.matarnia.pl / 192.168.10.* 20.09.03, 11:41
      Automatyczne uruchamianie programu faxu usunąłem zdejmując haczyk w opcjach
      tego programu (tak jak podpowiedziałeś). Z samego faksowania jednak zrezygnuję.
      Widzę, że więcej z tym kłopotów niż korzyści. E-mailem własnoręcznego podpisu
      pod dokumentem nie prześlę, ale nawet gdybym to zrobił faxem, to dowiedziałem
      się, że jest to tylko zwrot grzecznościowy. Żadnej wartości prawnej taki podpis
      nie ma. Także mogę się nadal podpisywać drukowanymi literami, a dokumenty
      przesyłać jako załączniki do e-maili. Zresztą po to zakładałem stałe łącze, aby
      odciąć się od telekomunikacji, a teraz znowu musiałbym zakładać połączenie
      takie jak dawniej. Samego programu faxu nie usuwałem, bo mam dość miejsca na
      dysku. Może w przyszłości wystąpi sytuacja, że wysłanie lub odbiór czegoś faxem
      będzie jedynym możliwym rozwiązaniem. Nie jest to jednak powód, aby uruchamiać
      i korzystać z tego już teraz, gdy nie jest mi to potrzebne.
      • Gość: JP Re: Co z faxem? IP: 64.75.243.* 20.09.03, 11:58
        Co do podpisu to powszechnym w USA jest podpis elektroniczny. Ja np juz od
        paru lat tak popisuje (autoryzuje) moje podatki ktore wysylam tez
        elektronicznie czyli przez internet. Reczny podpis jak widac staje sie
        niewiarygodny. A moze tylko nie wygodny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka