saksalainen
04.07.08, 21:07
Chce sie tylko poskarżyc, bo sie znowu wkurzyłem... (jak za kazdym razem kiedy to instaluje).
Otoz mam zainstalowana Java VM (oryginalna Sun). Pod Opera chodzi mniej czy bardziej, niektore applety nie działaja - nie wiem na czym to polega, VM jest przewidziana dla Mozilli, ale Opera niby powinna... no ale nic. Wiec Mozille sobie zainstalowałem, miedzy innym własnie po to zeby mi applety chodziły.
I co? Właczam, klikam 'enable Java' - i nic. Nawet komunikatu jakiegos głupiego, ze javy nie ma, albo nie znaleziono, albo cos. Wiec wchodze na karte 'content' i pod typem 'java' nastawiam sciezke: Najpierw do VM, potem do roznych wersji appletu - i nic.
Wchodze na strone java.sun.com i czytam instrukcje: Trzeba w katalogu Mozilli z plug-in'ami recznie wstawic link. Wstawiam, chodzi.
Dobra, wiem: Trzeba było od razu przeczytac instrukcje. Albo pamietac ze tak juz zawsze było (tzn. poprzednio, kilka lat temu, tez juz tak było). Ale, q%§&**, co sie działo przez te kilka lat? Dlaczego nie wstawiono chocby głupiego komunikatu? Dlaczego GUI udaje ze wszystko moze, a nie da sie nastawic głupiej sciezki przez GUI tylko trzeba recznie?