Dodaj do ulubionych

Informacje o systemie w MS-DOS

IP: 218.240.9.* 02.07.08, 13:25
W moim komputerze mam zainstalowany Windows XP Home.
Chciałem zobaczyć informacje o systemie na ekranie MS-DOS za pomocą komendy "systeminfo". Niestety, ukazał się taki tekst:
img376.imageshack.us/my.php?image=bezsysteminfowe1.jpg
Poszukałem więc - już to kiedyś robiłem - i skopiowałem z internetu plik systeminfo.exe a następnie wkleiłem do mojego Windowsa, do folderu System32. Niestety – znów komunikat odmowny, tylko nieco inaczej sformułowany:
img399.imageshack.us/my.php?image=systeminfoef3.jpg
Jeszcze niedawno to polecenie działało po wstawieniu pliku j.w. do System32, ale przeszedłem dwie reinstalacje i coś się zmieniło.
Da się to jakoś zrobić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: Informacje o systemie w MS-DOS IP: *.escom.net.pl 02.07.08, 21:49
      Wpisz w uruchom: msinfo32.exe
      • Gość: Bogusław Re: Informacje o systemie w MS-DOS IP: *.cyan.fastwebserver.de 03.07.08, 08:59
        Problem chyba jest poważny, gdyz po uruchomieniu msinfo32.exe Informacja o systemie odmawia wyświetlenia informacji:
        img234.imageshack.us/my.php?image=informacjaosystemiemj3.jpg
        • Gość: Kolobos Re: Informacje o systemie w MS-DOS IP: *.escom.net.pl 03.07.08, 13:53
          Sprawdz w services.msc czy masz uruchomiona usluge Instrumentacji.
          • Gość: Bogusław Re: Informacje o systemie w MS-DOS IP: *.dyn.optonline.net 03.07.08, 20:05
            Niestety w wykazie usług nie mam Instrumentacji.
            • Gość: Kolobos Re: Informacje o systemie w MS-DOS IP: *.escom.net.pl 03.07.08, 21:31
              Wpisz w start->uruchom->cmd
              nastepnie: sc query winmgmt
              wklej na forum to co Ci zwroci to polecenie.
              • Gość: Bogusław Re: Informacje o systemie w MS-DOS IP: *.cyan.fastwebserver.de 04.07.08, 08:05
                img56.imageshack.us/my.php?image=scquerycf7.jpg
                • Gość: Kolobos Re: Informacje o systemie w MS-DOS IP: *.escom.net.pl 04.07.08, 11:49
                  Wpisz w uruchom:
                  winmgmt /clearadap
                  winmgmt /kill
                  winmgmt /unregserver
                  winmgmt /regserver
                  winmgmt /resyncperf

Jezeli dalej sie nie pojawi w services.msc to sciagnij i uruchom ten plik: up.wklej.org/download.php?id=c3daba8ba04565423e12eb8cb6237b46
                  • Gość: Bogusław Re: Informacje o systemie w MS-DOS IP: 88.191.47.* 05.07.08, 11:13
                    Dzięki, Instrumentacja zarządzania pojawiła się w spisie usług.
                    Jednak nadal nie udaje mi się wywołać Informacji o systemie.
                    • Gość: Kolobos Re: Informacje o systemie w MS-DOS IP: *.escom.net.pl 05.07.08, 12:47
                      Ok, pojawila sie ale czy dziala (jest wlaczona) ?
                      Masz normalny windows czy jakas okrojona wersje typu MX i inne wynalazki?
                      • Gość: Bogusław Re: Informacje o systemie w MS-DOS IP: *.net.upc.cz 05.07.08, 16:35
                        Instrumentacja uruchomiona, typ uruchomienia: Automatyczny.
                        Jeśli chodzi o mój Windows, jest to: XP Home, normalny, legalny. Problem ten i jeszcze kilka innych pojawił się po dokonanej kilka dni temu reinstalacji (tzw. aktualizacji).
                        Dziękuję za przywrócenie Istrumentacji.
                        Jeśli nie uda mi się wszystkiego wyprostować, to nie tragedia, gdyż mam jeszcze kopię zapasową systemu, ze stycznia wprawdzie, ale za to zdrową :)
                        • Gość: Kolobos Re: Informacje o systemie w MS-DOS IP: *.escom.net.pl 05.07.08, 20:20
                          Jezeli nie masz jeszcze SP3 to zainstaluj, moze naprawi czesc uszkodzen + reszta aktualizacji z windowsupdate.com
                          • Gość: Bogusław Re: Informacje o systemie w MS-DOS IP: *.serve.com 06.07.08, 08:44
                            Nie mam jeszcze SP3. Jak tylko skończę z bieżacymi aktualizacjami, zainstaluję. Dzięki!
                            • Gość: Bogusław Re: Informacje o systemie w MS-DOS IP: 218.240.9.* 06.07.08, 16:19
                              Zainstalowałem service Pack 3. Miałeś nosa, wszystko teraz śmiga jak należy, msinfo32.exe również.
                              Pozdrawiam serdecznie
                              Bogusław.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka